<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2018
Archief april - juni 2018
30 apr 18 - Railtracking Spoorlijn 86 - Niet alle verlaten spoorlijntrajecten worden omgetuned tot gladde fietswegen. Sommige beddingen bieden wandelaars nog spannende exploratiemogelijkheden met onderweg een zoektocht naar half vergaan spoormeubilair. Zo ook voor Mario Carly, die op tocht ging over de hier en daar nogal overgroeide spoorlijn 86 (De Pinte - Basècle), een lijn die vooral werd gebruikt door kompels tussen Vlaanderen en de mijnen van de Borinage. Soms is het wat een weg banen en verdwijnt de bedding in opgeschoten groen, daarom gaat het ietjse vlotter om 's winters te gaan railtracken. De ervaringen kun je lezen op de blog van Mario. Deze tocht ligt in de verlenging van een eerder verslag over de mijnwerkersspoorlijn Zottegem - Ronse.
Mario's Travels.30 apr 18 - Nieuwe bivakzones - Het wordt een warme lente voor nieuwe bivakzones. Alvast twee nieuwe afgelopen maand. Aan de voet van het Vlaams-Brabantse Troostembergbos te Sint-Joris-Winge is nu de nieuwe bivakzone Troostembergbos toegankelijk. Ze ligt kort bij het traject van langeafstandswandeling Brabantse Heuvelroute (GR 512), waardoor je op dit 173 km lang traject nu al over vier bivakzones kunt beschikken langs je tocht. Deze bivakzones werd ingericht door Het Agentschap voor Natuur & Bos en beschikt over een tentplatform, waterpomp, picknickbank en vuurkorf. Max 3 trekkerstenten, max 10 personen, max 48 uren verblijf.

In een afgelegen uithoek van België, in de bossen rond Momignies, opende recent een nieuwe bivakzone langs het tracé van langeafstandsroute La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Deze bivakzone vervangt eigenlijk Le Picou, die gesloten werd omwille van misbruik door feestvierders-autokampeerders. De nieuwe bivakzone 'Le Sentier des Pins', beschikt over een vuurput en picknickbanken.
Meer info over deze bivakzones op bivakzone.be .
29 apr 18 - Wandelnetwerk Velden en Meersen - Een nieuw knooppuntennetwerk in West-Vlaanderen: "Velden en Meersen' typeert een vlak gebied van weiden en waterige, met bomen afgezoomde landschappen rond de dorpen Assebroek, Sijsele, Oedelem en Moerbrugge. Een deel dus van het 'Brugse Ommeland', ten oosten van Brugge. Het netwerk, dat goed is voor 115 km aaneengekoopte paden en rustige wegen, omvat ondermeer ook karakteristieke landschappen zoals Beverhoutsveld en de Assebroekse Meersen. 'Ideaal voor families, stiltezoekers en natuurspotters' vertelt de toeristische dienst van de regio. De bijhorende wandelkaart is ondermeer te koop bij Westtoer.28 apr 18 - Op stap met Boeddha, het Jizopad - Niet alle wegen leiden naar Rome of Santiago de Compostela. Europese boeddhisten hebben nu hun eigen net aan wandelroutes. De trajecten linken vooral boeddhistische centra en tempels, in België zijn dat ondermeer Gent en Hoei. In een praktisch uitgewerkte gids komen maar liefst meer dan 6000 km aan Europese 'zen-trajecten' aan bod. Uiteraard onvoldoende gedetailleerd om er op je tocht de juiste weg mee te vinden. De trajecten lopen vooral in het spoor van andere langeafstandspaden, zoals GR-paden en Compostelaroutes. De gids van het Jizopad is dus vooral nuttig als startpunt om je tocht verder mee uit te werken via de in de gids opgegeven wandelkaarten en topografische gidsen. Jizopad.
<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2018