> Er bestaat geen routeboekje van de 104 km lange en gemarkeerde langeafstandswandeling Kempen~Broek. Wat je nodig hebt is de uitstekende topografische kaart, speciaal gemaakt voor deze LAW. Schaal 1:50.000. Het hele traject is perfect ingetekend. Op de achterkant van de kaart heb je een korte beschrijving van de verschillende landschapselementen waar je langs of door trekt. Aandacht ook voor de instapplaatsen (parkings en infoborden) van de wandelroute. Zeer praktisch zijn ook alle tussenafstanden. Ook GR 561 is ingetekend.
> De topografische kaart is gebaseerd op NGI-kaarten maar de intekening en afwerking in 'huisstijl' werd gerealiseerd door een designbureau. Ze is gedrukt op yupo, dus scheur- en waterbestendig. Deze kaart is te koop in bij de VVV's van de streek. Online oa via de webwinkel van Regionaal Landschap Kempen en Maas (RLKM). Prijs 7 € + port.
> Ben je meer geïnteresseerd in korte lokale rondwandelingen ipv de doorlopende LAW, dan kan je de wandelbox van Kempen~Broek bestellen, over het hele gebied zijn een pak korte lusroutes uitgewerkt, eveneens bewegwijzerd.
> Gratis verspreid is een folder met een eenvoudige kaartschets en met de voorstelling van alle wandelgebieden.
> Onofficiële GPS track van langeafstandswandeling Kempen~Broek.
Startpagina > Wandelen > L A W Kempen~Broek
Wandelinfo
Wandelkaart / GPS
Padbewegwijzering
Aard van de paden







Toegangspoorten en Instappunten
Openbaar vervoer
Slapen en eten
Kruisende langeafstandspaden
Etappe-indeling
> De paden door de natuurgebieden zijn grotendeels onverhard, in moerassig of nat gebied zijn vaak knuppelpaden aangelegd. Op het noordelijke deel van langeafstandswandeling Kempen~Broek kan de ondergrond erg zanderig zijn. Tussen de natuurgebieden in loop je soms over veldwegen maar toch ook vaak over verharde paden en wegen. Sommige verharde delen zijn zelfs verscheidene kilometers lang, met name op het zuidwestelijk deel van de langeafstandswandeling.
> De zanderige Kempense bodem slorpt vocht snel op, zodat het overgrote deel van de paden bij goed weer vlot met een makkelijke sportschoen kan worden gewandeld. Er zijn een paar passages door bosdelen die er bij nat weer modderig kunnen bij liggen maar toch niet zo veel. Er zijn geen moeilijke hindernissen onderweg.
> GrensPark Kempen~Broek telt drie toegangspoorten, allen op de langeafstandswandeling gelegen. Het gaat over symbolische poorten, eigenlijk gewoon onthaalcentra waar alle praktische info, wandelbrochures en achtergrondinfo over Kempen~Broek is te verkrijgen. Er er is tevens horeca. Aan de Nederlandse zijde van de grens is dat IJzeren Man op het meest noordelijke punt van de wandelroute. Aan Vlaamse zijde is dat in de Pollismolen van Opitter, kort bij het meest zuidwestelijke punt van de hele wandelroute. De tweede Vlaamse toegangspoort kan je sinds 2015 vinden aan de Voorste Luysmolen te Bocholt.
> Op de wandelkaart van de langeafstandswandeling zal je ook 5 'instapplaatsen' terugvinden. Dat zijn plekken langs de wandelroute waar parkeergelegenheid is en meestal horeca en waar je kan aansluiten op de langeafstandswandeling, bvb Smeetshof (Natuurpunt) of kasteel Wurfeld. Er staat een bord met de overzichtskaart van de langeafstandswandeling.
> Daarnaast zijn er ook nog eens 6 extra parkeergelegenheden voorzien zonder extra voorzieningen. Je vindt alles terug op de wandelkaart. Die punten zijn mogelijk handig voor wie de tocht aflegt in combinatie met autovervoer.
> Aan de Vlaamse kant van de grens loopt er geen enkele spoorlijn door de streek. Dichtst bijgelegen station is nog dat van Genk. Ook de ontsluitingen per bus zijn eerder beperkt, met name als je ook grensoverschrijdend openbaar vervoer wil gebruiken. Aan de Nederlandse kant is er een treinstation in Weert, op 2 km van IJzeren Man. Het station van Weert sluit noordelijk vlot aan op de rest van het Nederlandse spoornet, zuidelijk kan je via Maastricht naar Luik reizen. Gebruik Google Maps om de ligging en naam van bushaltes te achterhalen, de website van Lijn voor de busuren. Bushalte 'Molenbeersel Grens' (langs de wandelroute) is interessant als je grensoverschrijdend van en naar Weert wil reizen vanuit Kinrooi of een andere plaats langs de Belgische grens. Bus 74 van Veolia vanuit Weert stopt hier immers ook.
> Bij de uitwerking van de langeafstandswandeling is niet echt rekening gehouden met ontsluiting via openbaar vervoer, de wandelroute komt ook niet zo vaak in dorpen waar bushaltes zijn. Wel bieden de vele inkortingen en verbindingstrajecten mogelijkheden om grote delen in kortere lusvorm te wandelen en zoals we hierboven al schreven is er een helder overzicht op de wandelkaart van parkeermogelijkheden voor wie over autovervoer beschikt.
> Campings heb je te Kinrooi - Camping Nieuw Geerensheide (0 km), Neeroeteren - Camping 't Eilandje (2,5 km), Bree - Hoevecamping Stukkenheidehof (0 km) en Weert IJzeren Man - Natuurkampeerterrein Wega (0,3 km). Het is dus best mogelijk om van camping naar camping te wandelen, al is de wandelafstand tussen de campings van IJzeren Man en Kinrooi 40 km. Sinds 2015 kun je ook paalkampeerter in de buurt van Itter, op ongeveer 2 km van de LAW. Bivakzones Itter en Solt.
> Voor onderdak-accommodatie kan je best terecht bij de toeristische diensten van Bree, Bocholt, Kinrooi of Maaseik. Voor Nederland in het VVV/ANWB-kantoor te Weert-centrum. Er is vrij weinig horeca onderweg, dat komt vooral omdat het traject van LAW Kempen~Broek zoveel mogelijk dorpen lijkt te vermijden en vooral natuur en landelijkheid opzoekt.
> Zelf wandelde ik deze tocht in een nogal ingewikkeld kluwen van dagetappes, waarbij ik ook over alle verbindingsroutes heb gewandeld. Tel je de afstanden van de verbindingsroutes erbij dan kom je op een totaal van 104 km + 18 km. Om het wat overzichtelijk te houden deel ik voor dit verslag de 104 km lange hoofdroute in 3 lange etappes. Ik vertrek ter hoogte van de N73-kruising ten oosten van Kinrooi en vervolg zo in wijzerzin de hele langeafstandsroute. Het is mogelijke om LAW Kempen~Broek op te splitsen in meer etappen. Zo kan je bvb de etappe van 40 km tussen IJzeren Man en Kinrooi mooi in twee breken ter hoogte van busstation 'Molenbeersel Grens'.
> Zoals je zelf zal merken als je de officiële wandelkaart ter hand neemt, zijn er talloze combinatie- en inkortingsmogelijkheden, je kan dus delen van de route verkennen in dagafstanden die jij aangenaam vindt.
> OK, klaar om te vertrekken, we starten dus in Kinrooi.
> De uitpijling van de lange afstandswandeling is gewoon perfect. Onder het motto dat een wandelaar probleemloos een pad moet kunnen volgen in een relaxe sfeer, werd zeer veel zorg besteed aan de markering. Geen geschilderde tekens op bomen en palen maar 104 km lang witte zeshoekige bordjes die zijn ingevezen op daarvoor geplaatste wandelpalen.
> Het symbool dat wordt gebruikt voor de lange afstandswandeling is het logo van het Kempen~Broek zelf, een kleurrijke libel. Zwarte pijlen boven de libel geven de te volgen richting van het pad aan. De padmarkering is in 2 richtingen aangebracht. Alle verkortingen zijn gelijkaardig gemarkeerd maar dan met een libel met kleurloze vleugels.
Door het Jagersborgbos bij Kinrooi en Maaseik
Aan de meeste instappunten staat een infobord
over de langeafstandswandeling
LAW Kempen~Broek,van L naar R: in de omgeving van de Luysenmolen, Smeetshof en Molenbeersel
GR 561 Kempen - Maaspad
GR-pad dat Diest met Maastricht verbindt via Valkenswaard en Lanaken. 201 km. Loopt even te samen met LAW Kempen~Broek ter hoogte van de Pollismolen te Opitter en bij de Voorste Luysmolen (Bocholt).
GR 561 variant
Kempen - Maaspad. Variant traject van 18 km tussen de Voorste Luysmolen en Opitter. Bijna het hele traject loopt te samen met de hoofdroute van Kempen~Broek of met een verkortingsroute van Kempen~Broek.
ex-GR 562
Oude markeringen van GR 562, een pad dat nu volledig is opgegaan in GR 561. Het vervallen traject (1984 -2002) is echter nog bewegwijzerd tussen 't Hasselt en natuurgebied de Luysen.
Grenslandpad
Nederlands langeafstandspad dat de grens NL-B volgt van het Zwin tot de Maas (372 km). Kruist Kempen~Broek meermaals, oa in de Laurabossen (langs NL-kant) en bij Molenbeersel (langs Vlaamse kant).
Pelgrimspad
ANWB-wandelroute gemonitord door het Wandelplatform en uitgebouwd volgens het GR of LAW-concept. Alternatieve route voor Santiago de Compostela. Amsterdam - 's Hertogenbosch - Visé over 466 km. Loopt soms te samen met Kempen~Broek in de omgeving van IJzeren Man en Tungelroy.
NS-wandelroute
Wandelroutes van de Nederlandse spoorwegen die treinstations met elkaar verbinden over LAW's. Trajecten die niet deel uitmaken van een bestaande LAW worden eveneens gemarkeerd met wit-rode strepen. Daarbij is het logo van Nederlandse spoorwegen gevoegd. Hier bij Swartbroek.
Graaf van Hornepad
Luswandeling van NWB-OLAT rond Weert (95 km). Vaak tesamen met Kempen~Broek, oa in de Laurabossen en op meer plaatsen. Dit Nederlandse pad steekt ook even de Vlaamse grens over bij het Smeetshof. Bewegwijzering met geel-blauwe kleuren.
Via Limburgica
Santiagopad van het Vlaamse Compostelagenootschap. Thorn - Rocroi (256 km). Raakt bijna aan Kempen~Broek bij Neeroeteren (Schootsheide).
Peerkepad
'Pelgrimstocht van een heilige naar een zalige'. Meditatieve wandelroute van 150 kilometer in lijn opgebouwd rond de heilige Peerke Donders. Wittem - Bree - Achelse Kluis - Tilburg. Niet gemarkeerd maar volledig beschreven in een gids. Loopt even te samen met Kempen~Broek bij de Pollismolen te Opitter.
Langs de Itterbeek naar Opitter
LAW Kempen~Broek - 104 km