<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2017
Archief april - juni 2017
07 mei 17 - Nassonia, doodgeboren toekomstproject voor Ardens woud - Nieuws dat in Vlaanderen niet meteen de pers haalde maar diep in de Ardennen voor hoog oplopende verontwaardiging zorgde.

De topman van dierenpark Pairi Daiza, Eric Domb, had grootse plannen voor een 1500 hectaren groot woud in de Ardennen bij Nassogne. Wie al eens over de Transardennaise wandelde tussen La Roche en Bouillon, is ook door dit woud gekomen. Een baanbrekend project voor Wallonië: het mooie woud, dat op de overgang ligt van de lagere Ardennen met de Hoge Ardennen, zou een thuishaven worden voor beschermde dieren en planten van de Ardennen. Niet te vergelijken met het dierenpark Pairi Daiza, in Nassonia zou enkel beperkt toerisme of zachte recreatie worden toegelaten en zouden natuurbelangen op de eerste plaats komen. Natuurverenigingen en heel wat inwoners van Nassogne zelf keken met belangstelling uit voor dit vernieuwend, duurzaam en toekomstgericht project.

Het schepencollege van Nassogne heeft echter een streep getrokken door het ambitieuze project. Puur gebaseerd op financieel belang berekende het college dat er de komende decennia meer kan worden verdiend aan het kappen en verkopen van bomen en hout en aan de verpachting van de bossen aan rijke jagers om het er de natuur te doden. Met een meerderheid koos het schepencollege voor de jagers en boomhakkers, puur gebaseerd op de financiële inkomsten die ze genereren.

De beslissing lokte heel wat verontwaardiging uit, niet in het minst bij Eric Domb zelf, die de volgende morgen aan het gemeentebestuur liet weten zeer teleurgesteld te zijn in die kortzichtige keuze en het hele project ook meteen weer afblies. Vanuit Toerisme Wallonië wordt inmiddels bekeken of het project niet tot uitvoering kan worden gebracht in een ander Ardens woudgebied.

Het afvoeren van Nassonia brengt wellicht ook een ruimer debat op gang over toekomstig woudbeheer, dat in Wallonië nog steeds wordt beheerst door een middeleeuws denken. Zachte recreanten, zoals wandelaars, worden in de meeste Ardense bossen meestal 'gedoogd', zolang ze de hoofdaktiviteiten van boskap en jacht niet verstoren. Zo heeft Wallonië bijvoorbeeld ook geen enkel Nationaal Park, in tegenstelling tot de omliggende regio's of landen. Wie al eens in de bossen van de Eifel ging wandelen bijvoorbeeld kan het verschil in 'bosontvangst' duidelijk merken. Het besef dat ook zachte recreatie een aanzienlijke bijdrage kan leveren tot duurzaam bosbeheer en van economisch belang kan zijn, is nog te weinig doorgedrongen in Wallonië.06 mei 17 - Borgloon, mooiste plekje in België? - De Britse kwaliteitskrant The Guardian vroeg aan zijn lezers tip voor een leuk bezoek aan België. Daaruit kwamen naast enkele 'klassiekers' een paar verrassende ideeën naar voren.

Kayakken op de Lesse is al een eeuwigheid een bron van plezier en ook het Zoniënwoud verkennen per fiets. Typisch voor Britten misschien is het muziekinstrumentenmuseum van Brussel, niet zozeer om het museum zelf maar om het mooie 'Old England'-gebouw waarin het is gehuisd. Verder kun je natuurlijk als Brit niet om de Belgische bieren heen, geserveerd is soms leuke 'pubs', vertaald naar België: 'volkse cafés'.

Verrassend is echter dat het 'doorkijkkerkje' van Borgloon als meest originele te ontdekken plek in België wordt bekroond door de lezers van The Guardian. Misschien ben je er zelf nog niet gepasseerd? De plek ligt langs de Streek-GR Haspengouw, op een hoogte boven het Limburgse Borgloon en temidden van fruitboomgaarden.
The Guardian.05 mei 17 - Wandelen beter voor je brein dan fietsen?
- Wandelen is beter dan fietsen, of toch voor de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers aan de universiteit van New Mexico.

De wetenschappers onderzochten de invloed van lichaamsbeweging op de hersendoorbloeding. Ze konden besluiten dat als onze voeten op de grond komen, ze een reactiekracht creŽren die tot wel vijf keer groter is dan de zwaartekracht. Dat veroorzaakt drukgolven die gesynchroniseerd worden met ons hartritme en zo een boost geeft aan de hersendoorbloeding.

De hersenen gebruiken ongeveer drie keer zoveel zuurstof als spieren. Om ze optimaal te laten werken, is een goede bloedsomloop dan ook noodzakelijk. Volgens de wetenschappers is de doorbloeding van de hersenen bij een wandeltocht vergelijkbaar met die bij hardlopen.

Opvallend: bij fietsen vonden de wetenschappers geen effect.
(Bron: VTM-nieuws)04 mei 17 - Zuiderzeepad - 'Wandelen rondom het Gouden Hart van Nederland'. Een nieuwe gids voor het Zuiderzeepad (LAW 8), alweer de 5de editie van deze meer dan 400 km lange rondwandeling in centraal-Nederland (met 492 lengte meteen ook de langste rondwandeling in Nederland).

Een route waarlangs je niet om het gegeven heenkan dat de Nederlanders al eeuwenlang proberen hun laaggelegen landen te beschermen tegen overstroming, voordeel te halen uit nieuw gewonnen land en gebruik te maken van de natuurelementen als energie- en voedselbron. Je wandelt dus nogal wat langs en over dijken, inpolderingen, wind- en watermolens, sluizen en kanalen. Ook de lange pssage over de beroemde Afsluitdijk over het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) zit mee in het trajectverloop.

"Trek uw wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de havens... Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft uw gids op dit pad." Zo wordt de nieuwe gids van het Zuiderzeepad aangeprijsd.

De gids is een publicatie van het Nedelandse Wandelnet.

22 april 17 - Bivaktocht Natuurpark Viroin-Hermeton - Voor wie liever in gezelschap op pad gaat en bivakkeert: op 29/30 april 2017 is er een georganiseerde trektocht met bivak over La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Begeleiding door de projectverantwoordelijke van de bivakzones daar. De Viroinvallei oogt bijzonder mooi in deze tijd van het jaar, als de lente er volop ontluikt in de uitgestrekte bossen. Meer info en aanmelding.21 april 17 - Verzakkend landschap op GR 5 - Nieuwe wandelgids voor GR 5 voor het Alpendeel tussen het meer van Genève en de Vanoise, via het Mont-Blanc-massief. Er is echter meteen een probleempje...

In maart is in de buurt van het dorp Reyvroz een merkwaardige inzakking van het landschap vastgesteld. Het betreft een gebied van 17 hectaren, hoofdzakelijk bestaande uit weiden. In afwachting van resultaten van geologisch onderzoek, omwille van veiligheid voor meer aardverschuivingen en verzakkingen op deze onstabiele grond, heeft de burgemeester van Reyvroz het getroffen gebied in de Savoye afgesloten, ook voor wandelaars over GR 5 die er passeren.
De Franse GR-organisatie FFRP raadt GR-wandelaars momenteel aan om in Thonon-les-Bains een bus te nemen richting Morzine en onderweg af te stappen ter hoogte van Bioge om vandaaruit zuidelijk de tocht over de Alpen te vervolgen. Dat in afwachting van een betere oplossing. Beelden van het probleemgebied kun je bekijken op France 3.
13 april 17 - Maastricht: spectaculair nieuw wandelgebied - 90 jaar lang werd mergel op industriële schaal afgegraven op de Sint-Pietersberg, gelegen tussen Maastricht (NL) en Kanne (B). Een flinke hap verdween uit de berg en een diepe put werd zo gevormd. Na veel jaren onderhandelen om de ontginning te beëidingen en om ten minste een deel van de ENCI-groeve aan natuurontwikkeling en zachte recreatie over te laten, werd op 12 april 2017 een belangrijke stap gezet. Het noordelijke deel van de ENCI-groeve over gedragen aan Natuurmonumenten (het Nederlandse Natuurpunt) én sinds 12 april kun je niet enkel genieten van het uitzicht over het vorig jaar geopende platform hoog boven de groeve maar kun je nu ook dwars door de groeve wandelen over een breed pad. De mergelontginning zal eind 2018 volledig stoppen.

Het eind- of beginpunt van Nederlands bekendste langeafstandsroute, het Pieterpad, eindigt bij dat uitzichtplatform. Nieuw is echter dat het traject van GR 5 (Noordzee - Middellandse Zee) binnenkort zal worden herlegd dwars door de ENCI-groeve. De bewegwijzering van GR 5 is er nog niet maar met de nieuw verschenen Vlaamse GR 5-gids in de hand kun je nu al het nieuwe traject via de groeve probleemloos volgen. Over een in de mergelmuur vastgehangen trapconstructie bij het uitzichtplatform, daal je via 210 treden af in de groeve, waarna je het momenteel enig opengestelde pad volgt tot bij bezoekerscentrum en café 'Chalet d'n Observant. Daar wandel je de ENCI-groeve weer uit en sluit je aan op het vertrouwde tracé van GR 5. Natuur zal zijn tijd nodig hebben in de ENCI-groeve, de meer natuurlijke omvorming naar gebied voor zachte recreatie en de evolutie naar waardevol natuurgebied met oa orchideeënweiden, zal nog jaren duren. Toch zal ook na 2018 de ENCI-fabriek niet volledig verdwijnen. Er zal op kleinere schalen kalksteen worden verwerkt die per boot over de Maas wordt aangevoerd.

Volg je geen langeafstandswandeling dan kun je de site ook over een lokaal pad bezoeken. Je volgt dan de zeshoekige gele tekens (7,5 km waarvan 2 km door de groeve via de lange trap).Kom je niet met openbaar vervoer naar Maastricht of Kanne, dan kun je eventueel parkeren aan Fort Sint-Pieter. Er zijn geen fietsen en honden toegelaten in de groeve en de site is open van 8 u tot 20 u.11 april 17 - Tenerife GR 131 - Het Canarisch eiland Tenerife is bekend voor massatoerisme en zonnige stranden. Het eiland is dan ook vlot bereikbaar per vliegtuig. Je kunt er echter ook voor een heel andere vakantie kiezen, door te voet over vulkanische berglandschap te trekken. Tenerife heeft zelfs een eigen met witrode streepjes bewegwijzerde langeafstandswandeling: GR 131. Bart Caers ging er op pad en pende zijn ervaringen neer op zijn blog Wonder & Wandering.08 april 17 - Vlaming wandelt 1307 km langs Frontroute - Luc Bauwens wandelde enkele jaren gelden de oude WO I-frontlijn af, van de IJzer tot diep in de Elzas. Hij heeft er inmiddels ook een interessante website over gemaakt, zeer goed gedocumenteerd met historische feiten en afbeeldingen. Als groot boekenliefhebber betrekt hij er ook auteurs bij die schreven over de Groote Oorlog.
Luc deelde zijn tocht in 44 etappes in. Teneinde zo dicht mogelijk bij de oude frontlijn en sporen van WO I te blijven, moest soms wel vaker worden afgeweken van rustige onverharde paden door langere tijd verharde wegen te volgen. Een pak verzamelde informatie verwerkte hij ook in een aantal video's. Een tocht die ongetwijfeld wandelaars aanspreekt met een sterke interesse in geschiedenis en met tijd voor reflectie over vreselijke gebeurtenissen die zich nu 100 jaar geleden afspeelden. De Frontroute.07 april 17 - Vlaamse Ardennen wandelnetwerk - Het Milieufront Omer Wattez staat al vele jaren op de barricades tegen projecten die het golvende landschap en de natuur van de Vlaamse Ardennen bedreigen. Heel wat megalomane en onverantwoorde akties konden zo worden afgewend of aangepast. Het Milieufront Omer Wattez toont anderzijds wel graag dat gevarieerde landschap aan wie er in vormen van zachte recreatie volop wil van genieten.

Een tiental jaren geleden al bracht het Milieufont een topografische wandelknooppuntenkaart uit. Enkele jaren later ontwikkelde Toerisme Vlaamse Ardennen zijn eigen wandelnetwerk 'Vlaamse getuigenheuvels'. Nu is het Milieufront weer aan zet met een vernieuwde topografische kaart. Hierop werden de eigen knooppunten aangepast aan de palen en nummering van Toerisme Vlaamse Ardennen, daarnaast heeft de vereniging ook nog extra heel wat recent opengestelde Trage Wegen op de kaart opgenomen, evenals paadjes die niet tot het netwerk van TVA behoren. Hierdoor ontstaat een fijnmaziger netwerk.

Het wandelgebied bestrijkt met de gemeenten Kluisbergen en Maarkedal het hart van de Vlaamse Ardennen, daarnaast zijn ook delen van Oudenaarde, Ronse, Horebeke, Brakel, Elzele en Vloesberg opgenomen. De kaart is te koop bij de toeristische diensten van de regio of rechtstreeks via het Milieufront Omer Wattez.02 april 17 - 40 jaar oud is het eerste GR-pad in Vlaanderen en Nederland - In 1977 werd het eerste GR-langeafstandspad in Vlaanderen en Nederland geopend. G.R. D.N.D. (Grote Route Dommel - Nete - Demer) was de naam toen en het kreeg als nummer G.R. 561.

Het verbond de jeugdherbergen van Valkenswaard en Diest en was 74 km lang. Het was de jeugdafdeling van Rotary Club Geel die het eerste GR-pad uitstippelde en bewegwijzerde. De Vlaamse Jeugdherbergcentrale had toen al wel het idee voor routes van het GR-type geadopteerd voor Vlaanderen. Als een soort 'Vlaams bijhuis' van de Belgische (lees Waalse) vereniging voor GR-paden vond men bij de Vlaamse Jeugdherbergcentrale aanvankelijk echter dat Vlaanderen niet geschikt was om GR-wandelroutes te ontwikkelen. Daarom werd in de jaren '60 de bekende GR 5 door Vlaanderen ontworpen als een fietsroute tussen jeugdherbergen en werd die ook niet met de welbekende witrode streepjes gemarkeerd.

Na een GR-tocht over de Hoge Venen dachten ze daar anders over bij de jongerenafdeling van Rotary Club Geel. Het eerste GR-pad in Vlaanderen en Nederland danken we vooral aan Pierre de Maeght (°1925 - 2011), scoutsleider en later notaris, aktief in de Rotary-serviceclub van Geel (foto). De route werd daarna geadopteerd door de Vlaamse Jeugdherbergcentrale als GR 561 en nog datzelfde jaar voorzien van een wandelgids.

GR 561 bestaat vandaag nog steeds in sterk gewijzigde vorm en tegenwoordig kun je langs de route onderweg niet enkel halt houden in de jeugdherbergen van Diest en Valkenswaard maar ook op de tweelingbivakzones Itter / Solt in de Duinengordel. Meer nog: binnenkort komt er nog een extra bivakzone bij langs GR 561!

<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2017