© Luc Selleslagh 2004 - 2021
Fuentes y Nacientes de
Corderos y Marcos
Onderweg naar Pico Bejenado
In het middelpunt van
Taburiente's caldera
GR131 : Zuidelijke vulkaankrater San Martin
Taburiente's 1 km hoge kraterwand
GR131 over een grijs vulkaanpad
Barlovento : In volle bloei,
Agave Attenuata
La Candelaria : Enorm
rotshol met vissershuizen.
> Meer info over deze en meer wandelingen vind je in de wandelgidsen. Ik heb hierboven alvast de mooiste opgesomd.
> De Barrancos van het noordoosten. Dit is een totaal ander wandelgebied. Er is een dichte begroeiing die goed gedijt in de waterrijke kloven. Reuzenvarens, stukken oorspronkelijk mediterraan oerwoud, watervallen en vooral veel groen.
> 3. Naar de Pico Bejenado.
Vanaf ICONA 7 km te voet of met de auto tot waar het asfalt eindigt richting Pico Bejenado. Geen water noch andere voorzieningen na ICONA. Een goed en regelmatig stijgend pad. Hoogteverschil tussen ICONA en de Pico is 1050 meter. Boven op de top op 1850 meter is één van de schitterendste uitzichten over La Palma. Zowel de Barranco de las Angustias, de volledige caldera als de vallei van Los Llanos/El Paso liggen aan je voeten.
Er is maar één weg terug: Dezelfde. Dit pad heeft nummer PR.LP 13.3.
> 1. Barranco de las Angustias. Deze enorme kloof is vlot te bereiken vanuit Los Llanos. Er is een parkeerplaats onderin de barranco voor zij die een huurwagen hebben. Te voet bereik je vanuit Los Llanos deze parkeerplaats na 2 uren stappen. Het wandelpad (PR.LP 13)volgt vanaf de parkeerplaats een bergriviertje dat uit de caldera komt. Eindpunt is de Zona de Acampada. Hoewel dit maar een 6 tal km zijn en het hoogteverschil maar 550 meter moet je toch op 5 à 6 stapuren rekenen. Dat komt omdat het pad meestal over de rotsblokken van het riviertje in de barranco gaat.
Het is een prachtige wandeling. Volgende waarschuwing echter: Bij regenweer en bij opkomend slecht weer verlaat je de barranco best onmiddellijk. In november 2001 zijn 3 Duitsers omgekomen en hebben een 80-tal anderen tientallen uren vast gezeten in de kloof door hevige regen waardoor het riviertje in een mum van tijd begon aan te zwellen.
Het laatste stuk naar de Zona de Acampada (camping) is erg steil. Als je niet overnacht op de camping keer je via dezelfde weg terug ofwel over een vlot pad dat in 2 uren naar de parking van Los Brecitos leidt. Van Los Brecitos gaat een berijdbare piste in vele bochten in 2 uren terug naar het begin van de Barranco de las Angustias.
Als je overnacht op de camping zoals ik deed heb je de volgende dag nog de tijd om een andere wandeling in de caldera te doen. Je kan dan van de camping naar de Hoyo Verde-waterval wandelen. In 4 uren ben je heen en terug (stijging/daling 700 meter). Het is alweer een schitterend plekje aan de voet van 1 km hoge rotswanden.
Daarna kan je terugwandelen naar Los Brecitos en de Barranco de Las Angustias. Er is water in de caldera, maar er zijn geen winkels.

> 2. Er is nog een ander pad door de caldera. PR.LP 13.1 Het loopt tussen de Zona de Acampada en La Cumbrecita. La Cumbrecita is een parkeerplaats aan het einde van een 12 km lange asfaltweg die vanaf ICONA komt. Dit pad werd echter niet aangeraden door ICONA omdat het gevaarlijk is. Met momenten zeer steil,smal en gevaarlijk. Op sommige plaatsen zijn kettingen in de muur om je aan vast te houden. Vooral El Escuchadero lijkt een kritische passage te zijn. Je hebt zo’n 7 uren nodig om dit pad te af te leggen. Geen water noch andere voorzieningen tot aan de camping.
Verkenning van de Caldera de Taburiente.
> Er zijn enkele wandelingen die in de Taburiente-vulkaan gaan. ICONA heeft een kaartje ter beschikking waarop de belangrijkste paden in de vulkaan zijn aangeduid. Er is telkens ook een schematisch overzicht van de hoogteverschillen bij. Het kaartje is gratis. Wil je overnachten in de enorme krater dan kan dat in de zgn "Zona de Acampada", je hebt vooraf een "permit" nodig, te verkrijgen bij ICONA.
> Er zijn ook secundaire GR-paden, dat zijn de PR-paden (pequeño recorrido). Ze zijn genummerd als PR.LP 1; PR.LP 2 enz…tot PR.LP 19. Ze lopen veelal van de zee naar de vulkanen toe, vaak door zgn Barranco’s (kloven). Zijpaden van deze PR’s zijn verder onderverdeeld als volgt PR.LP 1.1,PR.LP 1.2 enz…
> De bewegwijzering van de PR-paden is met geel/witte strepen en bordjes.
> Verder zijn er nog lokale paden of SL paden (Sendero Local) , gemarkeerd met groen/witte tekens en bordjes.

PR (Pequeño Recorrido) en SL (Sendero Local)

> Verder van piek tot piek. De Punta de los Roques biedt een prachtig panorama over 1 van de grootste vulkaankraters ter wereld. De refuge daar was gesloten. Bij ICONA kan je ev. vooraf informeren of deze refuge te gebruiken is. Vanaf nu worden lagere hoogtes opgezocht. Door met pijnbomen begroeide toppen daal je verder af naar Reventon. Onderweg had ik het geluk van kortbij een zwerm graja's te observeren. Dit zijn roodgebekte kraaiachtigen, enkel aanwezig op La Palma. Een goede onverharde weg leidt je verder over de Cuembre Nueva op een hoogte van 1300 meter. Het kan hier winderig, mistig of bewolkt zijn. Dit is nl de favoriete doorgangsplek van aanwezige wolken. Wat verder ligt de Refugio El Pilar waar je kampeer-mogelijkheid en water vindt.

> Daarna loopt GR131 over een reeks vulkanen waarvan sommigen maar een paar honderd jaar oud zijn. Hoogte tussen 1500 en 1900 meter. Door de kaalheid van het landschap kan het hier flink waaien. Zwart vulkaangrind is niet altijd even aangenaam om in te stappen. Vulkaan San Martin is de kleurrijkste van het gezelschap. Na 20 km in dit surrealistische landschap daal je af naar Fuencaliente. In dit grote dorp kan je een bus vinden, een pension of winkel.

> Het laatste stuk van GR131 kan je zonder zware bagage afleggen. Het pad loopt richting vulkaan Antonio. Je moet €3 toegang betalen om deze vulkaan te bezoeken. Er is een klein museum. Vulkaan Antonio is zwart en zowat het archetype van de kegelvulkaan. Nog spectaculairder is de laatste vulkaan op GR131, de Teneguia. Zijn laatste eruptie is slechts 30 jaar oud. Hij is erg kleurrijk en op sommige plekken is het letterlijk heet onder de voeten. GR131 loopt dan nog een stuk verder over kale lavavelden tot je eindelijk weer de zee bereikt op La Palma’s meest zuidelijke punt, de vuurtoren van Fuencaliente. Er is een restaurantje (gesloten op woensdag). Van hier wandel je ongeveer dezelfde weg terug naar het dorp (2,5 uren), lift je of neem je de taxi die je in Fuencaliente vooraf had besteld.

> Je start op zeeniveau in Tazacorte tussen de droge cactusvegetatie. 300 meter hoger is er Café Time met mooi uitzicht. Vanaf nu zijn er tot bijna op het einde geen voorzieningen meer. Water vind je pas 2 dagen later in El Pilar. Een winkel of pension op 3 dagen (Fuencaliente). Je klimt verder naar de Torre El Time op zo’n 700 meter, langs tuinen, tropische plantengroei en amandelbomen. Na de Torre El Time klim je door Canarische denbossen. De boomgrens ligt op 1800 meter. Vulkaangrond en wat struikgewas overwegen. Je klimt nu langs de kraterrand van top naar top met af en toe schitterende uitzichten. Op 2426 meter bereik je Roque de los Muchachos. Er is hier een asfaltweg die weer naar de zee toegaat. In de omgeving vind je een tiental astronomische observatoria. Een uur verder ga je over de Pico de La Cruz en 100 meter daarna is een geschikte wildkampeerplek (1 tent), op de linkerkant.
> Wellicht één van de mooiste GR’s van het westelijke halfrond. Spectaculair en schitterend. Hoogte varieert tussen 0 en 2420 meter. Het grootste gedeelte loopt over 1500 meter. Je hebt zo’n 4 dagen nodig om de hele GR af te leggen.

GR 131 Ruta de la Cresteria / Ruta de los Volcanes

> GR130 (Camino Real de la Costa) cirkelt het hele eiland rond. Je hebt er een hele week voor nodig. De hoogte waarop hij loopt ligt tussen 0 en 800 meter boven de zeespiegel. Niet alle stukken zijn even interessant Met wat uitgekiende planning kan je elke nacht in een pension overnachten. Je passeert nogal wat dorpen met voorzieningen. Voor mensen met veel tijd. Het lijkt me interessanter om er hier en daar wat stukjes uit te pikken om als dagtraject af te wandelen. Enkele aangename trajecten:

> 1. Van Tijarafe naar Tinizara. Het gaat flink op en af zonder grote hoogteverschillen. Je komt door tuintjes, velden en boomgaarden en enkele kleine barranco’s (kloven). In de buurt van Tijarafe is nog een mooi stukje van de oude geplaveide weg (camino real) bewaard. Volg de wit/rode bewegwijzering. In de buurt van Tijarafe ben ik afgedaald naar de zee, wat een hoogteverschil is van 600 meter. Er loopt een geel/wit bewegwijzerd pad (PR.LP 12.2) naar beneden. Aan de zee beland je dan aan de Poris de Candelaria, een soort enorm - door de zee uitgesleten - hol waarin enkele vissershuisjes zijn verscholen. Een bijzonder plaatsje. Als je tijd hebt kan je een alternatief pad omhoog lopen (PR.LP12.2) dat nog even een strandje aandoet (geel/wit bewegwijzerd).
> 2. Van Gallegos naar Barlovento. Aan de enige bar in Gallegos pik je de rood/witte bewegwijzering op. Over talloze kloven door rijkelijke vegetatie kronkelt de oude camino real naar Barlovento toe. Onderweg passeer je ook het mooie gehucht La Tosca, fotogeniek omwille van de vele drakenbloedbomen daar. Weinig grote hoogteverschillen.

GR 130 Camino Real de la Costa

> Sinds enkele jaren zijn er 2 volledige GR’s (Gran Recorrido) uitgewerkt. De GR-paden zijn aangeduid zoals de Franse bewegwijzering: Met rood/witte streepjes en bordjes.
> 1. Een avontuurlijke wandeling is de PR.LP 6. Laat je door de bus droppen in een diepe bocht net na het gehucht Las Lomadas en voor Los Sauces (hoogte 250 m). Wandel over een asfaltwegje naar Los Tilos toe. Na 2 km op dit wegje passeer je links een onverharde piste die het biosfeerreservaat aankondigt. Vanaf nu volg je de geel/witte bewegwijzering van PR.LP 6. Al klimmend door een oud bos bereik je een prachtig uitzichtpunt (Espigon Atravesado). Verder klimmen over een traject dat niet makkelijk is. Uiteindelijk bereik je op 1350 meter de Fuentes y Nacientes de Corderos y Marcos. Dit is wel bijzonder. De watervallen die uit een waterlaag komen voeden een aangelegd kanaal. De volgende paar kilometer volg je dit kanaal. Er zijn een 13-tal tunnels bij. Je hebt dus een zaklamp nodig. De langste tunnel is meer dan 200 meter lang. Zowel het plafond als de bodem van de tunnels zijn zeer oneffen. Oppassen dus om het hoofd niet te stoten. Maar er is meer. De eerste tunnel die je doortrekt is zeer nat. Een waterval spuit door de tunnel. Breng dus regenkledij mee en zorg dat de inhoud van je handbagage droog kan blijven. Ook een extra paar droge kousen kan van pas komen omdat sommige tunnels nogal onder water staan. Op het einde van de reeks tunnels bereik je het boswachtershuis “Casa del Monte”. Van hieruit begint de PR.LP6 snel te dalen naar Los Lomades, zo’n 1000 meter lager, waar je weer de bus kan nemen. Het Casa del Monte is ook per 4X4 te bereiken over een lange piste vanuit Los Lomades. De hele tocht te voet duurt toch wel een 7 à 8 uren en er zijn (behalve water) geen voorzieningen onderweg.
> 2. Enkele andere wandelmogelijkheden in dit gebied vertrekken vanuit Los Sauces met de omgeving van Los Tilos als doel. Het uitzichtpunt Mirador de las Barandas is een zalige picknickplek.
> 3. Tussen Puntallana en Los Sauces ligt La Galga. Voor wie even de sfeer wil snuiven van het oerbos op La Palma is er hier een korte maar mooie wandeling, de PR.LP5.1. Om het begin te bereiken stap je uit de bus net voor de eerste tunnel na La Galga. Ga de piste op en volg de geel/witte aanduidingen van PR.LP5.1. Aan een tweede aquaductbrugje is er een splitsing van de paden. Draai hier links mee en volg het kanaaltje stroomafwaarts. Opletten hier want het pad is soms smal en de afgrond diep. Je komt terug in La Galga waar bussen passeren. Op een 2 uren wandel je dit af.
> Het eerder vernoemde ICONA is een goede informatiebron voor update-info ivm met bepaalde moeilijkheden op de bergpaden. Problemen kunnen er voorkomen door grondverschuivingen, bosbranden of slechte weersomstandigheden.
> Er is een keuze aan wandelgidsjes. Rother, Elmar, Sunflower,ANWB en een Spaanse gids van J. Santos (ook in het Nederlands) zijn de bekendste gidsen. Je kan ze ook ter plaatse kopen. Zelf gebruikte ik de Sunflowergids (Nederlandstalig) en wandelde 13 van de 16 uitgestippelde wandelingen. Interessant aan dit gidsje waren de goede kaartjes, die hoogtelijnen, waterbronnen en moeilijke stukken aangeven.
> Wandelen op La Palma is niet geschikt voor mensen die bij het minste last hebben van hoogtevrees. Het Sunflowergidsje waarschuwt hiervoor bij de meeste wandelingen. Als ik mag vergelijken met GR5 in Frankrijk vond ik die laatste toch wel gevaarlijker bij momenten (vooral in de Alpen).
> Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. De lavastenen verwoesten gewone sportschoenen in een mum van tijd.
> Op vele trajecten zijn geen mogelijkheden om water te vinden. Breng genoeg water mee. > Als je langs de toeristische dienst passeert (Sta Cruz in de Calle O'Dally of in de luchthaven) vraag dan zeker de gratis kaart “Red de senderos de la Palma/Hiking Paths of La Palma”. Prima overzichtskaart waarvan ik veel plezier heb gehad. De toeristische dienst heeft nog andere publicaties die te maken hebben met wandelen.
>Er verscheen in 2007 een officiële topografische gids over alle wandelroutes van het GR/PR/SL-net op La Palma met zeer gedetailleerde informatie over alle routes, waarbij hoogteprofielen, wandeltijden, plaatsen bereikbaar met openbaar vervoer, enz. Begeleidende kaart op 1:40.000. Dit lijvige boek is nu het beste voor iedereen op La Palma die meer wil dan eens een 'zondagswandelingetje' maken.
> Verkoop ter plaatse in de toeristische diensten voor ongeveer 20 €. Beschikbaar in 3 talen: Spaans, duits en engels. Titel: 'Topoguia Red de Senderos de la Isla de La Palma'.
> Update maart 2011: Een aantal van de beroemde Duitse wandelgidsen van Rother zijn nu ook in het Nederlands te verkrijgen. Ook de gids over La Palma. Maar liefst 63 wandelingen zijn er in beschreven, vaak te combineren tot meedaagse tochten. Elke wandeling is telkens
voorzien van een hoogteprofiel, gecumuleerde hoogteverschillen, een kaartje en praktische tips. Deze Nederlandstalige Rothergidsen worden door uitgeverij Elmar uitgebracht. Handig is dat ze ondanks de massa info in de gids in pocketformaat zijn, je stopt hem zo in je broekzak. Te koop in 'de betere boekhandel'.

> Bij aankomst in La Palma kan je de gratis overzichtskaart 'Red de Senderos' La Palma oppikken. Een handige overzichtskaart met alle wandelpaden van La Palma!

La Palma

Startpagina > Wandelen > La Palma > Wandelinfo / Trajecten