<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2018
Archief oktober - december 2018
14 nov 18 - Hoge Kempen langeafstandswandeling - Weer helemaal update: uitgebreid verslag over de langeafstandswandelroute (74 km) door het Nationaal Park Hoge Kempen. Met zo'n 85 % aan onverharde paden blijft het een topper in Vlaanderen. Je wandelt vaak langere tijd door gemengde bossen van loof- en naaldhout met onderweg natuurgebieden, uitzichtpunten en vooral veel rust in het groen.

Sinds 2006 heeft Vlaanderen een Nationaal Park, Hoge Kempen, in de provincie Limburg. De uitstekend uitgepijlde lange afstandswandeling van 74 kilometer door en rond het park geeft je de mogelijkheid om alle hoeken van dit 5700 hectaren groot natuur- en recreatiegebied in Vlaanderens groenste provincie te ontdekken. Minsens goed voor drie of vier dagen zwerven over zandpaden en in bossen tussen Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk, As en Dilsen-Stokkem.
Wandelverslag.10 nov 18 - Wandelen langs sporen van WO I - 100 jaar geleden eindigde De Groote Oorlog officieel. De generatie die alle ellende meemaakte is inmiddels gestorven. Dit weekend de laatste grote herdenkingen, waarna de aandacht stilaan en over vele jaren langzaam verder zal wegdeemsteren. Resten vandaag nog van diep in de Ardense bossen tot in de Westhoek de talrijke sporen van al dat zinloos geweld: bunkers, loopgraven, bomkraters, musea, monumenten en niet in minst de duizenden graven van jonge soldaten. Meerdaags wandelen langs de WO I-relicten in Vlaanderen kun je met de GR-gids "Langs Sporen van de Groote Oorlog", die hier en daar nog te koop is maar er bestaan ook overal talloze korte plaatselijke wandelingen rond WO I-herdenkingen.4 nov 18 - Grande Randonnée 571 halve eeuw oud - Nog steeds een van de meest geliefde Ardennenroutes is GR 571 (Valleien Amblève, Salm, Lienne). Voor wie de Ardennen op zijn meest puur wil ontdekken. De bewegwijzering begon eigenlijk al eind 1966: 9 km signalisatie met witrode streepjes tussen Remouchamps en Chefna-ville. Pas in 1968 werd G.R. 571 (toen ook bekend als G.R.A.) officieel geopend met een wandelrally. Onderweg kregen de wandelaars gutsende regen over zich, niettemin waren er 270 deelnemers, die zelfs vanuit Kortrijk kwamen afgezakt.

Oorspronkelijk was de GR 571 slechts 56 km lang (Comblain-au-Pont - Trois-Ponts - Stavelot). Over de jaren heen 'slorpte' GR 571 echter andere GR's op: GR 571 (vallei van de Salm) en GR 578 (vallei van de Lienne). Daardoor groeide de route uit tot een tocht van 165 km. Daarmee is het nog niet gedaan. De voorbije jaren werd het tracé van GR 571 weer op een aantal punten sterk gewijzigd, wat kortelings zal resulteren in een nieuwe topografische editie (de 7de al sinds 1968). De halve eeuweling krijgt ook voor het eerst geelrode bewegwijzering, het wordt immers een streekpad.2 nov 18 - Trotter Reizen - Een van de opvallendse nieuwe boeken op de jaarlijkse Antwerpse Boekenbeurs is ongetwijfeld 'Trotter Reizen' van uitgeverij Lannoo. Geen reisboek voor grammenjagers en lichtgewichtbackpackers; hou je vast, Trotter Reizen is een twee-en-een-halvekilokanjer van een boek. Niet bedoeld dus om je te gidsen onderweg, wel een gedroomde bucketlistinspirator voor zowat elk type reiziger.

De brede waaier aan nederlandstalige Trottergidsen is in Vlaanderen en Nederland al sinds de jaren '90 een vaste waarde voor de reiziger met net een tikje meer drang naar avontuur en ontdekking. Het zijn voor de Vlaamse en Nederlandse reiziger aangepaste, vertaalde versies van de Franse Guides du Routard. Vergelijkbaar ook met de Lonely Planetgidsen.

In deze Trotter Reizen is het mooiste en boeiendste van de ganse aardkorst samengebracht: de meest paradijselijke eilanden, de 25 mooiste roadtrips, de beroemdste ruïnesteden, meest legendarische surfplekken, de 10 meest angstwekkende bestemmingen, naast nog tientallen andere oplijstingen waaraan heel wat praktische reisinfo is aan toegevoegd. Reizen op eigen kracht komt volop aan bod met oa “10 trektochten om nooit te vergeten” en “de mooiste fietsroutes ter wereld”.

Het boek oogt ondanks zijn aantrekkelijke retro lay-out en illustraties toch ook helemaal update want ook recente reisvormen komen uitgebreid aan bod, zoals couchsurfing, wwoofing, reizen per vrachtschip, streetart & muralsontdekkingstochten, enz. Uren en uren pré-reisplezier, een alomvattende reisbijbel, een bodemloze inspiratiebron voor reisfanaten; de superlatieven over de inhoud zijn al even talrijk dan die over de vorm: 370 bladzijden, 2,5 kilo zwaar, groot formaat 25 x 33 cm.
Trotter Reizen is net verschenen bij uitgeverij Lannoo. Preview2 nov 18 - Geologische wandelingen - De Naamse universiteit publiceert een aantal interessante wandelboekjes waarin de ontdekking van een aantal boeiende landschappen centraal staat. Bij elke grondig uitgewerkte wandeling in de provincie Namen wordt het landschap geologisch en bodemkundig in detail ontleed. Echt iets voor de meerwaardezoeker, die behalve genieten van uitzichten en een sportieve tocht ook meer willen weten over hoe zo'n landschap en zijn bodem is ontstaan, samengesteld en geëxploiteerd voor menselijke aktiviteit. Er zijn momenteel vier wandelpublicaties beschikbaar, waarvan telkens ook een nederlanstalige versie bestaat: wandeling van Freyr, Profondeville, Han-sur-Lesse en de vallei van de Orneau. In voorbereiding zijn ook wandelingen te Furfooz en Gedinne. De publicaties van telkens zo'n 30 à 50 pagina's zijn te koop bij de uitgeverij van de Naamse univ of te downloaden via de Fondation Close. GPS tracks van deze geologische / pedologische wandelingen via www.tourismegps.be/

1 nov 18 - Wandelinformanten gezocht - Op 2 en 3 februari 2019 vindt in Gent de achtste editie van de Fiets en Wandelbeurs plaats. De vereniging voor Grote Routepaden is nog op zoek naar vrijwilligers voor de wandelinformantenmarkt: wandelaars die de bezoekers kunnen vertellen ‘vanuit hun buik’ over hun eigen reiservaringen, met kaarten, fotoboeken en laptops in de aanslag. Ben je laaiend enthousiast over je laatste wandelvakantie? Wissel je graag informatie uit met andere wandelliefhebbers? Ben je al verschillende malen naar dezelfde wandelregio geweest omdat het daar zo mooi is? Dan kun je contact opnemen met vzw Grote Routepaden. Mail.


11 okt 18 - Populairste hooggebergteroutes - De 10 meest geliefde wandelroutes ter wereld in hooggebergte, volgens Reader's Digest...
10 okt 18 - Tenerife te voet - Tenerife staat niet langer enkel op de kaart voor massatoerisme, de voorbije 10 jaren is het ook een aantrekkelijke, vlot bereikbare winterwarme wandelbestemming geworden. Voor Marc & Manuela is het wat hun tweede thuis geworden. Hun vele wandelingen en wandelinfo over de Canarische Eilanden delen ze sinds een jaartje ook op een website, Tenerife Wandelen . Behalve een FB-pagina is daar ook een snel groeiende community-groep uit gegroeid. Ook de eilanden La Gomera & La Palma komen aan bod. Voor wie graag warm wandelt als het hier wat kouder is...05 okt 18 - Van zompig veen naar steenslagpad - Wie al eens over de Hoge Venen langs de rand van de Fagne Wallonne wandelde over de grande randonnée 14 , 573 of 56, passeerde onderweg naar Botrange wellicht over het lange pad tussen Haie de Souk en La Béole. Waar je vroeger over typische - soms wat verende - veenbodem wandelde, doe je dit nu sinds enige tijd over dikke steenslag. Padverminking of verantwoorde aanpassing?

We vroegen aan het bestuur van de meer dan 80 jaar oude vereniging voor de bescherming van de Hoge Venen - Les Amis de la Fagne - wat ze vonden van deze verandering en waarom de overheden dat daar doen? Hun leden wandelen ook veel liever over natuurlijke bodem, al is die soms behoorlijk drassig in de Hoge Venen - is het antwoord, ze zijn er dus zeker geen fan van.

Het blijkt echter dat de verharding er is gekomen om de venen voor het materiaal van de brandweer beter te ontsluiten. Bij de verwoestende veenbranden van 2011 kon het blusmateriaal niet kort genoeg bij de brandhaarden worden gebracht zonder het risico kompleet vast lopen in de veengrond, wat overigens zou zijn gebeurd. De vuurzee zou volgens de brandweer niet zo'n grote proporties hebben aangenomen indien ze op een aantal punten langs het reservaat makkelijker toegang hadden gehad.

Navraag bij biologen leverde ook op dat de impact op de natuur miniem is, alsnog volgens de voorzitter van Les Amis de la Fagne.

Blijft natuurlijk dat hierdoor toch ook een stukje autenticiteit verdwijnt.
Enkele foto's van andere vrij recent verharde paden in de Hoge Venen kun je ook zien op HikingDB .
(Met dank aan Eric Van As voor de rechtse foto onderaan.)<<< Startpagina

<<< archief juli - september 2018