Startpagina > Wandelen > GR570
> Er bestond een verzorgde topografische gids van de Franse 'Fédération de la Randonnée Pédestre' (FFRP) waarin een volledige beschrijving van GR570 was opgenomen in 27 bladzijden. Inclusief topografische kaarten en aangevuld met 28 korte wandeltrajecten in lus, die een stuk GR570 combineren met andere paden. Deze franstalige gids 'Le Pays des Trois Frontières à pied', werd in het jaar 2001 gepubliceerd, wordt vandaag niet meer verkocht en er is ook niet dadelijk een heruitgave gepland. Mits wat zoeken is hij misschien nog wel tweedehands te vinden.
Wandelinfo
> Er bestaat ook een gratis overzichtskaart van GR570 (afbeelding hieronder) op dubbel A4-formaat, met op de versozijde een korte samenvatting van de belangrijkste bezienswaardigheden evenals een lijst van praktische voorzieningen (winkels, transport, overnachting). Bovendien vindt je er een mooi hoogteprofiel op. Deze kaart werd uitgebracht in afwachting van meer uitgebreidere info in de topogids die pas 4 jaren later verscheen. Je vindt deze kaart wellicht niet meer in papieren vorm, ze is wel te downloaden bij Longwy Tourisme. Het is dezelfde kaart die gebruikt is voor de levensgrote informatieborden (2,2 X 1,6 meter) over GR 570, aanvankelijk op een tiental plaatsen langs de wandelroute aangebracht. Hou rekening met verouderde info bij de kaart, gezien het publicatiejaar (1997!).
> Uiteraard zijn er ook heel wat websites genre Komoot, AllTrails enz waar je het traject digitaal kunt bekijken en GPX-bestanden kunt vinden. Bvb OpenStreetMap.
Padmarkering
> In tegenstelling tot veel grensregio's van België is het grensoverschrijdende transport hier wel vrij goed ontwikkeld. Mits wat uitgekiende planning kun je de meeste dorpen onderling bereiken met bustransport, soms in combinatie met de trein. In de etappeverslagen vind je meer informatie. Hier volgen de belangrijkste transportmogelijkheden. In Luxemburg zijn trein, tram en bus gratis maar uiteraard niet als je de grens over gaat.
> Trein: Verbinding tussen Pétange (Lux), Longwy (Fr), Messancy (B), Aubange (B), Halanzy (B). De treinverbinding van Virton via Aubange (B) en Messancy (B) naar Pétange (Lux) en Rodange (Lux) is pas sinds eind 2006 weer opengesteld voor passagiersvervoer.
Westelijk kan je verder sporen naar Virton - Florenville - Bertrix - Libramont - Brussel.
Noordelijk kan je sporen naar Aarlen.
Oostelijk kan je sporen naar Luxemburg-stad.
> Expresbus E69 van TEC rijdt van Aarlen helemaal tot Luik (en omgekeerd).
> TEC-bus 16 rijdt van Virton of Aarlen via Messancy naar Aubange (B). TEC 751 rijdt met een beperkte uurregeling van Aubange (B) naar de Place Darche in Longwy-Haut (Fr). Andere dorpen aan Belgische kant zoals Musson, Halanzy, Battincourt en Guerlange worden wel bediend door TEC, maar minder frequent. Tijdens schoolvakanties of weekends is er mogelijk geen busdienst. TEC .
> Transport du Grand Longwy (TGL)- Verschillende buslijnen bedienen de meeste dorpen langs GR 570 vanuit Longwy-Haut (Place Darche) of de busterminal van Longwy-Bas tot 10 X per dag op een weekdag. De Franse dorpen westelijk van Longwy worden enkel bediend door een schaarse, vooraf te reserveren belbus. Voor de grens met Luxemburg richt je je op het Franse dorp Saulnes (2 km van het Luxemburgse dorp Lasauvage). TGL Longwy. Mybus .
> Tussen Luxemburg en Frankrijk rijden ook nog de 'Transfrontaliers' 703, 731, 732 met meer mogelijkheden om onderweg te combineren. Mobiliteit.lu .
> Op de belangrijkste lijnen is er een zaterdagdienst. Vermijd busreizen op zondag indien mogelijk, busverkeer is dan schaars.
> De kwaliteit van de signalisatie varieert voor dit grensoverschrijdend GR-pad en is niet steeds consistent.
> Uiteraard was mijn doortocht over GR570 maar een momentopname. De padmarkering kan in de toekomst weer verbeteren (of verslechteren). Met name op het Franse deel ben je toch best gewapend met degelijk kaartmateriaal en volg eventueel mee met je GPS. De Waalse vereniging voor GR-paden heeft het onderhoud van de padmarkering voor de gemeenten Musson, Aubange en Messancy pas in een later stadium (rond 2010) op zich genomen. De markering zou in orde moeten zijn. Anders in het verhaal in Frankrijk waar je mogelijk makkelijker te maken krijgt met minder goed onderhouden signalisatie en mogelijk wat overgroeide paden.
> Opvallend is dat de manier van bewegwijzering oorspronkelijk grondig verschilde met de standaardwijze van GR-markering van Frankrijk zowel als België. Er werd nooit verf gebruikt en er werden geen stickers gekleefd, enkel gepijlde bordjes. Er werd ook geen gebruik gemaakt van aparte signalisatie bij een afslag of om een verkeerd pad te identificeren. Vandaag tref je weer veel meer geverfde tekens aan. Wandelaars rapporteren dat er soms nogal wat GR-tekens ontbraken.
> In Luxemburg staat de lokale vereniging 'Interesseverain Lamadelaine' in voor de padmarkering van het 'Sentier des Mineurs', volledig onderdeel van GR570. De kosten voor het onderhoud worden betaald door het Luxemburgse Ministerie van Toerisme. Toen ik de route liep was de bewegwijzering goed. Gele bollen op bomen geverfd of blauwe metalen plaatjes of stangen met daarop een gele bol begeleiden je perfect. Dit soort bewegwijzering is volledig conform de Luxemburgse padmarkering voor nationale paden.
> De verbinding tussen de Luxemburgse grens en het 'Sentier de Mineurs' is wat minder. In de etappebeschrijving besteed ik er wat extra aandacht aan. Links hier een overzicht in volgorde van wat je moet volgen als je Luxemburg binnenkomt vanuit België. Bij het verlaten van Luxemburg in Lasauvage nemen de witrode bordjes van GR 570 naadloos over.
> Nog wat de bewegwijzering in het GH Luxemburg is het goed om te weten, dat in de toekomst de markeringen met gele bollen wellicht verdwijnt en wellicht wordt vervangen door een nieuw, algemeen teken voor Luxemburgse nationale paden, in de wit-blauw-rode Luxemburgse kleuren.
Kruisende langeafstandspaden
Gaume Buissonnière
Een 225 km lange wandelroute door 'le Grand Sud' van de Belgische provincie Luxemburg en het Frans/Belgische grensgebied. Gaume + Ardennen + Arelerland. GR 570 loopt over een aantal kilometers tesamen met GR 570 bij Messancy. Verslag.
GR 129 Dwars door België
GR 129 loopt over 573 km van Brugge naar Aarlen en eindigt bij de bron van de Semois. Loopt even te samen met GR 570 in de omgeving van Messancy. Verslag.
Sentier es Mineurs (Mijnwerkerspad)
Nationaal pad van het Groothertogdom Luxemburg. Het padtraject is ook volledig geadopteerd voor GR570. Het wordt dus zowat volledig gevolgd, mede door een variant traject van GR 570. Het Sentier des Mineurs is 29 km lang en volledig bewegwijzerd met een gele bol.
Sentier du Sud (Südpfad)
Nationaal pad van het Groothertogdom Luxemburg. Het Sentier du Süd heeft het Land van Rode Aarde (Les Terres Rouges) als wandelterrein. GR570 loop kort te samen met dit 72 km lang pad. Padmarkering is met een gele driehoek op blauwe achtergrond.
Lorraine Gaumaise itinéraire
Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt kort tesamen met GR 570 in de region in en rond Musson.
Minett Trail / Minettswee
Thematische langeafstandsroute van 90 km rond reconversie van het oude Luxemburgse mijngebied met herstelde natuur en beschermd en herbestemd mijnpatrimonium. Hoge kwaliteitsstandaard, geopend in 2022. Valt soms samen met GR 570 in de regio Pétange, Fond de Gras, Lasauvage.
GH Luxemburg
Grens België / Luxemburg, eerste 500 meter
Gemarkeerde verbinding van de grens tot de blauwe markering, maar de gele bollen waren nog amper zichtbaar
Voorbij de grens tot centrum Pétange
Blauwe tekens op een witte achergrond, padmarkering van het zgn 'sentier auto-pédestre' van Pétange wordt hier gevolgd.
Zonder padmarkering langs treinstation Pétange, kerkhof, de Plang, kapel Fatima tot Sentier des Mineurs (1,8 km)
Sentier des Mineurs (18 km hoofdtraject van GR570 + 10 km variant traject van GR 570).
Officiële padmarkering van het nationaal pad 'Sentier des Mineurs' is met gele bollen op blauwe achtergrond.
Wandelgids, kaart, GPS
Overnachten
> De regio van het driegrenzenland heeft qua toeristische overnachtingsmogelijkheden een beperkt aanbod. Dit is een regio met een sterk industrieel verleden en toerisme is hier pas ontloken na de sluiting van de mijnen en de ertsverwerkende fabrieken. Het gevolg is dat je bvb niet één camping tegenkomt in de buurt van de route, laat staan langs GR 570. Ben je hier doortrekkend met de tent, dan zit er niks anders op dan toestemming te vragen aan grondeigenaars. Vrij kamperen is verboden in Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. Doe het dus zo discreet mogelijk. In Frankrijk zou het officieel moeten kunnen, tenminste als je het bij bivakkeren houdt (van kort voor zonsondergang tot kort na zonsopgang), en niet je tent op privé-grond zet. Zelf heb ik op de camping 'Officiel' ten noorden van Aarlen mijn tent gezet, een typische doorgangscamping. Ik had dan ook de auto ter beschikking om weer naar GR570 te rijden maar ze hebben er ook een backpackertarief. Vraag wel een rustig hoekje indien mogelijk, omwille van zeer veel één-nacht-passage. Een andere camping maar ook helemaal niet in de buurt van GR570 is de luxecamping 'La Colline' van de Floreal-groep, gelegen in de buurt van Virton.
> Voor andere accommodatievormen contacteer je best de toeristische diensten. Met name de VVV's van Aubange (B) (enkel open op weekdagen in de voormiddag), Pétange (Lux) en Longwy (Fr) kunnen hier advies geven.
Openbaar vervoer
> Terug naar GR 570. Klaar om het pad echt te gaan verkennen. Alle gewandeld etappes op de volgende pagina's.
> Originele combinatie trein + GR 570? Maak gebruik van een toeristische spoorlijn te Fond-de-Gras: Train 1900 of Minièresbunn. Plaatsen als Pétange (Lux), Fond-de-Gras (Lux) en Lasauvage (Lux) kun je zo met elkaar linken. Ze rijden op zondagnamiddagen en feestdagen tussen 1 mei en eind september. Train 1900 / Minièresbunn