Voorstelling
> Deze megatrekking loopt door de Duitse Eifel, en de Luxemburgse, Waalse en Franse Ardennen. Het pad verbindt de mooiste landschappen van de Ardennen met die van de Eifel. Het Ardennen-Eifelpad werd door de eerste naoorlogse golf van frisse Europese denkers gecreëerd in de jaren '50 als een concrete realisatie van Europese integratie, en dat in een periode van (toen nog) gecontroleerd grensverkeer. Vreemd genoeg is dit internationale pad in deze tijd van open grenzen zijn grensloze glans grotendeels verloren. Terwijl Europese paden zoals de Santiagoroute een steil opgaande populariteit meemaken, plooit het Ardennen-Eifelpad terug in zijn verschillende nationale voegen. Veel wandelaars kennen wel delen van het oude AE-pad, zoals het huidige pad door de Semoisvallei. Erg weinigen wandelen het Ardennen-Eifelpad ook over de andere landsgrenzen heen en er is amper nog iemand die het hele wandelpad van ongeveer 800 km ook helemaal afwandelt.
> Ben je enkel geïnteresseerd in de Belgische delen van de oude GR AE? Ga dan beter meteen naar het wandelverslag over:
GR 15 Hoge Ardennen: Monschau - Spa - Houffalize - Martelange (- Aarlen)
GR 16 Semois (Aarlen -) Chiny - Bouillon - Bohan (- Monthermé).
De oude GR AE-etappepagina's over het Belgische deel zijn immers niet langer in dit verslag over het Ardennen-Eifelpad opgenomen.
Freilingen, zonsopgang in de Eifel
> Dit verslag is een poging om de verschillende puzzelstukjes van het oude Ardennen-Eifelpad nog eens bij elkaar te leggen, evenals de info die er over beschikbaar is. Uiteraard wandelden we het Ardennen-Eifelpad ook, ter illustratie daarvan een etappeverslag. Dit is een route voor die-hard langeafstandswandelaars, die op zoek willen naar 20ste eeuwse nostalgie van een van de eerste paneuropese paden. Deze pagina's vormen geen reisgids maar vergemakkelijken misschien wel je planning voor een AE-tocht, en anders laat je je gewoon eens op virtuele wandelschoenen 793 km meeleiden door 4 landen, langs het mooiste natuurschoon dat het oude Ardennenmassief en de Duitse Eifelregio te bieden hebben.
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> We stellen op deze pagina slechts kort het Ardennen-Eifelpad voor. Op de pagina 'wandelinfo' geven we je een pak tips mee voor wie inspiratie vindt in dit verslag om ook de tocht te ondernemen. Gezien de bijzondere rol als Europees pad doen we de hele geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling uitgebreid uit de doeken in een aparte geschiedenispagina. Daarna wandelen we de hele route en alle etappes. Ben je enkel geïnteresseerd in het Belgische trajectdeel van Monschau via Spa en Houffalize tot Martelange? Ga dan beter meteen naar het actuele verslag over GR 15 Hoge Ardennen. Of wil je enkel informatie over het deel door de Ardense Semoisvallei? Ga dan meteen naar het uitgebreidere verslag van GR 16 Semois. We hebben in 2014 de etappepagina's van GR AE door België verwijderd omwille van veroudering.
> Dit is enkel een persoonlijk wandelverslag, voor officiële informatie over het Ardennen-Eifelpad of de huidige routes die in het spoor lopen kan je terecht bij:
* Luxemburgs Ministerie voor Toerisme (GH Luxemburg)
* Eifelverein (Duitsland)
* Les Sentiers de Grande Randonnée (Wallonië)
* CDRP Ardennes (Frankrijk).
Routeverloop op een drafje & highlights AE
Brackvenn in de Hoge Venen
Langs de Duitse AE-paden
De Luxemburgse Sûrevallei
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad
GR 15 / 151 / 16
SENTIER ARDENNE-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE (SENTIER DE GRANDE RANDONNEE DES ARDENNES ET DE L'EIFEL)
> In het Groot-Hertogdom Luxemburg wandel je door het meest geaccidenteerde en meest spectaculaire deel van het landje: de Eisleck (eigenlijk een voortzetting van de Belgische Ardennen) en het merkwaardig geërodeerde landschap van Müllerthal en Klein-Zwitserland. Stevig op en af werk dus, dat begint al langs de Sûre en zijn stuwmeer en vervolgt met de sterk ingesneden vallei van de Our. Heel wat historische plaatsen liggen ook langs de AE-route: de burchten van Esch, Vianden, Esch, Beaufort, de stad Echternach. Onderweg tussen de Eisleck en Müllerthal zoekt het traject haast elke beboste heuvel op die in het landschap uitsteekt. In Klein-Zwitserland slingert het pad tussen bizarre zandsteenformaties, echt merkwaardig en verrassend wandelgebied. Het Ardennen-Eifelpad rijgt dus de meest aantrekkelijke gebieden aan elkaar in het Groot-Hertogdom.
> Eens voorbij Echternach loop je Duitsland in over de paden van het Eifelverein, aanvankelijk nog door gelijkaardige zandsteenformaties. In de regio rond Bitburg wandel je meer over verharde wegen door licht heuvelend landschap. Te Manderscheid duiken we de Lieservallei in, lange bospaden langs misschien wel de voor wandelaars mooiste riviervallei van de Eifel. Rond Daun lopen we dan rond de maren, oude vulkaanmeren. Na de geur van verbrand rubber langs het racecircuit van Nurburg, zoeken we het hoogste punt op van de Eifel en ook het meest oostelijke punt van het internationale AE-pad, Hohe Acht (808 meter). Langs het historische stadje Adenau volgen we ruwweg de Ahrvallei, langs het meer van Freilingen helemaal tot aan de bron van de Ahr in het pittoreske Blankenheim. De hoogteverschillen worden weer groter als we voorbij Gemünd het Nationaal Park Eifel intrekken. Stuwmeren en uitgestrekte loofbossen vormen hier de wandelomgeving in de Rurvallei, die er onderweg naar het 'postkaartstadje' Monschau alleen maar spectaculairder op wordt.
> Voorbij Monschau trekken we Wallonië binnen, maar GR AE bestaat in België sinds 2005 niet meer, het traject wel, onder GR 15 (Hoge Ardennen), een deel van GR 151 en GR 16 (Semois). Vanuit Monschau komt de oude AE België binnen over het unieke natuurgebied van de Hoge Venen, een eenzaam traject dat eindigt in de hoofdstad van duitstalig België, Eupen. Via het Gileppe-stuwmeer lopen we naar het mondaine Spa, voor een korte kuur? De Ardennen worden daarna verder doorkruist via de wilde watervallende Ninglinspobeek en de Amblèvevallei tussen de grotten van Remouchamps en de stad Aywaille. We zoeken daarna de Ardense hoogplateaus op waar tijdens het Ardennenoffensief zo hard werd gevochten: Stadjes als Houffalize en Bastogne herinneren daaraan. Tussenin liggen een pak stille Ardennendorpen en vooral veel bos en hoogvlakte. Even weer Luxemburg in langs de mooie Sûrevallei om dan voorbij Martelange het uitgestrekte woud van Anlier te doorkruisen.
> We verlaten tijdelijk de Ardennen om kennis te maken met de meer zuiders aanvoelende Gaume, onderweg naar de Semoisvallei. Dagenlang zullen we vervolgens de Semois volgen, de ene keer door de vallei, dan weer hoog boven op de heuveltoppen. Spectaculaire uitzichtpunten en historische plaatsjes als Bouillon wisselen elkaar af.
> Dit qua hoogteverschillen bijzonder traject wordt ook voorgezet als we voorbij Bohan de Franse grens oversteken voor meer Semoy. GR AE loopt uiteindelijk stilletjes dood in het dorpje Montcornet, waar we na 793 km de zuidelijke grens van de Ardennen hebben bereikt.
> Op de volgende pagina doen we de geschiedenis van dit Europese pad uit de doeken.
Vallei van de Semois
tussen Sainte-Cécile en Herbeumont
Verslag herzien, herwerkt en ingekort januari 2014
Ardennen - Eifel Pad (793 km)