Aziz Paul Yolu
St Paul Trail
(600 km)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Luc Selleslagh 2004 - 2021
> Ben je vooral geïnteresseerd in de archeologische vondsten dan kan je aanvullend enkele musea bezoeken. In het museum van Antalya staan heel wat beelden van Perge tentoon. Niet op de St Paul Trail maar ook in Pisidië gelegen is een voor Vlamingen niet te missen archeologische plaats : Sagalassos. Link: www.sagalassos.be.
Sagalassos is schitterend gelegen maar wat moeilijk te bereiken. Maak er een dagtrip van vanuit Antalya met gecombineerd openbaar vervoer naar Aglasun. Het archeologische project van prof Marc Waelkens wordt ter plaatse uitgelegd op borden in Vlaams en Turks en in de zomermaanden zie je de Vlaamse archeologen van de KUL aan het werk. Momenteel worden interessante vondsten ondergebracht in het museum van Burdur. Prof Waelkens toert elk jaar door Vlaanderen met een roadshow over de nieuwste ontdekkingen in Sagalassos. Zijn voordrachten zijn een absolute aanrader.
> Mogelijk ook interessant (maar ik heb het niet bezocht) is het museum van Isparta. Hier zijn de belangrijkste vondsten ondergebracht die gevonden zijn op een aantal sites die de St Paul Trail aandoet. Isparta is snel te bereiken vanuit Eğirdir en is voor de rest een grote en eerder lelijke stad.
> Over het leven van deze vaak omstreden apostel zijn talloze werken gepubliceerd. Een recent en erg kritisch werk komt van de Nederlander Thijs Voskuilen. Onder de titel “Alias Paulus” probeert de auteur Paulus te ontmaskeren als een spion, intrigant en provocateur in dienst van de Romeinen. Voskuilen bracht zijn bevindingen samen in een doctoraatsthesis. Het boek van revisionist Voskuilen is uiteraard nogal provocerend maar wel onderbouwd, het dient kritisch te worden gelezen en af en toe met een knipoog.
> In de souvenirshops bij Antiochië in Pisidië zag ik enkele boeken die wel interessant kunnen zijn voor wie meer achtergrondinfo zoekt. Ik ben de titel vergeten maar één boek ging specifiek over de reizen van Sint-Paulus in Turkije (in Frans, Duits of Engels). Het is ook elders te koop, zoals in musea.
> Over de reizen en het leven van Sint Paulus is het Nieuwe Testament uiteraard een interessante bron. Met name het boek Handelingen der Apostelen, hoofdstuk 14,vers 14-52 bericht uitvoerig over de eerste missiereis die via Perge en Adada naar Antiochië in Pisidia liep. De pogingen tot kerstening in Antiochië in Pisidië (Yalvaç) rond het jaar 50 worden er in beschreven. Het boek Handelingen vertelt verder nog de rest van Paulus’ avontuurlijke rondreizen en gebeurtenissen. Daarnaast zijn er de brieven van Paulus (al dan niet door Paulus zelf geschreven), gericht aan christelijke gemeenschappen van oa. Rome, Efese, Filippi,Thessaloniki enz…
> In het Nederlandse outdoormagazine Op Pad van april 2004 verscheen een artikel over de St Paul Trail. Journalist Roel van den Eijnde is er op gebrand om steeds als eerste te berichten over de projecten van Kate. Hij liep een paar stukjes van de route nog voor de markering was aangebracht en schetst de achtergrond rond de creatie van dit nieuwe lange afstand wandelpad. Een uitstekend artikel als je wat meer wil weten over de moeilijkheden die gepaard gaan bij de realisatie van een GR in een land waar wandelen voor je plezier nog als excentriek wordt ervaren. Zoals steeds in Op Pad is er een mooi overzichtskaartje bijgevoegd en heel wat praktische tips van de auteur. Als je geabonneerd bent op dit magazine kan je op hun website ook een extra infoblad over de Saint Paul Trail vinden : www.oppad.nl
> Kate Clow was in maart 2005 te gast op Reismarkt in Brugge.
> Update mei 05 : Een uitgebreid artikel over de SPT staat in het tijdschrift "Op Weg" van april/mei 2005.
> Aanvullend op de reisgids heeft Kate in augustus 2004 een vernieuwde versie gelanceerd van haar website rond trekking in Turkije. Uiteraard komen vooral de Lycian Way en Saint Paul Trail hier aan bod. Interessant zijn de correcties op het boek, updates en aktuele info over oa transport langs de route, overnachtingsmogelijkheden en moeilijkheden onderweg. Verder verneem je er nog het één en andere over Kates projecten en geven enkele foto’s wat sfeerbeelden. Absoluut te raadplegen.
Adres : www.stpaultrail.com/

> Er zijn op dit moment geen andere interessante weblinks over dit pad, wat in de toekomst wellicht verandert. Zoek op Google niet enkel onder “saint paul trail”, maar ook onder “st paul trail”.
> In vergelijking met het boek dat over de Lycian Way is verschenen heeft Kate geprobeerd haar engels taalgebruik wat te vereenvoudigen met als doel de vele anderstaligen die dit boek gebruiken ter wille te zijn. Er zijn plannen om het boek ook uit te brengen in andere talen.
> Bij het boek zit een uitneembare kaart, speciaal gemaakt door een Hongaarse student. Het is een hele verbetering in vergelijking met de schetsmatige kaart die het boek van de Lycian Way vergezelde. De kaart van de Saint Paul Trail is op een schaal van ongeveer 1:100.000, dus niet gedetailleerd genoeg om te raadplegen in geval je het pad kwijt raakt. Toch is het een mooie overzichtskaart met hoogtelijnen en praktische info. Goed kaartmateriaal voor trekking in Turkije blijft een pijnpunt in dit land. Deze kaart is alvast een hele vooruitgang.
> Het boek “Saint Paul Trail” verscheen in april 2004 en is in de engelse taal. Update jul 05. Nu ook in het Turks verkrijgbaar. Net voor ik naar Turkije vertrok kocht ik het boek in Amsterdams gespecialiseerde reisboekhandel Pied à Terre, op dat moment de enige boekhandel in Europa die het boek al stockeerde. Ondertussen zou het boek ook in België moeten verdeeld zijn in de reisboekhandels, bvb Atlas & Zanzibar. De verdeling gebeurt door de Engelse distributeur Cordee.
> Het boek kopiëren ipv te kopen is echt zonde in dit geval, de verkoop zorgt voor wat schrale inkomsten voor een project waar erg veel tijd en geld is ingekropen. Achter de St Paul Trail staat noch een organisatie noch een hoofdsponsor. Respecteer het werk van Kate Clow. Wel is het zo dat ik van mijn boek zelf kopieën nam met als enige doel onderweg slechts met 1 of een paar bladeren in de hand te lopen ipv een heel boek dat al snel zou zijn verwoest.
Dag Km Staptijd Plaats Voorzieningen
6 0 0 Bedre strandpark Zwemmen,water,kamperen,kleine shop,resto ('s zomers),dolmus
- - 2u25 Beydere Water
- - 1u55 Herdershut Bron op 200 m met kampeerplek
- - 2u20 - Bron,kampeerplek
- - 0u50 Splitsing voor klim Barla Bron, optionele klim naar Barla (2799m)
- - 0u20 - Bron
- - 3u10 Via omweg Bron
- - 0u30 Barla dorp Shops,bakkerij,overnachting,bus
- 23,9 T:11u40 - -
> In het spoor van de markeerders met witte en rode verf heeft een Zwitser de route GPS gemarkeerd, wat resulteerde in zo maar even 800 GPS-wegpunten, met oa de ligging van dorpswinkeltjes en waterpunten. Door deze wegpunten konden ook gedetailleerde hoogtegrafieken worden opgemaakt. Alle coördinaten zijn opgenomen in het boek. GPS-fanaten vinden deze route wellicht fantastisch.
> Toch ook even een minpunt van het boek vermelden: De onoverzichtelijkheid wat tochtindeling, wandeltijden en faciliteiten betreft. Het staat er allemaal wel in maar het is wat zoeken. Zelf heb ik dat opgelost door uit de dagtochten de kerninformatie in schema te destilleren in Excel bvb. Ik pik er even een etappe uit om te illustreren hoe ik de informatie herwerkte:
> Uiteraard de reisgids “St Paul Trail” door Kate Clow. Niemand anders dan Kate kan zo’n uitstekend boek schrijven over deze wandeltocht. Niet alleen heeft deze vrouw zelf al die paden uitgezocht, soms met de hulp van de lokale bevolking, haar honden of lokale overheden, ze heeft bovendien ook uitstekend onderzoek gedaan naar de streek, de geschiedenis van de paden, de bewoners van de streek en alle mogelijke achtergrondinfo.
> Erg uitgebreid gaat het boek in op de geschiedenis en exploratie van een aantal archeologische plaatsen die je op de tocht passeert. Hierdoor is het boek ook bruikbaar voor zij die niet zo geïnteresseerd zijn in wandelen maar wel in afgelegen en eerder onbekende vergane steden uit de klassieke periode.
> Het boek staat bol van praktische info en tips verzameld door jaren te wandelen in dit gebied.
> Op dit moment zijn er 3 belangrijke bronnen :
Byzantijnse ruïnes onderweg naar Kasimlar
> Rekening houdend met de zomerse warmte in Turkije zijn grotere delen van deze tocht dan ook best te doen in de zomer, gezien de hoogte en de iets meer getemperde hitte op de hoogplateaus en in het gebergte dan aan de kust.
> Qua praktische voorzieningen in de SPT een moeilijker tocht dan de Lycian Way. De SPT trekt vaak door onherbergzaam gebied waar amper bewoning is en waar behalve bronnen of waterputten geen andere faciliteiten zijn. Het vraagt dus een wat uitgekiende planning qua overnachting, eten, enz..Voor langere afstanden op dit pad is kamperen onvermijdelijk. De tocht komt in tegenstelling tot de Lycian Way erg weinig in toeristische plaatsen met de bijhorende faciliteiten. De enige steden van enige betekenis die worden aangedaan, buiten vertrekplaats Antalya en eindpunt Yalvaç, zijn het mooi gelegen Eğirdir en het kleine Sütçüler. Beide plaatsen zijn goeie uitvalsbases om enkele dagtochten te ondernemen, maar daarover verder meer. Op de Lycian Way dan weer is het makkelijker om wat stukken te combineren met openbaar vervoer en pensions.
> Kennis van wat Turks is een absolute noodzaak op het pad. Bij de herders die je onderweg tegenkomt en onder de dorpsbevolking onderweg zal je gewoonlijk niemand tegenkomen die iets anders spreekt dan Turks.
> Net zoals de Lycian Way is de route besproken in een uitstekende reisgids en de markering onderweg vond ik zelfs beter dan op de Lycian Way.
> Er wordt gebruik gemaakt van paden die variëren van asfalt en veldwegen tot kleine paadjes en zelfs onbestaande paden. De ondergrond is erg rotsig met veel losse stenen, met uitzondering van het meest noordelijke stuk waar de tocht veelal over goede veldwegen verloopt.
> Terwijl de Lycian Way vooral de kustlijn volgt en slechts een paar maal het binnenland in draait loopt de SPT van de kust weg en na enkele dagen zit je op een hoogte die meestal varieert tussen 700 en 1800 meter.

> De St Paul Trail bestaat uit 3 delen.
> De wandeldagen heb ik berekend zonder rustdagen onderweg en zonder de optionele klim naar de bergen Barla of Davraz. De wandeluren zijn berekend zonder stops onderweg. Het zou echter zonde zijn om met paardenlappen op te lopen en aan kilometervreterij te doen. Voorzie genoeg tijd om onderweg te genieten van een zwempartij, uitgebreide picknick, babbels met herders, sokken wassen aan een bron, socialisering in de theehuizen en exploratie van archeologische sites.
> Zelf heb ik de tocht gewandeld in 26 dagen. Het enige deel dat ik niet heb gewandeld loopt van Kemerdamlari naar Yukari Tirtar (ongeveer 8 uren) (zie verder). Deze tocht in 26 dagen is misschien redelijk snel. Als ik vrij kampeer maak ik maximaal gebruik van de zonlichturen. Ik stap niet meer kilometers maar maak gewoon langere stops onderweg en een tiental korte stops. Meestal wandelde ik van 8 tot 8. In Eğirdir ben ik een dagje blijven plakken op marktdag en in Sütçüler ben ik 2 halve dagen blijven hangen, ook een halve dag op marktdag in Yalvaç. Verder ben ik enkele keren opgehouden door onweer.
Perge-Adada (45 à 60 wandeluren of 7 à 9 dagen)
Aspendos-Adada (60 à 80 wandeluren of 8 à 12 dagen)
Adada – Yalvaç (70 à 85 wandeluren of 9 à 11 dagen) 
Yalvaç, ruïnes van een aquaduct naar het oude Antiochië in Pisidië
> De St Paul Trail is een bewegwijzerd lange afstandspad in Turkije. Zoals het eerste GR-pad in Turkije, de Lycian Way, is ook dit pad vooral de creatie van de onvermoeibare Kate Clow, een Engelse die al meer dan 20 jaar in Turkije woont.
> De afstand bedraagt ruwweg 600 km en het pad is volledig gemarkeerd sinds 2003 en beschreven in een wandelgids in 2004. Bovendien wordt alles “op de voet” gevolgd met een uitstekende website.
> Dit pad loopt voor een stuk over de oude wegen die Sint Paulus 2000 jaar geleden volgde tijdens zijn eerste missiereizen. In 2004 komt de wandelaar langs een aantal boeiende oude steden en archeologische plaatsen die aan die tijd herinneren. Uiteraard zoekt de St Paul Trail ook de mooiste paden in deze gebieden op,ze zijn niet altijd de gemakkelijkste om te wandelen en zullen daarom ook wel niet altijd de paden geweest zijn die Sint Paulus volgde. De heilige was wellicht meer geïnteresseerd in snel en gemakkelijk op zijn bestemming te geraken,wat niet de prioriteit is op de St Paul Trail anno 2004.
> De route loopt vanuit het kustgebied nabij Antalya het binnenland in. Je kan van Perge zo naar Adada wandelen of van Aspendos naar Adada. Van Adada loopt het pad dan verder noordelijk langs het meer van Eğirdir met als eindpunt Yalvaç, het vroegere Antiochië in Pisidia waar Paulus één van zijn eerste kerken stichtte.
> Als je alles wil wandelen heb je 4 tot 6 weken nodig.
> Ik was de eerste wandelaar die na de markeerders het pad verkende en helemaal uitliep. Het werd een ware ontdekkingsreis en mijn passage door dit deel van Turkije ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. In de dorpen was het soms alsof Sint Paulus zijn wederintrede deed…
Startpagina > Wandelen > St Paul Trail > Voorbereiding / Voorzieningen / Onderweg / Etappes