<<< Startpagina

<<< archief juli - sept 2019
Archief oktober - december 2019
03 november 19 - Via Arduinna - Sinds vorige zomer is de Compostela-route Via Arduinna volledig bewegwijzerd. Deze pelgrimsroute loopt van Malmedy of Luik helemaal tot de abdij van Orval via Saint-Jacques, Odeigne, La-Roche-en-Ardenne, Saint-Hubert en Suxy. Vanuit Orval loopt Via Arduinna de grens over om via de Argonne enkele etappes verder aansluiting te zoeken op GR 654, de Grande Randonnée die richting Vézelay loopt.

Het duurde liefst 15 jaren vooraleer er vaart kwam in de padmarkering van Via Arduinna. Tot voor twee jaren was er enkel tussen Suxy en Orval bewegwijzering aangebracht. Dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers is daar nu verandering in gekomen. Er werd ook overgestapt naar een systeem van nieuwe padtekens (zie foto's). Waar de tekens werden aangebracht met gele verf op bomen bestaat wel het gevaar dat ze snel weer verdwijnen indien er geen jaarlijks sytematisch onderhoud is. Opvallend is ook dat het markeringssysteem verschilt van de zowat tien andere Compostela-routes die door België lopen naar Frankrijk.

Een probleem vormt nog de cartografie en routebeschrijving, die bestaat enkel in de vorm van aparte 'topo-fiches' voor de meest zuidelijke etappes in Wallonië. Vanuit Malmedy of Luik tot Tenneville moet je het voorlopig enkel stellen met de bewegwijzering. Meer info over deze mooie Compostela-route bij de officiële organisatie van Via Arduinna.



26 oktober 19 - OstbelgienSteig - In Duitstalig België is een nieuwe langeafstandswandelroute in de maak. Men wil er meesurfen op het succes van de Duitse premiumwandelroutes door een ter hoogte van grensdorp Roetgen af te takken van de beroemde Eifelsteig.

De nieuwe langeafstandsroute zou dan noord-zuid door Oost-België lopen (Oostkantons) om ter hoogte van Ouren een aansluiting te zoeken in Luxemburg of Duitsland op ofwel het Escapardenne Eislek Trail ofwel opnieuw de Eifelsteig. Zo'n idee voor een lange kwaliteitsroute door Oost-België is niet nieuw. Eind jaren '00 was er reeds het plan voor een Ardennensteig maar dat project raakte niet van de grond.

In België zou het traject van de nieuwe langeafstandsroute grotendeels over paden lopen die behoren tot het wandelnetwerk van Oost-België. Men is er overigens momenteel volop in de eindfase om dit wandelnetwerk te voorzien van knooppuntpalen (zie foto).

Eens dat wandelnetwerk afgerond, kan volop worden gewerkt aan de lange wandelroute, waarvan de officiële openstelling al is voorzien tegen de zomer van 2021. Er is een budget beschikbaar van een stevige 800.000 € voor de realisatie ervan, de helft gefinancierd met Europees geld. De Ostbelgiensteig moet het attraktief visitekaartje worden voor wat wandelen in deze regio te bieden heeft, zoals de Vennbahn dat al is voor fietsers.



25 oktober 19 - Zoek de stilte al wandelend - Voor 8 op 10 Vlamingen zijn momenten van rust en stilte belangrijk. (Informatiebron). Daar is de smartphone (en zijn gebruiker) ook wel verantwoordelijk voor, niet weinigen zijn dwangmatig gebonden aan het gezoem en geping van het mobieltje.

Hoe zoek je die rust op? Door tijdelijk afstand te nemen van je smartphone. Waarom zou je altijd bereikbaar moeten zijn voor iedereen en alles moeten volgen? Voor liefst 70 % onder stilte- en rustzoekers kun je zo'n stiltemomenten het best beleven door een wandeling te maken in natuur- of bosgebied. Wist je trouwens dat er in dicht bebouwd Vlaanderen een aantal regio's officieel met een kwaliteitslabel zijn erkend als 'Stiltegebied'? Je vindt ze op deze kaart maar de beperkte inkleuring toont aan dat er nog weinig rustruimtes zijn overgebleven in busy Vlaanderen. Kies ook voor stiltebeleving al wandelend momenten uit dat weinig anderen op pad zijn.

Ook op bivakzones ervaar je vanuit je tent dat er altijd wel geluiden van menselijke aktiviteit zijn te merken: vliegverkeer of het autoge(d)ruis van een verre expresweg bijvoorbeeld. Probeer eens op een weekdag met niet te mooi weer te overnachten op Bivakzone Hoge Vijvers te Arendonk, veel kans dat je je er dan alleen bent en volop kunt ervaren wat een echte stiltezone is...



11 oktober 19 - Varkenspest Gaume , no-go zone - Naar aanleiding van het begin van het drijfjachtseizoen breidt de ontoegankelijke zone voor wandelaars in de Gaume verder uit. het is er deze herfst en winter de bedoeling om er de everzwijnenpopulatie zo maximaal mogelijk uit te roeien. Deze draconische maatregel is nog steeds het gevolg van de varkenspest die in de bosgebieden van de Gaume woedt en nog niet volledig onder controle is. Het risico dat besmettingshaarden ook de commerciële varkenskwekerij infecteren, is nog steeds reëel. Hoewel de ziekte niet direct schadelijk is voor de mens, kunnen bosrecreanten de varkenspest buiten de zone verspreiden, via bvb wandelschoenen. Daarom zijn 80 % van de bossen en natuurgebieden van de Gaume en een stukje zuidelijke Ardennen (zie kaart) langer ontoegankelijk verklaard. Dat heeft uiteraard ook ingrijpende gevolgen voor wandelaars die over een van de vele langeafstandswandelroutes in de regio willen wandelen. Actuele situatie (rood gearceerd = ontoegankelijk):



10 oktober 19 - Entre Lesse et Lomme - "Entre Lesse et Lomme", het 78 km lange woud- en bivakcircuit te voet was bijzonder populair het afgelopen jaar.

Slecht nieuws: de gemeente Libin heeft tot eind december 2019 de route officieel niet toegankelijk verklaard ten voordele van drijfjagers.

Goed nieuws: er is sinds enige tijd nu een echte topokaart te koop met daarop aan de ene zijde het volledige circuit van Entre Lesse et Lomme + aanlooproutes, rustbanklocaties enz en aan de andere zijde het net aan plaatselijke korte lusroutes voor wandelaars en MTB. "Carte de Promenades Libin", te koop voor 8 € via oa de VVV van Libin.



8 oktober 19 - #DeWandelprovincie - Vlaams-Brabant =  De wandelprovincie. Nieuw handig gratis boek met 24 luswandelingen in de provincie Vlaams-Brabant. Een beetje 'the best of Vlaams-Brabant', de kleinste maar ook de meest gevarieerde provincie qua verscheidenheid in wandellandschappen. Mooie selectie van korte tochten (5 à 12 km) die door de meest aantrekkelijke natuur loopt, zoals het Zoniën- en Meerdaalwoud, de Hagelandse wijngaarden, de Velpe- en Getevalleien, het bosrijke domein De Merode en het Demer- en Dijlelandschap. 50 logiesaanbieders bieden je bovendien een extra gratis nacht aan (2+1). Info en bestelling gratis boek in de toeristische diensten of via de Provinciale Toeristische Dienst .



<<< Startpagina

<<< archief juli - sept 2019