<<< Startpagina

<<< archief oktober - december 2016
Archief januari - maart 2017
31 maart 17 - GR 563... in een nieuw (lente-) kleedje - Een nieuwe topografische gids over GR 563, ook bekend als 'Le Tour du Pays de Herve'. Een primeur ook, dit is de eerste met geelrode streepjes bewegwijzerde langeafstandsroute in Wallonië, karakteristiek voor een 'Streek-GR' of 'GR du Pays'.

Nieuw is deze 160 km lange rondwandeling niet, de route bestond al langer als GR-pad maar is op veel punten wel aangepast met verbeterde trajecten. Het Land van Herve ligt ruwweg tussen de Luikse agglomeratie, Verviers, de rand van het Plateau van de Hoge Venen (Eupen) en de Limburgen. Eigenlijk behoort deze route zeker niet tot de populairste langeafstandswandelingen in Wallonië maar wie houdt van en tocht vol afwisseling qua natuur en cultuur zal absoluut niet teleurgesteld zijn.

De kern van het wandelgebied waar GR 563 door loopt is dus het Land van Herve, met zijn typisch groene bocagelandschap met hagen, veel weiden, boomgaarden, enz, waar dwars doorheen paden lopen (servitudes), toegankelijk via hekjes. De route passeert echter langs nog veel meer leuke landschappen en is dus sterk afwisselend. Een absolute aanrader nu in de lente is het gebied tussen het Drielandenpunt op de Vaalserberg en de regio Blauberg (Plombières) en Kelmis. Daar kun je nu in de mooie valleien van Hohnbach en Geul zeer aparte zinkflora ontdekken, zoals de unieke zinkviooltjes.

De nieuwe (franstlige) gids over GR 563 is een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.29 maart 17 - Franse Maasvallei - Een fantastische wandelregio, net over de Franse grens en toch nog stevig miskend: het gebied rond Montmédy, Marville, Avioth en verder zuidelijk richting Verdun. Heel wat langeafstandspaden lopen door de regio maar het blijft moeilijk om de juiste info hierrond te vergaren voor een eigen wandeltocht. De departementele afdeling daar van de Franse GR-paden werkt al een tijdje aan een dikke wandelgids, waarin zowat alle leuke trajecten zullen worden opgenomen. Voor het eerst dus een GR-gids voor de hele regio maar het is nog even wachten tot die zal verschijnen, vermoedelijk pas in de loop van 2018. Een beeld van wat er te ontdekken is en van de wandelomgeving kun je ook zien in het wandelverslag over de Chemin Dagobert.21 maart 17 - Oeverlopen - Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkelde in de Schelde- en Durmevallei ter hoogte van Kruibeke en Temse een aantal nieuwe wandelsuggesties van 8 tot 13 km, in lusvorm. Dat werd mogelijk door de aanleg van voor mederecreatie ontwikkelde overstromingsgebieden de voorbije jaren in het kader van het Sigmaplan. Tesamen met enkele gelijkaardige en langer bestaande wandelroutes langs rivieroevers maken ze nu deel van een wandelproject rond 'Oeverlopen'.

Het uiteindelijk opzet van ‘Oeverlopen’ is de complete ontsluiting van de Durme- en Scheldevallei, van het Molsbroek tot het Verdronken Land van Saeftinghe, als fiets- en wandelgebied. Niet alleen het Waasland, maar ook delen van Scheldeland – op de rechteroever – worden in het portfolio opgenomen. Dat levert een langgerekt gebied op met diverse troeven, van pure natuur – slikken, schorren, weidevogelgebieden, meersen en elzenbossen – tot geschiedenis, met o.a. het Fort van Steendorp.

Opvallend is dat de info over deze bewegwijzerde routes niet als aparte brochures worden verdeeld, maar dat ze te samen zijn gebundeld in een handige dikke brochure. Te koop voor 6 € bij de lokale toeristische diensten of via Toerisme Oost-Vlaanderen. Oeverlopen.
14 maart 17 - Wandelen tussen wilde lenteflora - Op het juiste moment al wandelend de meest tintelende lenteplekken ontdekken. We volgen het van dag tot dag, van 15 maart tot eind mei 2017.
>>> Wandelen tussen wilde lenteflora!10 maart 17 - Eifel: historische padbewegwijzering verdwijnt - De langeafstandswandelroutes door de Eifel (Hauptwanderwege of HWW's) behoren tot de oudste in West-Europa. Sinds het jaar 1900 werd er door het Eifelverein een plan uitgewerkt om 13 routes te bewegwijzeren, waarvan de helft in noord-zuidrichting en de andere helft in oost-west richting. Het plan werd gerealiseerd vanaf 1904. Meer dan 100 jaar later is deze structuur en bewegwijzering van langeafstandsroutes nog grotendeels dezelfde gebleven. Er zijn echter nu enkele ingrijpende wijzigingen, in die mate dat men dit onder de projectnaam plaatst van 'Hauptwanderwege 2.0' .

Wat verandert er? Het meer dan 100 jaar oude markeringssysteem verdwijnt: Geen zwarte driehoeken meer en ook geen zwarte winkelhaken (foto). Alle paden krijgen nu een driekleurenteken, de naam van het pad en een richtingspijl. De drie kleuren (aarde, groen en water) vormen samen de E van Eifel. Waarom men van het oude systeem afstapt heeft te maken met de vorm van de oude tekens, die verkeerdelijk een bepaalde richting lijken aan te wijzen, wat niet het geval is. De verwijdering en vervanging met nieuwe tekens is inmiddels begonnen.

Enkele wandelroutes veranderen ook van naam en het net van HWW's wordt teruggebracht van 2800 km naar 2100 km. Deze inkrimping is vooral te verklaren door de populariteit van de nieuwe kwaliteitsroutes, zoals de EifelSteig, de AhrSteig en de MoselSteig. Dat zijn geen routes van het Eifelverein maar voor grote delen van deze langeafstandsroutes hebben de medewerkers van het Eifelverein wel het onderhoud van de markering op zich genomen.

Ongetwijfeld is het ook zo dat de oude routes van het Eifelverein door de komst van deze hoge kwaliteitsroutes zeer veel aan populariteit hebben ingeboet. Komt daar nog bij dat het ledenaantal van het Eifelverein langzaam maar gestaag terugloopt en de vereniging ook sterk is vergrijst. Door deze sanering hoopt het Eifelverein zijn oude routes een nieuwe toekomst te geven. De veranderingen worden momenteel op het terrein doorgevoerd. Eifelverein.

6 maart 17 - 10.000 km wandeltrajecten op één kaart! - De nieuwe overzichtskaart met alle Grote Routepaden / Grande Randonnées door België is net verschenen. Een bijzonder handig hulpmiddel bij de voorbereiding voor je trekking dichtbij. Niet zozeer om mee op pad te gaan - daarvoor is de kaartschaal (1:300.000) niet gedetailleerd genoeg - maar wel om een overzicht te bieden bij de voorbereiding van je tocht, of om een tocht uit te stippelen waarbij je verschillende routes combineert. GR-wandelgidsen of digitale info via de sites van Grote Routepaden of Les Sentiers de Grande Randonnée verschaffen van elke route meer detailinfo.

Nieuw is trouwens dat ook alle bivakzones zijn aangegeven op deze overzichtskaart! Het Belgisch net aan GR-trajecten omvat zo'n 3700 bewegwijzerde kilometers in Vlaanderen en 5000 in Wallonië. Handig is ook dat de ingetekende routes niet stoppen op de grenslijn maar dat je ook een overzicht krijgt in een ruime grenszone rond België. Je vindt er dus ook de Franse GR-paden, Nederlandse LAW's Duitse X-routes en Luxemburgse nationale wandelpaden van de grensregio's op terug. Daardoor loopt de trajectkilometerteller op tot meer dan 10.000 km aan langeafstandspaden. De kaartondergrond is afkomstig van het Nationaal Geografisch Instituut, dat in samenwerking met Grote Routepaden en Les Sentiers de Grande Randonnée de overzichtskaart uitwerkte.

De nieuwste versie is dus nu te koop voor minder dan 10 € bij die organisaties. Een gelijkaardige kaart maar dan voor langeafstandfietsroutes, verscheen trouwens vorig jaar, ook daarop vind je de bivakzones terug. Speurneuzen die vertrouwd zijn met het enorme GR-netwerk zullen ongetwijfeld ook trajecten ontdekken die pas in de nabije toekomst worden opengesteld en wie goed zoekt zal er zelfs een bivakzone op terug vinden die nu nog niet bekend en beschikbaar is maar binnenkort wordt vrij gegeven! Eigenlijk is deze nieuwe GR-overzichtskaart een onmisbaar tool voor wie er vaak over langere afstand te voet op uittrekt in België. Oa te koop bij Grote Routepaden.4 maart 17 - Reisbijstandsverzekering CM niet langer wereldwijd - Sinds 1 januari 2017 is de wereldwijde dekking van de populaire CM-reisbijstandsverzekering afgeschaft. Dat nieuws werd wat onder de radar gehouden maar is wel belangrijk voor wie er op trekking gaat in verweglanden. Deze verzekering van de Christelijke Mutualiteiten is nu nog hoofdzakelijk voor Europese bestemmingen, en enkele Arabische en Noordafrikaanse bestemmingen.

Check dus vooraf de lijst van bestemmingen en sluit eventueel een extra reisbijstandsverzekering af voor andere bestemmingen. Voor kinderen en jongeren die nog kinderbijslag krijgen, blijft de wereldwijde dekking nog wel van kracht. Voor meer info over hoe je best verzekerd op trekking gaat kun je ondermeer terecht bij vzw Wegwijzer.
4 maart 17 - Compostelaroute door Frans-Vlaanderen - De Noordfranse vereniging van Santiagopelgrims realiseert - gespreid over enkele jaren - een pelgrimstraject dat aansluit op de pelgrimswegen vanuit West-Vlaanderen. In 2015 werd al een eerste deel ingewandeld, van Veurne naar Hondschoote in Frans-Vlaanderen. Vorig jaar werd de route verlengd naar Westkapel - Ekelsbeke - Ledringhem - Arneke - Ochtezeele - Noordpeene - Zuytpeene - Kassel - Bavinckhove - Kleremeers - Sint-Omaars. Er zal worden aangesloten te Arras, zodat hierdoor vanuit West- en Frans-Vlaanderen via Arras een verbinding ontstaat met zowel Via Francigena (naar Rome) als de weg naar Compostela.

Deze nieuwe verbinding heeft momenteeel tijdelijke bewegwijzering en zal later officiële bewegwijzering krijgen naar het markeringssysteem van de Europese Compostelawegen. In Vlaanderen is het inmiddels nog steeds wachten op de pelgrimgids over de Via Brugensis (Breskens - Sluis - Brugge - Roeselare - Menen - Rijsel - Arras. Trajecten / Les pèlerins du Westhoek.

2 maart 17 - Wandelroute van het Jaar - Voor haar zesde editie - de eerste in Flanders Expo - kreeg de Fiets en Wandelbeurs het gezelschap van twee andere evenementen: e-bike Challenge en Mount Expo. Die combinatie van wandel-, fiets- en klimverhalen sprak het publiek duidelijk aan. Zo'n 15.500 bezoekers bezochten de beurs om inspiratie op te doen voor een actieve vakantie of om een (elektrische) fiets te testen.

Het Groot-Frieslandpad is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2017. Wandelnet, dat de 362 kilometer lange route beheert, ontving de bijbehorende trofee tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent. Voor het eerst werden de trofeeën van de Belgische en de Nederlandse beurs samengevoegd tot één grote verkiezing. De jury hield uiteindelijk twee genomineerden over: het Vlaamse traject van het langeafstandspad Amsterdam-Parijs (GR 12) en het Nederlandse Groot-Frieslandpad. Deze laatste werd door de driekoppige jury unaniem uitgeroepen tot winnaar, omwille van de rijke afwisseling aan landschappen.

“Het project heeft alles wat een moderne route nodig heeft”, aldus de jury, “voldoende onverharde paden, verzorgde bewegwijzering, een uitstekend routeboekje, een website met info en tracks en vooral een rijke afwisseling aan landschappen en dorpen. Kortom, een volwaardige aanwinst voor het uitgebreide Nederlandse wandelnetwerk.”“Een hele fijne erkenning voor veel vrijwilligers die aan het project meegewerkt hebben”, besloten de initiatiefnemers van Wandelnet.

Ook genomineerd maar niet uitverkoren was het Vlaamse traject van het langeafstandspad dat Amsterdam met Parijs verbindt, de GR 12. Het is een verrassend, afwisselend en groen wandelpad waarin niet alleen Brussel en Antwerpen, maar ook steden als Lier en Mechelen een doortocht krijgen.
Wandelnet / Grote Routepaden


1 maart 17 - Voettocht in Pajottenland - Voor de de 205 km Voettocht in Pajottenland (VIP) (waarover je op Trekkings.be een uitgebreid wandelverslag vindt) is sinds kort een GPS-track beschikbaar, of je kunt het hele routeverloop overzichtelijk bekijken op wandermap.net . Opgelet echter want de bewegwijzering onderweg is al een aantal jaren niet meer onderhouden, bovendien moet je ook rekening houden met enkele vervallen trajecten, oa door de aanleg van het GEN-spoornet. De VIP doet zowat alle dorpen aan van het Pajottenland, goed voor zowat 8 à 10 dagen rondtrekken. Met dank aan Paul Maes voor het intekenen van de GPS-track.

28 feb 17 - Bivak in de Eifel - Vanaf april kun je op 4 plekken legaal paalkamperen in en rond het Nationaal Park Eifel, net over de grens. In de buurt van deze eerste bivakzones in de Eifel ligt het voormalige Ordnungslager en ex-Belgisch militair kamp Vogelsang en lopen de langeafstandsroutes Wildnis Trail en de Eifelsteig (wandelverslagen op Trekkings.be). De bivakplekken zijn gelegen in een natuurlijke omgeving. Enkele verschillen met de bivakzones in België: je moet vooraf reserveren, het is niet gratis (10 € per tent), je bivakkeert op het platform (moeilijk voor tarp en hangmat), max 2 tenten en winterbivak niet mogelijk (enkel bivakkeren van april tot oktober). Coördinaten krijg je na boeking. Trekking Eifel.
27 feb 17 - GR 5 Noordzee - Middellandse Zee - Het is alweer 14 jaar geleden dat er nog een actuele gids werd uitgebracht van het deel door Vlaanderen van de beroemde GR 5. Deze klassieke wandelroute verbindt Nederland (vanuit Hoek van Holland) met de Franse Azuurkust bij Nice. Een megalange trektocht van pakweg 2500 kilometer, sommige wandelaars doen er dan ook 10 jaren over om in delen deze tocht door Nederlands Zeeland en Brabant, Vlaanderen, de Ardennen, GH Luxemburg, Frans Lotharingen, de Vogezen, de Jura en over de Alpen helemaal af te wandelen.

De GR 5 behoort nog steeds de meest populaire lange wandelroutes van Europa. Het oudste deel van deze internationale wandelweg loopt door België en Luxemburg en werd al opengesteld aan de vooravond van WO II, in 1939 en lang voor dat traject werd gerecupereerd voor GR 5.

Goed nieuws is dat er nu een gloednieuwe wandelgids is verschenen van het Vlaamse deel, dat zowat 240 km lang is. Helemaal update dus en gestroomlijnd met het huidige verloop van de wandelroute. In Vlaanderen werden immers de voorbije jaren heel wat trajectverbeteringen doorgevoerd.

In de nieuwe gids vind je een detailbeschrijving van het hele Vlaamse traject. Startend net over de Nederlandse grens aan de jeugdherberg van Bergen-op-Zoom wandel je via de Kalmthoutse Heide, Wuustwezel, Brecht, het boshuisje en de jeugdherberg van Zoersel, Grobbendonk, Herentals, Olen, Tongerlo, de jeugdherberg van Westerlo, de bivakzone van Herselt, Averbode, Zichem, Scherpenheuvel, Diest, Zolder, Kiewit, Bokrijk, Genk, Zutendaal, Lanaken en Riemst naar Eben-Emael. Daarna trek je Wallonië in en heb je nog 2000 wandelkilometers voor de boeg.

Er werden in de nieuwe gids ook nog eens variante trajecten opgenomen die je door de steden Hasselt en Genk leiden. Maar liefst 55 detailkaarten en een overzichtskaart vullen de tekstbeschrijving aan. Neem daarbij nog de bekende witrode streepjes op het terrein en zo wordt het echt wel moeilijk om verloren te lopen.

Naar aanleiding van deze vernieuwde gidsuitgave werd ook het oude traject helemaal op punt gesteld, op vele plaatsen werden meer aantrekkelijke trajecten uitgezocht, zoals voor de doortocht over de Kalmthoutse Heide, een stiltegebied waarin je je op een rustiger wandelmoment nog helemaal weg kunt cijferen uit het nogal sterk verkavelde Vlaamse landschap.

Deze gids, "GR 5 Noordzee - Middellandse Zee - deel Vlaanderen", werd met zorg samengesteld door de vele medewerkers van de vzw Grote Routepaden en is sinds kort in hun webwinkel te koop. Goed voor 10 à 12 volle dagtochten wandelplezier op weg naar het verre zuiden.05 feb 17 - Herman van Hilst overleden - Jongere wandelaars zullen hem wellicht niet kennen maar eind 20ste eeuw hebben wellicht duizenden Vlaamse wandelaars in de vele wandelpublicaties van Herman Van Hilst inspiratie gevonden voor een eigen trektocht. Hij overleed vorige week te Bonheiden.

Van Hilst was al een tijd vertrouwd met journalistiek werk (ondermeer met redactiewerk voor het weekblad 'de nieuwe' in de jaren '60 en '70, later met wandelreportages in magazines en kranten), toen hij in 1988 hoofdredacteur werd van Recreatief Wandelen, het toenmalige ledenblad van vzw Grote Routepaden. Maar liefst 14 jaren leidde hij het blad, waarin hij zelf ook honderden reisreportages en inhoud van een aantal rubrieken uit zijn schrijverspen liet vloeien. Hij vormde het oorspronkelijke mededelingsblad 'GR-Berichten' langzaam om tot een volwaardig wandeltijdschrift voor een breder publiek. Behalve al het naarstige schrijfwerk, verzorgde hij ook de promotie voor het blad en leidde hij zelf de redactie.

Loskoppeling van het GR-bestuur en daardoor een meer brede visie op wandelen in al zijn aspecten, lagen ongetwijfeld aan de basis van de stijgende oplage van het blad. Van Hilst was dan ook een verfent wandelaar, vaak was hij te vinden op GR-paden in Europese landen, bij voorkeur in middelgebergte, eerder dan in hooggebergte. Van Hilst trok er meestal alleen op uit tijdens zijn trektochten. Merkwaardig detail is ook dat een verzorgd avondmaal na een stevige stapdag voor hem veel belangrijker waren dan de overnachtingsplek. Herman Van Hilst overnachtte onderweg dan ook al eens op een wat meer obscure plek als het zo uitkwam, zoals... op een kerkhof. En ook de Weg naar de Sterren (Compostela) stond meermaals op zijn programma, in een tijd waarin de lange pelgrimstocht nog niet zo'n evidente onderneming was. Van Hilst bleef hoofdredacteur van het Vlaamse GR-blad tot het jaar 2002 maar ook daarna bleef hij nog wandelreportages schrijven of trekkingmateriaal testen voor het blad.

Herman Van Hilst publiceerde bij uitgeverij Elmar ook een achttal wandelgidsen, de verschillende herdrukken van sommige gidsen zijn het bewijs dat ze degelijke wandelcompagnons waren. Voor uitgeverij Lannoo publiceerde hij ook een gids over langeafstandswandelen in Vlaanderen. Herman Van Hilst werd 84.13 jan 17 - Trending: bivakkeren dichtbij - 5 nieuwe bivakzones kwamen er in 2016 bij (foto), waaronder ook de eerste twee bivakzones op particulier eigendom.
Trending voor 2017 is kort en kortbij overnachten, gewoon even genieten van ontsnappen uit stress en 'verplichtingen'. Met een paar vrienden, de familie of alleen in alle rust. Dat kan op comfortabele wijze via een snelle airbnb-boeking of op een comfortcamping, anderen vinden echter net in eenvoudig overnachten, zonder veel gedoe, de ideale ontsnappingswijze.
Bivakzones beantwoorden aan die laatste behoefte en zijn ideaal om 'de powerbank' weer op te laden. Combineer je tentovernachting met een stevige wandeltocht en ook je zuurstoftank is weer bijgevuld...
Voor 2017 zijn er alvast een pak meer 'ontsnappingsplekken' - lees:nieuwe bivakzones - gepland, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. We houden jullie op de hoogte.12 jan 17 - Stichter Grote Routepaden overleden - De vereniging voor Vlaamse Grote Routepaden meldt het overlijden van haar ere-voorzitter, medestichter en eerste voorzitter Hubert Yseboodt.

Als medewerker in de jeugdherbergwerking was hij begin jaren '70 ook betrokken bij de toen nog unitair Belgische GR-vereniging. Enkele jaren later stond hij aan de wieg van de eerste GR-wandelpaden door Vlaanderen als voorzitter van een aparte Vlaamse GR-vereniging. Voordien had hij ook verdienste aan het doortrekken in Vlaanderen van de bekende GR 5 (Noordzee-Middellandse Zee), aanvankelijk hier enkel als fietsroute van jeugdherberg naar jeugdherberg (jaren '60).

Onder zijn leiding ontspon zich het inmiddels bijna 40 jaar oude wandelweb aan GR-paden door Vlaanderen. Yseboodt was ook enkele jaren voorzitter van de Europese vereniging voor langeafstandswandelaars (ERA).

Hubert Yseboodt werd 79 jaar en vertrok in Stabroek eergisteren op zijn allerlaatste tocht...
11 jan 17 - Gilbert's List 2017 - Een nieuw jaar en een nieuwe Gilbert's List. De 24ste al! Voor wie in Wallonië + grenssteek graag goedkoop onderdak slaapt tijdens zijn trekking is de lijst van Gilbert zeer handig. Een vrijwillig initiatief ism vzw Wegwijzer, samengesteld zonder commerciële bedoeling. Veel adresjes die je nergens anders in accommodatielijsten zal vinden. Geen vakantiehuizen die je voor een weekend of week moet reserveren maar een bed voor de doortrekkende wandelaar die vaak maar één of enkele nachten verblijft. In totaal 345 adressen waar je in principe kunt overnachten voor max. 17 € of 22,5 € met ontbijt. Soms bereik je die lage prijs pas als je met meerderen onderweg bent. Telkens vermelding welk langeafstandspad vlakbij loopt. Leden van Wegwijzer Reisinfo kunnen de lijst gratis dowloaden. Postbezorging van de nieuwe lijst tegen kostenvergoeding (B: 3,5 € / NL: 5 €). Mail: gilbert.bastiaensen(at)pandora.be .Heb je zelf nog een adres waar de doortrekkende wandelaar welkom bent voor een goedkope prijs, dan is je input bij Gilbert zeker welkom.
<<< Startpagina

<<< archief oktober - december 2016