Startpagina > Wandelen > Sentiers d'Art
Bewegwijzering
Standaardmarkering Padverandering.
wandelinfo
Gids, kaart, GPS
Padmarkering
> Een echte gids bestaat er (nog) niet over Sentiers d'Art, wel twee handige kaarten met het tracé, een uitgebreide legende en een pak symbooliconen. Deze laatsten verwijzen naar info op de achterkant van de kaart en verschaffen vooral info over de Land'Art-kunstwerken die je onderweg langs de route passeert. Behalve het hoofdtracé van bijna 80 km en een verbindingsroute, zijn op de kaart ook een pak kleinere luswandelingen ingetekend, waarvan de afstand varieert van 6 tot 12 km.
> Twee kaarten dus, eentje voor het traject door de gemeenten Gesves en Ohey en eentje voor het aansluitend traject door de gemeenten Havelange en Somme-Leuze. Op de kaart van Gesves en Ohey staat ook nog een lokale wandeling ingetekend van een 12 km lang en eveneens bewegwijzerd traject rond Gesves.
> Let op: dit is de kaarteditie 2018. Zoals reeds vermeld is dit wandelproject nog in volle uitbreiding, in 2019 komt er wellicht een andere kaartversie als de route volledig zal zijn. De kaarten zijn te bestellen of gratis te verkrijgen bij het Maison du Tourisme Condroz-Famenne te Ciney, per post en ze zijn ook gewoon online te raadplegen, inclusief GPX-bestanden, Gesves - Ohey en Havelange - Somme-Leuze.
> Zelf wandelden we zonder GPS. Dat leverde wel wat problemen op in 2017 om steeds het juiste traject te volgen. Met name in de bossen en tijdens de doortocht door Gesves vond ik vaak moeilijk het juiste tracé te vinden zonder GPS, met nogal wat verkeerd lopen als gevolg. Sinds 2018 is er behalve de kaart echter ook bewegwijzering, waardoor het ook zonder GPS probleemloos verliep.
Aard van de paden
Jacht
Toeristische info
Openbaar vervoer
Overnachten
Bevoorrading
Kruisende lange afstandspaden
GR 575/576 A travers le Condroz
Grande Randonnée van bijna 300 km, die zowel de Naamse als Luikse Condroz doorkruist. Sentiers d'Art kruist meermaals deze GR, of een variant deel van de route, dat Mozet verbindt met Porcheresse. Wandelverslag.
GR 577 Tour de la Famenne
Grande Randonnée van 170 km, door de Famenne. Het Sentiers d'Art kruist meermaals deze GR op het zuidelijke deel, regio Heure en Nettinne. Wandelverslag.
> OK, helemaal klaar nu om er in te vliegen, op de volgende pagina's alle etappes...
> Als je over Sentiers d'Art wandelt tussen 1 oktober en 31 december is de kans reëel dat je met drijfjagers wordt geconfronteerd, die delen van het bos maar ook open veld kunnen afsluiten en monopoliseren. Bij drijfjacht gaan ze dan 'wild tekeer' door met veel lawaai everzwijnen en reeën naar de bosrand op te jagen.
> Mogelijk moet je enkele kilometers omwandelen dan als de jagers je geen toestemming geven. Als je in de jachtperiode op pad gaat controleer dan vooraf de gemeentelijke websites voor 'les dates des battues' (= data van drijfjachten) of 'le calendrier des chasses'. Voor het gebied waar Sentiers d'Art loopt, zijn deze gegevens elk jaar gecentraliseerd op de website van het Maison du Tourisme Condroz-Famenne. Hou rekening met het feit dat deze data in realiteit al eens kunnen verschillen en voorzie in je dagplanning genoeg wandeltijd om eventueel een omweg te maken.
> Bij afsluiting van een jachtgebied moeten op elke toegangsweg tot dat gebied volledig en correct ingevulde roodkleurige verbodsborden staan, anders zijn de jagers in overtreding en is de jacht illegaal. Gele borden dienen enkel als advies en houden op zich geen verbod tot passage in. Er moeten op het moment van de jacht rode borden staan. Heb je problemen met jagers vraag dan naar hun 'président' of noteer dan de naam en telnr van de verantwoordelijke. Deze moeten verplicht op de rode verbodsborden staan.
> Niet altijd wordt er een ganse dag gejaagd. Als je bij een verboden gebied komt en je ziet jagers, informeer dan eventueel naar het moment waarop de doorgang terug wordt vrij gegeven. Soms zie je verbodsborden maar blijft de openbare weg op de rand van het jachtgebied toch toegankelijk voor passanten, dat is met name het geval wanneer het over een verkeersweg gaat. In bepaalde gevallen zijn de borden bewust verwarrend geplaatst om wandelaars en fietsers af te schrikken. Passeer je aan de rand van een jachtgebied over een toegankelijke weg zorg dat je dan opvalt en blijf niet hangen.
> De regionale toeristische dienst, die mee Sentiers d'Art heeft ontwikkeld bevindt zich in Ciney, het Maison du Tourisme Condroz - Famenne voor de regio 'Valleien van smaken en geuren'. Sommige gemeenten, zoals Gesves, hebben ook nog een plaatselijke toeristische dienst. Je kunt er terecht voor al je praktische vragen tijdens je tocht en verblijf.
> Ben je vooral geïnteresseerd in de vele Land'Art-kunstwerken langs de route, surf dan naar de website van Vagabond'art, La Fête de Mai.
> De NMBS heeft een treinstation te Ciney, op lijn 162 Namur - Arlon - Luxemburg. Bij het station van Ciney ligt ook een busstation voor TEC-bussen die alle richtingen uitrijden.
> Handig is TEC-bus 13, die een aantal stopplaatsen bedient die op of dichtbij het traject van Sentiers d'Art liggen. Zo is ondermeer Sorée vrij vlot bereikbaar vanuit Ciney. Libois en Filée worden niet bediend door een bus, stap eventueel af te Evelette en ga te voet naar Libois. Bus 13 passeert ook over de verkeersweg N921, die je kruist in de buurt van Ohey (bushalte Taille-Quéry) en deze bus komt ook door het centrum van Haillot.
> In Gesves kun je niet enkel een bus richting Ciney nemen maar ook naar het station van Namen. Gesves is een uitgestrekt dorp, met een verwarrend patroon, vraag eventueel de weg naar het gemeentehuis, in de buurt is een bushalte. In het weekend rijden er minder bussen, op zondag mogelijk helemaal niet op een aantal lijnen. NMBS. TEC.
> Sinds 2018 is dit langeafstandsafstandpad ook bewegwijzerd met een systeem conform de Waalse wetgeving hieromtrend. Geen geverfde tekens maar witte bordjes met daarop een rode rechthoek. Het logo van 'Sentiers d'art' is er eveneens op vermeld, evenals de namen en logo's van de hoofdsponsors. Een padwissel wordt meestal aangekondigd met een gepijld bordje. De bewegwijzering is momenteel aanwezig voor 80 van de 120 kilometers. In de gemeenten Hamois en Ciney zullen de tekens pas in 2019 worden aangebracht. De bewegwijzering van deze rondwandelroute is in één richting gebeurd, in wijzerzin.
> ! Opgelet: je loopt soms ook in het spoor van een lokale wandelroute die ook is bewegwijzerd met een rode rechthoek. Bvb de rode rechthoeken van de Promenade de la Pyramide tussen Havelange en Verlée. Let er steeds op dat je rode rechthoeken volgt waarbij ook het logo van Sentiers d'Art is aangegeven.
> Rond Gesves loopt ook een lokale luswandeling van 12,5 km die eveneens in het teken staat van de land art-kunstwerken. Deze 'gele lus' loopt voor 75 % van het traject in het spoor van de hoofdroute. De bewegwijzering is met een gele rechthoek met daarbij het logo van La Fête de Mai. De 'gele wandeling' staat ook ingetekend op de wandelkaart Gesves / Ohey over Les Sentiers d'Art.
> Een aangename verrassing om vast te stellen dat voor Sentiers d'Art maximaal werd gezocht naar onverharde paden of rustige landweggetjes. Zowat 70 % van de hoofdroute loopt toch over niet verharde of slechts licht verharde paden of wegen. Dat is zelfs een hoger percentage dan vele routes van Grande Randonnée (GR)-type. Opvallend veel grassige paden ook. Hou daarmee rekening wat je schoeiselkeuze betreft. 's Ochtends bij dauw of op een regendag heb je immers mogelijk snel natte voeten als je over al dat natte gras loopt.
> Vooral bij de doortocht van dorpen loopt je op verharding en zoals elders ontsnapt ook de Condroz niet aan het feit dat ten behoeve van zwaardere landbouwvoertuigen ook een veldweg tegenwoordig onder het beton verdwijnt. De keuze voor zoveel mogelijk kleine, onverharde paden kan ook al eens tot gevolg hebben dat een pad overgroeid raakt omdat het onderhoud niet tijdig is gebeurd.
> Laat je ook niet intimideren door bordjes met 'Bois privé' of 'accès interdit'. Ze zijn soms aangebracht direct langs het pad maar het betreft meestal niet het eigenlijke pad maar het bos of veld rondom. Zolang je op het uitgetekende pad blijft zou er dus geen probleem mogen zijn. Dit soort borden zie je bijvoorbeeld in het bos ten noorden van het dorp Libois.
> Behalve al eens een hobbelige veldweg of een wat overgroeid pad zou er geen probleem mogen zijn wat moeilijke of gevaarlijke doorgangen betreft. De hoogteverschillen zijn hier in vergelijking met de Ardennen dan ook aanzienlijk beperkter, er hebben zich geen diepe rivieren ingesneden in dit deel van de Condroz. De hoogte van het landschap varieert van 160 meter tot 310 meter. Per dagtraject overwin je een totaal positief hoogteverschil van 300 à 350 meter, niet abnormaal veel en eigenlijk amper voelbaar. Kun je Sentiers d'Art ook per fiets afleggen? Ja, maar wel per mountainbike en zelf dat is niet steeds evident. Met een trekkingfiets loopt het veel stroever gezien de padenkeuze die vooral georiënteerd is op wandelpaden.
> Behalve de vele Land'Art-kunstwerken langs deze wandelroute is er nog iets bijzonders: je kunt zowaar ook op 4 plaatsen overnachten IN zo'n kunstwerk! Wel bieden deze slechts beperkt plaats, afhankelijk van de plek van één tot drie personen, niet meer. Reservatie is niet mogelijk. Het devies luidt simpelweg: Premier arrivé, premier installé. De anderen trekken maar hun plan. Precieze locaties geven we hier niet, meer info kun je vinden op Bivakzone.be onder 'Condroz'. Breng een slaapzak mee en een matje. Het is niet toegestaan vuur te maken en er is ook geen stromend water beschikbaar.
> De regio is erg mager bedeeld met officiële campings, 'La Cascade de Jausse' is een camping ten zuiden van Goyet maar ligt niet langs Sentiers d'Art.
> Gilbert's List vermeldt enkele locaties waar je goedkoop eenvoudige onderdakovernachting kan vinden (max 17 à 22 € pp, soms op basis van 3 of 4 personen). Je kunt de update lijst krijgen van Gilbert voor een paar euro's, Mail: gilbert.bastiaensen AT pandora.be.
> Voor meer upscale-accommodatie kun je terecht bij de het Maison du Tourisme Condroz-Famenne of bij de lokale toeristische diensten.
> Er zijn weinig plaatsen waar je onderweg je voedsel- en drankvoorraad kunt aanvullen. De meeste dorpen zijn immers te klein om een winkel leefbaar te houden.
Te Sorée is een bakker, langs de N921.
In het centrum van Gesves (oa bakker, slager, superette), niet rechtstreeks langs het wandelpad (300 meter, vraag eventueel de weg, Gesves heeft een verwarrende lay-out).
Waar je in de buurt van Ohey de N921-vekeersweg kruist, is een tankstation met kleine winkel en een frituur, op 300 meter is een Proxy-Delhaize en het centrum van Ohey, op 1 km, biedt meer mogelijkheden.
Te Havelange-centrum langs de wandelroute, alle winkels.
Te Verlée, langs de wandelroute, superette met uitgebreid assortiment.Veldweg ten zuiden van Jallet
Door het uitgestrekte Bois de Gesves
Sentiers d'Art - 120 km