E4 - brochure
Startpagina > Wandelen > Cyprus E4
> De Cyprus Tourism Organisation (CTO) gaf in mei 2005 een officiële brochure uit over de E4. Hierin wordt de tocht voorgesteld en beschreven in de richting van Larnaca-luchthaven naar Pafos-luchthaven. Deze beschrijving is zeer algemeen en somt per traject in een korte alinea de bezienswaardigheden op evenals de geologische kenmerken en de dorpen langs het traject. Deze tekst van 6 bladzijden is absoluut onvoldoende om te gebruiken voor oriëntatie onderweg. Slechts in een paar regels wordt een traject van een hele dag omschreven. Het is dus geen topogids zoals die gebruikt wordt voor bvb GR-paden.
> Er zijn ook 7 kaartjes opgenomen in de brochure met inkleuring van het traject. Het zijn kaartjes op 1:200.000 met hoogtelijnen. Meestal is het traject goed ingetekend maar in enkele gevallen is het trajectverloop op het terrein aanzienlijk verschillend met wat is ingetekend op deze kaartjes. Zie voor details hiervoor ook bij de trajectbeschrijvingen in dit verslag. In het tweede deel van deze 50 pagina’s tellende brochure is een lijst van 70 lokale wandelingen (meestal 2 à 7 km) telkens met korte beschrijving en algemene kaart. Deze brochure is gratis te bekomen bij de toeristische diensten van Cyprus, ook in het buitenland.
> Wandelen met kaartmateriaal op een schaal van 1:200.000 in bergachtig gebied is niet erg handig. Bij de toeristische diensten van Cyprus kan je ook meer gedetailleerde (gratis) kaarten krijgen. Vooral de kaarten “Pafos Area” en “Troodos Area” zijn handig. Op de laatste versie wordt ook E4 ingetekend. Helaas zijn alle fouten uit de brochure over E4 klakkeloos overgenomen op deze kaarten. Deze gratis toeristische streekkaarten (geen stafkaarten) bevatten ook een pak fouten en slordigheden maar zijn zeker bruikbaar, bvb om een idee te krijgen van te overwinnen hoogteverschillen of van bepaalde voorzieningen onderweg. Niet alle paden en wegen die E4 volgt zijn terug te vinden op deze kaarten.
> Gedetailleerd en betrouwbaar kaartmateriaal is moeilijk te vinden. Dat heeft voor een deel te maken met de militaire gevoeligheid veroorzaakt door spanningen met Turkije de voorbije decennia. Bovendien is het zo dat private uitgevers van kaarten de E4 nog niet hebben opgenomen in hun Cypruskaarten. Dat zal zonder twijfel in de toekomst wel gebeuren, maar ook hier dient kritisch te worden geoordeeld, aangezien deze uitgevers wellicht de informatie van het CTO overnemen, inclusief de foute intekening. Voor echte topografische kaarten moeten we terug naar de tijd toen Cyprus nog onder mandaat stond van Groot-Brittannië lang geleden, maar aan dat kaartmateriaal is moeilijk aan te geraken.
WWW
> Een boek over Cyprus in dezelfde stijl is van uitgeverij Lonely Planet. Voor meer detailinfo en achtergronden kan je dit soort boeken dus raadplegen.

> Verder bestaan er nog een pak andere gidsen over Cyprus, vaak eerder gericht op de massatoerist die vanuit de kuststreek met een huurauto wat rond toert. Voor korte lokale wandelingen zijn er de wandelgidsen van de gebruikelijke uitgevers (Sunflower, Rother, Cicerone, etc…).

> Op een echte wandelgids over E4 is het nog even wachten maar wellicht zal er in de nabije toekomst wel een uitgever zijn (Cicerone, Rother, Conrad Stein,…) die over deze tocht een wandelgids zal uitbrengen. Behalve de E4-brochure en gratis kaartmateriaal kan je ook een reeks toeristische brochures verkrijgen bij het CTO.

> Ter plaatse in Cyprus kan je deze brochures ook verkrijgen in bvb het Troodos Visitor's Centre in Troodos Resort.

> Voor algemene informatie over Cyprus en achtergrondinfo over bezienswaardigheden evenals praktische info gebruikte ik “The Rough Guide to Cyprus” van september 2005. De auteur is Marc Dubin, een man die zijn sporen verdiende met het schrijven van ondermeer verscheidene wandelgidsen over trekking in Turkije en Griekenland. Een prima gids. Er staan 6 regels in over E4 : 'The only long distance, GR-type route, between the Akamas and Ayia Napa is the European long-distance trail E4, though much of it is a bad joke, relying extensively on jeep tracks and even stretches of paved road - hardly the point of such a route.' Weinig flatterende en niet helemaal onterechte woorden van een man die toch wel iets van wandelen af weet (maar niet de E4 wandelde). Zie verder in mijn verslag over een eigen (meer gefundeerde) beoordeling van E4.
Voorbeeldkaart uit de brochure. Op deze uitsnede staat ongeveer 45 km van het E4-traject op afgebeeld (rood ingekleurd).
www.visitcyprus.org.cy Officiële overkoepelende website van de Cypriotische Toeristische Dienst. Naast de vele algemene reisinformatie over Cyprus vind je op deze site ook een aantal wandelpaden beschreven, inclusief delen van het E4-pad (enkel tekst, gekopieerd uit de brochure over E4). Op deze site vind je ook de contactadressen van de overzeese toeristische diensten van Cyprus die je kan mailen voor de gratis E4-brochure, kaarten en andere documentatie.
2
www.era-ewv-ferp.com/Site van de Europese wandelorganisatie die de E-paden coördineert.
3
cyprus.angloinfo.com/information/10/hike.asp Algemene informatie gericht naar de Britse gemeenschap op Cyprus met enkele algemene tips over wandelen en outdoor.
4
www.moufflonpaphos.com/default.htm Als je in Paphos extra boeken, kaarten of gespecialiseerde lectuur wil kopen over Cyprus.
5
home.bredband.no/harhau/islandwalking/cyprusholiday.html Een wandelgids van Christopher Thompson, gratis downloadbaar. Enkel voor het Troodosgebergte, dagwandelingen van 1 tot 16 km, geen E4-beschrijving.
6
www.cyprus-mail.com/news/main.php?id=22597&cat_id=5 Korte voorstelling van het E4-project in een krantenartikel.
7
www.foxysislandwalks.com/Cyprus.htm Anonieme vakantiepagina met enkele korte wandelingen op Cyprus.
Reis- en wandelgidsen
Kaarten

 

 

 

 

 

 

Zuid-Cyprus

E 4

Pafos - Larnaca