GR512 Trans-Vlaams-Brabant : Trajecten en afstanden
Dag
Traject
Afstand km
Totaal Afstand km
1 Diest > Sint-Joris-Winge (Gemp) 35 35
2 Sint-Joris-Winge > Sint-Joris-Weert 36 71
3 Sint-Joris-Weert > Lot 44 115
4 Lot > Gaasbeek 17 132
5 Gaasbeek > Geraardsbergen 44 176
> Zelf heb ik onderweg niet overnacht omdat mijn woonplaats binnen redelijke afstand van deze wandelroute ligt. Er zijn talloze combinatiemogelijkheden met het openbaar vervoer mogelijk. Info en busnummers in de topogids. Tijdstafels van bus en trein op de sites van De Lijn en de NMBS . De wat ongelijke kilometerverdeling van de dagtrajecten (zie tabel) had te maken met slechte weersomstandigheden waarbij ik één wandeldag na 17 km al afbrak.

> Over de tocht zelf lees je meer op de volgende pagina.

Pollare : afdalen naar de Dender
Neervelp : GR-wegwijzer
op de splisting GR 512/GR 128
> Enkel in Geraardsbergen en in Huizingen (op 2 km) is een jeugdherberg. Update maart08 Huizingen definitief gesloten eind 2008! Ten zuiden van Brussel kan je een bus of trein nemen naar Brussel centrum om daar in eenn JH te slapen (reserveren). Site jeugdherbergen .
> De lijst van hotels is te lang om hier te geven, er zijn nogal wat mogelijkheden.
Badkuipen in een wei te Geraardsbergen. Koeiencomfort. Bella kan hier zelfs kiezen in welke kleur ze een modderbad wil nemen!
> Planning van dagtrajecten. Met 176 km is de tocht uiteraard te lang om in één keer te wandelen. Voor zij die het toch in één keer willen afleggen door onderweg een aantal malen te overnachten, zijn er verscheidene mogelijkheden. Afhankelijk van je comforteisen is er een keuze tussen campings, jeugdherbergen en hotels.
> Wat kamperen betreft is het voor de doortrekker met rugzak in Vlaanderen nogal slecht gesteld. Campings zijn in Vlaanderen vooral collecties vaste caravans die er uitzien als containers van wit plastiek met kijkgaten, gevuld met gepensioneerden die dat als een tweede woning beschouwen. Er zijn enkele uitzonderingen waar je als doortrekker niet vanachter caravangordijnen wordt beloerd. Ga naar de site van Toerisme Vlaanderen. Onder ‘kampeerterreinen’ vind je een hele lijst van ongeveer 250 plaatsen. De vermelding van ‘kampeerverblijfpark’ of ‘vakantiepark’ is een aanwijzing dat deze 'camping' niet geschikt is voor de doortrekker met tent. Bel best vooraf om te verifiëren of je wel welkom bent. Uiteindelijk is het aantal ‘echte’ campings veel kleiner dan de oorspronkelijke 250. De topogids over GR512 list wel een aantal campings, maar ook hier vallen de meeste onder het begrip ‘verblijfspark’. Prijs 5-20 €.
> De beste plaatsen om vrij te kamperen zijn de bossen, hier is controle echter ook het meest strikt. Het is officieel verboden. Bestudeer de topokaarten en kies best gebieden uit waar geen huizen zijn.
> Op 2 plaatsen zijn er ‘trekkershutten’. In Geraardsbergen (op 2 km) en in Overijse (op 4km : Vanuit Huldenberg volg niet GR512 maar even GR579. Blijf een stijgende holle weg volgen, ook als GR579 hem verlaat. Steeds rechtdoor tot de Waversestwg, nog steeds rechtdoor over de Nijvelsebaan. Camping Druivenland ligt op nr 80). Een trekkershut is een kleine chalet met terras, bunkbedden (breng slaapzak) en kookmogelijkheid, verwarming. Prijs rond 35 € voor de hut ( max 4 personen), reserveren. Zie ook http://www.trekkershutten.nl/
Faceliaveld langs GR512 nabij Onkerzele
De IJse tussen Loonbeek en Huldenberg
Geraardsbergen, eindpunt op GR 512
> In de topogids is ook kaartmateriaal van het NGI opgenomen met GR512 ingetekend. Het boekje is te verkrijgen via Grote Routepaden, online, op hun adres in Antwerpen of in sommige outdoorshops. Update okt 12: De topogids is uitgeput. Het verslag dat hier volgt is geen herhaling van de inhoud uit de topogids, enkel wat persoonlijke ervaringen, extra informatie en wat sfeerbeelden.
> Begeleidend is een uitstekende topografische gids van die vereniging. Die topogids vertelt alles wat de wandelaar moet weten. Zowel achtergrondinformatie, padbeschrijving als praktische informatie (winkels, café’s,openbaar vervoer,…) vind je er in terug.
> De bewegwijzering is zeer goed, kompas of GPS zijn in feite niet nodig, enkel de topografische gids en 2 paar goede ogen om naar wit/rode tekens te speuren. De paden lopen ongeveer 70 % over onverharde weg, de rest is asfalt of beton. Er zijn geen noemenswaardige hindernissen onderweg, het is een vlotte wandeling bij normale weersomstandigheden.
Zandbergen, splitsing aan een Denderbrugje van GR 512 / GR 5A
> Hoogtepunten onderweg zijn in volgorde: Diest, het golvende Hagelandse landschap, het kasteel van Horst, Meerdaalwoud, natuurreservaat Doode Bemde, de IJsevallei, Zoniënwoud, de kasteeldomeinen van Beersel en Gaasbeek, het Pajotse land, Neigembos, de Dendervallei, het Raspaillebos en tot slot Geraardsbergen met een grandioze aankomst via de Onze-Lieve-Vrouwkapel bovenop de beroemde Muur. Een eenzame veldweg of bospad kan echter een even plezierige ervaring zijn.
De Dender nabij Zandbergen
> Met een afstand van 176 km is het pad makkelijk te wandelen in 4 tot 8 dagen, afhankelijk van je wandelritme.
> Er is geen uitgesproken seizoen om GR512 te wandelen, elk seizoen heeft hier zijn charme. Misschien een lichte voorkeur voor de herfst omwille van de uitgebreide doortochten van enkele Brabantse bossen (Walen, Zoniën, Meerdaal, Neigem, Raspaille) waarvan de bladerendaken eind oktober in vlammend geel-bruin-oranje kleuren. De late lente/begin zomer laat de frisse tinteling van veldbloemen en bloesems het best tot hun recht komen. ’s Winters illustreren mistflarden over de Pajotse valleien, natuurdomein Doode bemde of in de Dendervallei het kille, stille winterseizoen.
> De bewegwijzering op palen en bomen door witrode strepen wordt onderhouden door vrijwilligers van Grote Routepaden.
GR512 in de omgeving van Bierbeek
> Dit lange-afstandwandelpad loopt in oostwestrichting dwars door de Belgische provincie Vlaams-Brabant over 176 kilometer. De startplaats is het boeiende Oostbrabantse provinciestadje Diest. Het is een tocht vol verrassende afwisseling met een combinatie van bossen, golvende velden, beschermde natuurgebieden, karakterdorpen en stoere middeleeuwse kastelen en boerderijdomeinen. Aan het einde ligt een andere kleurrijke provinciestad: Geraardsbergen. In feite eindigt de tocht dus net over de Oost-Vlaamse provinciegrens. Je kan de tocht in 2 richtingen doen.
> Dit wandelverslag is verouderd en wordt binnenkort bijgewerkt
> Dit wandelpad werd ontworpen door Grote Routepaden vzw. Oorspronkelijk werd het pad in 1981 ontwikkeld als een (secundaire) aftakking van de beroemde GR5 (Bergen-op–Zoom - Nice/Menton) van Diest naar Brussel, het wandelpad kreeg daarom de naam GR512.
> Met de doortrekking van GR512 in 1989 van het Zoniënwoud tot in Geraardsbergen kreeg het pad een volwaardig bestaansrecht.
> GR512 combineert nu de interessantste landschappen van een groot deel van de provincie Vlaams-Brabant.
Eerste
topogidsen
Actuele topografische gids GR512
Diest -Geraardsbergen (176 km)

 

 

 

Startpagina > Wandelen >Trans-Vlaams-Brabant GR512