Startpagina > Wandelen > Streek-GR Groene Gordel
> Streek-GR Groene Gordel loopt slechts voor tweederde van de afstand over een eigen uniek traject! Sommige delen lopen in het spoor van andere GR's: GR 128, GR 512, GR 126, GR 12 en hun variante trajecten. Tot 2019 had Streek-GR Groene Gordel enkel witrode bewegwijzering op zo'n gemeenschappelijk traject met een doorlopende route. Sinds 2019 wordt Streek-GR Groene Gordel echter over het ganse traject voorzien van een eigen geel-rode bewegwijzering. Op delen waar de de route samenloopt met een andere Streek-GR, zoals bij Tervuren en Vossem, is het even opletten om bij afsplitsingen de juiste geelrode tekens te volgen.
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Vlaams-Brabantse afdeling van Grote Routepaden.
> Er kan altijd wel een teken missen onderweg door bvb boskap. Algemeen bekeken is de uitpijling echter goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen. Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem. Prima werk van de GR-vrijwilligers.
> Bewegwijzering is in twee richtingen. Wil je het pad volgen in de richting zoals beschreven in de topogids, dan moet je de ronde die GR Groene Gordel maakt in tegenwijzerzin wandelen.
> Het voordeel van een GR-pad dat altijd in de buurt van Brussel blijft en door een relatief dicht bevolkt gebied loopt, is dat er volop keuze is aan verbindingen met trein en bus. Streek-GR Groene Gordel kun je dus vrij makkelijk in gescheiden dagetappes delen waarbij je je van en naar start- of eindpunt van de wandeldag verplaatst per trein of bus.
> Streek-GR Groene Gordel loopt langs een aantal treinstations die onmiddellijk langs of binnen een wandelafstand van 1 km van de route liggen. Dat zijn in tegenwijzerzin Halle (0 m), Sint-Genesius-Rode (0 m), Groenendaal (0 m), Kortenberg (0 m), Eppegem (0 m), Mollem (0 m) en Ternat (500 m).
Kaart, gids, GPS
Padmarkering
Aard van de paden
Openbaar vervoer
Beste wandelperiode
'Wandelbomen' op splitsingen met andere GR-trajecten
Bospad te Groenendaal
Pad nabij Goudveerdegem
Pad van Halle naar Buizingen
Pad te Sint-Laureins-Berchem
Station Mollem
Lente bij de Koningsvijvers te Groenendaal.
Miljoenen anemonen kleuren het woud.
Goudgeel Zoniënwoud begin november
Herfst, paddenstoelentijd
in de Brabantse bossen. De spechtinktzwam is eerder een zeldzame verschijning maar in het Zoniënwoud komt hij talrijk voor.
Station Groenendaal
> Streek-GR Groene Gordel loopt over snel wisselende paden van diverse samenstelling. De verhouding verharde / onverharde paden en wegen is ongeveer als volgt:
* 20 % onverharde paden (natuurlijke ondergrond)
* 30 % licht verharde paden (grind, kiezel, dolomiet, steenslag, enz)
* 50 % verharde paden of wegen (asfalt, beton, klinkers).
> Het is niet evident om in Vlaams-Brabant lange trajecten te vinden die ontsnapt zijn aan kunstmatige verharding. Toch is men daar bij Streek-GR Groene Gordel nog mooi in geslaagd. Wandelpaden en -wegen moeten wel vaak worden gedeeld met andere recreanten zoals fietsers en mtb'ers of met landbouwvoertuigen.
> Onverharde paden heb je het vaakst waar agrarisch landschap nog overheerst (bvb het noordwestelijke deel van de GR en in het Pajottenland) en tijdens de zeer lange doortocht van het Zoniënwoud (van Sint-Genesius-Rode tot Tervuren). Streek-GR Groene Gordel maakt vaak gebruik van parkpaden, buurtpaden, kerkwegels, gerehabiliteerde 'trage wegen' en verbindingsvoetpaden tussen woonkernen. Tof zijn ook de oude holle wegen in golvend landschap, bvb tussen Vossem en Kortenberg.
> Er zit af en toe stevig wat golving in het landschap, met name in het zuidelijke Pajottenland, tussen Halle en Dworp, in het Zoniënwoud voorbij Groenendaal en tussen Vossem en Everberg.
> Bij droge weersomstandigheden volstaat een lichte sportschoen. Er zijn geen gevaarlijke paden bij.
> Aanvullend is er nog eens het sterk uitgebouwd busnet van De Lijn. De belangrijkste busterminals van de regio bevinden zich te Halle, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Zaventem luchthaven en Leuven-station. Mogelijk moet je via die stations om indirect je bestemming te bereiken. Treinstations zijn vaak het begin- of vertrektpunt van de bussen.
> Op Google Maps of in de topografische gids van Streek-GR Groene gordel kun je bushaltes en -nummers terug vinden. Gebruik de routeplanners van NMBS en De Lijn om je trajecten uit te zoeken.
> Dit GR-pad is het hele jaar toegankelijk. 's Winters zal je op sommmige plaatsen wat over modderige veldpaden moeten wandelen (zoals tussen Vossem en Kortenberg of tussen Merchtem en Mazenzele). De lente en de herfst zijn de meest uitgelezen periodes om over Streek-GR Groene Gordel te wandelen.
> In de lente ontluikt vanaf half april in de beukenbossen van de groene gordel fris groen aan de bomen. Half april kun je in het Zoniënwoud hele tapijten bosanemonen bewonderen naast nog meer maar minder opvallend fraais aan planten. In de velden zijn de saaie maïsakkers nog niet opgeschoten.
> 's Zomers kun je in het parkdomein van Coloma te Sint-Pieters-Leeuw duizenden soorten rozen ontdekken. In de unieke Plantentuin van Meise is er in elk seizoen wel iets te ontdekken.
> Ons favoriete wandelseizoen op Streek-GR Groene Gordel is in tegenstelling tot Streek-GR's Dijleland en Hageland echter niet de lente maar de herfst. Waarom? Omwille van de vele kortere en lange bospassages op Streek-GR Groene Gordel. De Vlaams-Brabantse loofbossen bestaan vooral uit beuken (en ook wat eiken) en hun bladerdaken kleuren eind oktober / begin november diep oranje. Echt een spektakel als je er op het juist moment bent. Mooiste bos is uiteraard het Zoniënwoud, waar je bijna 15 km lang doortrekt. Ook in het Park van Tervuren, het Kravaalbos (Mazenzele), het Warandepark (Kortenberg), het Hellebos (Kampenhout) en in het domein Gaasbeek is het dan volop genieten van de herfstkleuren en -geuren.
Kruisende langeafstandspaden
> Op de volgende pagina verkappen we Streek-GR Groene Gordel in etappes, daarna wandelen we de hele route ook af volgens die etappe-indeling.
Veldweg tussen Sint-Kwintens-Lennik en Gaasbeek
> Toerisme Vlaams-Brabant is uitgever van een topografische gids over Streek-GR Groene Gordel. Samenstelling door vrijwilligers van vzw GR-paden. In het 96 pagina's tellende gidsje vind je een routebeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en alle praktische informatie die je als wandelaar nodig hebt. Het routeverloop is enkel in tegenwijzerzin beschreven. Er is ook een suggestie tot etappe-indeling en voor wie zich liever beperkt tot een dagtocht zijn er enkele ideeën uitgewerkt.
> Achterin zitten een reeks topografische kaartafdrukken waarop de route is ingetekend. Zowat alle andere GR-trajecten in de streek worden gerecupereerd als aanlooproute, verbindingsroute of variant traject. Dat zorgt voor een slecht overzichtelijk beeld van de route. Er komt wat studie bij te pas om precies te bepalen hoe je moet wandelen.
> De gids werd uitgegeven in mei 2013. Hoewel er hier en daar dus trajectveranderingen kunnen zijn kan het geen probleem zijn om je weg ermee te vinden. De gids is te koop bij Grote Routepaden of in een aantal boekenwinkels, met name in Vlaams-Brabant (9 €).
> Nog op de website van Grote Routepaden kun je ter vervanging of aanvulling van de gids GPS-tracks vinden. De route is op die website ook ingetekend op Google-kaarten en je kunt er eventuele routeaanpassingen downloaden.

Bewegwijzering Streek-GR Groene Gordel 1
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad. Variant traject.
Streek-GR Hageland
Een Vlaams-Brabantse streek-GR. 160 km lange ronde door de provincie Vlaams-Brabant. We volgen over de GR Groene Gordel de verkapte delen van deze Streek-GR zeer vaak. Verslag.
Streek-GR Dijleland
Een streek-GR in de provincie Brabant met de valleien van Dijle, Zenne, Voer, Laan en IJse als thema, 131 km lang. GR Groene Gordel volgt Streek-GR Dijleland doorheen Tervuren en Vossem over 8 km en nogmaals 3 km doorheen Elewijt. Verslag.
GR 12 Amsterdam - Parijs
1000 km lange GR. Vertrekt als het Floris V-pad in de omgeving van Amsterdam en komt vanuit Bergen-op-Zoom Vlaanderen in om zo door te lopen als GR 12 via Brussel richting Parijs. GR Groene Gordel volgt GR 12 een tweetal kilometer voorbij Dworp en nogmaals veel verderop door Grimbergen.
GR 126 Mariekerke - Membre-sur-Semois
270 km van de Antwerpse Scheldevallei via Brussel naar de Luxemburgse Semoisvallei. We volgen daarvan een stukje van 2 km in de omgeving van Brussegem. Aan de andere kant van Brussel lopen we kort met GR 126 te samen in het Zoniënwoud tussen Sint-Genesius-Rode en de Langerodevijver.
GR 128 Vlaanderenroute
650 km lange GR van de Opaalkust tot Aken, dwars door Vlaanderen en zijn uiterste uithoeken. Over de GR Groene Gordel volgen we GR 128 tussen Elewijt en Eppegem en langere tijd (zowat 10 km) van Brussegem tot in het Kravaalbos voorbij Mazenzele.
GR 512 Diest-Geraardsbergen
Een GR van 175 km die de uithoeken van de provincie Vlaams-Brabant dwarst in lijn. Loopt te samen met GR Groene Gordel door het Zoniënwoud, het deel dat onder de Koninklijke Schenking valt te Tervuren. Nogmaals lange tijd te samen van Sint-Martens-Lennik tot in de buurt van Halle, af en toe onderbroken voor een alternatief traject van Streek-GR Groene Gordel.
GR 579
Een Waalse GR die het hart van Brussel linkt met dat van Luik via de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Luik. 148 km lang. Loopt een eind te samen in het Zoniënwoud voor Tervuren. Verslag.
GR Bru (8)
Een stukje GR dat een verbinding vormt tussen GR 12 en GR 512 om zo een rondwandeling te maken van 26 km in het kader van wandeling 8 uit de GR Brussel-gids. We raken dit verbindingsstukje even tussen Dworp en de papiermolen van Herisem (Alsemberg).
Voettocht in Pajottenland
Dé langeafstandwandeling van het Pajottenland, 205 km lang. We lopen vaak voor (meestal) kortere tijd in het spoor van dit pad tussen Koudertaveerne (Kruisborre) en Halle. Verslag.
Via Brabantica
Pad van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en zijn Waalse zustervereniging. Komt vanuit Nederland (Bergen-op-Zoom) en loopt zuidelijk naar Brussel, Halle en Nijvel en verder naar Frankrijk en Spanje op het netwerk van Santiagopaden. Loopt in het spoor van GR Groene Gordel van Eppegem tot voorbij Grimbergen en nogmaals te Halle en Buizingen.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Streek-GR Groene Gordel (147 km)