©
Luc Selleslagh 2015 - 2024 Trekkings.be
> Tot 2017 liep GR 579 vanuit Huldenberg rechtstreeks naar Pécrot (11 km). Dit deel van de route is echter afgeschaft, de hoofdroute volgt nu een traject naar Florival dat via Waver loopt (vroeger was dit een variant traject) en daardoor 12 km langer is. We volgen in dit aangepast verslag het huidige traject van GR 579.
> Opgelet: dit traject staat in de huidige topografische gids van GR 579 niet geheel beschreven.
Je kunt de aanvullende routebeschrijving downloaden van de SGR-website, ze staat ook ingetekend op de kaarten van een andere Waalse GR-gids, die van GR 12 / GR121.
> Dit traject loopt langs drie treinhaltes (Waver, Basse-Wavre en Florival).
Huldenberg
> De nogal monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Huldenberg werd gebouwd vanaf 1250, in gotische stijl. Ze verving toen al een oudere romaanse kapel. De meest ingrijpende verbouwingen vonden wellicht in de 18de eeuw plaats, nadat een brand in 1735 veel schade had aangericht. Let op de 18de eeuwse zonnewijzer aan de zuidzijde. Tussen 9 en 16 uur kan je er de tijd op aflezen.
> In het centrum zie je verder een mix van bouwstijlen. Het mooiste gebouw is het gemeentehuis met zijn fraaie neobarokke voorgevel.
Waver
> Als je over Wallonië denkt in termen van een wat verarmde streek dan zit je hier in de hoofdstad van Waals-Brabant toch wel wat verkeerd. Het noordelijke deel van de provincie, dat aansluit bij het Brusselse gewest, wordt wel eens Wallifornië genoemd en vormt tesamen met de streek rond Aarlen het economisch rijkste deel van Wallonië. Waver is een gezellig en bruisend stadje, het heeft zelfs iets hip met zijn trendy winkels en vele eethuizen. Pik in de toeristische dienst een brochuurtje op voor een korte stadsverkenning of wandel op goed geluk wat door de straatjes in het centrum.
Stadhuis
Le Maca
> Het gemeentehuis en de toeristische dienst bevinden zich in de voormalige kerk van de Karmelietessen. Zoals elders in België moesten tijdens de Franse Revolutie de abdijgemeenschappen opkrassen en hun eigendommen werden aangeslagen. Hier in Waver namen de gemeentediensten dus hun intrek in de abdijkerk, die in de 18de eeuw werd gebouwd. Wat je ziet is eigenlijk wel een kopie. Tijdens WO II liepen deze gebouwen zware schade op, ze werden daarna bijna volledig heropgebouwd en heropend in 1961.
> Het bronzen ventje dat op het muurtje klimt naast het gemeentehuis is de Maca, hij symboliseert de schalkse Waverenaar. Zijn blinkende billen zijn het resultaat van de passanten die er even over strijken, omdat het geluk brengt.
Sint-Jan-de-Doperkerk
> Meest bekend bij toeristen is echter Walibi. Het pretpark werd gesticht in 1974 door Eddy Meeus en was onmiddellijk een succes. Nieuwe spectaculaire attracties deden Walibi uitgroeien tot het populairste pretpark in België in de jaren '90. Amerikanen kochten Walibi op in 1998 en doopten de naam om in 'Six flags Belgium'. Het was een miskleun van jewelste om alles door een Amerikaanse bril te bekijken. In 2004 komt het pretpark in handen van een Europese investeringsgroep en de sterke merknaam Walibi evenals de oranje kangoeroe werden weer opgevist. 'Walibi' is trouwens een samentrekking van Waver, Limal en Bierges, de 3 woonkernen waartussen het pretpark is gelegen.
Langs het Bois de Beumont
> De Rue de la Source is een gezellig smal straatje met kleurrijke eethuizen. In de Rue du Christ wandel je even tot bij de oude brug over de Dijle, de Pont du Christ. Er staat een kruis waarop de lijdende Christus ook nog eens een gaatje in zijn lijf heeft gekregen. Naar het schijnt is dat het resultaat van een Pruisische kogel tijdens de Slag om Waver, op de vooravond van de slag van Waterloo in 1815.
> De grote Sint-Jan-de-Doperkerk op het Kardinaal Mercierplein (waar ook de TBW vertrekt) werd in de 15de eeuw gebouwd maar werd al na enkele jaren verwoest door een dorpsbrand. De huidige constructie is voornamelijk uit begin 17de eeuw. De toren valt op door de vele 'speklagen' van kalkzandsteen, afgewisseld met baksteen. In de toren is een carillon met 49 klokken. Regelmatig klinkt vanuit de galmgaten het muziekje 'Nous aimons notre bonne ville' over Waver. Dat liedje komt eigenlijk uit het openluchtspektakel 'Jeu de Jean et Alice'. Dat muziek- en dansspektakel in middeleeuwse sfeer werd voor het eerst opgevoerd in Waver naar aanleiding van de installatie van de nieuwe carillon in de klokkentoren in 1954. Het was bedoeld als eenmalig evenement maar wordt tegenwoordig elke 5 jaar opgevoerd. Thema is de vrijheidskeure die Waver verwierf in 1222. In 2017 zal de volgende opvoering van het 'Jeu de Jean et Alice' plaats vinden.
> Het veldwegje komt langs een bosrand en loopt uit in het industriepark Noire Epine van Waver. Tijdens de jaren '00 werd deze industriezone sterk uitgebreid. De Avenue Pascal verlante we verder naar rechts voor de Avenue Edison. We draaien mee naar links en houden verderop rechts aan, langs Sun Chemical.
> De rotonde rond en dan rechts. Na de kruising met de verkeerweg N257 trekken we verder tussen de holes van het golfveld van het Château La Bawette. Er volgen een paar snelle padveranderingen en dan lopen we in lijn op de drukke N4 af (Brussel - Luxemburg).
> In de provincie Waals-Brabant wandelen we voorbij de Ferme de Bilande, een grote vierkantshoeve (nu evenementencomplex). We blijven langere tijd een zuidelijk lopende weg door open landschap volgen, haast een halfuur! Uiteindelijk gaan we scherp linksrechts over een stijgend wegje
> Op het einde rechts en op de Nijvelsebaan ter hoogte van een eenzame linde met boomkapelletje vervolgen we even in dezelfde richting om dadelijk links weer een rustiger betonwegje op te wandelen, langs een boerderij. Dat daalt na een kleine kilometer het agrarisch plateau snel af over een geasfalteerde weg in de vallei van de Kleine Laan, waar we Overijse verlaten en de grens met Wallonië oversteken.
> Over een schitterend hol pad stijgen we weer Huldenberg en de IJsevallei uit. Een eind hogerop en een goeie kilometer verder vlakt het pad uit en nemen we een pad links over een afstand van zowat 500 meter.
> Zoals de naam van het gehucht al doet vermoeden was bij De Tomme een oude neolithische versterking, gebouwd op een verhoogde heuvel. 'Tomme' is afgeleid van Romeinse woord 'tumulus' of 'tombe' maar er zijn geen bewijzen dat de site ook echt als Romeinse begraafplaats diende. Wel zijn er voorwerpen van meer dan 4000 jaar oud gevonden. De aarden wal is ook vandaag nog zichtbaar maar ligt niet langs ons traject.
> Tot voor het nieuwe millennium was de plaats waar het zuiveringsstation werd gebouwd een stortplaats van een transformatorenfabriek. De zware metalen die hier over tientallen jaren werden gedumpt, vormden een gevaar voor de volksgezondheid. De verwijdering van de vervuilde grond en de bouw van een waterzuiveringsinstallatie voor de afvoerwaters van Grez-Doiceau vormde een positieve dubbelslag voor het milieu in deze omgeving, temeer daar er binnen 1 km watercaptatiestations zijn, vijvers, evenals beschermd natuurgebied in de Dijlevallei.
> Ooit bevond zich in de omgeving een cisterciënzerabdij, sporen daarvan zijn vandaag haast volledig uit het landschap gewist.
> We wandelen op de kruising bij de cabine noordelijk verder en dalen wat later door het Wolfsbos weer naar de vallei van de Dijle. Het hoogteverschil met de Dijlevallei bedraagt vanuit De Tomme ongeveer 65 meter. Bij de Klabbeekhoeve gaan we rechts de Florivalstraat in. We laten een kasseiwegje rechts liggen en blijven op de Florivalstraat.
> Over de Dijle zijn we weer in Wallonië. Langs een waterzuiveringsstation en een kasteel langs een brede weg en even later kruisen we een verkeersweg en zijn we in de buurt van de treinhalte van Florival. In Florival loopt de spoorweg Leuven - Ottignies.
> Rechtdoor op een onopvallend kruispunt van veldwegen, de slingerende en mogelijk modderige veldweg komt in de buurt van een rotonde waar we naar rechts van wegdraaien.
> Door een eind verder links aan te houden, komen we weer in Vlaanderen, in Ottenburg.
We houden op verharding bij het gehucht Tomme ongeveer dezelfde richting aan en gaan voorbij een wijkstraat links een buurtpad op dat arriveert bij een electricteitscabine die er wat uitziet als een kapel met een klokkentorentje, of is het omgekeerd?
> We wandelen weer weg van de bedevaartskerk Nederwaver (Basse-Wavre), rechts onder de spoorlijn en dan rechts een dreef in. Een paadje links in dat langs de mooie vierkantshoeve Ferme de l'Hosté loopt, een kasteelhoeve met verblijfsmogelijkheid (B&B). De hoeve is middeleeuws van oorsprong, de huidige gebouwen dateren grotendeels uit de tweede helft van de 18de eeuw.
> Rechts over een wegje, niet veel later gaan we links. Over een holle weg stijgt het pad even later snel weer de vallei van de Dijle uit.
> GR 579 gaat via de Place Cardinal Mercier naar de kerk van Waver, loopt een smal straatje in en gaat op de Quaie du Trompette langs de Dijle en over de drukke N4. Steeds rechtdoor, langs sportvelden (aan de linkerzijde)door en kastanjedreef, over een oeverpad langs de Dijle en links tot voor de bedevaartskerk van Nederwaver of Basse-Wavre.
> Met wat snelle wegwissels dalen we naar de spoorlijn, die we op 100 meter van het treinstation van Waver kruisen. Rechtdoor over Rue du Chemin de Fer tot het hart van Waver waar bij de oude begijnhofkerk (nu gemeentehuis en toeristische dienst) ook de GR 121 vertrekt voor een lange tocht naar Boulogne-sur-Mer in Frankrijk. Tijd voor een bezoek aan Waver.
> Aan de andere zijde van deze 'Chaussée de Bruxelles' nemen we met een kleine uitwijking naar links een wegje. Kort daarna 2 x links aanhouden over een oud gekasseid hol wegje. We komen dalend in een golvend landschap langs een bunker die helemaal op het zuidelijke puntje ligt van de KW-linie, de lange verdedigingsgordel van honderden bunkers tussen Koninghooikt en Waver. Verderop stijgen we weer wat naar het bos en ontspanningsdomein Bois du Beumont. We zijn op het Sentier de l'Arbre de la Liberté. Op het einde komen we aan wijkstraat die we naar links nemen om nu echt de stad Waver in te wandelen.
Stijgend uit de Dijlevallei voorbij Nederwaver
Notre Dame de Basse-Wavre
> De kerk van Nederwaver heeft sinds 1999 de status van basiliek en is een bedevaartsoord. Eigenlijk is het gebouw zowat het enige overblijfsel van de priorij die afhing van de machtige middeleeuwse abdij van Affligem sinds het jaar 1090. In de pelgrimskerk wordt al eeuwenlang een Mariabeeld vereerd. Onzelievevrouw van Nederwaver wordt jaarlijks ook nog steeds herdacht in een lokale pelgrimstocht die bekend staat als 'Le Grand Tour' (7,5 km). De indrukwekkende gebouwen naast de kerk zijn van het Collège Notre Dame, tot een eeuw geleden was er nog een kleinseminarie gevestigd. Nederwaver is eigenlijk het oudste deel van Waver, er werden ondermeer sporen van een romeinse villa ontdekt.
> In Huldenberg gaan we al snel weer rechts, de Elzasstaat in en weer rechts, weg van het centrum.