<<< Startpagina

<<< archief juli - sept 2019
Archief oktober - december 2019
11 oktober 19 - Varkenspest Gaume , no-go zone - Naar aanleiding van het begin van het drijfjachtseizoen breidt de ontoegankelijke zone voor wandelaars in de Gaume verder uit. het is er deze herfst en winter de bedoeling om er de everzwijnenpopulatie zo maximaal mogelijk uit te roeien. Deze draconische maatregel is nog steeds het gevolg van de varkenspest die in de bosgebieden van de Gaume woedt en nog niet volledig onder controle is. Het risico dat besmettingshaarden ook de commerciële varkenskwekerij infecteren, is nog steeds reëel. Hoewel de ziekte niet direct schadelijk is voor de mens, kunnen bosrecreanten de varkenspest buiten de zone verspreiden, via bvb wandelschoenen. Daarom zijn 80 % van de bossen en natuurgebieden van de Gaume en een stukje zuidelijke Ardennen (zie kaart) langer ontoegankelijk verklaard. Dat heeft uiteraard ook ingrijpende gevolgen voor wandelaars die over een van de vele langeafstandswandelroutes in de regio willen wandelen. Actuele situatie (rood gearceerd = ontoegankelijk):10 oktober 19 - Entre Lesse et Lomme - "Entre Lesse et Lomme", het 78 km lange woud- en bivakcircuit te voet was bijzonder populair het afgelopen jaar.

Slecht nieuws: de gemeente Libin heeft tot eind december 2019 de route officieel niet toegankelijk verklaard ten voordele van drijfjagers.

Goed nieuws: er is sinds enige tijd nu een echte topokaart te koop met daarop aan de ene zijde het volledige circuit van Entre Lesse et Lomme + aanlooproutes, rustbanklocaties enz en aan de andere zijde het net aan plaatselijke korte lusroutes voor wandelaars en MTB. "Carte de Promenades Libin", te koop voor 8 Ä via oa de VVV van Libin.8 oktober 19 - #DeWandelprovincie - Vlaams-Brabant =  De wandelprovincie. Nieuw handig gratis boek met 24 luswandelingen in de provincie Vlaams-Brabant. Een beetje 'the best of Vlaams-Brabant', de kleinste maar ook de meest gevarieerde provincie qua verscheidenheid in wandellandschappen. Mooie selectie van korte tochten (5 à 12 km) die door de meest aantrekkelijke natuur loopt, zoals het Zoniën- en Meerdaalwoud, de Hagelandse wijngaarden, de Velpe- en Getevalleien, het bosrijke domein De Merode en het Demer- en Dijlelandschap. 50 logiesaanbieders bieden je bovendien een extra gratis nacht aan (2+1). Info en bestelling gratis boek in de toeristische diensten of via de Provinciale Toeristische Dienst .<<< Startpagina

<<< archief juli - sept 2019