|
Van 1 maart 2024 tot eind mei 2024 wordt deze pagina weer continu opgevolgd om je te vertellen waar en wanneer je de mooiste lentebloeimomenten kunt beleven!
We schuiven dus nogal met de kleurenblokjes die per soort de beste belevingsmomenten aanduiden, afhankelijk van temperatuur en lichtsterkte. Plan je wandeling dus niet te lang op voorhand!
|
Opmerkingen:
* De bloeiperiode van narcissen of hyacinten in je tuin of op je vensterbank zijn geen referentie, de wilde varianten bloeien gewoonlijk veel later.
* Wilde narcissen bloeien ook (minder massaal) in natuurgebieden elders in België, de bloeiperiode is aanzienlijk vroeger dan op de Hoge Venen. Ongeveer 3 à 5 weken vroeger.
* Voor de orchideeën lichten we de periode op waarin je een maximaal aantal soorten kan zien, niet alle orchissen bloeien immers gelijktijdig, het is altijd wel te vroeg of te laat voor bepaalde soorten.
* Pluk nooit beschermde wilde bloemen, steel enkel met je ogen en je fotocamera. Planten uitsteken en thuis herplanten is ook totaal 'not done'. Bij orchideeën is het niet enkel wettelijk verboden, het is ook zinloos natuur kapot te maken want ze zullen niet groeien thuis omdat ze erg kieskeurig zijn in bodemsamenstelling.
* Zelf toffe suggesties voor uitzondelijke plekken waar bloemende lentetapijten liggen? Of leuke foto's van je lenteontdekkingen? Mail het of meld het via de facebookpagina van Trekkings.be, waar je ook foto's kan posten.
|
Bosanemonen
|
|
Ze zijn er altijd vroeg bij, die bosanemonen. De witte bloemhoofdjes (soms rozig gekleurd) draaien naar de zon en profiteren van het extra licht in het bos vooraleer de bladerdaken en hogere planten het bos kunnen overschaduwen. Bij regen of zwaarbewolkt weer sluiten de bloemen. Kies dus best een wandelmoment bij voldoende licht in het bos. |
Bloei: Nog niet / Begin / Volle bloei / Eindfase bloei / Uitgebloeid.
Waar wandelen? In veel loofbossen in Vlaanderen.
Toplocatie: Bijzonder dicht zijn de anemonentapijten in Bertembos (Vlaams-Brabant). Miljoenen bloemetjes kleuren dat bos wit met hier en daar een streepje geel van speenkruid. Vooral in het zuidoostelijk deel van het bos is de bloei massaal en erg dicht.
|
Wandelidee Bertembos:
1°
Bewegwijzerde Bertemboswandeing (7,2 km), loopt voor 1/3de door Bertembos. Zeshoekige wandelbordjes. Plan.
2° Wandeling in lijn in combinatie met openbaar vervoer: Over Streek-GR Dijleland vanaf NMBS Veltem tot Bertem (7 km) of verder door tot Leefdaal (11 km) of Tervuren (19 km). De GR loopt door Bertembos en is bewegwijzerd met geelrode tekens. Bussen naar oa NMBS Leuven langs de Tervuursesteenweg te Bertem, vanuit Bertem-centrum, Leefdaal of Tervuren.
3° Je kunt op topografische kaarten een bijna volledig onverhard wandeltraject uittekenen vanop de Oude Baan (café) te Bertem, door natuurgebied Koeheide + het zuidoostelijke deel van Bertembos.
Andere locaties: Bosanemonen zijn vrij algemeen voorkomend in veel Vlaamse loofbossen, van het Zoniënwoud tot het Heuvelland zijn soms uitgestrekte, dichte bloementapijten waar te nemen. Intense bloei oa ook in het Mollendaalbos (Bierbeek), Hallerbos, delen van het Zoniënwoud (bvb tussen station Groenendaal en de Koningsvijver), natuurreservaat Het Burreken in de Vlaamse Ardennen, enz.
|
Boshyacinten |
|
De kleurencombinatie van de eerste frisse beukenblaadjes, kale boomstammen en de paarse zweem van dichte tapijten boshyacinten is haast onwezenlijk. De boshyacinten verspreiden bovendien bij zonnig weer in het bos een zeemzoete geur.
Bloei: Nog niet / Begin / Volle bloei en magische lichtinval / Volle bloei zonder magische lichtinval / Eindfase bloei / Uitgebloeid.
Waar wandelen? In loofbossen zonder hoge kruidlaag, bij voorkeur in zowel jongere als oudere beukenbossen. Ga niet te laat in de bloeiperiode, het fenomeen is op zijn mooist als de lichtinval nog sterk is, voor de beuken een te dicht bladerdak beginnen te vormen en zo de omgeving verdonkeren.
Toplocatie: Hallerbos te Halle (Vlaams-Brabant). De 'hyacintenzeeën' hier kennen hun gelijke niet. Het fenomeen te Halle is inmiddels bekend tot ver over de grenzen. 15 jaar geleden, toen we voor het eerst het Hallerbos aanstipten, was die fotorush / instagramgekte er nog niet. Daarom: hou je niet van drukte, vermijd dan het Hallerbos, tijdens weekends is het enkel aangenaam voor wie wel van veel drukte houdt. Wil je de hyacintenbloei rustig beleven, denk dan eens wat origineler en kies een andere belevingsplek, zoals in de Vlaamse Ardennen. Kies liefst een zonnige dag uit, behalve onaardse kleuren krijg je er nog een geurend bos bij. |
Wandelidee Hallerbos:
Reebokwandeling Natuur & Bos (8 km), geelgetopte paaltjes. Plan.
GR 12 passeert door het Hallerbos maar pikt slechts een hoek van het bos mee. Het traject is beschreven in de topografische wandelgids over GR 12, deel Bergen-op-Zoom - Braîne-le-Château.
Andere locaties: Langs GR 128 en GR5A in de hellingbossen op de zanderige getuigenheuvels van West- en Oost-Vlaanderen: vooral Heuvelland en de Vlaamse Ardennen dus. Ondermeer Parc Yourcenar en aangrenzend Le Grand Bois, Rodeberg, Sulferberg, Kemmelberg, Argendaalbos (Kortrijk), Muziekbos, Lembeekbos, Raspaillebos, Bos Ter Rijst, Koppenbergbos, Kluisbos, Neigembos, natuurreservaat Maarkebeekvallei en zeker ook het Brakelbos. Het zuidelijke deel van Streek-GR Vlaamse Ardennen is ideaal wandelgebied om de geur en kleur van de boshyacinten op te snuiven aangezien je door verscheidene hellingbossen trekt.
In Henegouwen het Bois de Ghlin via GR 129 ten noorden van Mons en in sommige bossen van het Pays des Collines, zoals het Bois de Leuze te Frasnes.
In Waals-Brabant het Bois de La Houssière via GR 12 tussen Virginal-Samme en Henripont.
Tussen Macquenoise en Chimay (Henegouwen) over La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, oa 700 meter voor je RAVeL 156 een eerste keer kruist.
|
|
Wilde narcissen
Eifel /
Hoge Venen |
|
Naar schatting 15 miljoen wilde narcissen die op de uiterste oostgrens van België enkele beekvalleien geel kleuren. Een fantastisch verschijnsel, nergens anders op het Europese vasteland zijn ze zo massaal aanwezig. Dit fenomeen op de Belgische grens trekt vooral vanuit Duitsland een massa natuurliefhebbers aan, pik dus een rustig moment uit om van het natuurspektakel te genieten.
Bloei: Nog niet / Begin / Volle bloei / Eindfase bloei / Uitgebloeid.
Waar wandelen? / Toplocatie:
1° De beekvalleien van Holzwarche (bovenvallei) en Olefbach tussen Rocherath (B) en Hellenthal (D).
2° De beekvalleien van Fuhrtsbach en Perlenbach, gelegen ten zuiden van Höfen (D), ten zuidwesten van Kalterherberg (D) en ten noorden van de militaire zone van Elsenborn (B).
Beide zones liggen afgelegen en zijn bijzonder slecht ontsloten per openbaar vervoer. |
Wandelidee Wilde narcissen Eifel / Hoge Venen:
1° Zone Holzwarche + Olefbach. Voor wie graag zelf een traject uitstippelt op gedetailleerde stafkaarten. Je kunt eventueel vertrekken bij de houtzagerij langs de weg tussen Rocherath en Mürringen. Volg daar de Holzwarche stroomopwaarts langs narcissenweiden. Op deze plekken bloeien de narcissen vaak iets vroeger. Ongeveer 1 km verder zoek je paden uit die je noordwestelijk door bos in de vallei van de Jansbach brengen. Volg deze beek stroomafwaarts (noordelijk) tot waar ze in de Olef vloeit. Hier zit je volop in de narcissen. Je kunt zowel de vallei van de Olef in oostelijke als westelijke richting exploreren.
2° Zone Fuhrtsbach + Perlenbach. Je auto kun je parkeren te Höfen (bereikbaar via Monschau) op de grote parking van het bezoekerscentrum of bij de Höfener Mühle. Ofwel kom je met de auto via Kalterherberg. Vanuit dat dorp bij Monschau zijn de narcissenweiden bewegwijzerd voor autoverkeer. Die wijzers leiden naar het restaurant-hotel Gut Heistert, waar je kan afdalen in de vallei van de Perlenbach. Kijk op het afdrukbaar wandelplannetje. Google Maps variante , Monschau Toerisme narcissenwandelingen. Er zijn talloze padencombinaties mogelijk, zodat je de keuze hebt om een grote lus te maken of om kleine rondwandelingen te maken van slechts een paar kilometers.
3° Grande Randonnée 56 verbindt beide hogergenoemde narcissengebieden voor wie graag doortrekkend wandelt. Ook Het Wildnis Trail en de Weg des Gedenkens lopen langs narcissenweiden.
! Het lawaai van schietoefeningen / ontploffingen in kamp Elsenborn kan storend zijn. Een deel van de omgeving kan ontoegankelijk zijn omwille van schietoefeningen in het nabije militaire Kamp Elsenborn, dat kan het geval zijn voor de dalen van Perlenbach en Fuhrtsbach waar deze beken de grens met België vormen. Blijf op dagen met schietoefeningen daar langs de Duitse zijde van de grens. Kalender Elsenborn schietoefeningen.
Andere locaties: Verspreid in Wallonië en minder in Vlaanderen in niet te dichte bossen, langs rivieroevers of op afgelegen weiden en grassige hellingen. De narcissen staan er in minder grote concentraties. Bvb de Warchevallei tussen de stuwmeren van Bütgenbach en Robertville. 9 km lange luswandeling vanuit Weywirtz (kerk), via wandelknooppunten 25-22-40-26-29-23-18-34-33-richting 25. Hohnbachvallei (tussen Lontzen en Kelmis), linkeroever Ourthe tegenover camping Rendeux, Bois de l'Hôpital bij Bornival (GR 127 / GR 121 / niet ver van GR 12), Bois d'Angre te Honnelles (prov Henegouwen), het Raspaillebos te Geraardsbergen / Galmaarden of het provinciedomein van Huizingen.
Het hoogtepunt van de narcissenbloei vindt in lagere delen van België ongeveer 3 weken eerder plaats dan rond de Hoge Venen.
|
Daslook |
|
Waarom deze plant met look wordt geassocieerd, zal je geweten hebben. Het zijn niet de bloemen die de penetrante lookgeur verspreiden maar de bladeren van de plant. Wanneer hij aanwezig is heeft daslook de neiging om snel grote stukken bos in tapijtvorm te monopoliseren. Daslook bloeit wanneer de bomen al wat bladeren hebben ontwikkeld, de planten vertoeven dan ook liever in een beschaduwde omgeving maar met toch voldoende licht.
Bloei: Nog niet / Begin / Volle bloei / Einde bloei / Uitgebloeid.
Waar wandelen? Veelal in beboste rivier- en beekhellingen van Wallonië en in oude hellingbossen en parkbossen in Vlaanderen. Bij voorkeur In een beschaduwde omgeving (bos) op droge en lichte hellingen.
Toplocatie: Langs het riviertje Geul tussen Moresnet en Plombières (via de oeverpaden) en in Nederlands-Limburg tussen Valkenburg en Geulhem (Streekpad Krijtlandpad). |
Wandelidee daslook: Volg vanuit Valkenburg (NL) het Krijtlandpad langs de Geul tot in Geulhem. Dit populaire wandelpad met onderweg een paar cafés wordt ook gevolgd door Via Gulia. Wijk onderweg eventueel af door over de boshellingen van de Geul te wandelen.
Andere locaties: Er zijn nogal wat locaties in Vlaanderen en Wallonië waar daslook massaal aanwezig is. Raspaillebos tussen Geraardsbergen en Galmaarden (achter de camping op de Bosberg), park Ter Rijst te Herfelingen-Herne, Neigembos, Het Burreken (Maarkedal - Vlaamse Ardennen). in Wallonië delen van de Beneden-Semois en de Midden-Ourthevallei (bvb boven Hamoir en omgeving kasteel van Logne) maar ook in kleinere rivierdalen, zoals de vallei van de Solière te Ben-Ahin bij Hoei. Nog in Nederlands Limburg kom je langs een tapijt van daslook in het Savelsbos (tussen Gronsveld en Rijckholt) en eveneens langs het Krijtlandpad gelegen.
|
Wilde orchideeën |
|
In België zijn ongeveer 25 wilde orchideeënsoorten te vinden. De meest soorten zijn bijzonder zeldzaam. Je mag de kleine bloemetjes niet vergelijken met hun grote exotische varianten die je in tuincentra vindt. Toch zijn ook de orchideeën die hier van nature voorkomen schitterende verschijningen. Orchideeën zijn erg kieskeurig wat hun groeiplaats betreft. De eerste orchis die verschijnt is de diep paars gekleurde mannetjesorchis (eind april), terwijl de seizoensluiter de niet zo zeldzame en tot 1 meter hoge brede wespenorchis is (bloeit soms tot begin augustus). De ideale periode om een maximaal aantal soorten te zien ligt tussen 10 mei en 15 juni.
Bloei: Nog niet / Enkele soorten / Veel soorten bloeien /
Einde bloei op droge graslanden, hoogbloei op nattere graslanden / Uitgebloeid.
Waar wandelen? De meeste soorten verkiezen een kalkhoudende bodem, zoals hellend, schraal en zuiders gericht kalkgrasland of licht moerassig gebied dat wordt gevoed door opborrelend grondwater waar een hoge graad aan kalk in zit. Op zongerichte hellingen bloeien ze een tweetal weken eerder dan op vlakke graslanden. |
Toplocatie: De beste introductie tot het inheemse orchideeënrijk krijg je in Nederlands-Limburg. In het Gerendal bij Valkenburg en Gulpen ligt een half wilde orchideeëntuin die enkel te voet is te bereiken (Streekpad Krijtlandpad loopt er langs). Als je hier naar orchideeën speurt tussen 10 mei en 10 juni kan je tot 10 verschillende soorten waarnemen. Er worden infobordjes geplaatst waar opvallende planten uit de grond opduiken. De site wordt in het seizoen van de orchideeën beheerd door vrijwilligers van Staatsbosbeheer die je graag uitleg geven. De site is open voor bezoekers van 1 mei 2018 tot 18 juni 2018 van 10 tot 17 u. Gratis mits aanmelding in het gastenboek.
Wandelidee orchideeën:
1° Het Gerendal ligt lekker afgelegen in een stiltezone. De auto is er niet gewenst. Met openbaar vervoer ga je via Gulpen, Schin-op-Geul of Valkenburg vanwaar je enkele kilometers wandelt tot Gerendal. Veel combinaties van paden mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook het Krijtlandpad volgen, loopt tussen Gulpen en Valkenburg en passeert aan de ingang van Gerendal.
2° Wandel de eerste dagen van juni over Streek-GR Dijleland tussen Kampenhout-Berg (bushalte op de Haachtsesteenweg) naar Erps-Kwerps (7 km) of tot NMBS Veltem (13 km). Je passeert dwars door de bijzonder interessante natuurgebieden Torfbroek en Silsombos. Dat zijn plaatsen waar kalkrijk kwelwater opborrelt, ideaal voor een aantal orchideeënsoorten. Bij windstil weer kunnen er veel muggen zijn in deze natuurgebieden.
Andere locaties: In Vlaanderen kan je ze langs GR 128 bewonderen op de kanaaloevers te Moen (W-Vlaanderen) en in natuurgebieden niet ver van de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Streek-GR Hageland leidt je langs de Demerbroeken (Zichem) en het Walenbos (Houwaart), plaatsen waar eveneens orchissen voorkomen.
Bij Antwerpen-Noord groeit een verscheidendheid aan soorten op de Oude Landen.
Aan de kust passeer je over GR 5A Kustroute of via de knooppunten van wandelnet Kust langs vochtige duinpannen zoals te Ter Yde bij Nieuwpoort, De Fonteintjes tussen Zeebrugge en Blankenberge (enkel onder begeleiding) en het Westhoekreservaat van De Panne.
In Wallonië in de kalkband van de Calestienne die door delen van de Condroz, Famenne en Fagne-Famenne loopt. Vb in een natuurreservaat bij Lavaux-Ste-Anne, de natuurgebieden te Furfooz, op de zuidelijk georiënteerde hellingen van de Maas bij Dinant en op de zuidzijde van de 'tiennes' (ronde heuvels) in de omgeving van Nismes. Ook plaatselijk op zuidelijke zijde van de Sint-Pietersberg tussen Maastricht en Visé, in het bijzonder in beschermde zones aan de Waalse grenszijde bij Eben-Emael en Lanaye, in de buurt van het tracé van GR 5.
In het uiterste zuiden van België op de droge kalkgraslanden van de Gaume, zoals te Torgny en net over de Franse grens te Velosnes (op korte) wandelafstand van Torgny. Langeafstandswandelen over Gaumeroute, GR 129, GRP 577, La Gaume Buissonnière of La Lorraine Gaumaise.
Er zijn nog heel wat plekken waar orchideeën voorkomen, meestal zijn ze wel terug gedrongen in natuurreservaten.
Pluk NOOIT wilde orchideeën of steek ze niet uit: niet enkel ter bescherming bij wet verboden, planten zullen thuis ook niet groeien omwille van erg kieskeurige groei-omgeving.
(foto hieronder: enkele orchideeënsoorten gefotografeerd langs Belgische langeafstandspaden)
|
Zelf toffe suggesties voor uitzondelijke plekken waar bloemende lentetapijten liggen? Of leuke foto's van je lenteontdekkingen? Mail het of meld het via de facebookpagina van Trekkings.be, waar je ook foto's kan posten.
|
|
|
|