Amsterdam - Parijs langs GR-paden

(1000 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startpagina > Wandelen > Amsterdam - Parijs > Nederland /Vlaanderen/Wallonie/Frankrijk
Olloy-sur-Viroin, stoomtrein
Roly
> De topogids, uitgegeven in 1999 is ook weer uitstekend. De trajectveranderingen zijn moeilijk terug te vinden op de site van de Waalse GR’s, grsentiers. De directe link voor sommige trajectveranderingen is wat verstopt op dezelfde site, zie daarom ook hier. Er is een verslag van GR12 door Wallonië van Ronald Rothwell in het tijdschrift "Op Weg" van december 2004. Update nov 08: Topogids uitgeput, het is wachten op de nieuwe editie die ten vroegste eind 2009 zal verschijnen. Update nov09: De NIEUWE topogids is verschenen (zie foto hiernaast)
Oignies-en-Thiérache, meteen het laatste Belgische dorp. Hier is het oppassen voor de bewegwijzering omdat de lokale houthakkers eenzelfde markering lijken te gebruiken. 10 boskilometers na Oignies bereikt de grande randonnée 12 de Franse grens in het gehucht Moulin-Manteau.
> Er waren vele mooie stukken op deze trekking. Aangenaam wandelen was het langs de met hagen afgezoomde paden tussen Dworp en het Hallerbos, de omgeving rond Aulne en de Ardense dorpen ten zuiden van Philippeville.
> In Wallonië heb ik GR12 afgewandeld in daguitstappen per trein ,soms in combinatie met busvervoer. Een aparte ervaring was de stoomtrein van Olloy-sur-Viroin naar Mariembourg (waar je kan aansluiten op het nationale treinnet). Deze stoomtrein rijdt zelden, het vraagt dus wat planning. Treinuren op de website van "chemin de fer à vapeur des trois vallées".
GR trajectwijziging op een verlichtingspaal
Roly, kerk
Sautour, GR12
> Eens op het dorpsplein van Braine-le-Château (schandpaal) is men definitief Vlaanderen uit. Rustige paden over GR12 leiden naar het Hellend Vlak van Ronquières. Hier ongeveer is men halfweg tussen Amsterdam en Parijs.
> Er volgen vele kilometers over een overgroeid jaagpad langs de kronkelende Samme met vele sluisjes. Het is gemakkelijker stappen langs de andere kant van de Samme. Bij het kanaal Brussel-Charleroi volgen er een aantal trajectwijzigingen. GR12 loopt hier een tijd met het kanaal mee en gaat niet meer via Godarville. Wat verder volgt een veel langere wijziging (gemarkeerd) die uiteindelijk langs de kerk van Morlanwelz loopt. Dit is de Borinage. Hier en daar zijn nog oude terrils en mijninstallaties merkbaar in het landschap. In Carnières wordt weer het oude GR-traject opgepikt dat zich in vele kronkels rond Charleroi worstelt.
> De hoogteverschillen worden groter naarmate de Ardennen korter komen. De omgeving van de abdijruïnes van Aulne is één van mijn favoriete wandelgebieden in Wallonië. In de herfst is het ronduit schitterend.Verder volgt het pad over vele kilometers de vallei van de Heure. Berzée vond ik het mooiste dorp in deze vallei. Met het versterkte Walcourt en zijn indrukwekkende basiliek kom je nog eens in een stadje. Na de Ferme de Froidmont volgt weer een belangrijke trajectwijziging. GR12 loopt door het centrum van Philippeville alvorens af te zakken naar Samart en het oude traject weer te vervoegen net voor Sautour.
3. Wallonië (GR 12)
> Sautour is het eerste van een verzameling van de prachtigste Ardennendorpen die door GR12 aan elkaar worden gerijgd. Na
Sautour volgen Roly, Fagnolle en Dourbes. Moeilijk te zeggen wat het mooiste dorp is. In Olloy-sur-Viroin steek je de Viroinvallei over. Een lange boswandeling brengt je in de buurt van