la palma wandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LA PALMA WANDELEN
© Luc Selleslagh 2004 - 2021
> Langs de kraterrichels van de Taburiente zijn echter weinig geschikte plekken te vinden. Niet vlak of te rotsig. Op weg naar de Roque de los Muchachos langs GR131 vond ik een goeie plek een honderd meter voor de Pico de la Cruz op de rechterkant Het lag wel boven 2300 meter hoogte, dus niet geschikt bij slechte weersomstandigheden.
> Overnachten in de Zona de Acampada middenin de Taburientekrater enkel met toestemming van ICONA, de instantie van het nationale park. ICONA heeft zijn bureau aan de weg Santa Cruz -Los Llanos net voor El Paso. Busstop op aanvraag. Je krijgt een officiële toelating op papier. Op die camping vind je toiletten en water maar geen douches. Het is wel een unieke kampeerplek, omringd door de kilometerhoge kraterwand. Aan de refugio El Pilar kan je ook kamperen. Geen toestemming nodig. Er is water. Nabij Las Tricias (La Rosa) zou er een privé-campinkje zijn.
> Misschien een beter idee voor zij die niet graag met bagage sleuren en met minstens 2 reizen is het huren van een huisje in één van de dorpen.
Hete lavakleuren op Teneguia
in de zuidpunt van La Palma
Kamperen op de kraterwand
van Taburiente op 2350 meter
Santa Cruz de La Palma
Mirador de las Barandas:
Uitzicht over La Palma's oerwouden
Agave Attenuata
Zuidelijke vulkaan Hoyo Negro
Vetplanten langs de wanden
van de noordelijke barranco's
Een bos van Canarische pijnbomen
onderweg naar Pico Bejenado
Cactivegetatie nabij La Candelaria
Caldera de Taburiente
Tinizara, fontein
La Palma, wandelen
langs de grillige noordwestkust
> Kamperen. Er zijn slechts een paar officiële kampeer-mogelijkheden.
> Het kan vaak gebeuren dat alle 3 de pensions zijn volgeboekt. Vraag een accommodatielijst in de toeristische dienst aan de Calle O’Dally. Nogal wat reizigers overnachten in de appartementencomplexen van Los Cancajos, op zo’n 4 km van Santa Cruz. Er is daar ook een strandje. De meeste bussen southbound passeren er langs een straat in de buurt. De bus naar de luchthaven passeert elk half uur.
> Los Llanos: La Palma's economische centrum . Er zijn meer zonuren dan aan de Santa Cruzzijde van het eiland en het is een uitstekende basis om de Caldera de Taburiente of de westkust te verkennen.
Pension Time, aan de Plaza de Espana, net naast de kerk. Een karakterhuis aan een gezellige plaza.
> Fuencaliente: Ik overnachtte in pension Los Volcanos. Ruime kamer met bad. Aan de hoofdstraat. Ideaal om de zuidelijke vulkanen te verkennen.
> Er zijn nog vele
andere pensions op La Palma.
Te vermelden is misschien dat recht tegenover ICONA (zie lager) een bar/ pension is. Ze sluiten wel voor een maand in de carnavalsperiode. Vraag een update lijst in de toeristische dienst van La Palma. Er zijn ook talloze huisjes te huur. Wie het luxueuzer wil vindt een viersterren hotel in Puerto Naos, midden de bananen. Ook in Santa Cruz, Tazacorte of Los Cancajos vind je upscale overnachtingsmogelijkheden.
> In januari had ik schitterend weer om te wandelen: Tussen 20 en 25° en bijna elke dag zon. Enkele dagen was het slechts 18° en regenachtig. Het moet gezegd dat dit voor januari meer dan behoorlijk weer was. Toch even vermelden dat het weer veel slechter kan zijn in deze tijd van het jaar. Tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode die aan mijn vakantie voorafging was het één en al regen en onweer, met sneeuw op de hoogste pieken. Daarna kwam een periode van vochtige hete wind die vanboven de Sahara komt, de zgn Calima. Kenmerkend voor deze wind is ook dat hij massa’s fijne stofdeeltjes meedraagt en ongezond is. Dit ter illustratie dat de winter er anders kan uitzien hier.

> Hoewel ik dus prima weer had is maart tot mei wellicht de mooiste periode ook al omdat de lentebloemen dan zich tonen. 's Nachts zakt de temperatuur op zeeniveau tot een 15 à 17° in januari.

> La Palma is niet zo groot maar de lokale weers-omstandigheden kunnen erg verschillen, waarbij in het westen het volop zon is terwijl het aan de oostkust zwaar bewolkt is of zelfs regent. Die microklimaten zijn ook verantwoordelijk voor de gevarieerde natuur op La Palma.
> In Santa Cruz heb ik van alle restaurantjes geprobeerd. Het beste vond ik Los Canarios op de kruising van de Av Maritima en de Av del Punto. Een rijkelijk 3-gangenmenu met wijn kost tussen €13 en €18. De bediening is er snel en vriendelijk.
> In Los Llanos heb ik lekker en goedkoop gegeten in het restaurant/pizzeria vlakbij het enige internetcafé van Los Llanos.
> In Fuencaliente zijn er weinig mogelijkheden. Resto/grill Parillo stelde niet veel voor. Alles leek er uit de microwave te komen.
> Een koffie met melk (cafe con leche) kost € 1 à 1,30.
Als je voor een biertje “una cerveza” vraagt krijg je flesjesbier, voor een pint van ’t vat vraag je “una caña”(€ 1,10 à 1,30) zoals elders in Spanje. Het lokale biertje heet Dorada en smaakt lekker fris.
> Overal op het eiland vind je supermarkten, vooral van de Spar-keten. Inkopen zijn zowat 20 % goedkoper dan in België. Opvallend is dat sigaretten zeer goedkoop zijn. Koop ze niet in de luchthaven maar gewoon in de Spar. Fortuna is een 3de beterkoop dan Marlboro en Canarische sigaretten zijn pas echt spotgoedkoop.
> Ik overnachtte vooral in pensions. Meestal krijg je een kleine donkere kamer met lavabo. Badkamer op de gang. Zonder ontbijt. Prijsklasse single €25 tot €30.

> Santa Cruz: Pension La Cubana. Naast de toeristische dienst, dus centraal gelegen maar toch rustig. Aangenaam salon met balkon aan de hoofdstraat. Een 2de pension heet Canarias. Avenida Cabrera Pinto,27. Vraag de richting. In het centrum. Redelijk. Nummer 3 in Santa Cruz heet Arrocha en is gelegen aan de Avenida Perez de Brito, het verlengde van de Calle O’Dally (de hoofdstraat).

> Het busvervoer ter plaatse is goed georganiseerd, comfortabel (Vlaamse Van Hool touringcars), stipt en het is prettig reizen. Wel even plannen als je de bus gebruikt want sommige lijnen worden slechts 3 of 4 maal per dag bediend. Ook opletten in het weekend als de frequenties worden teruggeschroefd.

> Vraag een dienstregeling bij de toeristische dienst van Santa Cruz. Een ticket koop je gewoon van de buschauffeur. Met een buskaart (tarjeta) is het wel goedkoper. Deze kan je niet kopen van de chauffeur maar wel in de busstations van Los Llanos of Santa Cruz. Het duurste traject betaalde ik €5,35. Meestal betaal je tussen € 1 en € 3. Een autobus heet ‘guagua’ in het Canarisch. Ik heb talloze malen de bus genomen. Het eiland is in feite niet zo groot (ruwweg 50 X 30 km) maar heeft wel een erg geaccidenteerd landschap. De wegen kunnen vreselijk kronkelen. Toch zijn deze zeer goed van kwaliteit. Hier en daar probeert men de wegen rechter te trekken door meer tunnels te graven en bruggen te leggen.

> Ondanks de snelheid van de chauffeur kan een busrit dus wel wat duren. De belangrijkste weg op La Palma loopt tussen de 2 grootste dorpen (Santa Cruz en Los Llanos). De rit gaat van 0 meter tot meer dan 1000 meter boven de zeespiegel om via de tunnel door de Cuembre Nueve weer af te zakken naar Los Llanos op 300 meter bz. Reistijd 75 min.

> In de grotere dorpen zijn taxi’s beschikbaar. Veel toeristen huren een auto. De prijzen starten van ongeveer €30 voor de kleinste types met ongelimiteerd kilometeraantal. Op de luchthaven zijn bijna alle autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd. In Santa Cruz vind je ook enkele verhuurbedrijven.

> In het winterseizoen zijn er rechtstreekse charters tussen Zaventem en Santa Cruz de La Palma. Eén wekelijkse verbinding van de TUIgroep en een van de Neckermann/Thomas Cookgroep. De ticketprijs zonder verblijf ligt rond € 400 H/T. Zelf had ik een last minute geboekt bij Neckermann en betaalde €180 + €19 boekingskosten. La Palma wordt vaak aangevlogen in combinatie met een andere Canarische bestemming (bvb Fuerteventura) om het vliegtuig voldoende vol te krijgen.

> Buiten het winterseizoen kan je altijd een charter nemen naar Tenerife. Van de luchthaven in Tenerife moet je de bus naar Los Cristianos nemen en van daaruit de dagelijkse bootverbinding naar La Palma. Vanuit Schiphol zijn er vluchten met Transavia. Een andere mogelijkheid is om een lijnvlucht te boeken naar La Palma. Iberia brengt je met een stop in Madrid ter bestemming vanaf €400. Er zijn meer ingewikkelde combinaties mogelijk die goedkoper uitvallen. Als je echter met low-costmaatschappijen vliegt hou dan zeker rekening met een zeer ruime overstaptijd in Barcelona of Madrid, want deze lagekostenmaatschappijen zijn niet verantwoordelijk voor gemiste aansluitingen.

> Aan de luchthaven naar Santa Cruz is er zowat om de 30 min. een lijnbus. Via Los Cancajos ben je in 25 min in Santa Cruz.
> Dit eiland is erg verschillend van de bekendere Canarische eilanden. Het gewone leven primeert er nog op de toeristendrukte. La Palma heeft ongeveer 20 X minder bezoekers dan druk Tenerife. Naar La Palma kom je echt om te wandelen.

> Wat je niet vindt: Mooie witte zandstranden. Er zijn enkele kleine zwarte lavazandstranden. Uitgaansleven : Vergeet het! Geen Ibizatoestanden. Enkel een paar resto’s en café’s.

> Wat je wel vindt op La Palma: Een uitbundige natuur die uitnodigt om te wandelen. Dit is het groenste Canarische eiland. Uitstekende wandeltochten door tropische bossen, over vulkanen, langs immense kraterwanden en langs rustige dorpjes. Op een week kan je de mooiste dingen zien. Op 14 dagen heb je zowat het hele eiland afgewandeld.

> Er zijn 3 soorten toeristen op dit eiland te vinden:

1° Toeristen die per cruiseboot langs de Canarische eilanden varen. In Sta Cruz de la Palma worden ze enkele uren gelucht.
2° Toeristen die van La Palma's rust willen genieten. Wat rondtoeren met de huurwagen en even een weekje er tussenuit.
3° De actieve toerist die hier speciaal naar La palma komt om te wandelen.

La Palma - Wandelen
> Hoewel wildkamperen officieel niet is toegelaten wordt het toch gedoogd. Maak geen vuur.
Drakenbloedboom
Startpagina > Wandelen > La Palma > Wandelinfo / Trajecten
La Palma is een Canarisch eiland en heeft niets te maken met Las Palmas (de Gran Canaria) of met Palma (de Mallorca). Wandelen op La Palma.
> Update feb 2009: De overheid op La Palma diversifeert het accommodatieaanbod verder door specifiek voor doortrekkende wandelaars oude openbare gebouwen als hostels in te richten. Je zal er de mogelijkheid hebben te slapen, koken en wassen. Gemiddelde capaciteit 30 à 40 personen. Het project is nog in een opstartfase. Vanaf 2009 worden er hostels voorzien in Los Sauces, Puntallana, Mazo, Fuencaliente, Tijarafe en Garafia. Check op La Palma de laatste stand van zaken. Afhankelijk van het succes van de overnachtingsvorm komen er later nog 'albergues' bij. Interessant vooral is dat bij de keuze sterk is rekening gehouden met het feit dat de overnachtingsplaatsen op of kort bij paden moeten liggen, in casu GR 130.