<<< Startpagina

<<< archief 2020
Archief 2021
9 februari 2021 - 2021: nieuwe wandelprojecten -
Heel wat vernieuwing komt er aan dit jaar in de bestaande langeafstandswandelroutes in Vlaanderen, Wallonië en de oostelijke kantons. Zelfs enkele volledig nieuwe routes staan 'in de stijgers'. Meest ambitieus is wellicht de openstelling van de OstbelgienSteig. Een route door de Ooskantons die noordelijk zal aansluiten op de Eifelsteig, zuidelijk mogelijk verbonden wordt met een andere kwaliteitsroute, het Escapardenne Trail. Er is bijna een miljoen € aan budget beschikbaar voor de uitbouw van dit project, gezien de hoge amibities zal mogelijk de opening niet meer dit jaar plaats vinden.In Wallonië wordt al enkele jaren gewerkt aan een flink herzien traject van GR 123, de Ronde van West-Henegouwen. Een route in Wallonië voor wie bewust wil afwijken van druk belopen wandelroutes, zoals in de Ardense riviervalleien. Eigenlijk is de herziene bewegwijzering al een tijdje klaar, 't is nog even wachten op de bijhorende wandelgids die er kortelings aankomt. Deze Streek-GR 123 krijgt ook een nieuwe naam: de Ronde van Picardisch Wallonië.

Voor heel wat bestaande GR-routes in Wallonië volgen in 2021 of 2022 nieuwe wandelgidsen, het routeverloop zelf zal grotendeels behouden blijven. Het betreft de GR's 126, 151, 412, 16 en Grande Traversée Forêt du Pays de Chimay. Nieuw wordt GR 17, door de Ardense valleien van Lomme en Lesse, een samenwerking tussen de organisatie van Waalse GR-paden en Riviercontract Lesse. Er wordt in de Ardennen op termijn ook een Streek-GR door het Land van Bouillon uitgebouwd, GR 161.

In Vlaanderen zal de Langeafstandswandeling door het Nationaal Park Hoge Kempen een stevige upgrade ondergaan: verlenging van de wandelafstand + verhoging van padenkwaliteit. Elders in Limburg werd enkele maanden geleden een vernieuwde Langeafstandswandeling Rivierpark Maasvallei voorgesteld, met een verdubbelde afstand door een lange trajecttoevoeging aan de Nederlandse zijde van de Maasvallei. Hierdoor werd deze route ook circulair.

Bij de vrijwilligersvereniging Grote Routepaden wordt inmiddels hard gewerkt om een ambitieus wandelprogramma voor 2021 te realiseren. Het resultaat daarvan wordt alvast zichtbaar met een sterk vernieuwde Streek-GR Hageland, een co-realisatie met Toerisme Vlaams-Brabant, die eerstdaags wordt voorgesteld. Zowel de iconische GR 5 als GR 5A krijgen omwille van de grote belangstelling afgelopen jaar, de volgende maanden een nieuwe wandelgids, daarin zijn ook enkele trajectverbeteringen opgenomen.

Voor het Vlaamse deel van de Martinusroute (Utrecht - Tours) wordt voor het eerst een wandelgids in het vooruitzicht gesteld dit jaar door de vereniging voor GR-paden. De gidsen met GR-dagwandeltrajecten in combinatie met treinritten (de zogenaamde Treinstappers) kennen een groot succes. Na een snelle herdruk van deel 2, zal ook deel 1 een herziene uitgave krijgen.

13 januari 2021 - Gilbert's List 2021 -
347 superbudgetadresjes in WalloniŽ + grensstreek waar je voor max 17,5 Ä of 22,5 Ä (incl. ontbijt) pp onderdak kunt slapen tijdens je trekking te voet of per fiets! Vaak originele plekken. De nieuwste GILBERT's LIST is dus opgemaakt, versie 2021. Bij elke adres ook vermelding GR of RV-pad in de buurt. Gratis voor leden van vzw Wegwijzer Reisinfo of te verkrijgen voor enkele euro's verzendkosten via gilbert.bastiaensen(krulletje)pandora.be .12 januari 2021 - Populairste trekkingroutes 2020 - Nog nooit werd zo massaal 'dichtbij' een trekking ondernomen dan in dit bizarre 'coronajaar' 2020. We telden absolute recordcijfers aan bezoekers die op Trekkings.be inspiratie vonden. Hieronder de langeafstandsroutes die wandelaars in 2020 het meest konden bekoren. Een nieuwe nummer één in vergelijking met vorige jaren! GR 129 'Dwars door België' op nr 1! Uiteraard zit de gelijknamige TV-reeks daar voor iets tussen. Toch merkten we reeds grote interesse voor deze tocht sinds de eerste lockdowndagen, maanden voor de serie op TV kwam.

Wellicht zochten heel wat trekkers die normaal een buitenlandse uitdaging opzoeken, iets vergelijkbaars dichterbij door de verplaatsings-beperkingen. Vanaf de vroege lente piekte GR 129 onafgebroken op één, op afstand gevolgd door de vertrouwde Ardennenroutes. Ergens toch wel merkwaardig, want GR 129 bestaat inmiddels toch al vele jaren.

Er waren trouwens ook grote verschillen tussen de seizoenen. In de lente en late herfst piekten de Ardennenroutes maar ook een aantal Vlaamse GR-routes, 's zomers kenden we dan weer een korte heropleving van bvb wandelroutes in het GH Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. En wat virussen betreft...in de Gaume werd de varkenspest uitgeroeid, eindelijk kon er weer stevig worden gewandeld daar en zo zien we de Gaumeroute weer in de lijst verschijnen...
De top 20 voor 2020

Tussen ( ) = notering 2019 - 2018 - 2017 - 2016:

1. (12 - 13 - 12 - 18) GR 129 Dwars door België
2. (2 - 1 - 1 - 2) Escapardenne Eislek Trail
3. (1 - 6 - - - -) Entre Lesse et Lomme
4. (4 - 2 - 2 - 1) GR 57 Paden van de Ourthe / Noordpad
5. (7 - 7 - 6 - 6) La TransArdennaise®
6. (3 - 4 - 3 - 4) Escapardenne Lee Trail
7. (5 - 3 - 4 - 3) Müllerthal Trail
8. (6 - 5 - 5 - 5) GR 16 Pad van de Semois
9. (9 - 11 - 8 - 10) GR 15 Monschau - Arlon
10. (10 - 9 - 7 - 7) GRP 571 Lienne, Salm, Amblève
11. (19 - 20 - 27 - 28) GR 5A Kustroute
12. (11 - 12 - 9 - 8) Grande Traversée Forêt Chimay
13. (20 - 21 - 20 - 27) GR 128 Vlaanderenroute
14. (14 - 14 - 14 - 12) GR 573 Hoge Venen & Vesdervallei
15. (21 - 18 - 18 - 16) Streek-GR Vlaamse Ardennen
16. (13 - 8 - 17 - 15) Langeafstandswandeling Hoge Kempen
17. (25 - 24 - 24 - 19) LAW Krijtlandpad
18. (18 - 16 - 15 - 13) GR 14 Parijs - Monschau
19. (28 - 19 - 13 - 17) Gaumeroute La Transgaumaise®
20. (22 - 23 - 19 - 21) De Groene Wandeling - Brussel

7 januari 2021 - De Wereldwandelaars - 110 jaar geleden vertrokken 3 jonge Amsterdamse mannen voor een jarenlange voettocht door Europa tot in het Midden-Oosten. Ze waren afkomstig uit een verpauperd stadsmilieu, geen van hen was eerder ooit buiten de Nederlandse grenzen geweest op het moment dat ze in hartje Amsterdam in juli 1911 aan hun avontuur begonnen.

Aan de hand van een op zolder stof vergarende reiskist vol brieven, foto's en andere documenten over de voettocht en de levens van deze wereldwandelaars, kon auteur Wim Willems hun merkwaardig reisverloop reconstrueren en omzetten in het boeiende boek 'De Wereldwandelaars'. Het leest in deze donkere winterdagen als een tocht op zevenmijlslaarzen.Frans van der Hoorn, Gerard Perfors en Bram Mossel kwamen allen uit een arbeidersmilieu met vrij enge denk- en leefpatronen. Gemeenschappelijke interesses voor alternatieve leefwijzen en de wil om te breken met een slaafs te volgen en vooraf uitgetekend levenspatroon, bracht hen als idealistische wereldverbeteraars eerder toevallig te samen. Hieruit rijpte ook het idee voor een gezamelijke jarenlange voettocht. Ongewoon maar ook niet uitzonderlijk in die tijd.

Overal in Europa waren wel zonderlingen te vinden die te voet onderweg waren voor 'een Tour du Monde'. Inspiratiebronnen hiervoor waren vaak de boeken van Jules Verne of sterke reisverhalen in de kranten. Voor hun levensonderhoud onderweg hadden de meeste van deze vooroorlogse wandelaars portretkaarten bij, die ze onderweg sleten in cafés en op markten. Ook Frans, Bram en Gerard lieten regelmatig zulke portretkaarten bijdrukken onderweg. Ze waren echte idealisten die zich resoluut hechtten aan principes van geheelonthouding, vegetarisme, atheïsme en socialistisch gedachtengoed.

Auteur Wim Willems beschrijft de voortschrijding van hun tocht zuidelijk via ondermeer de Alpen, Hongarije en het huidige Turkije, tot in Egypte en Palestina. Af en toe merkwaardige details. Zo vinden onze werelwandelaars na een tijdje hun sandalen in de Alpensneeuw meer een hinder dan een steun. Het wandelt blijkbaar vlotter op blote voeten: door een sterkere bloeddoorstroming in de voeten heb je blijkbaar minder last van koude voeten...

De tocht krijgt een aantal wendingen als eerst een vrouwelijke compagnon het gezelschap vervoegt, er af en toe spanningen optreden door het lange samenzijn en als de aankomende Groote Oorlog hun padwegen zal scheiden. Bijzonder boeidend is ook dat auteur Wim Willems uitgebreid onderzoek deed naar het verdere verloop van hun levens en wat er van hun gemeenschappelijke idealen overbleef. De tochtervaringen drukten een onmiskenbare stempel op hun verdere levenspad dat voor de wereldwandelaars enerzijds een erg verschillend, uit elkaar groeiend verloop had maar waarin anderzijds toch een zekere idealistische verbondenheid bewaard bleef.

Het hele waargebeurde verhaal is prachtig ontsponnen en uitgerold door Wim Willems en uitgegeven in een 384 pagina's dik geïllustreerd boek door Querido onder de titel "De Wereldwandelaars".

Uitgeverij Querido / Bewaarde collectie

6 januari 2021 - Mag het wat trager? - Corona zet ook bij ervaren wandelaars aan tot creativiteit. Zo ook bij Hugo Marissens, doorgewinterde wandelaar, al jaren bijzonder aktief bij wandelvereniging Schampavie en in het openstellen van trage wegen in zijn woongemeente Dilbeek.

Hugo kwam op het idee om in zorgvuldig uitgezochte en aaneengeknoopte etappes door zowat alle Belgische provincies te wandelen. De leidraad vormen tragen wegen, eeuwenoude, nieuwere of opnieuw opengestelde paden. Daarop is gemotoriseerd verkeer niet welkom en kun je als wandelaar maximaal en zo exclusief mogelijk genieten van het landschap.

Met opzet liet Hugo de bewegwijzerde GR-paden maximaal links liggen en knoopte hij met de hulp van papieren kaarten en digitale bronnen zoveel mogelijk van deze kronkel- en doorsteekpaden aan elkaar. Doel was om elke etappe voor minstens 2/3de over trage wegen te laten lopen. Behalve verkeerwegen vielen ook fietssnelwegen, betonnen jaagpaden en ruilverkavelingswegen niet onder de noemer van trage wegen.

Elke etappe van meestal 24 à 28 km moest ook telkens starten en eindigen in de buurt van een treinstation of frequent bediende bushalte. Een hele uitdaging dus en wellicht kroop er voor Hugo al evenveel (ongetwijfeld aangenaam bestede) voorbereidingstijd in het uitvlooien van al die trage wegen dan in het stappen van die tientallen etappes.

Het resultaat en heel wat inspiratietips voor eigen uitstappen over Hugo's uitgezochte trajecten kun je vinden op 'Langs Trage Wegen door België', de website van Hugo Marissens.

5 januari 2021 - Wandelroute van het Jaar - Liefst 17 nieuwe of vernieuwde lange wandelroutes werden in een eerste fase genomineerd voor de wandelroutetrofee van afgelopen jaar. Hieruit zal een Belgisch-Nederlandse jury van ervaren wandelaars kortelings een shortlist selecteren van de vijf interessantste nieuwkomers in wandelland.

De 17 routes op de longlist zijn allen nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 - oktober 2020. In de lange lijst van kandidaten vinden we ondermeer een aantal herziene routes van het GR-type, zoals het Krijtlandpad, Streek-GR Dijleland, GR 561 en het Pionierspad.

Daarnaast ook een pak andere initiatieven en uitgewerkte tochten: LAW Rivierpark Maasvallei, Struinpad langs de Waal, de oude Bondswandelweg Nijmegen - Plasmolen, Westfriese Omringdijk, Westhoektrails, Zeeuws zwerftochten, NP Grote Peel, wandelnetwerken De Merode en Getevallei, de Zuid-Limburgse Route des Vins, Pad van de Vrijheid en de Martin Luther King Vijfdaagse. Slechts één Waals project haalde de lijst: rondwandelingen in de Provincie Luxemburg.

Uit al deze projecten volgt dus een shortlist van genomineerden, waaruit uiteindelijk één winnaar zal worden gekozen. Normaal vindt de uitreiking van de Wandeltrofee voor Wandelroute van het Jaar steeds plaats op de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs in het voorjaar. Door de huidige Covid-beperkingen is deze beurs echter voorlopig verplaatst naar begin mei 2021.

<<< Startpagina

<<< archief 2020