> Sinds 2012 bestaat er officieel geen papieren routebeschrijving meer van Streek-GR Reynaertland, de gids werd eind 2011 uit de handel genomen. In plaats daarvan kun je op de website van Grote Routepaden GPS-tracks vinden en kun je ook de routekaarten downloaden.
Streek-GR Reynaertland
Startpagina > Wandelen > Streek-GR Reynaertland
Wandelinfo
Padmarkering
Kaart, gids, GPS
Openbaar vervoer
Aard van de paden
Overnachten
Etappe-indeling
Kruisende langeafstandspaden


> Een exemplaar van het Reynaertverhaal zou eigenlijk ook tot je standaardbagage moeten horen als je net zoals Reynaert rond zwerft door het Waasland. De Reynaertbanken onderweg zijn dé ideale plek om je onderweg te verdiepen in de verzen van het Reynaertverhaal.
> Er zijn de voorbije eeuwen talloze vertalingen, hertalingen en andere literaire vormen van het Reynaertverhaal gepubliceerd. Zelf had ik in een kringloopwinkel voor een halve euro een pocketboekje gekocht dat werd geschreven door de Nederlander Arjaan van Nimwegen, 'Over de Vos Reinaert'. Het prettige aan dit boek is dat je zowel de originele tekst hebt uit het 13de eeuwse meesterwerk van de zogenaamde Willem-die-Madoc-maakte (zijn familienaam is verloren gegaan) als een simultane hertaling van van Nimwegen. Hij heeft getracht om elke regel apart te hertalen en niet groepen van verzen tesamen. Toch leest zijn hertaling vrij vlot. Zo kun je ook bvb perfect de versregels van de Reynaertbanken verstaan en in een context plaatsen. Enige minpuntje is dat de auteur het niet zo begrepen heeft op te Vlaamse folkloristische vertalingen van het verhaal, terwijl hij in zijn hertaling nogal vaak typisch Noordnederlandse uitdrukkingen gebruikt. Er zijn echter nog vele andere hertalingen en vertellingen van het oude Reynaertverhaal, keuze genoeg. Voor kinderen zijn er ook stripverhalen van het Reynaertverhaal, hoewel bvb een strip als 'Suske en Wiske, De Rebelse Reynaert' wel een erg afwijkende voorstelling van het verhaal is.
> Bij de start van Streek-GR Reynaertland te Hulst kan je in de Gentsestraat 2 boekhandels vinden die Reynaertpublicaties verkopen.
> Veel mogelijkheden om aparte etappes van Streek-GR Reynaertland te combineren met openbaar vervoer.
> Er zijn grensoverschrijdende bussen van De Lijn Oost-Vlaanderen die 'de meest Vlaamse stad van Nederland', Hulst, verbinden met Sint-Niklaas, via Kemzeke, De Klinge en/of Belsele. Check de dienstregeling van De Lijn, bussen 21, 22, 27, 28, 42 of via Stekene nr 43. Gezien de populariteit van Hulst als grensstadje voor shopping, zijn er ook tijdens het weekend frequente verbindingen. Het busstation van Hulst ligt eigenlijk ten noorden van de oude stadswallen, in de Zandstraat, terwijl Streek-GR Reynaertland aan de Gentsepoort vertrekt. Een mooie gelegenheid om onderweg naar de start even door het centrum van Hulst te zwerven.
> In Zeeuws-Vlaanderen baat Veolia enkele lijnen uit in opdracht van de provincie Zeeland. Veolia 19 rijdt tussen Hulst, Antwerpen en Breda via Clinge en Nieuw-Namen. Veolia rijdt verder ook naar plaatsen elders in Zeeuws-Vlaanderen, zoals Terneuzen, Koewacht en Oostburg.
> Meer zuidoostelijk op het Reynaertpad zijn Sinaai en Lokeren goed ontsloten, vooral vanuit Sint-Niklaas. Snelst tussen Sint-Niklaas en Lokeren is echter de trein. De Lijn 99 rijdt frequent tussen Sint-Niklaas en Antwerpen Linkeroever via Rupelmonde.
> Spoorlijn 54 verbindt Sint-Niklaas met Mechelen. Sint-Niklaas ligt ook op de spoorlijn Antwerpen - Gent. Langs deze lijn ligt ook het station van Lokeren (op 1,5 km van het wandelpad). NMBS.
> Ben je op zoek naar een avontuurlijke tocht met veel onverharde natuurpaden, zoek dan een ander langeafstandspad. Het avontuur schuilt enkel in het Reynaertverhaal. Dit is eerder een cultuurwandeling, langs nogal wat bewoning en dorpskernen. Zowat 80 % van de route loop over verharde paden: Fietspaden, wijkwegen, straten, enz. Dit is niet het soort wandelroute om met stevige wandelschoenen wilde trajecten te lijf te gaan. Kies eerder een sportieve schoen, iets dat vlot zit en de harde ondergrond dempt.
> Echt een route dus als je er niets op tegen hebt om lang over beton- of asfaltwegen te lopen. Meestal zijn het wel rustige wegen, drukke wegen worden zoveel mogelijk vermeden. Enkele aardige, onverharde delen lopen ten noorden van Hulst (Liniedijk), door het Stropersbos bij De Klinge, in de omgeving van de Moervaart te Sinaai en ook tussen Puivelde en Belsele. Voorbij Belsele worden onverharde trajecten schaars.
Bewegwijzering Streek-GR Reynaertland
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit vb afslag naar rechts) Variant traject. Andreaskruis: Verkeerd pad.
> Doe je liever een stevige dagwandeling in lusvorm door het land van Reynaert, dan zijn de Dagstappergidsen van Grote Routepaden wel handig. In 2012 verscheen een nieuwe dagstappergids over de provincie Oost-Vlaanderen. Van de 12 opgenomen wandelingen zijn er maar liefst vier die delen van Streek-GR Reynaertland combineren met andere wandelpaden. Deze luswandelingen zijn 13 à 23 km lang. De gids is te koop bij Grote Routepaden, op hun website vind je meer detailinfo over deze wandelingen.
> Wie echt dieper wil graven in het Reynaertverhaal en alles wat met de sluwe vos te maken heeft vindt zeker zijn gading bij het Reynaertgenootschap en hun tijdschrift Tiecelijn.
> Er liggen enkele campings in de buurt van de wandelroute, zoals te Stekene, maar ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor stacaravans of vooral ingericht als verblijfsparken met zwembad enz. Het zuidelijk deel van de route heeft geen campings. Het is mogelijk om ter hoogte van De Klinge gebruik te maken van een paalkampeerplaats. Volg te De Klinge dan de witrode tekens van GR 5A (3 km), weer richting Hulst. De plek is gelegen in de buurt van een vijver, het kan er 's zomers 's avonds dan ook nogal muggenrijk zijn. Sinds 10 sept 2014 kun je ook terecht op de bivakzone Stropersbos te Stekene, langs Belgische zijde van de grens. Alle details over deze bivakzones, zie Bivakzone.be
Er zijn talloze mogelijkheden voor wie liever onderdak slaapt in hotel of B&B. Contacteer de toeristische diensten van Hulst, Sint-Niklaas of Lokeren.
> Streek-GR Reynaertland is eigenlijk makkelijk in te delen, waarbij je vlot kan combineren met openbaar vervoer als je wil. De eerste etappe wandel je van Hulst tot De Klinge (25km). Wandel eventueel terug tot Hulst over GR 5A om de cirkel rond te maken (+ 6 km). De tweede dag wandel je van De Klinge naar Lokeren (30 km + 1,5 km tot het station). De derde dag wandel je tussen de treinstations van Lokeren en Sint-Niklaas (26 km + 3 km).
> Padmarkering wordt voor het grootste deel verzorgd door vrijwilligers van de Oostvlaamse afdeling van Grote Routepaden. In Zeeuws-Vlaanderen zorgen medewerkers van het Nederlandse Wandelnet voor het onderhoud. De markering kan daar lichtjes verschillen. Richtingveranderingen worden in Nederland afwijkend gemarkeerd, met een gepijld GR-teken.
> Aangezien het Reynaertpad een streek-GR is, worden geelrode kleuren gebruikt ipv witrode. Er kan altijd wel een teken missen maar algemeen bekeken is het zeer goed gedaan en onderhouden. Bewegwijzering in 2 richtingen, je kunt dus ook van Sint-Niklaas naar Hulst wandelen als je wil.
LAW 11 Grenslandpad: Nederlands pad van 372 km. Sluis - Thorn Sinds 2015 loopt er opnieuw een 117 km lang variant traject van deze LAW door oostelijk Zeeuws-Vlaanderen. Kruising met Streek-GR Reynaertland oa te Nieuw-Namen en Hulst.
GR 5A Ronde van Vlaanderen: 560 kilometer rondwandeling door Vlaanderen. Oostende - De Panne - Ronse - Antwerpen - Hulst - Brugge. Aanknopingspunt te Hulst, gezamelijk traject met Streek-GR Reynaertland te De Klinge.
GR 122 Scheldeland: 160 km Hulst - Doornik, vertrekt dus ook in Hulst maar loopt verder niet te samen met GR Reynaertland. Onderdeel van een langere GR122 die vervolgt in Wallonië en Frankrijk.
Wijk Hellestraat Stekene
GR-wandelboom te Stekene
Liniedijk Hulst

Paalkamperen in de buurt van Hulst
Streek-GR Reynaertland - 80 km