© Luc Selleslagh 2004 - 2024
Svartifoss
Dettifoss, Europa's sterkste waterval
Mývatn : Námafjall en Hverarönd :
geothermische site
IJslands postkaartje
Massa's links en tips van een ervaren fietser + + + home.wanadoo.nl/erens/iceland.htm
Update info over wegenwerken en -openstelling www.vegag.is/vefur2.nsf/pages/english.html
Gedateerd maar toch nog veel bruikbare fietsinfo www.cs.uu.nl/~jeroen/ijsland/
Nederlandstalig, een reisgids op zich www.ijsland.com/
Site met vooral duitstalige links ivm fietsen www.derreisetipp.de/links/pages/Europa/Island/
Klik landenindex aan voor een boeiend fietsverslag www.andersreizen.nl/
Veel links naar alles wat met Ijsland te maken heeft iceland.vefur.is/
Officiële website toeristische dienst IJsland www.icetourist.is/frontpage.asp?cat_id=1
Aktualiteit in IJsland icelandreview.com/
Portaalsite over IJsland ijsland.pagina.nl/
IJslands internationale luchthaven www.keflavikairport.com/
Reisgids over Zuid-IJsland www.south.is/
Aktief Nederlands forum over IJsland beta.prikpagina.nl/list.php?num=445 (geen link)
Weer in IJsland www.vedur.is/english/ (geen link)
Niet over fietsen maar over wandelen, erg uitgebreid www.isafold.de/
> Op sommige plaatsen in IJsland kan je gratis mailen of internetten. Het is vaak mogelijk in bibliotheken voor zover je die onderweg tegenkomt. Andere plaatsen waar je het net op kan zijn de toeristische diensten. De prijs hiervoor varieert nogal en het is soms ronduit duur. In Reykjavík en Akureyri zijn ook internetcafés.
>
Er is echt heel veel te vinden op het internet ivm IJsland en fietsen. Elders op deze pagina zijn al heel wat interessante links vermeld. Hier volgen er nog enkele:

> Uitgebreid programma van een specialist: Wandelvakanties, cruises, rondreizen, fly and drive, camperhuur, autohuur,hotelreservatie,, vlieg- en boottickets, buspassen, excursies, winterprogramma’s enz. Zowat alles kan door Askja worden geboekt. Combinatie met Groenland of Faröer mogelijk. Verkoop landkaarten. Sommige reizen worden Nederlandstalig begeleid. Mooie website: www.askja.nl/
> Ook hier een uitgebreid aanbod. Aantrekkelijk en gedetailleerd voorgesteld. Klassieke rondreizen, maar bvb ook IJsland te paard, kampeerrondreizen, lente- en herfstreizen en themareizen olv specialisten (geologie, flora/fauna en noorderlicht zijn de thema’s), verder ook individuele wandeltochten met verschillende moeilijkheidsgraad, auto-verhuur, tickets voor boot en vliegtuig. Website: www.ijslandtours.nl
> De enige Vlaamse specialist. Vele van de reizen worden Nederlandstalig begeleid, de rest is engels. Ook hier een spectrum aan mogelijkheden, waarvan veel wandel- en rondreizen. Een speciale reis in het kader van “whalewatching”. Auto- en camperhuur. Ook enkele programma’s buiten het zomerseizoen. In hun programma ook iets voor fietsers: het gaat hem over een zgn basispakket (vlucht+2 slaapzakovernachtingen). http://www.vreemdekontinenten.be/ijsland/
> Nog een Nederlandse touroperator van IJslandenthousiasten en nog een brochure vol IJslandideeën. Ook hier een erg veelzijdig aanbod rond IJsland. Naast de klassieke rondreizen ook aandacht voor paardvakanties. Zeer goede website met praktische informatie en schitterende foto’s. www.ijslandspecialist.nl/  
>Hoewel ik mijn reis voor de meeste dingen onafhankelijk heb georganiseerd, is het toch wel interessant om te weten dat er ook enkele touroperators zijn in de Benelux die gespecialiseerd zijn in IJsland. Het kan handig zijn om een deel van je reis te organiseren, zoals het reserveren van een huurwagen voor niet-fietsers. De brochures ogen allen mooi en er is een verrassend uitgebreid aanbod aan reizen. In tegenstelling tot veel klassieke touroperatoren zijn deze nichespelers echte kenners en hun brochures zijn bijna reisgidsen. Daarom vermeld ik ze even.
> Er mogen dan amper bomen zijn in IJsland, papier is er alvast in massa voor handen aan de uitgebreide keuze aan toeristische folders te merken. In geen tijd sleur je een paar kilos extra aan papieren gewicht mee. Enkele van de handigste brochures die ter plaatse te verkrijgen zijn heten "Around Iceland 200.", "Iceland Independant traveller" en "Iceland information guide 200."
> Ik gebruikte een IJslandkaart uit de serie Reise KnowHow. Schaal 1:425.000. Iets verouderd maar heel IJsland op 1 kaart. Er zijn wellicht betere kaarten. Voor wandeltrekkings of bergritten is deze kaart eerder ongeschikt en heb je gedetailleerdere kaarten nodig. Een goede IJslandkaart voor de fietser zou de ongeasfalteerde stukken moeten weergeven, referentiehoogtes en alle wegnummers en afstanden. De ideale kaart zou ook de volgende extra-info moeten weergeven: Bezienswaardigheden, geologische merkwaardigheden, hellingspercentages, zwembaden en hotpools, campings en servicestations of supermarkten. In België kan je enkele kaarten vinden bij reisboekhandels. Ter plaatse is er ook een ruime keuze aan kaarten. Aanvullend op bovengenoemde kaart gebruikte ik soms kaartmateriaal uit gratis toeristische brochures over bepaalde regio's.
> “Fietsen tussen maan en vulkaan” Uitgave in eigen beheer van Isabelle De Vis en Wim Tollenaere.134 pag. Wim en Isabelle beschrijven hierin hun ervaringen van hun fietstocht per bergfiets van meer dan 2000 km in 1996. Interessante lectuur omdat het zo herkenbaar is. Geeft een goed idee van “life on the road”. De coverfoto verraadt al dat het geen plezierreisje werd. Af en toe hadden ze wellicht iets beter moeten plannen. Ze hadden ook nogal pech met het weer. Isabelle en Tom hebben ondertussen van hun hobby hun werk gemaakt: In Opwijk hebben ze nu een fietswinkel. Daar kan je dit boek nog verkrijgen of advies krijgen voor het juiste fietsmateriaal. In Reiskrant 122 (mei 2001) kan je ook een verslag lezen van hun fietstocht door IJsland. Zie ook op hun website www.defietser.be/reis.htm
> “IJsland” Polyglott reis- en routegids Elmar.96 pag. Goed als overzicht van de toeristische hoofdroutes door IJsland. Vertaling uit het Duits van een oudere gids. Er zijn nog talloze andere gidsen in deze categorie. Deze kocht ik gewoon omdat hij bij “De Slechte” slechts € 2,25 kostte. Ik hou eerder van gidsen die wat “scherper” zijn geschreven. Thuislectuur.
> “Iceland, Lonely Planet. Weeral Lonely Planet, maar ook nu toch weer de meest uitgebreide gids. Het gekende concept. Zowat elk boeregat is er in beschreven. Er staan enkele pagina’s in over fietsen in IJsland, waar een wat horrorachtig beeld van wordt opgehangen. Verder erg veel praktische info en prijzen. Alternatief is de Rough Guide.

> "Island per Rad" van Ulf Hoffman, Cyclos Fahrrad Reiseführer, Verlag Wolfgang Kettler. 320 pag. Ha! De bijbel voor de IJslandfietser. In dit boekje vind je een beschrijving van zowat elke doorgaande weg (verhard en onverhard). Op een rommelmarkt in Reykjavík viel mijn oog op dit boek dat op een stapel oude boeken lag. Ik heb het gekocht en heb er erg veel plezier van gehad. Handig formaat dat in de stuurtas past. Ik gebruikte de eerste versie van het boek (van 1995) en alle praktische info was al sterk verouderd. In 2001 is er echter een update versie van het boek verschenen.. Er is ook nogal wat schetsmatig kaartmateriaal verwerkt in het boek en weinig foto’s, wat goed is. Mogelijk niet te verkrijgen in België. Probeer eventueel online te bestellen. Zelf heb ik goede ervaringen met www.buecher.de.
> Reykjavík, Akureyri en de populairste toeristische plaatsen zijn voorzien van enkele uitstekende boekenwinkels. Je kan er gedetailleerde kaarten vinden over een bepaald gebied of allerlei reisgidsen. Voor wie zich in de gespecialiseerde lokale literatuur wil verdiepen is er een keuze aan vertaalde werken van de bekendste IJslandse klassiekers. Over de saga’s is er erg veel gepubliceerd in het engels. Met zoveel lange donkere dagen in het jaar zijn IJslanders fervente lezers.
>
Enkele titels die vooraf kunnen worden aangeschaft en interessant zijn voor de fietsende toerist:
>Ik heb geen ervaring met fietsen in het diepe binnenland van IJsland. Daar gelden moeilijkere reisomstandigheden, vooral wat weer, wegen en voorzieningen betreft.
Q > Uit de website van De IJslandspecialist : "IJsland is geen ideaal fietsland (veel wind, stof, modder, rivierdoorsteken in het binnenland, geen fietspaden, weinig binnendoorweggetjes, e.d.)" A > Fietspaden : heb je niet echt nodig. Ze zijn er wel in de steden. Reykjavík heeft een uitgebreid net van brede fietspaden, meestal gescheiden van de weg. De stad binnenfietsen en uitfietsen is een ander verhaal, dat is onprettig fietsen tussen veel gemotoriseerd verkeer maar het in niet verboden om op de drukke wegen rond Reykjavík te fietsen. Van Keflavík over Reykjavík tot Selfoss is er erg druk verkeer, Langs deze weg is een klein strookje asfalt, waardoor je toch iets veiliger fietst.
Q >Uit de website www.ijsland.com : "Op de fiets door IJsland is alleen weggelegd voor de geoefende fietser. Bedenk wel dat de wegen op IJsland niet altijd fietsvriendelijk zijn te noemen: geen fietspaden, wel steenslag en geen gelegenheid tot schuilen...". A > Zelf ben ik niet echt een geoefende fietser, wel heb ik een redelijke conditie. Ik had al wat ervaring met lange afstandfietsen tijdens een 13.000 km lange tocht door de Scandinavische landen. Als eerste ervaring met een fietsvakantie kan ik IJsland ook niet echt aanbevelen. Je moet in dit land ook alleen je plan kunnen trekken zonder hulp van buitenaf, zoals een fietsenmaker. Wat betreft de opmerking over de schuilplaatsen. Je hebt onderweg inderdaad meestal in de verste verte geen schuilmogelijkheid. Hier en daar zal je in het land onbemande oranjekleurige noodhutten tegenkomen. Deze zijn bedoeld voor echte noodsituaties en niet om even te schuilen voor een regenbuitje. Er zijn er echter te weinig om daarop te kunnen vertrouwen. Meestal ben je in open natuur en volledig overgeleverd aan de weerselementen.
Q > Lonely Planet: "Hard-core cyclists will find a challenge in Iceland, and an increasing number of visitors are trying it and having a great time. At its worst, cycling in Iceland is an exercise in masochism; winds blow almost incessantly (you may be blown of the road!), many roads are unsurfaced, hills are steep, river crossings can be hazardous, sandstorms are rife, inclement weather is a fact of life and intimidating vehicles howl past in clouds of dust or gravel " A > Dit is toch wel erg negatief voorgesteld. Dat je er best niet als eerste fietsvakantie aan begint is juist maar het kan ook rustig weer zijn en rugwind. Zijwind hindert je soms in die mate dat je moet oppassen voor sterke rukwinden die je inderdaad van de weg kunnen blazen. De ringweg is volledig van bruggen voorzien en ook veel secundaire wegen zijn dat. Zandstormen heb ik ook niet aan den lijve mogen ondervinden maar ze zijn niet uitzonderlijk. Meestal fiets je door golvend of vlak landschap. Waar het steiler gaat duurt dat niet zo lang. Ik ben geen cols overgegaan boven 400 meter.Op gravelwegen spat inderdaad nogal eens gesteente op als gemotoriseerd verkeer te snel passeert. Onverharde wegen zijn sowieso verkeersarmer en met zoveel stofwolken krijg je ook weer niet te maken. Verander van wegkant als de wind een wolk in je gezicht dreigt te blazen bij het naderen van "een stofblazer". Met de 'intimidating vehicles" wordt wellicht bedoeld de cross country 4X4 voertuigen uitgerust met banden van een halve meter breed die er uitzien alsof ze uit de film Mad Max III ontsnapt zijn.
> In feite ben ik geen fervente fietser. Ik hou meer van wandelen. IJsland heeft ongetwijfeld fantastische wandelmogelijkheden. Waarom ik dan voor de fiets koos? Dit was mijn eerste bezoek aan IJsland en met wandelen zie je ook maar stukjes van het land. IJsland's attracties zijn echter verspreid over het hele land en daarom leek me een fiets interessanter. Je kan natuurlijk ook een wagen huren om rond te rijden, maar dat is een dure optie in IJsland, zeker als je alleen reist. Een buspas heeft dan weer de beperkingen dat je niet overal zomaar kan stoppen en dat je afhankelijk bent van rittenschema’s. Een fiets geeft je de vrijheid om op een goedkope manier zowat overal te komen in het land. Dit was 1 van de beste vakanties die ik ooit had.
> In reisgidsen en –verslagen wordt IJsland meestal afgedaan als een land dat niet echt geschikt is voor te fietsen. Dat heeft uiteraard veel te maken met het klimaat. Als fietser ben je constant blootgesteld aan de weers-elementen, waarbij regen en wind soms wild te keer gaan. De juiste kledij is erg belangrijk.
Indien je de info op deze en volgende pagina's bruikbaar vond voor je eigen reis vergeet dan niet om na je reis een update te sturen. Ik verwerk je info rechtstreeks in het verslag. Mail me.

 

 

 

 

 

Start > IJsland > Voorbereiding/Uitrusting/Fietsroute/Onderweg/Weer en wind /Foto's