<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2019
Archief april - juni 2019
29 juni 19 - Varkenspest, uitbreiding no-go zone - Vanaf 1 juli opnieuw een uitbreiding van de no-go zone voor wandelaars in zuidelijk Wallonië omwille van nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen.

De wandelpaden (waaronder heel wat langeafstanden) in de meeste bossen van deze no-go zijn voor onbepaalde tijd gedeeltelijk of geheel ontoegankelijk. Mogelijk zal in die regio ook het drijfjachtseizoen dit jaar vroeger starten (vanaf september al) met de bedoeling de everzwijnenpopulatie maximaal uit te roeien.

Efkes uitkijken dus indien je daar wandelplannen had...



26 juni 19 - Bivakkeren langs GR Haspengouw - Sinds begin juni 2019 kun je nu ook in het Limburgse Haspengouw bivakkeren. Niet op één plek, er werden liefst 5 bivakzones gelijktijdig opengesteld, de locaties liggen verspreid tussen Sint-Truiden en Riemst. Vier van de vijf locaties bevinden zich langs het Grote Routepad Streek-GR Haspengouw, waardoor je al meerdaags wandelend door deze boeiende en gastvrije streek op verschillende bivakzones kunt overnachten.

Haspengouw is natuurlijk bekend om zijn overvloedige bloesembloei van de fruitbomen in april. Op de bivakzones Speelboomgaard en Hooilingen kun je onder die hoogstamfruitbomen bivakkeren maar Haspengouw is natuurlijk ook leuk wandel- en fietsgebied in andere seizoenen. Zo kun je er 's zomers bivakkeren op de schaduwrijke bosbivakzone van Grootbos of genieten van heuvelende Haspengouwse uitzichten op Bivakzone Eyckenbos. Helemaal afgelegen in een stille uithoek van Limburgs Haspengouw ligt ook nog Bivakzone Hornebos temidden van rustig bossen.

Deze bivakzones zijn een initiatief van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (RLHV), dat de locaties zorgvuldig uitzocht en met de medewerking van vele partner-organisaties dit project kon realiseren. En er komen wellicht tegen eind 2019 nog twee bivakzones bij.

Al deze nieuwe Haspengouwse bivakzones zijn terug te vinden op Bivakzone.be . Een brochure met nog meer info over deze bivakzones + twee uitgewerkte meerdaagse bivaktochten door Haspengouw kun je downloaden via de site van RLHV. Geniet ervan en draag zorg voor de bivakzones.



22 juni 19 - Weg des Gedenkens - Trekking & Trailrunning over de 94 km lange Weg des Gedenkens door het Oosten van België en de regio rond het Duitse Monschau - Hellenthal. De route herdenkt onderweg met infoborden de vreselijke oorlogsgebeurtenissen rond 1944 maar is vandaag toch vooral ook een mooie natuurtocht.

Erwin Deckers wandelde en liep de hele tocht af begin deze maand en maakte daar een leuk wandelverslag van: zie www.pikeja.com .

Meer praktische info over de route vind je elders op Trekkings.be onder Weg des Gedenkens.



25 mei 19 - Bivakzone Winkelsbroek - In de buurt van het Sniederspad (GR 565), in de Anwerpse Kempen tussen Turnhout en Tielen, is een nieuwe bivakzone. Een beetje een primeur, het is de eerste bivakzone die werd aangelegd door natuurbelangenvereniging Natuurpunt.

Bivakzone Winkelsbroek ligt in een mastenbosje, op 1,5 km van het eigenlijke Natuurgebied Winkelsbroek. Een eenvoudige, comfortloze bivakzone die langeafstandswandelaars en -fietsers verwelkomt maar die ook een goede uitvalsbasis is om op ontdekking te gaan in het mooie natuurgebied Winkelsbroek.

Met bijzondere dank aan de schenkers van de bivakzone en de vrijwillige medewerkers van vzw Natuurpunt, voor hun inzet. Bivakzone Winkelsbroek.



22 mei 19 - Gilbert van Schoonbekepad - Een nieuwe, 244 km lange wandelroute, die Antwerpen verbindt met de Nederlandse stad Veenendaal. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke in Antwerpen het levenslicht zag (als onwettig kind).

Van Schoonbeke zou amper 37 jaar worden maar in zijn korte levensloop heeft hij enorme erfenis gerealiseerd en overgeleverd aan de stad Antwerpen als bouwmeester. Hij wist in niet veel meer dan 10 jaren een pak straten, grote gebouwen, kanalen en stadswallen te ontwikkelen in en rond Antwerpen, dankzij zijn gedreven karakter, sterke organisatie en scherpe visie. Een bouwpromotor avant la lettre ook met een neus voor opportuniteiten.

Dit jaar is het dus 500 geleden dat hij het levenslicht zag en dat wordt ook gevierd met allerlei toeristische evenementen te Veenendaal. Om de vermeende stichter van de stad te herdenken heeft Veenendaal niet op een euro meer of minder gekeken. Van Schoonbeke maakte in de 16de eeuw gretig gebruik van turfontginningen, teneinde voldoende brandstof te hebben voor de grootse Antwerpse bouwwerken en die vond hij volop rond Veenendaal. De stad Veenendaal investeerde recent ook in grondig historisch onderzoek om nu eens definitief komaf te maken met geruchten rond van Schoonbeke als vermeende stichter van Veenendaal. Begin dit jaar werden de resultaten van dat onderzoek bekend en dat was behoorlijk ontnuchterend: hoewel van Schoonbeke volop turf liet aanrukken uit de Veenendaalse regio, heeft hij welllicht nooit een voet gezet in het huidige Veenendaal, laat staan dat hij de stichter is!

Nu ja, de vieringen waren volop gepland, van Schoonbeke is toch nog een beetje een held in Veenendaal omdat de inwoners wel iets hebben met de durf en de doorgedreven visie van zo'n man. De Wandelmaker, Joost, heeft een wandelroute ontwikkeld die Antwerpen met Veenendaal verbindt over liefst 244 km. Niet in de voetsporen van Gilbert dus, wel veel langs kanalen waarover wellicht ook turf richting Antwerpen werd verscheept.

Geen papieren gids over het Gilbert van Schoonbekepad, wel in digitale vorm voor GPS en smartphone + vier .pdf gidsen. Die uitgebreide digitale gidsen ogen erg professioneel en kunnen de vergelijking met klassieke topogidsen voor GR- of LAW probleemloos doorstaan. De wandelmaker heeft duidelijk erg veel werk gestoken in de realisatie hiervan, alles is voorzien van trajectdetailkaarten, praktische info, achtergrondinformatie, enz. Bovendien zijn deze gidsen gratis beschikbaar. Er is geen bewegwijzering onderweg, wel een handwijzer bij het begin- of eindpunt van de route te Veenendaal en er komt er welllicht ook eentje bij het MAS te Antwerpen. De Wandelmaker is ook erg benieuwd naar jouw ervaringen over het Gilbert van Schoonbekepad. Gilbertjaar 2019 / De Wandelmaker .




17 mei 19 - Bivakzone Arcadia Muizen - Er van tussen muizen om tijdens je meerdaagse voettocht te bivakkeren, 't kan nu ook echt: sinds vandaag kun je ook te Muizen (Antwerpse Dijlevallei tussen Mechelen en Rijmenam) je trekkerstentje prikken. Deze bivakzone ligt op 1,8 km van Streek-GR Dijleland en 2,4 km van Grote Routepad 12 (Amsterdam - Parijs). Bivakzone Arcadia is een privé-bivakzone, Karsten stelt zijn klein natuurparadijs ook ter beschikking voor kortkampeerders (max 24 uren) die te voet op per fiets onderweg zijn en mits inachtname van enkele regels. Je bivakkeert er bij een zogenaamde 'coupure', een dode meander van de Dijle. Bivakzone Arcadia.



16 mei 19 - Bierwandelboek België - 'Een verfrissende manier om België te ontdekken' is de subtitel van dit nieuwe dikke wandelboek dat sinds enkele weken te vinden is in de boekhandel, in sommige supermarkten of gewoon online via uitgeverij Luster. Een praktisch wandelboek met tientallen korte en iets langere wandelingen langs een brouwerij of karaktercafé. Auteur Pauline Moulin is een frisse jonge dame uit Ath (Henegouwen) die sinds een vijftal jaren trekking en wandelen ontdekte en daarover een bijzonder leuke blog runt, als Madame Bougeotte.

Niet toevallig stond een stevig deel van de Grande Randonnée 129 (Dwars door België) als een van de eerste tochten op haar wandelprogramma. Haar oom Pierre Buchin was immers pionier van dit inmiddels tot een afstand van 573 km uitgegroeid GR-pad tussen Brugge en Arlon. Hij ontwikkelde, verkende en bewegwijzerde op 23-jarige leeftijd rond 1980 het allereerste deel van de GR 129 tussen Ronse, Ath, Mons en Dinant.

Niet zo toevallig dus dat Pauline als een van haar eerste grote tochten in de voetsporen van haar oom treedt, anderhalf jaar na zijn overlijden. Maar het is ook Pauline's eigen tocht: "hij marcheerde snel, stevig de pas er in, ik ben eerder een flaneerster die stopt om een vlinder te observeren of om foto's te nemen...We zijn allemaal verschillend, iedereen wandelt op eigen wijze." Of om het met het credo van Madame Bougeotte te stellen: "We reizen om te veranderen, niet van plaats maar van ideeën."

Levenslust aan 200 % dus: wandelen, genieten... en pintelieren. Dat straalt ook af van het Bierwandelwandelboek dat recent is vertaald bij uitgeverij Luster. Pauline wandelt langs een veertigtal brouwerijen en cafés en heeft telkens een lusvormig wandeltraject uitgewerkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van wandelknooppunten, GR-trajecten, RAVeL, lokaal bewegwijzerde routes of een eigen beschreven traject. Wandelafstanden variëren van 5 tot 23 km. Bij elk biertochtje een pak praktische informatie, gedetailleerde trajectbeschrijving, kaartjes en uiteraard een voorstelling van het biertje en de brouwerij of het café waar het wandelstof op passende wijze kan worden doorgespoeld.

Uiteraard vinden we onder die bierexploraties een aantal klassiekers terug, zoals La Chouffe, Orval of Westmalle maar het overgrote deel zijn toch verrassende bierbrouwsels waarvan je wellicht nog nooit had gehoord zoals BabyLone, Armand of De Schieve. Alle provincies komen aan bod, al is het schier onmogelijk om alle Belgische karakterbieren en microbrouwerijen in dit al 235 pagina's tellend bierwandelboek vol trip(pel)ideeën aan bod te laten komen. Dit is gewoon een aardige selectie en eigenzinnig keuze van Pauline.

Pauline's favoriete bier? Wel dat hangt af van haar humeur, weer en sfeer...maar ze is niet vies van een ambachtelijk geuzebiertje, bier dat op vaten is gerijpt of een traditionele Orval...

Titel: Bierwandelboek België
Ondertitel: Een verfrissende manier om België te ontdekken
Auteur: Pauline Moulin
Prijs: € 22,95
Uitgever: Uitgeverij Luster
ISBN: 9789460582448

12 mei 19 - Trailrunner-routes - Wie al eens in de oostelijke Ardennen op tocht is heeft ze zeker al zien hangen, de bewegwijzeringsborden van EXTRATRAILS. Deze permanent aanwezige signalisatie is er in de eerste plaats voor trailrunners en nordic walkers maar de routes zijn ook prima geschikt voor wandelaars die een stevige natuurtocht in lusvorm willen maken. Per gemeente is er telkens een groene, blauwe, rode en zwarte lus, met afstanden van respectievelijk 5 à 10, 10 à 20, 20 à 30 en 30 à 40 km. Er is nu al in zeven Luikse gemeenten (Spa, Stavelot, Malmedy, Jalhay, Trois-Ponts, Stoumont, Theux) zo'n mini-netwerk uitgebouwd. Soms behoorlijke hoogteverschillen en veel onverharde paden + uitstekende digitale ondersteuning. Extratrails.
Sinds kort zijn er gelijkaardige trailrunnerlussen ontwikkeld in de Famenne-regio. Ook hier telkens een netwerkje van vier kleurenlussen, naargelang de afstand. TRAILS EN FAMENNE is er in de gemeenten Durbuy, Hotton, Marche-en-F, Nassogne, Rochefort, Somme-Leuze. Trails en Famenne.
9 mei 19 - GTA in vereffening - De Franse organisatie Grande Traversée des Alpes (GTA) verkeerde al een tijd in financiële moeilijkheden en is nu door een rechter in Grenoble in vereffening verklaard. GTA promootte bijna een halve eeuw het bergtoerisme in de Franse Alpen, met als speerpunt eigen routes en de GR 5, later ook het Franse deel van Via Alpina. Ze realiseerden onder meer ook enkele duizenden kilometers bewegwijzering, vermarkting van de berghutten, uitbouw VTT-routes en lavandelcircuits. De organisatie werd gesubsidieerd door de Alpendepartementen en -regio's en daar is het ook mee misgelopen. Door onenigheid over al dan niet verantwoorde aanwending van deze subsidies verloor GTA een belangrijk deel van de inkomsten. De regio Provence Alpes Cote d'Azur draaide de subsidiekraan dicht en eiste zelfs terugbetaling.

Heeft dit ook een impact voor bergwandelaars, met name tijdens een tocht over de bekende GR 5 of een ander populair Alpenpad? We vroegen het aan Jan van Meirvenne, ervaren GR-wandelaar in Frankrijk: "Van alle hutten die ik in de alpen al gepasseerd ben waren pakweg 5% wandelaars onderweg via de GTA of andere mindere populaire GR's (...) Je moet tegenwoordig in FR al heel goed kunnen opboxen tegen de FFRP (= de Franse GR-organisatie) om te kunnen overleven zonder subsidies."

8 mei 19 - GR 5, 'een trailthriller' - Vandaag is de VRT gestart met opnames van een nieuwe psychologische roadthriller. Of zeg maar een trailthriller, want de (witrode) draad door het scenario is Grote Routepad / Grande Randonnée 5, de 2500 km lange wandelroute van de Noordzee naar de Middellandse Zee. Vier twintigers wandelen samen die GR 5 af, ter herdenking van hun vriendin Lisa die 5 jaar eerder plotseling verdween tijdens haar eigen trekking over GR 5. De tocht zal de vrienden voorgoed veranderen: zware fysieke inspanning en onderlinge spanningen leiden tot persoonlijke confrontaties in een zoektocht naar de waarheid achter Lisa's verdwijning. In de hoofdrollen onder andere Boris Van Severen, Lucas Van den Eynde en Violet Braeckman. Regie van Jan Matthys. De serie wordt in de loop van 2020 op het VRT-net Eén verwacht.



5 mei 19 - Feest van de wandelpaden - Naar aanleiding van 60 jaar Grande Randonnées (GR-routes) in Wallonië vond dit weekend een feestelijk wandelweekend plaats te Han-sur-Lesse. Wandelaars konden er naar keuze over 5, 10, 20 of 30 km de mooiste landschappen en natuur van de Calestienne ontdekken tussen Han-sur-Lesse en Rochefort. Ondanks het aangekondigde gure weer, daagden toch een kleine duizend wandelaars op om een van de zeer mooi uitgewerkte trajecten te wandelen vanuit een voor de feestelijke gelegenheid opgebouwd wandeldorp.



4 mei 19 - GR 20: Refuge uitgebrand - Vanmiddag is de bekende Corsicaanse refuge Ortu di u Piobbu helemaal afgebrand. Voor vele wandelaars over de beroemde hoge route dwars door Corsica, de GR 20, is deze refuge de eerste overnachtingsplaats na de start uit Calenzana. Wandelaars op GR 20 verwittigden de brandweer, die kon niet veel meer doen dan de houten refuge gecontroleerd te laten uitbranden, gezien de moeilijke bereikbaarheid en de aanwezigheid van gasflessen. Er vielen geen slachtoffers.



29 april 19 - GR 131 Brugs Ommeland - Ieperboog - Een 142 km lange tocht dwars door West-Vlaanderen, van Damme naar Zillebeke. Helemaal bewegwijzerd door medewerkers van vzw Grote Routepaden West-Vlaanderen. Een minder bekend Grote routepad. Recent werd het hele traject herbekeken, verlengd en gedeeltelijk herlegd. Al dat vrijwilligerswerk werd afgerond met de uitgave van een nieuwe topografische gids, die de hele route beschrijft en waarin gedetailleerde topografische kaarten zijn opgenomen. Reden genoeg om de tocht eens opnieuw te wandelen en er een wandelverslag over te publiceren op trekkings.be !



28 april 19 - 60 jaar GR-paden - In 1959 werden de eerste Grande Randonnée -paden (G.R.) gemarkeerd in België. Drie Waalse vrienden hadden na een wandelvakantie in Zuid-Frankrijk het idee daar opgepikt om ook in het Luikse de bekende witrode streepjes voor langeafstandsroutes uit te zetten. Ze maakten gebruik van het wat in verval geraakte uitgebreide wandelnetwerk van Touring Club de Belgique en begonnen het oude Sentier des Ardennes - Sentier International als toekomstige GR 5-tracé te markeren.

Daarmee kregen de langeafstandsroutes door België vanaf 1959 een tweede leven, aanvankelijk eigenlijk een opfrissing van een langer bestaand netwerk dus. De Fransen hadden zich voor de eigen Grande Randonnées tien jaren eerder ook al laten inspireren door het vooroorlogse net aan lange wandelroutes van Touring Club de Belgique. Het is daarom niet overdreven of chauvinistisch om te stellen dat de roots van het huidige Europese net van tienduizenden kilometers GR-trajecten in de Waalse en Luxemburgse Ardennen liggen.

60 jaar GR-paden wordt gevierd te Han-sur-Lesse op 4 en 5 mei met deelnamemogelijkheid aan prachtige circulaire routes van 10, 20 of 30 km door de unieke natuur van de Calestienne.
Programma.



27 april 19 - Hoge Ardennenroute of Ardens Bergenpad? - Twee lange dwarsdoorsteekwandelroutes over het oude Ardennenmassief werden onlangs voorgesteld.

1/ De Hoge Ardennenroute is een zorgvuldig uitgezocht traject van liefst 261 km, dat start op het Hoge Venenplateau en eindigt in Bouillon. Een realisatie van vrijwilligers van de Vlaamse community Hiking Advisor. De route schuwt moeilijke passages niet, evenmin beek- en rivierdoorsteken en alternatief kun je hier en daar combineren met een packrafttocht. Het traject is sterk geënt op thru-hiking met mogelijkheden voor bivak en kamperen onderweg, wat niet uitsluit dat je gebruik maakt van onderdakaccommodatie onderweg. Geen papieren wandelgids en ook geen eigen bewegwijzering, wel alle digitale ondersteuning met GPS-tracks, Google Maps en nu ook eventueel af te printen topokaarten, naar voorkeur op verschillende schaalgrootte. Te overbruggen positieve hoogteverschillen: ongeveer 7500 meters.

2/ Het Ardens Bergenpad (Sentier des Monts d'Ardenne) is een realisatie van de Waalse GR-organisatie. Een thematisch pad van 225 km, dat tussen Signal de Botrange en het plateau van Croix Scaille (Gedinne) eigenlijk volledig over langer bestaande GR-trajecten loopt (oa GR 56, 14, 571, GR 577 en GR 126). Volledig bewegwijzerd dus met tekens van de geadopteerde GR's + af en toe thematische markering. Voorzien ook van een summiere papieren topografische gids (13 €), GPS-tracks en digitaal kaartoverzicht. Minder avontuurlijk dan de HA-route maar het traject staat eveneens garant voor relatief stevige hoogteverschillen.

Debbie Sanders, voorzitster van vzw Hiking Advisor, legde ter vergelijking beide routetrajecten cartografisch bij elkaar, evenals het traject van enkele andere Ardense dwarsroutes, zoals dat van de Transardennaise© en GR 14. Google kaart.



25 april 19 - 'Over Paden', Robert Moor -
De legendarische Appalachian Trail: 3500 km doorlopende gebaande paden door een oud Oostamerikaans gebergte. Twee miljoen wandelaars wandelen jaarlijks een stukje van het enorm lange Appalachian Trail. Een duizendtal 'thru-hikers' slagen er jaarlijks in de ganse route van Springer Mountain (Georgia) tot Mount Katahdin (Maine) ook uit te wandelen. Een van hen was in 2009 de 20-jarige Robert Moor.

Terwijl de duizenden kilometers pad onder zijn wandelschoenen wegschoven, begon hij na te denken over de betekenis van zulke schier eindeloze kronkellijnen. Wie had die paden gebaand? Waarom bestonden ze? Waarom bestaan er überhaupt paden? Moor ging nadien jarenlang op zoek naar het existentiële bestaan en ontstaan van paden en naar het antwoord waarom ze die of gene richting uitlopen. Dat resulteerde in een opmerkelijk epos van bijna 400 bladzijden, nu ook in het Nederlands vertaald.

In 'Over paden' duikt Moor in fossielenarchieven om te ontdekken hoe de eerste paden ontstonden vanuit dierlijke voortbeweging. 'Elk pad vertelt een verhaal, sommige van die verhalen zijn meeslepender dan andere' stelt Moor. Miljoenen jaren evolutie later zijn sommige biologische soorten via een waaier aan communicatievormen in staat de meest opmerkelijke trajecten en netwerken te banen, zoals de complexe maar efficiënte trekbewegingen van mierenkolonies.

Via de studie van padenkeuze bij wilde en gedomesticeerde zoogdieren komt Moor vervolgens ook bij de mens terecht. Oorspronkelijke bewoners van het Noordamerikaanse continent, zoals de Cherokees, hadden een eigen uitgebreid padenstelsel. Het stond niet enkel in dienst van functionele verplaatsingen maar het waren ook vitale slagaders voor cultuurcontacten en nieuwsverspreiding. Een evenwichtig met het landschap verweven padenstelsel dat op ruwe wijze werd kapotgemaakt met de komst van annexerende kolonisatoren uit het Europese continent. Op hun beurt ontwikkelden deze veroveraars nieuwe wegenstelsels, soms in het spoor van de oude paden en nog later kwamen puur recreatieve wandelpaden tot ontwikkeling.

Robert Moor gaat in het boek soms erg diep in zijn populair-wetenschappelijke zoektocht naar oude trails en 'wijkt al eens wat ver van het pad af' als hij het heeft over de steeds snellere digitale snelweg van de voorbije decennia. Het boek blijft echter boeien dankzij Moors vertelsels over zijn ontmoetingen met een aantal karakterfiguren waarmee hij een tijd op pad gaat. Nimblewell Nomad is zo'n iconische wandelgekgedraaide (?) figuur. De excentriekeling is jaarlijks maandenlang onderweg om Amerika voor de zoveelste keer te doorkruisen en schuwt daarbij niet om dagenlang te wandelen op snelle verkeerswegen in het gezelschap van langsscheurende trucks.

Het boek eindigt waar het begon, bij het Appalachian Trail, dat inmiddels ook via Canada, Groenland en IJsland officieus is doorgetrokken naar Ierland, Schotland, Spanje en zelfs Marokko. Haast niemand die die duizenden extra kilometers vandaag wandelt onder de vlag van het International Appalachian Trail. Waarom dan zo'n ambitieuze (of utopische) routeverlenging uitbouwen op een lang geleden uit elkaar getrokken oud gebergte? Omdat een pad meer is dan zomaar een verplaatsingsmiddel, paden verbinden ook mensen en gemeenschappen.

'Over paden' is een heerlijk boek om te lezen, vlot geschreven, mooi vertaald. En toegegeven, na het lezen van 'Over Paden' reflecteer je toch wat vanuit een extra dimensie onderweg over je volgende voettocht...

Titel: Over paden
Ondertitel: Een ontdekkingstocht
Auteur: Robert Moor
Prijs: € 23,99
Uitgever: Uitgeverij Ten Have
ISBN: 9789025906801

24 april 19 - Haspengouwse Wandeldriedaagse - Liefhebbers van pittige wandelingen kunnen op 31 mei / 1 juni / 2 juni deelnemen aan de Wandeldriedaagse Haspengouw. Je wandelt elke dag een traject tussen 20 en 27 km door het prachtige Haspengouwse landschap van Limburg één, twee of drie dagen.

Je ontdekt verborgen plekjes en authentieke dorpen met kastelen en boomgaarden. Starten kan elke dag tussen 8 uur en 10 uur. Bij het eindpunt is er een gezellig streekterras met muziek. Keuze tussen vrij wandelen, een wandelarrangement of een campingarrangement op basic pop-up-campings (inschrijven verplicht).

Of je nu kiest voor het wandel- of campingarrangement, er wordt gezorgd voor de juiste omkadering en op het einde van de rit kun je met een busje terug naar het startpunt. Alle info.



23 april 19 - Trekking Atlasgebergte - Trekking door het Marokkaanse Hoge Atlasgebergte: Bart publiceerde er een trekkingverslag van + een bijzonder sfeervol filmbeeldverslag:


Toubkal Circuit hiking from Caers Bart on Vimeo.



17 april 19 - Ardeens Bergenpad - De Waalse organisatie voor Grande Randonnée-paden kondigt een nieuwe thematische route aan: Le Sentier des Monts d'Ardenne (S.M.A.). In de Ardennen tref je misschien geen alpiene bergen aan in stricte zin, aan stevige stijgingen ontbreekt het er alvast niet. Daaruit ontstond het idee om over liefst 225 kilometer via bestaande en bewegwijzerde GR-trajecten de drie culminerende hoogten van de Ardeense provincies met elkaar te verbinden (Signaal van Botrange, Baraque de Fraiture, Croix Scaille).

Dit is na het Pad van de Trappistenabdijen het tweede thematische pad dat de Waals GR-organisatie heeft uitgewerkt via bestaande GR-tracés. De nieuwe gids voor het S.M.A. is enkel in een franstalige versie beschikbaar. Sinds enkele maanden bestaat er ook een vergelijkbare maar verschillende route rond hetzelfde thema, uitgewerkt door de community van Hiking Advisor, de Hoge Ardennenroute of HA-route.



16 april 19 - Watersnoodpad - Wie op TV-zender Eén de serie 'Rond de Noordzee' heeft gevolgd, kon zien dat Arnaud Houben en zijn crew in Schouwen-Duiveland (Zeeland) het Watersnoodpad volgden, met het gidsje in de hand. Schouwen-Duiveland was één van de zwaarst getroffen streken bij de dramatische watersnood van 1953.

Het Watersnoodpad werd in januari 2013 officieel geopend, naar aanleiding van 60 jaar herdenking van de desastreuze dijkbreuken in 1953. Het 154 km lang wandelpad loopt vanuit Zierikzee in tegenwijzerzin over heel Schouwen-Duiveland, een eiland met een oppervlakte van 489 km², verbonden met het Nederlandse vasteland door dijkwegen. De wandelroute is bewegwijzerd met de roodblauwe tekens van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KNWB).

Het Watersnoodpad werd in 2014 verkozen in Nederland tot Wandelroute van het Jaar. Het is vooral een route voor wie sterk is geïnteresseerd in de dramatische geschiedenis die zich in 1953 heeft voltrokken, eerder dan voor wie een sportieve uitdaging over wilde paden zoekt. Het gidsje is nog steeds te verkrijgen bij de KNWB.

15 april 19 - Lentewandelingen - Frisse nachten met temperaturen rond het vriespunt hebben de massale bloei van boshyacinten nog even kunnen vertragen maar vanaf deze week is het volop genieten van hun geuren en kleuren langs heel wat wandelroutes. De mooiste dagen komen er aan zo net voor Pasen maar ook de week daarna is het nog wandelen tussen paarse bloemenzeeën. De bosanemonen en narcissen houden het inmiddels bijna helemaal voor bekeken deze lente, inmiddels ontluiken ook op heel wat plaatsen massa's daslook. 't Is volop genieten nu. Een overzicht van de spectaculairste bloeimomenten en - plaatsen kun je bekijken op een speciale tijdelijke pagina over lenteflora.



9 april 19 - 30 x trekking + bivakzone(s) - Liefst 30 trektochtideeën nu op Bivakzone.be. Variërend van twee dagen trekking tot een volle week met steeds overnachting op bivakzones (af en toe aangevuld met een eenvoudige camping). De lijst van 30 suggesties werd voor de helft vernieuwd, bijgesteld of gewijzigd. De routes volgen vooral bewegwijzerde wandelwegen, zoals knooppunttrajecten en GR-paden. Ook voor heel wat recent bijgekomen bivakzones werden tochtvoorstellen uitgewerkt. Gratis beschikbaar.



6 april 19 - Julien van Remoortere (1930 - 2018) - Wie is er ooit niet op stap gegaan met 'Het Groot Wandelboek Ardennen' van Julien Van Remoortere in de hand? Het nieuws van zijn overlijden ontsnapte ons in april 2018 maar inmiddels is het vandaag precies 1 jaar geleden dat Julien Van Remoortere, schrijver van een haast ontelbaar aantal wandelboeken, heen ging.

Hij begon zijn litteraire loopbaan bescheiden in 1948, als gelegenheidsschrijver van artikels in De Zondagsvriend. Pas in de jaren '70 verwierf hij enige bekendheid als auteur van voornamelijk jeugdboeken en korte verhalen. De Waaslander, die het grootste deel van zijn leven in Oostende woonde, kreeg in 1979 een telefoontje van uitgever Godfried Lannoo, met de vraag om een boek samen te stellen over toeristische autotochten in de Ardennen. De research voor dat boek leidde tot een passie voor de Ardennen, waarbij hij in de kleinste dorpen en uithoeken van de regio belandde en tot de vaststelling kwam dat wandelen pas écht de wijze bij uitstek is om van de Ardennen volop te genieten.

Een jaar later begon hij daarom uitgebreide verkenningen te voet om inspiratie te zoeken voor een boek met 100 korte wandelingen in de Ardennen. Daaruit kwam dus het 'Groot Wandelboek Ardennen' voort. Een boek dat kwaliteitsuitgeverij Lannoo inmiddels al meer dan 10 x in herwerkte versie heeft heruitgebracht. Dat boek was voor Van Remoortere ook het startschot om een rollercoaster aan wandelboeken te publiceren in de jaren '80, '90, '00 en tot kort voor zijn overlijden vorig jaar. Het leek alsof Van Remoortere de wandelingen maar uit zijn hoofd of mouw hoefde te schudden, of rolden ze zomaar uit zijn computer? Zo snel ging het, met soms een vijftal nieuwe wandelgidsen van zijn hand op één jaar! In werkelijkheid was Van Remoortere gewoon een snel schrijvend, goed memoriserend en sterk georganiseerd schrijver. Geen hoogdravende schrijfstijl, soms wat oubollig als het over 'fraaie uitzichten' of 'pittoreske kerkjes' ging maar wel rechttoe - rechtaan. Hij kon ook belerend en kritisch uitpakken, zo had hij een bloedhekel aan landschapsverkwanseling met dennenplantages, hoogspanningslijnen, caravancampings, militaire oefenterreinen enz. Een mening die hij ook ventileerde in zijn wandelgidsen.

Honderdduizenden Vlamingen en Nederlanders zijn zo wel eens bewust of onbewust op tocht geweest met Van Remoortere als Ardennengids. Afgeleid van de wandelgidsen, publiceerde Van Remoortere ook een pak andere toeristische schrijfsels. Bekend zijn zeker ook de reeks van een vijftiental Ippa-gidsen, gepubliceerd tussen 1985 en 1995, waarbij hij telkens opvallende plekken in België thematisch uitlichtte. In totaal heeft Van Remoortere het ongelooflijke aantal van meer dan 400 boeken gepubliceerd met daarnaast ook nog honderden andere schrijfsels, waaronder hoorspelen, jeugdboeken, toeristische reportages, wandelverslagen,...

"Ik kan me geen leven voorstellen zonder wandelen en zonder het schrijven van gidsen. Het is een verslaving..." verklaarde hij ooit. Julien Van Remoortere werd 88 en overleed op 6 april 2018.

5 april 19 - Varkenspest: bossen in de Gaume weer open - Vanaf 6 april worden in zuidelijk België opnieuw bossen toegankelijk voor wandelaars maar niet alle bossen! Die heropenstelling is opmerkelijk want het probleem met de verspreiding van varkenspest is nog steeds niet onder controle. Meer zelfs, de veiligheidszone voor verscherpte controle is niet meer beperkt tot de Gaume maar is nu ook al uitgebreid naar de Ardennen met de bossen rond Herbeumont en Neufchâteau.

De beslissing om bossen voor recreanten (wandelaars, fietsers, ruiters) weer toegankelijk te maken kan daarom ook op nogal wat kritiek rekenen en is er wellicht gekomen onder druk van de toeristische organisaties nu het Paasvakantie is. Wandelen is immers nog steeds de recreatieve beleving bij uitstek bij onze zuiderburen.

Wat kan en wat kan niet? Op onderstaande kaart hebben we aangegeven waar bossen in zuidelijk België toegankelijk zijn. Je moet wel in de toegelaten zones op de bewegwijzerde wandelpaden en mag niet zomaar struinen door het bos. Honden moeten ten allen tijde aan de lijn blijven. Kom je uit het bos, dan wordt gevraagd om je schoeisel en / of je fiets schoon maken met javel aan de bosrand. Vermijd ook om in dorpen tot drie dagen na je bospassage in de buurt te komen van varkenskwekerijen. De bossen die nog steeds niet toegankelijk zijn, liggen in de omgeving van Chiny, Neufchâteau, Rulles en Meix-devant-Virton.



22 maart 19 - Mythische trektochten in de wereld - Sinds deze week ligt een bijzonder leuk trekking-naslagwerk in de boekhandel! In "Mythische trektochten in de wereld" komen een pak indrukwekkende, "karaktertrails" aan bod, een aantrekkelijke selectie van wat er tussen IJsland en Tasmanië te beleven valt aan trekking op onze aardkorst.

Je vindt er een aantal klassiekers in terug, zoals de Pacific Crest Trail, de Lycian Way, Abel Tasman Track of de Camino de Santiago. Daarnaast ook een hele rist minder bekende bestemmingen. Een vijftigtal routes komen aan bod in een kort wandelverslag, daarnaast worden ook tientallen andere routes korter besproken.

De keuze aan trails en trekkingroutes werd bij elkaar gebracht door Lonely Planet-auteurs in 328 pagina's op A4-formaat. De nederlandstalige versie van dit boek is een uitgave van Lannoo, gebonden in een hardcover.

"Mythische trektochten in de wereld" biedt een mooi evenwicht tussen sfeerfoto's en -verslagen, praktische info en locatiekaarten, zoals we dat een beetje gewoon zijn van Lonely-Planet auteurs: soms eigenzinnige maar vooral no-nonsense informatie. Dit is geen boek om zelf een gedetailleerde planning uit te werken voor een eigen trektocht, eerder een aardig inspiratieboek met een fijne selectie van wat er bestaat aan aantrekkelijke wandelgebieden. Echt een aanrader voor wie van trekking houdt of voor wie wil kennis maken met de wereld van trekking en attraktieve routetrajecten.



<<< Startpagina

<<< archief januari - maart 2019