<<< Startpagina

<<< archief 2021
Archief 2022
28 juni 2022 - Chemin de la Liberté (Freedom Trail) - Behalve een nieuwe gids voor de populaire wandelroute 'La Transgaumaise', pakt het 'Maison de la Randonnée GTA Belgique' in 2022 ook uit met iets geheel nieuws: 'Le Chemin de la Liberté' of 'The Freedom Trail' is een 68 km lange wandelroute in lusvorm over het grotendeels open Ardens hoogplateau rond Bastenaken.

Le Chemin de la Liberté is vooral een uitnodiging om op zoek te gaan naar sporen van het beruchte en erg verwoestende Ardennenoffensief in 1944 - '45. Meer dan 75 jaar na data zijn daarvan nog heel wat sporen te ontdekken, met name in de vorm van herdenkingsmemorialen. De Chemin de la Liberté vertrekt dan ook net buiten het centrum van Bastenaken, bij de monumentale herdenkingsplaats van Mardasson. In een grote lus wandel je op een hoogte tussen 400 en 550 meter daarna op 2 of 3 dagen rond Bastenaken, waarbij voor 40 % het traject van het Rijn-Maaspad (Andernach - Monthermé) wordt gevolgd, een andere langeafstandsroute van het Maison de la Randonnée GTA Belgique.

Een gedetailleerde topografische wandelkaart, een wandelboekje (ook in nederlandstalige versie) en eigen bewegwijzering zorgen ervoor dat je tocht over Le Chemin de la Liberté vlot verloopt. Te verkrijgen bij La Maison de la Randonnée GTA Belgique.
7 juni 2022 - National Park Trail Hoge Kempen - De oude langeafstandswandeling Hoge Kempen (74 km) is niet meer...maar kijk... wat er in de plaats kwam is werkelijk top en tilt langeafstandswandelen in Vlaanderen een level hoger.De National Park Trail is 110 km lang, waarvan liefst meer dan 90 % over onverharde en verkeersvrije paden! Ongezien en zonder overdrijving een unieke belevenis: terrils beklimmen, langs vennen en meren, uitgestrekte bossen, dwars door de duinengordel van Oudsbergen, de Maasmechelse Heide, oude mijnsites, het grootste jeneverbesbos... 't is 110 km lang sportief genieten. De National Park Trail loopt in een grote lus over het grondgebied van de gemeenten Genk, Zutendaal, Lanaken, Maasmechelen (Eisden), Dilsen-Stokkem, Maaseik en Oudsbergen. Daarbij kom je amper door bewoning en blijf je haast constant in natuur.
De National Park Trail heeft ook een aantal bewegwijzerde aanlooproutes en variante trajecten. Ze leiden je ondermeer naar verbindingen met openbaar vervoer en bevoorradings- en overnachtingspunten. Uiteraard wandel je 110 km trail niet zomaar even uit. Het etappevoorstel van het Nationaal Park deelt de route in in 4 etappes van 24 à 27 km + 11 km tussen de onthaalpoorten Thorpark en Kattevennen. Door deze korte 5de etappe heb je de mogelijkheid om nog rustig even na te genieten en om tijdig weer huiswaarts te keren.De afgelopen dagen werd het National Park Trail door honderden wandelaars ingelopen tijdens het uitstekend georganiseerde Hiking Festival. Vanaf nu is het National Park Trail ook officieel opengesteld, met prima bewegwijzering in twee richtingen, een stevige en gedetailleerde wandelkaart en vooral veel topwandelbeleving. Liefst 7465 plaatjes werden er in de maand mei voor de National Park Trail aangebracht, zodat verdwalen echt wel moeilijk wordt. Op enkele tussenpunten en splitsingen is de National Park Trail ook voorzien van houten wegwijzers met afstanden.

Met dank aan het sterk gedreven team van het Nationaal Park Hoge Kempen voor het out-of-the-way resultaat en de topbeleving. Nationaal Park Hoge Kempen.

24 mei 2022 - Wandelnetwerk Oostkantons volledig - Afgelopen weekend heeft het Toeristisch Agentschap Oost-België het wandelknooppuntensysteem van de Oostkantons officieel geopend in aanwezigheid van Minister Isabelle Weykmans. Decor van de plechtigheid was het beruchte Weserstuwmeer bij Eupen.

Sinds eind 2021 heeft het Toeristisch Agentschap Oost-België het gebiedsdekkend wandelknooppuntensysteem in de Oostkantons helemaal afgewerkt. Na een eerste aanlegfase in de meer zuidelijk gelegen Eifelgemeenten Sankt-Vith, Burg-Reuland, Amel, Bütgenbach en Büllingen, zijn nu ook de noordelijke gemeenten Eupen, Raeren, Kelmis en Lontzen volledig aangesloten en bewegwijzerd.

Er werd maar liefst 850.000 € in het knooppuntensysteem geïnvesteerd. De infrastructuur bestaat dan ook uit zo'n 3450 palen, 8200 bewegwijzeringsborden en 140 informatieborden. De knooppunten verbinden in totaal 1380 km wandelwegen. Behalve de fysieke bewegwijzering is er de online-routeplanner GO Ostbelgien, met bijhorende gratis mobiele app voor iOS en Android, die het hele routenetwerk in Oost-België weergeeft. In een paar stappen bereken je zo je voorkeursroute. Er werden ook 5 nieuwe, gebiedsdekkende wandelkaarten gepubliceerd op schaal 1:25000, te koop bij Toerisme Oost-België.24 mei 2022 - Wandelnetwerk Oostkantons volledig - Afgelopen weekend heeft het Toeristisch Agentschap Oost-België het wandelknooppuntensysteem van de Oostkantons officieel geopend in aanwezigheid van Minister Isabelle Weykmans. Decor van de plechtigheid was het beruchte Weserstuwmeer bij Eupen.

Sinds eind 2021 heeft het Toeristisch Agentschap Oost-België het gebiedsdekkend wandelknooppuntensysteem in de Oostkantons helemaal afgewerkt. Na een eerste aanlegfase in de meer zuidelijk gelegen Eifelgemeenten Sankt-Vith, Burg-Reuland, Amel, Bütgenbach en Büllingen, zijn nu ook de noordelijke gemeenten Eupen, Raeren, Kelmis en Lontzen volledig aangesloten en bewegwijzerd.

Er werd maar liefst 850.000 € in het knooppuntensysteem geïnvesteerd. De infrastructuur bestaat dan ook uit zo'n 3450 palen, 8200 bewegwijzeringsborden en 140 informatieborden. De knooppunten verbinden in totaal 1380 km wandelwegen. Behalve de fysieke bewegwijzering is er de online-routeplanner GO Ostbelgien, met bijhorende gratis mobiele app voor iOS en Android, die het hele routenetwerk in Oost-België weergeeft. In een paar stappen bereken je zo je voorkeursroute. Er werden ook 5 nieuwe, gebiedsdekkende wandelkaarten gepubliceerd op schaal 1:25000, te koop bij Toerisme Oost-België.06 mei 2022 - Le Chemin des Sources (Bronnenweg) - Nieuwe langeafstandsroute door de provincie Luik. De Chemin des Sources is 165 km lang en loopt in een grote lus tussen pakweg het stuwmeer van de Gileppe en Stavelot-Coo.

Aan afwisseling geen gebrek met ondermeer de veengebieden boven Spa en de Hoge Venen, de markante kasteelruïne van Franchimont bij Theux, de beroemde afdaling langs de Hoëgne bij Belleheid, de waterval van Coo, Stavelot, het Verloofdenkruis te Jalhay, de historische 'promenades' van Spa, enz. Uiteraard passeer je in dit bronnenrijk gebied ook door de vaak beboste valleien van heel wat snelstromende beken en rivieren.

Het gecumuleerd positief hoogteverschil over 165 km bedraagt meer dan 4000 meter. De Chemin des Sources is niet bewegwijzerd, er bestaat wel een NGI-topografische kaart van, te koop ondermeer bij de toeristische dienst van Spa. Op deze kaart zijn ook de GR-trajecten aangegeven die de regio doorkruisen, waardoor je vlot de mogelijkheid hebt om trajecten te combineren, in te korten of te verlengen.

De schaal van de NGI-kaart Chemin des Sources bedraagt 1:25.000, wat niet voldoende gedetailleerd is wanneer je bijvoorbeeld over een wirwar van bospaden wandelt, tenzij je echt een krak bent in kaartlezen en oriëntatie en incalculeert dat je al eens verloren loopt. Een GPS-track vind je op Cirkwi.be en op de website van Tourisme Jalhay-Sart kun je heel wat meer detailfinfo vinden over de trajecten evenals suggesties voor etappe-indeling.02 mei 2022 - Martinusroute - Meimaand bedevaartmaand: Wie op de feestdag van Sint-Jacob in Santiago de Compostela wil arriveren vertrekt rond deze tijd vanuit Vlaanderen of Nederland voor een 3 maanden durende voettocht naar het Galicische pelgrimsoord. Korterbij trekt deze maand ook Scherpenheuvel weer duizenden stappers aan én kortelings wordt in Vlaanderen na jaren voorbereiding de Martinusroute officieel gelanceerd!

De Martinusroute is eerder een Europees cultureel project dan een pure pelgrimsroute. Een van die nieuwe routes loopt tussen Utrecht en het Franse Tours en passeert ook door Vlaanderen. Martinus (of Sint-Maarten) is sinds de middeleeuwen zowat de populairste en meest aanroepen heilige in onze contreien. Zijn naam is verbonden met barmhartigheid en bescherming. De legende vertelt dat Martinus als soldaat de meeste van zijn bezittingen uitdeelde, tot zelfs een stuk van zijn mantel toe. Zo zien we hem dan ook meestal afgebeeld in kerken over heel Europa.Het Vlaamse deel van de Sint-Martinusroute loopt tussen de Nederlandse grens bij Bergen-op-Zoom en de Franse grens bij de stad Menen, voor het overgrote deel in het spoor van langer bestaande Grote Routepaden, oa de Vlaanderenroute (GR 128) en GR 5A (Ronde van Vlaanderen). De Martinusroute heeft wel een toegevoegde eigen bewegwijzering met een apart logo én in de loop van deze maand mei verschijnt wellicht ook een aparte gids met tientallen detailkaarten en routebeschrijvingen over het 420 km lange traject door Vlaanderen.

De Martinusroute in Vlaanderen is een project van het Vlaams Cultureel Centrum Sint-Maarten in samenwerking met de vereniging voor Grote Routepaden en werd gerealiseerd met Europese financiële steun.

18 apr 2022 - Transgaumaise® Nieuwe gids - Eind deze week verschijnt de vernieuwde gids voor dé wandelklassieker van het meest zuidelijke deel van Wallonië: de Transgaumaise® of Gaumeroute. Dit 140 km lang pad, dat volledig is bewegwijzerd, bestaat volgend jaar overigens 30 jaar. Het is een initiatief van La Maison de la Randonnée GTA-Belgique. De Gaumeroute passeert niet enkel door leuke landschappen en zuiderse dorpen aan de Belgische kant van de grens maar trekt ook door Frans-Lotharingen, langs bijzondere plaatsen zoals Montmédy, Avioth en Marville. De nieuwste versie van de gids wordt momenteel enkel in het Frans gepubliceerd en is eventueel verkrijgbaar met een aparte digitale NL-vertaling via GTA.be .

12 apr 2022 - GRP 127 Tour du Brabant Wallon - Nieuw wandelverslag op Trekkings.be . We nemen je al wandelend mee over de 266 km lange Tour du Brabant Wallon (GRP 127) door bijna alle gemeenten van de provincie Waals-Brabant. Een nieuw tochtverslag, gespreid over 12 lange etappepagina's.
11 apr 2022 - Hondsrugpad route van het jaar! - De jury van de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs heeft na grondig beraad uit 13 Benelux-wandelroutes het internationale Hondsrugpad verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2022. Het Hondsrugpad is een nieuwe langeafstandsroute die tussen Osnabrück en Groningen loopt. Op het Duitse deel draagt ze de naam 'Hünenweg'.De route werd gekozen uit een shortlist met vijf titels die nog in de race waren voor de trofee voor de ‘beste wandelroute van de Benelux’. De overige genomineerden waren het Biesboschpad (Nederland), Dutch Mountain Trail (Nederland), La Lesse et La Lomme par les GR (België) en Ons Kloosterpad (Nederland).

Het Hondsrugpad (166 km) is dus het Nederlandse deel van het door Europa gesubsidieerde Hondsrugpad-Hünenweg (325 km) dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Het loopt van Groningen naar Meppen, juist over de Duitse grens en gaat vandaar verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden, de 5000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners. Het doorkruist ook het indrukwekkende grensoverschrijdende veengebied dat toont hoe Drenthe er in de oertijden uitgezien heeft.Omwille van de perfecte bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen langs de route, de bondige wegbeschrijving (in de vorm van een soort road-book), het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur, heeft de jury beslist om het Hondsrugpad als winnaar van dit jaar aan te duiden. Hondsrugpad.nl

09 apr 2022 - GR-paden zoekt communicatietalent - Vzw Grote Routepaden heeft een vacature voor een gedreven communicatiemedewerker. In deze functie kom je dagelijks in contact met een groeiende groep van enthousiaste wandelaars, fietsers en vrijwilligers én in een team met veel ruimte voor initiatief om de Vlaamse vereniging voor langeafstandswandelen en -fietsen mee uit te bouwen. Solliciteren kan tot 24 april.
Meer details.
06 apr 2022 - Lentelust - Zonnige weken in maart, meer hadden de bloementapijten van bosanemonen niet nodig om hun lentepracht te tonen sinds enkele weken. Ook nu kun je er op een zonnig moment nog volop van genieten. Inmiddels beginnen ook rond de Hoge Venen de narcissenweiden volop geel te kleuren, met name op zongeoriënteerde hellingen. Hoogtepunt van de narcissenbloei wellicht rond 15 à 20 april.

't Is dus volop genieten van geuren en kleuren langs heel wat wandelroutes. Een overzicht van de spectaculairste bloeimomenten en -plaatsen met bijhorende wandelsuggesties kun je bekijken op een speciale tijdelijke pagina over lenteflora, die we om de paar dagen aanpassen naargelang de evolutie van de bloeihoogtepunten in 2022.22 feb 2022 - Viaduct Conques opnieuw open - Het oude viaduct van de voormalige spoorlijn 163a dat het Luxemburgse Herbeumont over de Semois verbindt met Conques, is na een lange sluiting voor een nieuw brugdek opnieuw open voor wandelaars en fietsers. Het was sinds 2020 dicht voor renovatie in het kader van aanpassing voor de Europees gefinancierde (1,2 miljoen €) fietstroute Cyclo Ardenne.

Tegelijk werd ook de baksteenafbrokkeling van een boogoverspanning boven de camping aangepakt. Geld om alle baksteenbogen van het mooiste spoorviaduct in België te herstellen was er echter niet. Ook een reeks andere spoorbruggen van de spectaculairste spoorbedding in de Ardennen krijgen een upgrade in het kader van instandhouding en gedeeltelijke ingebruikname als fietsroute.

Wandel- en historische info over de ganse spoorlijn 163a.

21 feb 2022 - Wandelsport VL stapt uit IVV - Sinds 1 januari 2022 is Wandelsport Vlaanderen WSVL (het vroegere Aktivia + andere wandelorganisaties) niet langer lid van het Internationaal Volkssport Verbond (IVV). Wandelaars die deelnamen aan een tocht van WSVL of aan een internationale wandeltocht, konden door dat IVV-lidmaatschap stempels verzamelen voor de gewandelde kilometers of tochten en zo een diploma, badge of speld bekomen als beloning. Dat systeem is al enige tijd op zijn retour.

Volgens WSVL waren er nog maar een 50-tal wandelaars die uitdrukkelijk naar een IVV-stempel vroegen. De meeste andere stempel- en kilometerverzamelaars nemen genoegen met een plaatselijke afstempeling of met het bijhouden van een digitaal wandelboekje. Bovendien merkt ook WSVL dat er steeds meer op eigen houtje wordt gewandeld, met name via knooppunten en een pak digitale wandelrouteplanners à la Wikiloc, SityTrail en andere Route You's. Heel wat lokale wandelclubs hadden tijdens de coronaperiode ook permanent bewegwijzerde plaatselijke wandelroutes ontwikkeld, waardoor op elk moment kon worden gewandeld en een soort controlesysteem via stempels niet van tel was.

WSVL ziet dus geen meerwaarde meer in een lidmaatschap van het paneuropese IVV, evenmin van de Belgische overkoepeling BVV. Allemaal overbodige administratieve last. Ook door enkele permanent bewegwijzerde langeafstandspaden van wandelclubs af te wandelen kon je zulke IVV-stempels verzamelen. In Vlaanderen ging het enkel nog om het Diepenbeekse Schoverikpad. In Wallonië ondermeer La Gaume Buissonnière, La Viroinvaloise en La Transardennaise®.

16 feb 2022 - Treinstapper 3 - Zeker niet elke wandelaar heeft zin om een lange-afstand-wandeling van 100 à 500 km af te leggen. Het doelpubliek van de vrijwilligersverenigingen die de GR-paden bewegwijzeren, is de niche van wandelaars op wie zulke schier eindeloze wandeltochten een soort magische aantrekkingskracht heeft. Toch zijn de bewegwijzerde GR-paden ook prima toegankelijk voor wie slechts af en toe een stevige dagtocht wil afleggen...met een treinstappergids in de hand.

De Treinstappergidsen van Grote Routepaden appeleren aan wandelaars die graag een dagvullende wandeltocht maken, waarbij zowel begin- als eindpunten vlot bereikbaar zijn. Hoe kan dat makkelijker dan met de trein? Relax reizen naar je startpunt, een stevige, goed uitgewerkte GR-dagtocht maken van 19 à 27 km en gezone vermoeid maar even relax weer naar huis treinen. Grote Routepaden heeft 10 zulke kant-en-klare trein – stap – treinvoorstellen uitgewerkt in een nieuwe Treinstappergids.

De populariteit van de vorige Treinstappergidsen (die nog steeds verkrijgbaar zijn) heeft er voor gezorgd dat er nu ook een derde gids van de sporen is gerold. Mét een bonus dit keer: niet 8 treinstapperideeën in één gids maar 10. Mooi verdeeld: telkens twee dagtochtenideeën per Vlaamse provincie. Gedetailleerde routekaarten én zorgvuldige trajectbeschrijvingen in twee richtingen maken het wel erg moeilijk om verkeerd te lopen. Ook de witrode en geelrode GR-tekens zijn telkens in beide richtingen aangebracht, vrije keuze dus in welke richting je je dagtocht wandelt. Handig als je bijvoorbeeld de treindagstapper tussen Oostende en Blankenberge wil wandelen: je kunt je tochtverloop gewoon omdraaien als een stevige strandwind die dag niet in de rug zou waaien.Enkel nog de treinuren checken en de wandelschoenen aantrekken voor een goed gevulde stapdag over Vlaamse wegels en paden…Deze geheel nieuwe en dus update publicatie is sinds kort kort te koop in de webshop van vzw Grote Routepaden.

20 jan 2022 - Gilbert's List 2022 - Voor het 29ste jaar op rij publiceert Gilbert Bastiaensen een lijst met adressen voor wie in Wallonië + grenssteek graag goedkoop onderdak slaapt tijdens zijn trekking. Een vrijwillig initiatief ism vzw Wegwijzer, samengesteld zonder commerciële benadering.

Veel adresjes die je niet elders in accommodatielijsten zal terug vinden. Geen vakantiehuizen die je voor een langere periode moet reserveren maar een bed voor de doortrekkende wandelaar die vaak maar één of enkele nachten verblijft. In totaal 331 adressen waar je in principe kunt overnachten voor max. 17,5 € of 22,5 € met ontbijt. Soms bereik je die lage prijs per persoon pas als je met meerderen onderweg bent. Telkens vermelding welk langeafstandspad vlakbij loopt.

Leden van Wegwijzer Reisinfo kunnen de lijst gratis dowloaden. Bezorging per mail of per brievenpost van de nieuwe lijst tegen kostenvergoeding (B: 4 € / NL: 4/7 €). Mail: gilbert.bastiaensen (at) pandora.be .

Ken je zelf een adres waar de doortrekkende wandelaar welkom is voor een goedkope prijs, dan is je input bij Gilbert zeker welkom.
12 jan 2022 - Shortlist Wandelroute van het Jaar -
De in februari geplande Fiets en Wandelbeurs in Gent gaat ook dit jaar niet door omwille van de coronamaatregelen. Dit heeft de jury van de Wandelroute van het Jaar niet belet om naarstig verder te zoeken naar de 'beste nieuwe Benelux-wandelroute' van 2022. In totaal zijn er 13 kandidaturen ingediend, een lijst die na veel wikken en wegen en uittesten werd gereduceerd tot een shortlist van vijf routes die nog kans maken op de eretitel. Wanneer de winnaar wordt bekend gemaakt staat nog niet vast maar dit zijn de 5 kandidaten in alfabetische volgorde:

1/ Biesboschpad (Nederland)
Het Biesboschpad is een 169 km lange Streek LAW die de sporen volgt van de watersnood uit 1421 en de strijd van de mens tegen het water illustreert, met name in het poldergebied ten zuiden van Dordrecht en het Nationaal Park Biesbosch.2/ Dutch Mountain Trail (Nederland)
Een meerdaagse tocht van 101 kilometer die in zuidelijk Nederland 'Seven Summits' (toppen) verbindt tussen station Eygelshoven en station Maastricht, met 1546 hoogtemeters.3/ La Lesse et La Lomme par les GR (Wallonië)

Grande Randonnée door en boven de rivierdalen van Lesse (105 km) en Lomme (60 km), op haar beurt een bijrivier van de Lesse. Een project van de Waalse GR-organisatie. Deze GR17 is deels gebaseerd op bestaande GR-paden zoals de GR 14, GR 151, GR 126, GR 129 en streekpad GRP 577 maar bevat ook 88 km (53%) aan nieuwe paden. Bewegwijzerd en voorzien van een uitstekende (franstalige) topogids. Daarnaast zijn er 10 rondwandelingen die aansluiten op de GR 17, goed voor nog eens 195 km aan wandelavontuur.4/ Hondsrugpad (Nederland)
Het Nederlandse deel van 166 km van de internationale Hondsrugpad-Hünenweg (325 km), dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita (Duitsland) met elkaar verbindt. Van Groningen naar Meppen en verder naar Osnabrück. Het traject voert over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden langs esdorpen en hunebedden en door historisch veengebied.5/ Ons Kloosterpad (Nederland)
330 km lange wandelroute geënt op knooppuntennetwerken langs 50 (voormalige) kloosters en abdijen en door de afwisselende landschappen van Noord-Brabant.02 jan 2022 - Populairste langeafstandroutes 2021 -
In het bizarre 'coronajaar' 2020 werd nog nooit eerder zo massaal 'dichtbij' een trekking ondernomen. Tijdens de eerste maanden van 2021 hield die trend van wandelen in eigen land nog aan. Door versoepeling van de verplaatsingsmogelijkheden wijzigde dat wandelpatroon weer wat vanaf de late lente van 2021. Velen zochten zoals vroeger vanaf juni weer verder gelegen oorden op voor een lange wandelvakantie.

Populairste wandelroute dichtbij (B + Lux) was in 2021 nog steeds GR 129 'Dwars door België' . Hoewel deze meer dan 500 km lange wandelroute tussen Brugge en Aarlen voor de pandemie zelfs niet in de top 10 voorkwam, topt ze nu al voor het tweede jaar helemaal bovenaan. De verklaring hiervoor is tweeërlei: enerzijds wandelinspiratie door de populaire TV-serie van Arnout Houben, anderzijds de vele langeafstandswandelaars die hun buitenlandse lange wandelvakantie inruilden voor een alternatieve 'binnenlandse' uitdaging. De grotere interesse om GR 129 te wandelen begon dan ook al enkele maanden voor Arnout Houben er mee op TV kwam.

In dezelfde lijn deden qua alternatieve terreinuitdaging relatief geaccidenteerde routes het goed de afgelopen twee coronajaren, zoals Streek-GR Vlaamse Ardennen en het Nederlandse Krijtlandpad. In de top 10 vinden we steevast een aantal klassiekers terug op een stabiele plaats, zoals GR 57, GR 16, Escapardenne en de Transardennaise. De formule van wandelen door, in en boven een diep ingesneden Ardennenrivier is onverwoestbaar en altijd populair geweest sinds het ontstaan van wandeltoerisme voor WO II.

In de top 10 duikt voor het eerst ook de GR 5A Kustroute op. Een opvallende stijger en stilaan een klassieker. Hoewel de Vlaamse kust voor een groot deel is verknoeid door bouwpromotoren en andere verkavelaars, heeft dit GR-pad aantrekkelijke verrassingen in petto door overgebleven duinen en groene corridors aan elkaar te rijgen. De kust afwandelen, zowel tijdens zomer als winter: een duidelijk afgebakende thematische tocht, bovendien vlot in etappes te volgen door de steeds vlot bereikbare kusttram.

De Luxemburgse paden hadden de voorbije jaren wat te lijden onder de reisbeperkingen en voor het Mullerthal Trail kwam daar nog eens stevige waterschade bij. Wellicht is de Luxemburgse padenpopulariteit van de Quality Trails weer helemaal terug vanaf 2022.

De drang om natuur 24/24u te beleven tijdens een lange tocht was een trend die zich nog steeds doorzet. Routes die uitgebouwd zijn rond bivakmogelijkheid onderweg deden het prima in 2021: de Waalse routes Entre Lesse et Lomme, La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay en Sentiers d'Art kregen allen meer passerende wandelaars.

Zo'n 220.000 site-bezoekers vonden in 2021 tochtinspiratie op Trekkings.be, een daling van 20 % tegenover 2020. Een minder sterke correctie dan verwacht, gezien het feit dat in 2020 door de harde lockdown liefst 107 % meer bezoekers op Trekkings.be langs kwamen dan in 'het normale jaar' 2019. Er werd in 2021 979.000 keer een pagina van Trekkings.be opgevraagd, gemiddeld 2.682 pagina's per dag.
De top 20 voor 2021

Tussen ( ) = notering 2020 - 2019 - 2018 - 2017:

1. (1 - 12 - 13 - 12) GR 129 Dwars door België
2. (3 - 1 - 6 - x ) Entre Lesse & Lomme
3. (2 - 2 - 1 - 1) Escapardenne Eislek Trail
4. (4 - 4 - 2 - 2) GR 57 Paden van de Ourthe / Noordpad
5. (5 - 7 - 7 - 6) La TransArdennaise®
6. (6 - 3 - 4 - 3) Escapardenne Lee Trail
7. (8 - 6 - 5 - 5) GR 16 Pad van de Semois
8. (11 - 19 - 20 - 27) GR 5A Kustroute
9. (7 - 5 - 3 - 4) Müllerthal Trail
10. (12 - 11 - 12 - 9) Grande Traversée Forêt Chimay
11. (9 - 9 - 11 - 8) GR 15 Monschau - Arlon
12. (10 - 9 - 7 - 7) GRP 571 Lienne, Salm, Amblève
13. (16 - 13 - 8 - 17) Langeafstandswandeling Hoge Kempen
14. (14 - 14 - 14 - 14) GR 573 Hoge Venen & Vesdervallei
15. (15 - 21 - 18 - 18) Streek-GR Vlaamse Ardennen
16. (13 - 20 - 21 - 20) GR 128 Vlaanderenroute
17. (19 - 18 - 16 - 15) GR 14 Parijs - Monschau
18. (18 - 25 - 24 - 24) LAW Krijtlandpad
19. (20 - 28 - 19 - 13) Gaumeroute La Transgaumaise®
20. (23 - 22 - 23 - 19) Sentiers d'Art

<<< Startpagina

<<< archief 2021