> GR 573 is een 160 km lang, gemarkeerd wandelpad van het Waalse GR-net. Deze trek loopt volledig door de provincie Luik. Weinig paden bieden zoveel afwisseling als GR 573. Vertrekkend uit de Luikse stadsrand, met bijhorend lawaai van industrie en autoverkeer, loopt deze lange tocht - als je ongeveer halfweg bent - door één van meest fascinerende, wilde en stille landschappen van België: De Hoge Venen. Je steekt de Venen dwars over en passeert het allerhoogste punt van België (Botrange). Kilometers knuppelpaadjes helpen je de onvaste bodem van dit unieke biotoop te overbruggen.
Startpagina > Wandelen > GR 573 Hoge Venen & Vesder
Voorstelling
> GR 573 is een streekrondwandeling, maar zonder eenheidsprofiel in het karakter van landschap, architectuur of natuurlijke omgeving. Die diversiteit en sterke afwisseling is zonder twijfel één van de leuke aspecten aan deze tocht. De contrasten onderweg kunnen moeilijk nog groter zijn: De eerste dag trek je aan de rand van grootstad Luik door een gebied dat twee eeuwen lang sterk geïndustrialiseerd was, de beneden-Vesder, terwijl je 2 dagetappes later door het meest desolate en biezonderste stuk natuur van België zwerft, de Hoge Venen.
Hoogtepunten onderweg:

* Oude kuuroorden
: Spa en Chaudfontaine. Nostalgische art nouveau architectuur.
* Herstellende pioniernatuur op de heuvels van de beneden-Vesder, met name in de omgeving van Chaudfontaine en Trooz, met enkele unieke plantensoorten.
* Doorsteek over de Hoge Venen: De ruwe schoonheid van het meest waardevolle natuurgebied van België, de Hoge Venen. Oernatuur op het dak van België met een passage langs de uitgestrekte Fagne Walonne, het hoogste punt van België en een mooi natuurleerpad.
* Wandelen langs en over snelstromende veenbeken, de ingesneden en rotsige rivierdalen van Hill (Helle) en Hoëgne.
* "Les chemins des échaliers": Op een vijftal plaatsen onderweg passages door met hagen omzoomde weiden telkens via een reeks hekjes.
* Militair en religieus patrimonium: Basiliek van Chèvremont, fort van Chaudfontaine, de fotogenieke burchtruïnes van Franchimont, dorpen Theux en Polleur.
* Het stille historische centrum van het stadje Limbourg, ooit de hoofdstad van Limburg.
* Klein historisch patrimonium langs het pad: 'Perrons', veenkruisen en grenspalen met boeiende verhalen.
Hoe is dit verslag opgebouwd?

> We schetsen eerst uitgebreid hoe dit wandelpad is gegroeid in een bladzijde geschiedenis. GR 573 kadert perfect in een lange evolutie, startend bij flanerende dames die in de 18de eeuw over de promenades van exclusief Spa koketteerden, tot het tijdperk van de GSM- en GPS-wandelaar van de 21ste eeuw. Langs het traject van GR 573 zijn namelijk de belangrijkste stappen gezet in de hele evolutie van het wandeltoerisme in de Ardennen. (Als gegradueerde in toerisme heb ik voor die geschiedenis net een tikkeltje meer aandacht dan normaal.)
> Vervolgens geven we je een paar praktische tips en wandelinformatie mee om zelf deze tocht te ondernemen.
Van en naar het plateau van de Hoge Venen volg je snelstromende veenrivieren die van het plateau afwateren: De Helle, de Hoëgne en de Vesder. Lager loop je dan weer in een erg groen landschap van met hagen ommuurde weiden. Tussenin worden allerlei historische plekken gepasseerd: De kasteelruïne van de overmoedige 600 Franchimontezen, de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap (Eupen), het gekasseide stadje Limbourg, de hooggelegen abdij van Chèvremont of mondaine kuuroorden met art nouveaunostalgie: Spa en Chaudfontaine. GR 573 is ook een behoorlijk sportief pad, de gecumuleerde stijgingsverschillen die je dagelijks overbrugt - met name op het westelijke deel van de tocht - zijn aanzienlijk naar Belgische normen, meestal boven 500 meter. Het oostelijke deel omvat dan weer één van de langste stijgingen die je op een Belgisch pad kan wandelen: Van 190 meter in de vallei van de Vesder te Eupen naar 694 op het dak van België, Signal de Botrange. Samengevat: Gewoon een pad dat nooit gaat vervelen.
Beboste vallei van de Targnon nabij Spixhe
Passage over de Hoge Venen
Vorksplitsing in het land van Theux.
> Uiteraard gingen we zelf op stap, de tocht werd van km 1 tot 160 helemaal afgehaspeld, onderweg met oog voor detail in het landschap. We deelden de hele tocht in in 6 etappes, elk met bijhorend verslag.
> Als je na het lezen van deze informatie zelf zin hebt om op pad te gaan is de volgende stap de aanschaf van de topografische gids, uitgegeven door SGR, de Waalse vereniging van lange afstandsroutes. Je vindt er, behalve gedetailleerd kaartmateriaal en een minutieuze padbeschrijving, alle nodige informatie in om zelf een planning uit te werken.
Beenbreek, een fragiel veenplantje
GR 573 - 160 km