Startpagina > Wandelen > La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
Orchideeën
Viroinvallei: Vlinders en bloemen
Vlinders
Andere kalkflora
Jacht
> Het dichtst bijgelegen reguliere treinstation in de Viroinvallei is dat van Couvin, je reist op deze lijn naar Couvin via Charlerloi, Philippeville en Mariembourg.
Landkaartje
Groentje
Dwergblauwtje
Bont dikkopje
Kruiptijm
Vogelnestje
Mannetjesorchis
Hondskruid (piramideorchis)
Hommelorchis
Groene nachtorchis
Bokkenorchis
Grote muggenorchis
Poppenorchis
Bergnachtorchis
Witte engbloem
Kogelbloem
Witte rapunzel
Geel vingerhoedskruid
Gele monnikskap
Kalkaster
Bloedooievaarsbek
Zonneroosje
Sint-Jansvlinder
Klein geaderd witje
Bruin blauwtje
Koninginnepage
Aardbeivlinder
Icarusblauwtje
Zilveren Maan
Koningspage
Boswitje
Adonisblauwtje
Bleek blauwtje
Dambordje
Paarse parelmoervlinder
Bruin dikkopje
Chemin de Fer des Trois Vallées
> Wellicht is het nergens anders mogelijk in België om zo'n grote verscheidenheid aan merkwaardige en zeldzame planten en vlinders te ontdekken dan in en rond de vallei van de Viroin. De dagzomende kalkhellingen van de Calestienne (de kalkgordel die dwars door de Ardennen loopt), bieden er een interessant biotoop voor plantensoorten die elders niet te vinden zijn. Vooral de droge en warme zuidzijde van die 'tiennes' of heuvels trekt nogal wat zeldzame planten aan, met name wilde orchideeën. Ook veel vlindersoorten vertoeven graag in deze warme omgeving en komen soms zelf enkel hier voor. Elders in het kalkgebied kom je ook in vochtiger of schaduwrijker landschap merkwaardige planten tegen.
> Sommige foto's zijn genomen onmiddellijk langs de wandelroute, voor andere zijn we dan afgeweken naar natuurreservaten in de buurt. Allen zijn toegankelijk voor de wandelaar. Wilde orchideeën zijn trouwens grotendeels terug gedrongen tot de kalkgraslanden die nu beschermd zijn als reservaat. Enkele soorten kan je ook gewoon onderweg langs La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay tegenkomen, zoals mannetjesorchis of bergnachtorchis, andere soorten zijn veel zeldzamer of zijn moeilijk te vinden omdat ze niet opvallen. Onnodig te stellen dat al deze soorten bescherming genieten, het is dus uitdrukkelijk verboden ze te plukken of uit te steken.
> Ook voor vlinders zijn deze natuurgebieden een paradijs. Je kan er verscheidene soorten ontdekken die je amper of niet kan waarnemen elders in België. Om je waarnemingskansen te verhogen is wat huiswerk nodig. De juiste gebieden weten te vinden, op het juiste moment en dan nog wat geluk hebben met de planten te vinden of de vlinders waar te nemen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
La Grande Traversée (189 km)