Wandelinfo
Startpagina > Wandelen > GR 573 Hoge Venen & Vesdervallei
Padkruisingen
GR 14 Parijs - Monschau
Parijs - Malmédy over zowat 800 km. Kruising met GR 15 te Odeigne. Verslag.
GR AE - 15
GR 15, onderdeel van het bijna 800 km lange Ardennen-Eifelpad, kruist GR 573 driemaal, te Eupen, Polleur en Spa. Verslag.
GR 412
GR 412, pad van de terrils, loopt door het oude Waalse steenkoolbekken in oost-west richting over 280 km. Een verbindingsroute van GR 412 met het treinstation van Angleur loopt te samen met GR 573 tijdens de eerste kilometers tussen Angleur en Chenée.
Tour de Chaudfontaine
Loopt te samen met GR 573 in de omgeving van Vaux-sous-Chèvremont en Chaudfontaine. Gemarkeerd wandelcircuit van 51 km rond Chaudfontaine. Verslag.
GR 56
168 km wandelen door de Oostkantons van België + 55 km verbindingsroutes. Loopt tesamen met GR 573 op het plateau van de Hoge Venen over verscheidene kilometers. Mogelijk zie je ook 'G.R.E.' markering, eveneens van deze route.

GR 563
148 km lang pad dat aan GR 573 raakt ter hoogte van Eupen en een paar km hetzelfde traject volgt. Dit pad beschrijft een circuit door het land van Herve en het grensgebied Vlaanderen - Nederland - Duitsland met de Waalse provincie Luik.

GR 5
De moeder aller GR-paden in België, onderdeel van de verbinding Noordzee - Middellandse Zee. Kruist GR 573 te Spa en te Nessonvaux + gelinkt met een 2 km lange verbinding vanuit Jévoumont. De huidige GR 573 bestaat trouwens voor een stuk uit oude delen van GR5, opgepikt na een hertekening van GR 5.
Moorroute
Internationaal wandel- en fietstraject met de venen als thema. Loopt door de Duitse Eifel en de Hoge Venen. Samen met GR 573 in de buurt van Herzogenhügel.
GR 57
GR 57 maakt contact op het meest oostelijke punt van GR 573 te Angleur. Volgt ruwweg de loop van de Ourthe en Luxemburgse valleien over 284 km. Misschien wel het populairste Ardennenpad. Verslag.
GRP 575
293 km lang GR-pad door de Condroz. Raakt niet rechtstreeks aan GR573 maar is er met een speciale 7 km lange en gemarkeerde route mee verbonden vanuit Jévoumont. Verslag.
Hertog Limburgpad
Pad van het NL-Limburgse St-Catharinagilde. Lus van 135 km. Loopt door de Euregio, klemtoon op de geschiedenis van het oude Hertogdom Limburg en het Land van Rode. Volledig beschreven in een gids maar niet systematisch gemarkeerd. Insignes, vaak op rustbanken. Tesamen met GR 573 in de omgeving van Limbourg, Goé en Eupen.
Tour de la Vesdre
160 km lang pad, eigenlijk grotendeels GR 563 en GR573 combinerend. Uitgewerkt door SGR en gefinancierd door Contrat de la Rivière Vesdre. Aanvullend variante verbindingen en 10 lokale circuits. Waar niet GR wordt gevolgd is de markering met een groen kruis en de letters 'CRV'. Interessant voor zij die de regio willen verkennen in dagcircuits.
Weg des Gedenkens
Internationale wandelroute van 94 km, in lus door de Oostkantons en de Duitse regio Hellenthal en Monschau. Thematisch opgebouwd rond de historische gebeurtenissen tijdens WO II. Opengesteld in 2015. Loopt even met GR 573 tesamen in de omgeving van Botrange. Verslag.
Topografische gids & GPS
>Zoals bij de meeste lange paden van het GR-type hoort bij de route een topografische gids. Je vindt er uiteraard een gedetailleerde routebeschrijving in maar ook de hele route ingetekend op detailkaarten van het NGI, afstandstabellen, hoogteprofielen en een pak praktische info zoals busnummers, toeristische diensten, gastenkamers, cafés en winkels onderweg, enz... Kortom, eigenlijk onmisbaar. De routebeschrijving is verlucht met foto's en achtergrondinformatie.
> Helaas is deze gids ééntalig Frans. Aangezien een groot deel van de info in schematische vorm is mag dat geen probleem zijn. Zie het als een mogelijkheid om je Frans bij te schaven onderweg. Uitgever is de Waalse vereniging Sentiers de Grande Randonnée (SGR). De meest recente editie (6de) is van december 2016.
> Kun je dit pad ook wandelen zonder de gids? Natuurlijk, je kan ook een hele verzameling wandelkaarten bij elkaar zoeken. In de gids heb je echter alles in één boekje en bovendien steun je met de aanschaf de Waalse vereniging van GR-paden die volledig werkt met vrijwilligers.
> De Waalse GR-organisatie geeft sinds juli 2016 ook officiële GPS-tracks vrij via hun website.
Padmarkering
Markering GR 573 in Wallonië (ROS-systeem)
Standaard-markering
(wit / rood).
Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, tijdelijke afkoppeling van het hoofdpad. Andreaskruis: Verkeerd pad.
Aard van de paden
Overnachten
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Luikse afdeling van SGR (Sentiers de Grande Randonnée) met de bekende witrode tekens. Er kan altijd wel een teken missen door bvb boskap maar algemeen bekeken is het zeer goed gedaan en onderhouden. Bewegwijzering in 2 richtingen.
> Lokaal kan de bewegwijzering lichtjes verschillen. Doordat delen van GR 573 ooit onderdeel waren van andere GR's kom je soms nog verouderde padmarkering tegen (Vb GR 5, G.R.E, enz.). De 'V' die er soms bij is geschilderd slaat ook op GR 573, het pad werd namelijk vroeger ook G.R.V. genoemd.
> Ter hoogte van Herzogenhügel, waar je de Hoge Venen oversteekt, is er een variant deel gemarkeerd dat een wat moeilijker stuk van ongeveer 5 km vermijdt. De markering van die variante route is met een dwarsstreep over de standaardmarkering.
> Er zijn ook een paar verbindingsroutes die GR 573 linken met andere GR-paden. Ze staan aangeduid bij de normale markering en het verloop ervan is terug te vinden in de topografische gids.
> Slechts een 20 % van de hele wandelroute loopt over een ondergrond van asfalt of beton, wat een vrij laag percentage is voor een Belgisch wandelpad maar een normale verhouding is voor een Ardennenpad. Meestal loop je op zo'n verharde stroken in de buurt van dorpen en steden. Een paar langere stukken over asfalt: Bij de start te Angleur tot voorbij Chenée. Ook tussen Pepinster en Theux via Ronde Haie, maar het is er wel erg rustig. De ondergrond van overige paden varieert: Bos, veen, knuppelpad, weide, veldweg, steenslagweg, enz.
> GR 573 passeert op het centrale deel korte reeksen hekjes in hagen (échaliers) die toegang geven tot weides. Het pad is er niet altijd even duidelijk, soms moet je even zoeken naar het volgende hekje, maar deze passages door weiden zijn eigenlijk één van de leukere aspecten van GR 573.
> Door de Hoge Venen en in de vallei van de Hoëgne loop je vaak over planken- of knuppelpaden. Alles bij elkaar toch wel 5 km van zulke paden. Ze liggen er om drassige stukken te overbruggen en om de natuur te beschermen tegen recreatieve druk van wandelaars. In de vallei van de Hoëgne zijn er de voorbije jaren een pak bij gelegd, vroeger was de passage door de bovenvallei een stuk avontuurlijker. Oudere knuppelpaden kunnen soms wat verrotte planken hebben.
> Op het plateau van de Hoge Venen kan je op sommige stukken wat wegzakken in de veenmodder, maar ook weer niet zo diep, tenminste als je op het pad blijft. Wandel je hier met jonge kinderen laat dan hier een volwassene voorop lopen. Wandel je met een hele groep, loop dan op de smallere paden in lijn, mede om de natuur niet nodeloos te beschadigen.
> Er zijn geen paden bij die gevaarlijk zijn of aanleiding kunnen geven tot hoogtevrees. Draag best een goeie wandelschoen die liefst waterdicht is, niet enkel voor de passage over de Hoge Venen maar ook voor de oversteek van weiden die je anders bij nat weer of dauw snel natte voeten bezorgen.
Onderweg over een graspad naar Nessonvaux
>Campings: De Waalse overheid brengt ieder jaar een gratis campinggids uit. Daarbij staat ook vermeld welk GR-pad er eventueel in de buurt passeert. Opt.be. Hun lijst is zeker bruikbaar maar allesbehalve volledig, een pak campings staan er niet bij, omdat ze niet aan bepaalde van hun criteria voldoen, wat helemaal niet betekent dat ze niet geschikt zouden zijn voor doortrekkende kampeerders.
° Membach, Camping Wesertal (op 1,3 km). Leuk kamperen in bos bij het water.
° Polleur, Camping Polleur (op 1,5 km, langs de autoweg Polleur - Theux).
° Sart-lez-Spa, Luxecamping Spa d'Or (400 m, in gehucht Stockai).
° Spa, Luxecamping Parc des Sources (ten Z van Spa, op 1,5 km Rue de la Sauvenière).
° Theux, Camping Syndicat d'initiative (1° Vanaf de westelijke arm van GR 573: Verlaat GR 573 tussen Pepinster en Hodbomont bij de N62 en wandel 200 m richting Theux, 2° Vanaf de oostelijke arm van GR 573: Wandel door Theux, langs de kerk en wandel de drukke N62 op 300 meter richting Luik).
Een probleem als je na een lange dagetappe op Botrange bent aangekomen. Geen kampeermogelijkheid, wild kamperen is geen optie want het is niet enkel verboden het is ook weinig respectvol om in deze beschermde omgeving wildkamperen te overwegen. Op 3 km van Botrange, te Ovifat is een eenvoudige camping, Les Charmilles. Neem anders een bus om van Botrange of Mont Rigi weg te geraken. Je kunt dan ook bvb de gîte d' étape van Eupen overwegen.
> Langs GR 573 zijn er enkele mogelijkheden om goedkoop onderdak te vinden in de vorm van gîte d'étape, natuurvriendenhuis, GIWAL of gelijkaardig. Volgende onderdakplaatsen liggen langs of kort bij het traject van GR 573:
° Hockai, Les Castors.
° Nessonvaux, Centre protestant.
° Eupen, Gîte d'étape.
° Fraipont, A.N. Hurlevent (op 3km)
° Spa, Les Nûtons.
Check voor meer details GIWAL, en gîte Eupen.
> Gilbert's List geeft je nog een pak adresjes mee waar je goedkoop onderdak kan vinden, soms langs of soms een paar km. Lokaties in Eupen, Fraipont, Hockay, Jehanster, Charneux, Membach, Nessonvaux, Polleur, Baelen, Sourbrodt, Spa, La Reid. Prijslimiet is 17€ voor selectie maar sommige plaatsen zijn pas goedkoop per persoon als je met 3 of 4 arriveert. Raadpleging van de lijst via de website van Wegwijzer voor leden of anders via Gilbert zelf.
> Behalve bovengenoemde budgetopties zijn er nog een pak 'chambres 'd'hôte' en hotels. Vraag een lijst op bij de toeristische diensten van de streek als deze duurdere optie je interesseert.
> Bivakkeren: Dit is kamperen op officiële of niet-officiële plaatsen waarbij je de tent recht zet kort voor zonsondergang en ze weer opbreekt kort na zonsopgang. Iemand die respectvol bivakkeert laat enkel de volgende morgen maximum wat platgedrukt gras achter. Doe je het onofficieel dan is discretie inherent, zoek dan best een afgelegen plek op, het blijft echter in principe illegaal, helaas en een beetje onterecht.
In 2017 kwam er echter bijzonder goed nieuws: er is nu een eerste officiële bivakzone langs GR 573, op de plek waar de Soor in de Helle vloeit, net buiten de stad Eupen. Bivakzone Soor is bovendien erg goed gelegen voor een snelle start van de lange en continu stijgende etape tussen Eupen en Botrange. Bivakzone Soor. Er zijn langs GR 573 eigenlijk nog wel wat mogelijkheden om je tentje discreet te plaatsen voor de nachtelijk uren. Kampeer NIET illegaal in of rond het natuurreservaat Hoge Venen. Het is niet enkel verboden, het is gewoon 'not done' om in dit kwetsbare natuurgebied te bivakkeren.
Openbaar vervoer
> Trein: GR 573 is vrij goed bereikbaar, mogelijk ten oosten van Luik gepaard gaand met overstap in het station van Pepinster of Verviers:
Lijn Luik - Verviers - Eupen:
Angleur (start GR 573), Chenée, Chaudfontaine, Trooz, Nessonvaux, Pepinster, Dolhain (op 1,5 km), Verviers (op 2,5 km via GR-aanlooproute), Eupen (op 1,5km).
Het station van Chaudfontaine werd in september 2018 heropend.
Via de lijn Spa - Pepinster:
Spa (op 1 km), Franchimont, Theux.
> Bus: TEC brengt je zowat overal langs het traject. Ook op de wegen die door de Hoge Venen snijden en Malmedy met Eupen en Verviers verbindt passeren bussen. Haltes daar te Botrange en Mont Rigi.
> Raadpleeg de sites van NMBS en TEC voor de tijdstafels.
> Terug naar GR 573, klaar om eindelijk aan de 160 km lange tocht te beginnen, zie volgende pagina.
> Delen van de Hoge Venen kunnen omwille van droogte en brandgevaar of om een andere reden worden afgesloten. Rode vlaggen bij de toegang tot kritieke gebieden. Volgens SGR is er echter permanent toegang voor GR 573, aangezien het traject grotendeels op de rand van het natuurreservaat loopt. Wel is het zo dat van 25 apil 2011 tot half juli 2013 het hoofdtraject van GR 573 afgesloten was over een afstand van 3 km tussen de brug over de Helle bij Herzogenhügel en tot Clefaye, omwille van een verwoestende veenbrand. Hoewel ook het natuurleerpad van Fagne de la Pôleur binnen het natuurreservaat valt, is hier een uitzondering van kracht en is dit knuppelpad ook in geval van 'rood alarm' in principe toegankelijk. Wie nog nooit op de Hoge Venen was raad ik aan om even op de trajectpagina Eupen - Mont Rigi de inleidende infopunten te lezen over wandelen op de Hoge Venen.
> Periode van drijfjacht van 1 oktober tot 31 december. Rode borden verbieden doorgang op bepaalde dagen. Gele borden hebben enkel een adviesfunctie. In de bossen en velden langs GR 573 wordt minder gejaagd dan op veel andere lange paden in Wallonië maar controleer de data en plaatsen best vooraf via de gemeentelijke websites ('dates des battues' of 'dates de chasse') of telefonisch via DNF. Laat extra ruimte in je dagplanning om eventueel onvoorzien rond het afgesloten gebied te wandelen. Een andere vorm zijn loer- en bersjacht, ook in augustus en september, enkel tijdens ochtend- en avonduren. Weinig kans die jachtvorm een probleem is.
Toegankelijkheid
> Wil je extra informatie over de streek, enkele van de best uitgeruste toeristische diensten onderweg zijn gelegen te Chaudfontaine, Spa en Botrange (natuurcentrum).
> Is bij je passage door de Hoge Venen je fascinatie opgewekt voor dit unieke natuurgebied dan kan je in het natuurcentrum van Botrange een uitstekende selectie aan boeken en kaarten vinden over het gebied. Van hieruit worden zeer regelmatig allerlei thematische wandelingen georganiseerd in en rond de Hoge Venen, waarbij je soms ook de kans krijgt om begeleid delen van het reservaat te bezoeken die niet algemeen toegankelijk zijn.
> Een vereniging van 'venenkenners' die al meer dan 50 jaren bestaat is 'Les amis de la fagne', ze organiseren eveneens wandelingen en brengen regelmatig interessante publicaties uit, waaronder een tijdschrift.
GR 573 - 160 km