<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2017
Archief oktober - december 2017
31 december 17 - Populairste trekkingroutes 2017 - Hieronder de langeafstandsroutes dichtbij die wandelaars het afgelopen jaar het meest konden bekoren. De afgelopen 4 jaren eindigde het Ourthepad GR 57 steevast op de eerste plaats, maar voor 2017 was dit niet meer het geval. Voor het eerst is nu het Escapardenne Eislek Trail dé uitverkoren route om te ontdekken.Het pad werd uitgetekend, bewegwijzerd en beschreven in 2012. Een initiatief van het Luxemburgse Natur & Ëmwelt in samenwerking met het Waalse Parc Naturel des Deux Ourthes. Het werd de eerste wandelroute in de Benelux die voldeed aan de hoge eisen van het Europese label van 'Leading Quality Trail'. En wandelaars hebben die grondige aanpak nu duidelijk geapprecieerd, inmiddels zijn er de voorbije jaren al enkele duizenden wandelaars op pad geweest over het Escapardenne Eislek Trail. Ook dat andere pad van dezelfde organisatie, het Escapardenne Lee Trail, eindigt dit jaar op een mooie derde plaats. Meer algemeen bekeken zijn de Ardennen nog steeds het uitverkoren wandelterrein voor een meerdaagse wandeltrekking, met als favoriete gebied de omgeving rond de Ourthevallei. De top 10 voor 2017:

1. Escapardenne Eislek Trail
2. GR 57 Paden van de Ourthe / Noordpad
3. Escapardenne Lee Trail
4. Müllerthal Trail
5. GR 16 Pad van de Semois
6. La Transardennaise®
7. GRP 571 Valleien van Lienne, Salm, Amblève
8. GR 15 Hoge Ardennen
9. Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
10. Wildnis Trail

22 december 17 - Railtracking spoorlijn 73 - Treinfanaten hopen nog steeds dat over de spoorlijn tussen Duinkerke en De Panne ooit weer treinen rijden. Voorlopig blijft het echter vooral terrein van spoorspeurders, al wandelend op zoek naar spoornostalgie. Zo ook voor Mario, die eerder al op tocht was langs de beruchte spoorlijn 163 van Bertrix naar Muno. Zijn leuk verslag over spoorlijn 73, in combinatie met de GR du Littoral (Kust-GR) lees je op Mario's Travels.
15 december 17 - Waalse jachtborden: gevaar wandelaars - Wie al eens de Ardense bossen intrekt in de maanden oktober, november en december, is er ongetwijfeld al mee geconfronteerd geweest: drijfjachten. Gewoonlijk worden ze aangekondigd met rode of gele waarschuwings- of verbodsborden op je toegangspad naar een bos of open gebied.

Heb je de pech dat die jachtaankondiging net op jouw uitverkoren wandeldag valt, dan zit er gewoonlijk niet veel anders op dan een mogelijk lange omweg te maken, tot frustratie van menig wandelaar die van de vlammende kleuren van herfstige bossen wil genieten. De krant La Meuse bracht nu enkele dagen geleden het ontstellende bericht dat jagers wettelijk gezien eigenlijk gewoon hun gang kunnen gaan, zonder verplicht te zijn die verwittingsborden te gebruiken!

Niks van aan dus om jagers te verplichte die borden volgens de Waalse wet te moeten plaatsen. Het gevolg is, dat je zo als wandelaar plots en ongewild temidden van een drijfjacht kunt belanden, met een behoorlijk veiligheidsrisico als gevolg. Hoe dat mogelijk is en meer gedetailleerde verhaal kun je lezen op Walkitech.be.

12 december 17 - Bivakkeren mogelijk rond Hoge Venen - Sinds dit jaar is er nu ook legale bivakmogelijkheid in het Hertogenwald, aan de rand van het Hoge Venen-plateau. De dienst voor Natuur & Bossen van het kanton Verviers heeft er immers 3 plekken aangeduid waar je voor één nacht mag bivakkeren.

Deze nieuwe bivakzones zijn de eerste in de provincie Luik en zijn dus echt bedoeld voor doortrekkers, die onderweg zijn te voet, per fiets of per paard. Eigenlijk zijn de aangeduide bivakzones gelegen op al langer bestaande rustplaatsen voor zachte recreanten. Bij alle drie de bivakzones bevindt zich immers een schuilhut met rustbanken. Vanaf nu mag je er dus ook je tentje voor één nacht opzetten. Er zijn geen extra voorzieningen ter plekke, wel stroomt er op elke bivakzone wel een veenriviertje in de omgeving.De vraag naar bivakplekken dicht bij hij Hoge Venenplateau bestaat al heel lang, met name bij wandelaars die meerdere dagen willen verblijven in dit in alle seizoenen wel erg bijzondere unieke natuurgebied. Met deze nieuwe bivakzones wordt daar eindelijk aan tegemoet gekomen. Hopen maar dat de wilde natuur van het Hertogenwald en de Hoge Venen genoeg respect afdwingt om ook deze nieuwe bivakmogelijkheden te gebruiken zonder enig spoor achter te laten.

De detailgegevens over de bivakzones La Soor, La Gileppe en La Bergerie vindt je op bivakzone.be . Met name de Bivakzone Soor, bij de monding van het veenriviertje Soor in de Hill, is uitstekend gelegen voor een vroege start op de stijgingsetappe Eupen - Botrange van Grande Randonnée 573.

13 november 17 - Tijdschrift Op Pad verdwijnt - Na 35 jaar verdwijnt het Nederlandse outdoorblad 'Op Pad'. Het tijdschrift was jarenlang trendsettend qua nieuwe outdoorprodukten en wandelroutes met een ietsje meer avontuurlijk karakter.

De publicatie van Op Pad beleefde in de jaren '90 zijn beste periode, met een oplage van liefst 40.000 exemplaren. In die tijd werd ook de succesvolle Op Padbeurs georganiseerd, een jaarlijks evenement dat met duizenden bezoekers toch wat het mekka werd voor de avontuurlijke fietser en wandelaar. In 2005 werd die beurs overgenomen door de organisatie van de huidige Fiets-en Wandelbeurs in Nederland en Vlaanderen.

Met het blad zelf begon het in de loop van de jaren '00 systematisch bergaf te gaan wat oplage betreft. Een aanhoudende dalende oplage tot 15.000 exemplaren was voor de eigenaar, de machtige Nederlandse bijstandsorganisatie ANWB, reden om er mee op te houden per 1 januari 2018. Idem trouwens voor een ander ANWB-blad, 'Reizen', dat al sinds 1937 werd gepubliceerd.

De teloorgang van Op Pad de voorbije jaren is ook niet zo toevallig. Reportages in de vorm van advertorials namen steeds meer plaats in. Het blad werd ook vooral een uithangbord voor de ANWB-touroperator SNP-natuurreizen en een paar jaren geleden werd van glossy papier overgegaan op een dunner tijdschrift van mat recyclagepapier.

ANWB trekt er nu dus de stekker uit maar laat weten dat het merk Op Pad wel digitaal blijft bestaan. Zonder volwaardige redactie zal die overgebleven digitale uitrol wellicht in de eerste plaats verdere commerciële belangen dienen en verder inboeten aan authenticiteit. In Nederland veschijnen overigens nog andere papieren tijdschriften voor de wandelaar, zoals Wandelmagazine, Bergen, Hoogtelijn en Te Voet.
2 november 17 - Nieuwe langeafstandsroute, nieuw wandelverslag: Land'art Trail (Sentier d'art) - Het gebeurt niet elke dag dat er in België een geheel nieuw langeafstandspad wordt opengesteld. En dit is bovendien wel echt iets bijzonders.Het Kunstenpad - Sentiers d'Art - Land'art Trail loopt door de Naamse Condroz (regio Ciney, ten zuiden van Namen en Hoei) en is opgebouwd rond landschaps- en kunstbeleving. Waarover gaat het: via uitgekiende paden (met liefst 75 % onverharde trajecten!) wandel je langs landschapskunst gemaakt uit natuurlijke materialen. De kunstwerken bevinden zich vaak op een intieme plaats in bos of langs een veldweg.De hele route wordt 120 km lang, met onderweg tientallen kunstwerken. Uiteraard kan zo'n project niet in 1 jaar worden gerealiseerd, in 2017 werden wel de eerste 40 kilometer opengesteld en het is ondanks de nog niet aanwezige bewegwijzering mogelijk om deze nu al te wandelen. Een gratis kaart en een GPX-track zijn je hulpmiddelen.Zeker ook bijzonder aan dit nieuw langeafstandspad is de mogelijkheid om onderweg zowaar te overnachten in twee kunstwerken, een mogelijkheid die enkel wordt geboden aan meerdaagse wandelaars onderwg over Sentiers d'Art. Uiteraard staat het je vrij om onderweg ook te kiezen voor accommodatie met verhoogd comfort. In de loop van 2018 en 2019 zullen de andere delen van de wandelroute worden opengesteld met meer kunstwerken en refuges-bivakzones.

Sentiers d'Art is een initiatief van Vagabond'art met steun van het Maison du Tourisme Condroz-Famenne.

Verslag Sentiers d'Art.

Toeristsche info Naamse Condroz.

Website Sentiers d'Art.

Bivakzone.be, bivakkeren langs het Sentiers d'Art.
29 oktober 17 - Grote Route 512, de Brabantse Heuvelroute - Geen enkele Vlaamse provincie biedt zo'n afwisselend wandeldecor dan de kleinste van de vijf. Vlaams-Brabant dus. Het klinkt misschien pretentieus om die stelling te poneren als geboren Vlaams-Brabander, maar beleef en zie het voor jezelf. Dat kun je met de nieuwste wandelgids van de vereniging voor Grote Routepaden. Na liefst 19 jaren is er immers weer een kraakverse topografische wandelgids over GR 512, een met witrode streepjes in twee richtingen bewegwijzerde wandelroute, die het Oranjestadje Diest verbindt met Krakelingenstad Geraardsbergen over maar liefst 173 kilometers.Oorspronkelijk verbond dit wandeltraject vanaf 1981 de paden GR 5 te Diest met GR 12 in het Zoniënwoud, vandaar het GR-nummer 512. In de jaren '90 werd het tracé vanuit het Zoniënwoud verlengd door het Pajottenland en tot in de Dendervallei te Geraardsbergen. Nog 20 jaren later werd dat traject nu helemaal herbekeken door de meest ervaren wandelaars-vrijwilligers van vzw Grote Routepaden. De mooiste delen bleven uiteraard wel behouden, andere delen werden om diverse redenen - zoals verkaveling, asfaltering,... geschrapt, terwijl zich met de rehabilitatie van trage wegen of de openstelling van natuur nieuwe opportuniteiten aanboden. Dat resulteerde na enkele jaren 'fine-tuning' in een aantrekkelijk vernieuwde GR 512.Tja en waarom is het dan langs deze route, die Vlaams-Brabant in oost-westrichting helemaal doorkruist, zo aantrekkelijk wandelen? Het gaat soms nogal flink op en af, vooral in heuvelend Hageland en golvend Pajottenland. Je wandelt door de meest majestueuze bossen van Vlaanderen, zijnde het Meerdaalwoud in de Leuvense regio, het Zoniënwoud en de Koninklijke Schenking in de Brusselse regio en het intieme maar o zo mooie Neigembos; uitgestrekte bossen die fel geel, wit en paars kleuren van het lentefrisse bloemengeweld of geelbruin bij het vallen van de herfstbladeren.

Wie er echt naar op zoek gaat, ontdekt onmiddellijk langs het GR 512-traject vrij gemakkelijk ook uitzonderlijke natuurpareltjes zoals wilde orchideeën, spechtinktzwammen of zilverreigers. Je komt langs de Hagelandse wijngaarden en trekt door natuurgebieden (Doode Bemde, Walenbos).

Een pak historisch-cultureel erfgoed ligt eveneens op je weg, zoals de fotogenieke kastelen van Beersel, Gaasbeek en Horst. Je passeert langs of door enkele van de mooiste Vlaamse karakterdorpen: Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Gaasbeek, Huldenberg,... Je slentert langs verrassend snel stromende waters, zoals de IJse, Dender, Demer of Dijle.

Voilà, nog meer argumenten nodig om deze vernieuwde GR 512 eens helemaal af te wandelen in een 9-tal etappes? Wel, het is op deze GR ook mogelijk om met rugzak en tent op pad te gaan, onderweg kun je immers gebruik maken van liefst 4 bivakzones! De locaties staan in de gids.

In de topografische gids van GR 512 vind je tientallen detailkaarten, een routebeschrijving zowel in oost-west als west-oostrichting, suggesties voor etappe-indeling met eventueel gebruik van openbaar vervoer, streekinformatie en aanvullend via de GR-website GPS-tracks.

Meer info / verkoop van de topografische gids via de uitgever en route-initiator, vzw Grote Routepaden.

<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2017