Startpagina > Wandelen > La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
> OK, rugzak gepakt en weg naar Macquenoise voor La Grande Traversée van km 1 tot km 176!
Etappes
> La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay is geen doorlopende route in lusvorm. Je zou de wandelroute kunnen opdelen in
* een centrale as (lopende tussen Macquenoise en Hastière) van 118 km en
* 2 daarop aansluitende 'armen' (Sivry - Virelles en Philippeville - Olloy-sur-Viroin) van respectievelijk 34 en 25 km.

Het vraagt dus wat extra planning met openbaar vervoer indien je de hele route wil wandelen.
> Een indeling zou er als volgt kunnen uitzien (rekening houdend met overnachting)
Dag 1: Reis met trein en bus naar Chimay. Neem daar een bus naar Macquenoise. Wandel naar de bivakzone van Macquenoise (2 km) of Le Sentier des Pins (10 km).
Dag 2: Wandel naar bivakzone Les Crayats (18 of 26 km).
Dag 3: Wandel naar bivakzone La Roche Trouée (31,5 km).
Dag 4: Wandel naar bivakzone Mazée (21 km).
Dag 5: Wandel naar Hastière (35 km!) en kom er niet te laat aan, zodat je nog een busverbinding hebt naar Nismes via Heer (eventueel met 5 km in te korten door de bus naar Nismes (via Heer) te nemen te Hermeton-sur-Meuse. Overnacht op bivakzone La Roche Trouée bij Nismes. Je zou deze etappe kunnen opdelen in twee door onderweg te overnachten op de camping van Vodelée.
Dag 6: Neem te Nismes een vroege bus naar Philippeville, wandel naar Olloy-sur-Viroin en overnacht daar op de camping (26 km).
Dag 7: Neem een bus naar Chimay (via Couvin) en daar een bus naar Sivry-dorp. Wandel naar bivakzone Les Fres (10 km).
Dag 8: Wandel naar Virelles (24 km) en overnacht op bivakzone Bois de Blaimont Virelles (+ 2 km) of op de bivakzone Les Crayats (+ 6 km) of op de camping in het centrum van Chimay (+ 3 km).
De opgegeven wandelafstanden hierboven zijn misschien vrij groot, het is mogelijk om kortere dagafstanden af te leggen aangezien er nog meer bivakzones en campings zijn.
> De route wandelen door enkel gebruik te maken van bivakplaatsen is iets voor doorstappers met een grondige planning. Je kan het wat relaxer indelen door onderweg ook volop gebruik te maken van de officiële campings als aanvulling op de bivakplekken. Zo kan je de tocht van Mazée naar Hastière bijvoorbeeld breken door te overnachten op de camping van Vodelée, zodat je de volgende dag te Hastière tijdig een bus kan nemen richting Viroinvallei. Ook te Chimay, Matignolle en Olloy is een camping. Je hoeft ook niet in een bepaalde richting te wandelen, want de padmarkering is in twee richtingen aangebracht.
> Alles hangt wat af van je stapsnelheid en je voorkeur voor afstanden. Ben je geïnteresseerd in de bijzondere natuur van de Viroinvallei dan zou je ook een dagje kunnen blijven hangen rond Nismes, om er de orchideeën en vlinders op te zoeken in de reservaten rond de stad. Vergeet echter niet dat je op de bivakplaatsen niet overdag mag bivakkeren.
> Onze eigen etappe-indeling verschilde nog heel wat, temeer daar we uitgebreid de tijd namen om onderweg speciale natuur op te zoeken en alle bivakzones uit te proberen voor de website bivakzone.be. Om het wat overzichtelijk te houden delen we in het hiernavolgend wandelverslag de route als volgt in:

1. Macquenoise - Bivak Les Crayats (28 km).
2. Bivak Les Crayats- Bivak La Roche Trouée (32 km).
3. Bivak La Roche Trouée - Bivak Mazée (21 km).
4. Bivak Mazée - Hastière (35 km) + bus naar Nismes.
5. Philiippeville - Olloy-sur-Viroin (25 km)
6. Sivry - Bivak Froidchapelle (20 km).
7. Bivak Froidchapellle - Chimay (15 km).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Grande Traversée (178 km)