Startpagina > Wandelen > GR570
> Er bestaat een goede topografische gids in de reeks Petite Randonnée (PR)-gidsen van de Franse 'Fédération de la Randonnée Pédestre' (FFRP). In tegenstelling tot de meeste PR-gidsen is in deze uitgave ook de volledige beschrijving van een GR opgenomen (GR570 dus). 27 bladzijden, inclusief topografische kaarten, zijn besteed aan GR 570. In de overige 100 bladzijden vind je beschrijvingen van 28 korte wandeltrajecten in cirkel die een stuk GR570 combineren met andere paden. Je krijgt er dus een pak wandelideeën bij om de streek meer in detail te verkennen. Aan de gids hebben veel auteurs meegeschreven en de lay-out is erg verzorgd. De beschrijving van het eigenlijke wandeltraject is niet altijd even gedetailleerd, maar de topokaarten en padmarkering vangen dit op. Gezien de mindere padmarkering op het Belgische deel van GR570 kwamen vooral de topografische kaarten van de gids dan ook handig van pas.

> Titel: 'Le Pays des Trois Frontières à pied' Topo-guide PR, uitgever FFRP. Je kan de gids vinden in Parijs of zelfs bij Stanfords in Londen, maar hij wordt NIET verkocht door de Waalse GR-organisatie SGR!

> Ter plaatse vind je de gids zeker in de VVV's van Aubange of Longwy, mogelijk ook bij de VVV van Aarlen.
Wandelinfo
> In de officiële wandelgids staat de route gedetailleerd ingetekend. Daarnaast bestaat er ook een gratis overzichtskaart van GR570 (afbeelding hierboven) op dubbel A4-formaat, met op de versozijde een korte samenvatting van de belangrijkste bezienswaardigheden evenals een lijst van praktische voorzieningen (winkels, transport, overnachting). Bovendien vindt je er een prachtig gemaakt hoogteprofiel op. Deze kaart werd uitgebracht in afwachting van meer uitgebreidere info in de topogids die pas 4 jaren later verscheen. Je vindt deze kaart mogelijk nog in één van de VVV's. Het is dezelfde kaart die gebruikt is voor de levensgrote informatieborden (2,2 X 1,6 meter) over GR 570 op een tiental plaatsen langs de wandelroute.
Padmarkering
> In tegenstelling tot veel grensregio's van België is het grensoverschrijdende transport hier vrij goed ontwikkeld. Mits wat uitgekiende planning kan je de meeste dorpen onderling bereiken met bustransport, soms in combinatie met de trein. In de etappeverslagen vind je meer informatie. Hier volgen de belangrijkste transportmogelijkheden.
> Trein: Verbinding tussen Pétange (Lux), Longwy (Fr), Messancy (B), Aubange (B), Halanzy (B). De treinverbinding van Virton via Aubange (B) en Messancy (B) naar Pétange (Lux) en Rodange (Lux) is pas sinds eind 2006 weer opengesteld voor passagiersvervoer.
Westelijk kan je verder sporen naar Virton - Florenville - Bertrix - Libramont - Brussel.
Noordelijk kan je sporen naar Aarlen.
Oostelijk kan je sporen naar Luxemburg-stad.
> Expresbus 1011 van TEC rijdt van Aubange via Aarlen helemaal tot Luik (en omgekeerd).
> TEC-bus 167A rijdt van Virton of Aarlen via Messancy naar Aubange (B). TEC 75 rijdt van Aubange (B) naar de Place Darche in Longwy-Haut (Fr). Andere dorpen aan Belgische kant zoals Musson, Halanzy, Battincourt en Guerlange worden wel bediend door TEC, maar minder frequent. Tijdens schoolvakanties of weekends is er mogelijk geen busdienst.
> SEMITUL-lijnen A, B en C bedienen de meeste dorpen langs het Franse deel van GR 570, tot 10 X per dag op een weekdag. Vooral B en C zijn interessant. C verbindt Saulnes (Fr) (op 2 km van Lasauvage) (Lux) met Longwy waar je bus B kan nemen in het busstation van Longwy-Bas. B passeert ook in Longwy-Haut Place Darche. Bus B heeft Cutry (Fr) als terminus en passeert daarbij ondermeer Mexy (Fr) en Villers-la-Montagne (Fr).
Villers-Houdlémont (Fr), Gorcy (Fr), Vaux-Warnimont (Fr) en Le Chalet (Fr) zijn moeilijk of niet bereikbaar per bus.
> Tussen Luxemburg en Frankrijk rijden ook nog de 'Transfrontaliers' 398 en 399. Busdienst 398 wordt afwisselend uitgevoerd door SEMITUL en het Luxemburgse Huberty. Bus 398 komt uit Rodange-Gare (Lux) en passeert via Mont-st-Martin Hôpital (Fr) (op 2,5 km van Le Chalet (B)) en Longwy- Haut en -Bas (Fr) om dan naar Mexy (Fr) te rijden. Bus 399 wordt gereden door SEMITUL en het Luxemburgse Sales-Lentz. Deze bus vertrekt in Saulnes (Fr) (op 2 km van Lasauvage (Lux)) en bedient ondermeer Longwy-Bas (Fr) en Pétange (Lux).
> Op de belangrijkste lijnen is er een weekenddienst. Sinds 2006 rijden er ook bussen van SEMITUL op zondag. Zo ben ik bvb helemaal van Mont-St-Martin Hôpital (Fr) naar Cutry (Fr) gereden. De frequentie van deze zondagbussen is echter zeer laag: 1 of 2 ritten, gewoonlijk 's namiddags.
> Het Luxemburgs Ministerie van Toerisme is uitgever van een aantal folders over de nationale paden, telkens voorzien van een overzichtskaart. Ook over het 'Sentier des Mineurs' bestaat er ééntje. Te verkrijgen in één van de VVV's in Luxemburg of online te downloaden.

>Als al dat kaartmateriaal nog niet genoeg is kan je nog de topografische kaarten kopen van de Luxemburgse, Franse of Belgische topografische uitgevers. GR570 is ook opgenomen op de algemene Belgische overzichtskaart van GR-paden, uitgegeven door het NGI in samenwerking met de Grote Routepaden en (jawel) SGR.

> Uiteraard was mijn doortocht over GR570 maar een momentopname. De padmarkering kan in de toekomst weer verbeteren (of verslechteren). Volgens de laatste berichten zou de Waalse vereniging voor GR-paden dan toch in de toekomst het onderhoud van de padmarkering overnemen van de gemeenten Musson, Aubange en Messancy.

> Opvallend is dat de manier van bewegwijzering grondig verschilt met de standaardwijze van GR-markering van Frankrijk zowel als België. Er is hier nooit verf gebruikt of er worden geen stickers gekleefd, enkel deze gepijlde bordjes. Er werd ook geen gebruik gemaakt van aparte signalisatie bij een afslag of om een verkeerd pad te identificeren.

> In Luxemburg staat de lokale vereniging 'Interesseverain Lamadelaine' in voor de padmarkering van het 'Sentier des Mineurs', volledig onderdeel van GR570. De kosten voor het onderhoud worden betaald door het Luxemburgse Ministerie van Toerisme . De bewegwijzering was zeer goed. Gele bollen op bomen geverfd of blauwe metalen plaatjes of stangen met daarop een gele bol begeleiden je perfect. Dit soort bewegwijzering is volledig conform de Luxemburgse padmarkering voor nationale paden.

> De verbinding tussen de Luxemburgse grens en het 'Sentier de Mineurs' is wat minder. In de etappebeschrijving besteed ik er wat extra aandacht aan. Links hier een overzicht in volgorde van wat je moet volgen als je Luxemburg binnenkomt vanuit België. Bij het verlaten van Luxemburg in Lasauvage nemen de witrode bordjes van GR 570 naadloos over.

Andere langeafstandspaden langs GR 570
> Gaume Buissonnière: Een 225 km lange wandelroute door 'le Grand Sud' van de Belgische provincie Luxemburg en het Frans/Belgische grensgebied. Gaume + Ardennen + Arelerland. Zie elders op trekkings.be voor een uitgebreid verslag. GR 570 loopt over een aantal kilometers tesamen met de Gaume Buissonnière.
> Sentier du Sud (Südpfad): Een nationaal pad van het Groothertogdom Luxemburg. Net zoals het 'Sentier des Mineurs', dat helemaal wordt gevolgd door GR 570, heeft het Sentier du Süd het Land van Rode Aarde (Les Terres Rouges) als wandelterrein. GR570 loop kort te samen met dit 68 km lang pad. Padmarkering is met een gele driehoek op blauwe achtergrond.
> Minnetswee (Sentier de la Minette): Dit wordt een grensoverschrijdend pad (Frankrijk - Luxemburg) dat langs Franse kant als een GR of GRP zal worden gemarkeerd. Ook de Minnetswee zal het oude ijzerertsgebied als thema hebben. Dit pad zal een link vormen tussen GR 570, GR 5 (Noordzee - Rivièra) en het Sentier du Sud. Update 2011: Project opgeheven!
> GR 129 Dwars door België. Brugge - Aarlen (573 km). Tesamen met GR 570 bij Messancy. Verslag.
> De kwaliteit van de signalisatie is goed in Frankrijk en matig in België. Het probleem op Waals territorium is dat op een paar cruciale stukken in bos bordjes verdwenen zijn. Het zou kunnen dat jagers ze moedwillig hebben verwijderd. De hiaten:
Trou de Beau Bois (omgeving Rachecourt): Bij het betreden van dit bos is over zowat 2,5 km geen padmarkering (meer), hoewel er een aantal padsplitsingen zijn.
Van de kapel Notre-Dame-au-Chêne (omgeving Guerlange) tot de Luxemburgse grens. Ook hier zijn blijkbaar enkele bordjes verdwenen die de passage langs bosrand en door bos niet zo evident maken (1,5 km).
Zie de etappeverslagen voor detailbeschrijvingen van deze delen.
Frankrijk en Wallonië
Standaard: Witte, gepijlde bordjes met onderaan links een rode balk
Variaties
Bij de doortocht in dorpen of op kruispunten wordt nogal eens het identificatienummer van het GR-pad vermeld.
In het woud van Musson worden GR570 en het pad Gaume Buissonnière soms te samen gemarkeerd op één bordje.
GH Luxemburg
Grens België / Luxemburg, eerste 500 meter
Gemarkeerde verbinding van de grens tot de blauwe markering, maar de gele bollen waren nog amper zichtbaar
Voorbij de grens tot centrum Pétange
Blauwe tekens op een witte achergrond, padmarkering van het zgn 'sentier auto-pédestre' van Pétange wordt hier gevolgd.
Zonder padmarkering langs treinstation Pétange, kerkhof, de Plang, kapel Fatima tot Sentier des Mineurs (1,8 km)
Sentier des Mineurs (18 km hoofdtraject van GR570 + 10 km variant traject van GR 570).
Officiële padmarkering van het nationaal pad 'Sentier des Mineurs' is met gele bollen op blauwe achtergrond.
Wandelgids
Kaarten
> Er bestaat nog een andere (gratis) prima overzichtskaart van GR570 waar het traject nog meer gedetailleerd is ingetekend. Bovendien heb je er nog telkens een stratenplan bij van alle dorpen en steden langs de route. Uitgave in 2004 door (hou je vast!) de 'Association Transfrontalière de l'Agglomération du Pôle Européen de Développement'. Deze kaart bestaat niet enkel in papieren vorm maar je kan ze ook eenvoudig downloaden op je PC! Je vindt ze op volgende link.
Overnachten
> De regio van het driegrenzenland is qua toeristische overnachtingsmogelijkheden helemaal niet ontwikkeld. Dit is een regio met een sterk industrieel verleden en toerisme is hier pas ontloken bij de sluiting van de mijnen en de ertsverwerkende fabrieken. Het gevolg is dat je bvb niet één camping tegenkomt in de buurt van de route, laat staan langs GR 570. Ben je hier doortrekkend met de tent, dan zit er niks anders op dan toestemming te vragen aan grondeigenaars. Wild kamperen is verboden in Wallonië en strikt verboden in het Groothertogdom Luxemburg. In Frankrijk zou dat moeten kunnen, tenminste als je het bij bivakkeren houdt, en niet je tent op privé-grond zet. Doe het in ieder geval discreet. Zelf heb ik op de camping 'Officiel' ten noorden van Aarlen mijn tent gezet, ik had dan ook de auto ter beschikking om weer naar GR570 te rijden. Zelfs op deze camping van Aarlen kan je amper spreken van toerisme. Het is een typische doorgangscamping. 90 % van de gasten blijft maar één nacht, Hollanders met de caravan onderweg van of naar Zuid-Frankrijk. Ik had elke avond andere buren. Toch is het geen slechte camping. Het personeel is vriendelijk en je kan er 's avonds iets eten of drinken. Vraag wel een rustig hoekje indien mogelijk. Een andere camping maar ook helemaal niet in de buurt van GR570 is de luxecamping 'Vallée de Rabais', gelegen in de buurt van Virton.

> Voor andere accommodatievormen contacteer je best de toeristische diensten. Met name de VVV's van Aubange (B) (enkel open op weekdagen in de voormiddag), Pétange (Lux) en Longwy (Fr) kunnen hier advies geven.

Openbaar vervoer
> Terug naar GR570. Klaar om het pad echt te gaan verkennen. Alle gewandeld etappes op de volgende pagina's.
> Een originele combinatie per trein bestaat er in door gebruik te maken van de één van de toeristische spoorlijnen te Fond-de-Gras, Train 1900 of Minièresbunn. Plaatsen als Pétange (Lux), Fond-de-Gras (Lux), Lasauvage (Lux) en in de toekomst Saulnes (Fr) kan je zo met elkaar linken. Ze rijden wel enkel op zondagnamiddagen en feestdagen tussen 1 mei en eind september. Uurschema.

> Meer informatie : NMBS / CFL / TEC / SEMITUL / Luxemburgs vervoer / Train 1900 / Minièresbunn
GR 570 (115 km)