© Luc Selleslagh 2004 - 2021 Trekkings.be
Startpagina > Wandelen > Amsterdam - Parijs > Nederland /Vlaanderen/Wallonie/Frankrijk
> Een interessante website voor mijn dagplanning met openbaar vervoer was deze Nederlandse vervoerplanner. Het vraagt wel wat gewenning maar eens er uit is het een fantastisch hulpmiddel.

> De topografische gids kan je bestellen via Wandelplatform LAW Nederland of via Grote Routepaden.

Groot-Ammers,ooievaar
Oud-Alblas, tiendweg
Kinderdijk
Fuut
> Wie veel bos in dat “groene hart” denkt tegen te komen zal teleurgesteld zijn in deze wandeling. Er zijn enkele mooie stukken zoals de Ankeveense plassen en de Loosdrechtse plassen, maar dan moet je 100 km wachten tot het Alblasserdambos(je). De mooiste bosstroken liggen in de Biesbosch nabij Dordrecht. In dit bijzondere biotoop domineren massa’s knotwilgen, kreken en rietkragen.

> Pas ten zuiden van Steenbergen komt er veel bos aan. De zanderige bodem daar is ongeschikt voor landbouw en van Steenbergen naar België is het één en al bos. Het overheersende landschap tijdens het Nederlandse deel is dus water en landbouwpolders met zowel weiden als akkerbouw.

> Afhankelijk van je interesse kan dat pannenkoekplatte landschap soms eentonig worden. De interessantste stukken in landbouwgebied zijn wanneer Floris V over een zogenaamde tiendweg loopt, een verhoogde dijk met daarop een doorgangspad. Deze dijkpaden lopen soms dwars door water en zijn afgezoomd met wilgen, elzen en andere waterminnende vegetatie.

> Een oninteressant stuk, waar het wat eentonig wandelen was, liep tussen ’s Gravendeel en Strijensas en ook over de lange Haringvlietbrug + omgeving is het onprettig wandelen.

> Onderweg doet Floris V op tijd eens een provinciestadje of groter dorp aan. Mooi was Muiden, Oudewater, Schoonhoven en vooral Willemstad.

> De verrassing tijdens deze wandeling in Nederland was voor mij het uitbundige vogelleven. In de lente vliegt en fladdert er werkelijk veel rond. Een vogelboekje en verrekijker zijn aangeraden voor de geïnteresseerden. Mijn favoriet is de fuut, die er zijn plezier in vindt om, net wanneer men een foto wil klikken, onder te duiken, om 30 meter verder weer boven te komen. Spectaculair in de lente zijn de talrijke ooievaars in de regio rond Groot-Ammers. In die periode kunnen sommige tiendwegen geblokkeerd zijn door broedende zwanen. Zo moest ik tussen Oud-Alblas en Alblasserdambos enkele malen omlopen omwille van zwanen. Er is haast geen doorkomen aan, de zwanen wijken niet en reageren wellicht agressief als je te kort komt. Ik had geen zin om dat aan de praktijk te testen.

> Spectaculair tijdens deze trekking zijn de molens van Kinderdijk. Op een moment telde ik 17 molens aan de horizon. Floris V loopt langs dit fotogenieke en door UNESCO geklasseerde molenlandschap. Dit is Postkaartholland.

> En dan zijn er onderweg nog enkele dingen die je alleen in Nederland kan tegenkomen : Een zelfbedieningsbrug over een kanaal (Dintelse Gorzen) of een plek waar je kan paalkamperen,dat is legaal vrij kamperen binnen 10 meter van de paal (Alblasserdambos).

> Het pad is makkelijk te volgen, meestal kilometers lang kaarsrecht. Pas na 200 km, wanneer je in de Brabantse bossen komt, begint het pad te kronkelen en moet je de tekens beter in het oog houden. Het pad loopt dus erg vlot.

> Eén keer ging het minder vlot: 8 km na ’s Gravendeel snijdt een HST-lijn in aanbouw door het LAW-traject. Je moet hier een doorgang zoeken. Wat verder was een werf van polderdijken in aanbouw, een behoorlijk slijkerige boel.Vervolgens liep het pad over een kompleet overgroeide dijk. Door het meterhoge natte onkruid was ik heel snel nat.

> De topogids van Floris V is uitstekend. Door de lange rechte stukken zijn er weinig woorden nodig voor een padbeschrijving waardoor men het traject in de 2 richtingen kan beschrijven. Veel achtergrondinfo over de regio’s waar je doortrekt en alle praktische info voor de wandelaar komen aan bod.

Kortenhoefse Plassen
Ankeveense Plassen
Muiden, start Floris V
route vooral in veel weidelandschap loopt dan klopt dat. Pas sinds 2009 is het Floris V-pad volledig geïntegreerd als onderdeel van de verbinding Amsterdam - Parijs. Dit pad draagt de naam van een populair Hollands personage uit de 13de eeuw. Zijn bekendheid in Nederland is te vergelijken met bvb een Godfried van Bouillon in België. Langs het pad worden enkele plaatsen gepasseerd in verband met Floris V, vandaar de naam.
> Aan het Muiderslot vind je een wandelboom en met daarop ook het Floris V-pad naar Bergen-op-Zoom. Het Floris V-pad is 222 km lang en loopt voor 90 % (!) langs water. De éne keer is het een beek, dan weer een plas ,kreek, afwateringsgracht, kanaal of brede rivier. Op de topogids stond tot 2009 de extra titel "wandelen door het groene hart". Als daarmee bedoeld wordt dat de
Amsterdam-Rijnkanaal. In de toekomst zou het pad hier echter omgeleid worden langs een natuurgebied aan de overkant van het kanaal. Even moet je langs een vreselijk drukke weg om datzelfde Amsterdam-Rijnkanaal over te steken. Daarna is het rustig wandelen op een dijk langs het IJmeer. Het autolawaai verdwijnt en maakt plaats voor het lawaai van opstijgende vliegtuigen uit Schiphol. Het is echter aangenaam stappen op de dijk die je in Muiden brengt. Bovenstaande tekst klopt niet meer. Traject tussen Amsterdam en Muiden loopt sinds 2009 anders, zie topogids.
> Nabij het treinstation Amsterdam Centraal pik je dus de witrode tekens van het Floris V-pad op. Tekst hieronder tot Muiden klopt niet meer. Het loopt vervolgens langs een interessant stuk van Amsterdams maritiem verleden,met pakhuizen, sluizen, havendokken en het scheepvaart-museum. Na de oriëntaalse sfeer van de Javastraat volgt het Flevopark en loop je Amsterdam uit. Er volgt een oninteressant stuk van kms jaagpad langs het
Muiden, Muiderslot
Amsterdam, Centraal station
1. Nederland (Floris V-pad)
> Het meest logische pad naar het zuiden is LAW 1-3, ook het Graaf Floris V-pad genoemd. Het loopt in ZZW-richting en sluit in Zuid-Nederland perfect aan op GR12. Sinds 2009, bij de zevende uitgave het begeleidende topografische boekje start het Floris V-pad niet langer in Muiden, maar onmiddellijk in hartje Amsterdam, op de dam! Dat is dus een flinke verbetering. Voor 2009 moest je vanuit Amsterdam eerst over 18 km Zuidezeepad wandelen tot Muiden en had je dus nog een extra gids nodig. De afstand van het Floris V-pad verhoogt dus van 222 km naar 245 km.
Tekst herzien maart 09

 

Amsterdam - Parijs langs GR-paden

(1000 km)