<<< Startpagina

<<< archief april - juni 2017
Archief juli - september 2017
15 september 17 - Bivakzone Picou niet toegankelijk - Bivakzone Picou, gelegen op de langeafstandswandeling La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, wordt met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd gesloten. Jammer genoeg werd deze bivakzone het slachtoffer van feestvierders, die heel wat overlast veroorzaakten.
Nochtans vermeld het bivakreglement dat enkel doortrekkende fietsers en wandelaars, die de bivakregels respecteren, er mogen van gebruik maken. Daarom sloot de burgemeester van Momignies bivakzone Picou alvast voor de volgende twee maanden. De overheden van het Parc Naturel Viroin-Hermeton en het Maison du Tourisme Pays des Lacs proberen een oplossing te vinden om zo'n schadelijk gedrag in het belang van de bivakzones en de er kort verblijvende wandelaars en fietsers in de toekomst te vermijden.
Merk je zelf zo'n overschrijdend gedrag op een bivakzone aarzel dan niet om aktie te ondernemen door overtreders van het plaatselijke bivakreglement aan te spreken of door de politie te bellen bij flagrante overtredingen. In het belang van de natuurlijke omgeving, terreinbeheerders en toekomstige bivakkeerders.

5 september 17 - Vlaamse Ardennen: nieuwe wandelnetten - Toerisme Oost-Vlaanderen presenteerde deze zomer twee nieuwe wandelnetwerken. Het nieuwe fijnmazige net van uitgezochte paden en rustige landwegen is prima geschikt om in de Vlaamse Ardennen in dagetappes van bivakzone naar bivakzone te stappen, of van bivakzone naar busstation / treinstation.

Netwerk 'Bronbossen' heeft Geraardsbergen als middelpunt. De naam refereert naar de vele kleine en grotere hellingbossen van waaruit bronnen ontspringen die als ingesneden beken mee het golvend landschap van de Vlaamse Ardennen hebben gevormd. Netwerk Bronbossen is te situeren in het zuidoosten van de Vlaamse Ardennen (gemeenten Brakel, Lierde en Geraardsbergen).

Netwerk 'Zwalmvallei' dan weer ontsluit het noorden van de Vlaamse Ardennen, het gebied waardoor de Zwalm slingert tot aan de Scheldevallei (gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel).

Het langer bestaande netwerk Getuigenheuvels, in het centrale deel van de Vlaamse Ardennen werd herwerkt, en het Oost-Vlaamse deel van het wandelnetwerk Pajottenland werd geďntegreerd in het nieuwe wandelnetwerk Bronbossen. Alle netwerken sluiten op elkaar aan: handig voor wie graag een wandel- en bivakvakantie van een paar dagen wil plannen in de Vlaamse Ardennen. Al deze Oost-Vlaamse netwerken vormen een cluster van zowat 800 km aan wandelpaden en -wegen.

De kaarten zijn te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaamse Ardennen of bij de plaatselijke toeristische diensten. Voor bivakzone.be hebben we een aantal voorstellen uitgewerkt die enkele bivakzones met elkaar verbinden, zodat je meerdaags kunt wandelen. Deze tochten lopen langs de bivakzones Brouwierweide, Wereldboom, Nellekensbos, Spettekraai en Koppenbergbos.
27 augustus 17 - GR 57 nieuwe gids en extra Ourthepad - De populaire Ourtheroute GR 57 heeft er na bijna 60 jaren een broertje bijgekregen, een behoorlijk volwassen telg. Voor het eerst wordt nu immers ook de Westelijke Ourthe ontsloten met een witrood bewegwijzerd pad van maar liefst 70 km. Vanaf de Ourthe-stuwdam van Nisramont (in de regio rond Houffalize) takt de westelijke route af om via de bron van de Westelijke Ourthe (te Ourth) aan te sluiten op GR 151 bij het treinstation van Libramont. Ook de oude route heeft een aantal wijzigingen ondergaan. Zo loopt het tracé in de buurt van Marcourt weer langs de historische en spectaculair gelegen kapel van Saint-Thibault, volg je bij Wéris een gewijzigd traject langs de megalieten en doet de GR 57 voorbij Gouvy nu ook het gelijknamige dorpje Ourthe aan, waar de Oostelijke Ourthe ontspringt. Vanuit het Luxemburgse Troisvierges wordt als vanouds in het spoor gewandeld van het nationale pad Sentier du Nord tot eindpunt Diekirch / Gilsdorf. De totaalafstand van de vernieuwde GR 57 bedraagt ongeveer 360 kilometers. De hele route is beschreven in één nieuwe (franstalige) gids, een net verschenen uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.
26 augustus 17 - Berghen Grasse wandelschoenen getest - Trekkingschoenen van een Belgisch merk? Jawel, ze bestaan! In alle stilte heeft Berghen sinds zijn ontstaan in 1993 een uitgebreid assortiment aan kwalitatieve wandel- , berg- en trekkingschoenen ontwikkeld. De schoenen worden vervaardigd in Europa en vind je in de betere outdoorwinkel of kun je ook gewoon online bestellen.
We kozen voor een lichte maar stevige wandelschoen, de Berghen Grasse, een A-model. Hoewel de fabrikant deze degelijke schoen eerder profileert voor de wandelaar die vlak terrein verkiest, ondervonden we geen enkel probleem in een meer geaccidenteerde omgeving, zoals op de vaak stenige en meer oneffen Ardennenpaden. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe gevoelig je enkels zijn om ook op zulk terrein al of niet te kiezen voor een lage wandelschoen. Zelf hebben we geen last van een verzwikte enkel maar wie er wel gevoelig voor is, kiest wellicht beter voor een schoen met wat hogere schacht. De Vibramzool staat ook garant voor een goede grip op de ondergrond, al functioneert die optimaal als ook de rest van de schoen flexilbel grip heeft op de oneffenheden van steeds veranderende ondergrond, met andere woorden: als de schoen een beetje ingelopen is.
Met de Berghen Grasse onder de voeten gingen we op pad op verschillende soorten terrein en bij variabele weersomstandigheden. Beter nog dan stevige regenbui om schoenwaterdichtheid te testen is op pad te gaan in de vroege uurtjes, als massa's dauwdruppels grasland doornat hebben gemaakt. Een kwartier – of zelfs minder – wandelen door bedauwd gras is meestal voldoende om te weten of een wandelschoen waterdicht is. In de Berghen Grasse hadden we na een half uur dauwwandelen nog perfect droge voeten; glansrijk geslaagd dus.
Bij het kiezen van schoenen is voldoende schoenbreedte waar de voet zelf het breedst is, voor mij belangrijk. Alles hangt natuurlijk samen met de persoonlijke vorm van je eigen voeten en op dat vlak 'leef ik een beetje op brede voet'. Niet zelden zit het sterkste slijtagepunt voor een wandelschoen bij mij net op dat punt. Op je voeten resulteert dat dan in blaren op de zijkant van je voet en op de schoenen op vervorming of uitstulping na een tijd, waardoor al eens het stiksel brak. Niks van dat met deze Berghen Grasse. Niet enkel zitten mijn voeten na enkele honderden kilometers nog comfortabel in de schoenen, het stiksel blijkt ook verzorgd en stevig te zijn uitgevoerd. Nog geen enkel spoor van stikselslijtage op te merken.
Voldeed deze A-schoen ook tijdens een trekking bij heet weer? We testten het uit op een zeldzame Belgische zomerdag bij 30° en stelden vast dat het eigen Berghen-membraan van deze nubuck / cordura-schoen ondanks de waterdichtheid voldoende ademend was, er was geen abnormale vochtigheid merkbaar tijdens een urenlange tocht onder een brandende zon.
Met een gewicht rond 800 gram is de Berghen Grasse niet meteen bijzonder licht maar voor zo'n stevig gebouwde schoen valt dat gewicht toch eigenlijk verrassend licht uit als je hem vergelijkt met andere merken.
Samengevat: de Berghen Grasse is een zeer degelijke wandelschoen voor wie over vlak tot sterk heuvelend onverhard terrein wil wandelen in alle weersomstandigheden. Met een prijs van 140 euro is de Berghen Grasse niet zo goedkoop, daartegenover staat dat de kwaliteit die je krijgt je meerdere jaren wandelplezier bezorgt. En je wandelt op een produkt van vaderlands fabrikaat. Berghen.25 augustus 17 - Heide in bloei - Eind augustus / begin september is een ideale tijd om door heidegebied te wandelen. Struikheide en dopheide staan dan volop in bloei, waar ze massaal voorkomen toveren de heideplanten het landschap om in een paars tapijt.

Waar Wandelen? Heide groeit vooral op venige of zandrijke schrale gronden, in België vind je heidegebieden dus vooral in de Antwerpse en Limburgse Kempen. De Kalmthoutse Heide, de Mechelse Heide, Tenhaagdoornheide, de Teut,... zijn populaire gebieden om van het paarse spectakel te genieten maar er zijn er nog heel wat andere. In Nederland komt heide vooral vooral voor in de provincies Limburg en Noord-Brabant maar ook meer noordelijk, met name op zanderige heuvelruggen, niet zozeer in polderlandschap.

Langeafstandsroutes die je langs nogal wat heide leiden zijn ondermeer langeafstandswandeling De Wijers, GR 5 van Bergen-op-Zoom naar Visé, Streek-GR Kempen en het Brabants Vennenpad (NL).24 augustus 17 - Railtracking Spoorlijn 163a - Mario ging op ontdekking langs het spoorpatrimonium van de fameuze ex-spoorlijn 163a (Bertrix - Herbeumont - Muno - Carignan) en schreef er ook een verslag over op zijn website. Onderweg geen tijd om je te vervelen dankzij de vele bruggen, tunnels en viaducten, vaak gelegen in een fantastische setting.
Delen van het traject van deze amper 30 km lange spoorlijn zijn echter niet voor doetjes na jaren overgroeiing en verval. Zo moet je om de tunnel van Saint-Médard te bereiken een jungle van omgevallen bomen overwinnen en de tunnel zelf staat een stukje onderwater.
Zijn belevenissen lees je op Mario's Travels & Excursions. Detailinfo om ook op ontdekking te gaan over de resten van deze historische spoorlijn vind je in ons eigen verslag.

23 augustus 17 - Saar-Hunsrück-Steig opnieuw mooiste - De lezers van het populaire Duitse 'Wandermagazine' hebben de 410 km lange Saar-Hunsrücksteig dit jaar verkozen tot mooiste langeafstandsroute van Duitsland.

Deze route loopt niet eens zo ver weg van Nedeland of België, je start te Perl, op de Duits-Luxemburgse grens aan de Moezel en eindigt te Boppard-am-Rhein, in de vallei van de Rijn. Eigenlijk is het landschap waar je doorloopt niet spectaculairder dan de Ardennen en zeker de dorpen niet maar elke kilometer wandelroute is wel zeer goed doordacht, ja zelfs elke 100 meter. Het aandeel aan paden met een natuurlijke ondergrond bedraagt maar liefst 70 % en dat is haast ongeëvenaard op een langeafstandsroute in Europa. De wandelaar wordt ook echt gepamperd onderweg met allerlei faciliteiten, zoals op regelmatige afstanden rustbanken en picknicktafels, overanchtingsmogelijkheden en zelfs de mogelijkheid om onderweg even de rugzak af te gooien om een voetbad te nemen!

Om die 410 km Saar-Hunsrück-Steig af te leggen heb je zowat 15 à 27 stapdagen nodig. De route draagt ook het kwaliteitslabel van Premiumroute. Saar-Hunsrück-Steig.22 augustus 17 - 70 jaar Grande Randonnées (GR-paden) - Dag op dag 70 jaar geleden - op 22 augustus 1947 - werd het Franse comité voor GR-paden geboren. De eerste Grande Randonnée die werd gemarkeerd met de inmiddels overbekende witrode streepjes was een kort stukje van GR 3 in de vallei van de Loire. GR 1, de Tour du Mont Blanc en vele andere wandelroutes volgden al snel. Het Franse GR-net alleen telt vandaag meer dan 100.000 km aan gemarkeerde paden, meestal met witrode en geelrode streepjes.

Het GR-concept waaide echter ook over naar verschillende andere Europese landen, waaronder België en Nederland. Voor België was de cirkel daarmee rond want misschien pakken de Fransen er niet zo graag mee uit, maar de pionier van de Franse GR-paden, Jean Loiseau had zich eigenlijk vooral geïnspireerd op de toen al bestaande langeafstandsroutes in België en het GH Luxemburg. Jean Loiseau was al voor de jaren '40 op verkenning gegaan in de Ardennen, met rugzak en tent en vaak wildkamperend. Onderweg rijpte bij hem en zijn trekkingmaten de idee om ook zo'n wandelroutes te creëren in Frankrijk, naar Belgisch en Luxemburgs voorbeeld. Alleen gooide de Tweede Wereldoorlog roet in de wandelschoenen. Vlak na de wapenstilstand hernam hij zijn plannen met het bekende resultaat dat inmiddels al aan honderdduizenden wandelplezier heeft verschaft.18 juli 17 - 277 km grensoverschrijdend wandelplezier - Leuke nieuwe uitgave van de Nederlandse wandelgidsenuitgever 'Gegarandeerd Onregelmatig' : De gids 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' beschrijft een lusvormige tocht van maar liefst 277 km door de brede Euregio.

Auteur Alex Buis gaat op ontdekking door het grensgebied rond de meest zuidelijke tip van Nederland. In 11 etappes wisselt hij haast sneller van grenszijde dan van wandelsokken. 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' loopt door Nederlands Limburg, Belgisch Limburg, de Waalse provincie Luik en de Duitse regio rond Aken. Drie landen? Als je het merkwaardige ex-neutrale gebied Moresnet (met zijn eigen grenspalen) er bij telt, vier landen eigenlijk. Of versnipper je de passage door België nog eens in een Vlaams, Waals en Duitstalig deel en pak je het geïsoleerde Voeren er ook nog apart bij, dan zit je meteen al aan zeven!

De Euregio wordt al intensief doorsneden met minstens een dozijn langeafstandsroutes. Met de paden die Alex Buis op zijn beurt aan elkaar knoopte, lijkt hij wel het beste van de brede regio te willen combineren: van Connecterra, de Romeinse wallen van Tongeren, het dal van de jonge Geul, de heuvelende Voerstreek tot de wouden rond Aken en het land van Rode. Maar zelfs voor wie deze grensstreek al intensief afwandelde wachten er wellicht nog ontdekkingen onderweg, zoals de stille, groene vallei van de Worm of de mysterieuze Zyklopensteine aan de Duitse zijde van de grens.

Op zijn elfstedentocht die in Aken vertrekt, passeert Alex Buis (in tegenwijzerzin) ondermeer langs Herzogenrath (D), Schinveld (NL), Susteren (NL), Eisden (VL), Bilzen (VL), Tongeren (VL), Visé (W), Voeren (VL), Noorbeek (NL) en Kelmis - voormalig Neutraal Moresnet (WD). Deze niet-bewegwijzerde maar gedetailleerd beschreven wandelroute is niet enkel cultureel sterk afwisselend, ook landschappelijk en qua natuur volgen de wijzigingen onderweg in snel tempo. Van lange saaie wandelmomenten zonder belevingswaarde is dus geen sprake.De wandelgids 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' is bijzonder fraai samengesteld. Het op OpenTopo-kaarten ingetekend tracé en de zakelijke routebeschrijving zijn je leidraad onderweg. De 11 dagetappes hebben elk een afstand die varieert van 19 tot 29 km. Meestal eindig of start je op een plaats waar aansluiting is op openbaar vervoer (trein of bus). Voor wie graag iets kortere dagafstanden wandelt heeft de auteur enkele suggesties voor een alternatieve tochtindeling. Niettemin vraagt de planning van je eigen 'elfstedentocht' wel nog stevig wat huiswerk wat overnachting betreft of gebruik van openbaar vervoer (met name als je lands- of regiogrenzen overschrijdt).

'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' is een recente uitgave van 'Gegarandeerd Onregelmatig', ondermeer rechtstreeks te bestellen bij de uitgever.

<<< Startpagina

<<< archief april - juni 2017