Startpagina > Wandelen > GR 131
Wandelinfo
Gids / Kaart / GPS
Trajectwijzigingen worden niet op het terrein aangekondigd, je moet vooraf de juiste informatie op de website van Grote Routepaden raadplegen.
> Sinds eind 2011 is er geen topogids meer over GR 131 en er wordt ook geen nieuwe uitgave in het vooruitzicht gesteld. Mogelijk vind je nog een oude gids uit 1992 maar dan moet je zeker rekening houden met aanzienlijke trajectwijzigingen. Hieronder sommen we nog even de belangrijkste op voor wie toch nog met de verouderde gids op pad wil. Voordeel aan de oude gids is dat je ook heel wat achtergrondinfo over de streek meekrijgt. Nu moet je die info vooral opsnorren via toeristische infoborden langs de route.
> Hoe wandel je vandaag dan best GR 131? Met de GPS ofwel met geprinte detailkaartjes over de route. Zowel de (Google-)kaart als een .gpx-file voor je GPS kan je vinden op de website van Grote Routepaden. In dat geval heb je ook de updates hieronder niet nodig.
Het kasteeldomein Aertrycke is toegevoegd
aan een vernieuwd traject van GR 131
° p. 23 Wintervariant: Deze is niet bewegwijzerd met witrood waarover een witte dwarsstreep, maar met geelrood. Ik vermoed dat de wintervariante vervallen is, maar dat het traject wel grotendeels is opgenomen als een deel van een Streek-GR, het Uilenspiegelpad, vandaar de geelrode kleuren.
° p. 25 'In bocht de Van Strydoncklaan rechts laten liggen...' Op dit kruispuntje (op de kaart p. 18 1 cm boven Kallekensbos en net onder de R van de rode tekst 'GR 131') was de bewegwijzering zeer verwarrend. Ik koos er voor om het hoofdtraject te volgen, rechtdoor dus en verderop links het Kallekensbos in. Dat bleek de verkeerde keuze. Waar vroeger enkel tijdens de jachtperiode rond het Kallekesbos moest worden gewandeld, lijkt dit bos nu helemaal uit het tracé te zijn geschrapt? Bij het eerdere kruispuntje moet je dus LINKS en bij een asfaltwegje rechts om zo rond het Kallekesbos te wandelen en kort daarna weer aansluiting te vinden op het oude traject.
° p. 26 'Let op aan het einde van de wei rechts een smal pad...'. GR 131 gaat nu pas 100 meter verder rechts om de velden over te steken naar de bosrand, waarna je even over een asfaltje backtrackt. Minimale wijziging dus, duidelijk gemarkeerd op het terrein.
° p. 27 De eerste wandelboom op de kruising van GR 131 met GR 129 is verplaatst omdat beide GR's nu verderop kruisen. Dat komt door een aanzienlijke trajectwijziging van GR 129, niet van GR 131. Het gemeenschappelijke traject is gereduceerd van 2 km tot 850 meter.
° p. 29 '...en aan T-kruispunt rechtsaf...'. Is nu linksaf over meer onverhard traject van 2 km.
° p. 31 Aanzienlijke trajectwijziging over 7 km, meer variatie, langs de rand van Ruddervoorde en een stuk langer (1 km).
° p. 33 Minimale wijziging, niet onmiddellijk na de brug over de A 17 rechts, maar 75 meter verder het wegje nemen dat 180° naar rechts draait.
° p. 35 Bij het einde van het Groenhovebos, rechts en langs de manège en dan niet langer links maar rechtdoor. Aanzienlijke wijziging over 7,5 km (= 3,5 km langer dan vroeger) die gedeeltelijk van het topokaartje in je gids afloopt. Weer aansluiting op het oude traject waar je de Groene 62 (spoorzate) te Wijnendale verlaat. Traject loopt dus verder weg van Torhout-centrum.
° p. 49 De doortocht van Diksmuide verschilt, is wat langer en je krijgt er meteen een korte stadsrondleiding bij op die manier. Zie de website van Grote Routepaden.
° Aftakking van GR IJzer ter hoogte van de Knokkebrug en verlenging met 32 km naar en voorbij Ieper. Geheel nieuw stuk.
> Markering wordt onderhouden door een ploeg vrijwilligers van Grote Routepaden, dus niet door gemeentelijke diensten of overheidspersoneel.
> GR 131 is een doorlopend pad, je komt dus op het einde van een wandeldag niet aan waar je vertrok, dat vraagt dus iets meer organisatie. Zelf heb ik me gebaseerd op de campings van Brugge, Sint-Jacobskapelle en Ieper. Ik heb dus niet overnacht op het eindpunt van elke dagetappe. Om steeds weer aan te pikken met de wandelroute gebruikte ik de fiets. Dat betekent dat je de 128 km lange afstand dubbel aflegt, maar voor de fietstrajecten koos ik uiteraard alternatieve wegen. Dat gaf me ook de mogelijkheid over landweggetjes dorpen en plaatsen te bezoeken die niet onmiddellijk op het wandeltraject liggen, zoals Torhout, Maldegem en Lo. Uiteraard moet je de wandelafstand niet te veel overschatten, omdat het fietstraject telkens ook moet worden afgelegd en je daarna ook nog eens de fiets terug moet ophalen.
> Op sommige punten, zoals een kruising met een ander GR-pad, staan soms wandelbomen (wegwijzers) of informatieborden over het GR-netwerk. Je kan deze vinden op ondermeer het start- en eindpunt van GR 131 en bij GR-splitsingen, bvb op de kruising met GR 129 in Bulskampveld en met GR IJzer te Diksmuide kom je ze tegen.
> Behalve kaartmateriaal is er ook een pak info beschikbaar over de streek waardoor GR 131 loopt. Zo zijn er enkele topografische gidsen die andere grote routepaden in de streek voorstellen (GR 5A, GR 129 en GR 130 IJzer).
> De regionale VVV's publiceren een aantal gratis toeristische streekgidsen met een pak praktische info: Meetjesland, Brugse Ommeland en Westhoek. Jaarlijks geüpdated.
> Meer gespecialiseerde streekliteratuur vind je in de bezoekerscentra van Maldegem, Torhout, Wijnendale, Diksmuide, Ieper en Palingbeek of op hun websites. Je vindt er naast streekliteratuur ook een keuze aan lokale brochures en info over wandel- en fietstochten in het gebied waar ook GR 131 doortrekt. Wie bezondere interesse heeft in oorlogsliteratuur vindt deze zeker in de bezoekerscentra van de IJzertoren en in de lakenhalle van Ieper.
> Er is ook een variant traject gemarkeerd dat je door het centrum van Maldegem tot bij de jeugdherberg brengt. Ten zuiden van Maldegem loopt nog een ander variant traject.
> GR 131 loopt over zowat 60 % over harde ondergrond (asfalt, beton), voor het overgrote deel rustige wegen en paden. De rest van de tocht loopt over bospaden, veldwegen, parkpaden, graspaden en buurtpaden, soms licht verhard met grind of steenslag, meestal onverhard.
> Enkele van de meer aangename paden zijn de voetwegels van Maldegem, het traject door Wijnendalebos en Koekelarebos, het traject van Vladslo naar Diksmuide en het hele traject van Knokkebrug tot Palingbeek via Ieper. Je wandelt door een vlak landschap over duidelijke paden, het 'schuift' dus nogal vooruit en niets belet je zo een grote dagafstand af te leggen.
> Padmarkering is over het algemeen verzorgd en onderhouden. Je zou weinig problemen mogen ondervinden onderweg, hoewel soms wel eens een teken kan verdwenen zijn of er verwarrende markering is. De tekens zijn in twee richtingen aangebracht.
> Indien je bij voorkeur verplaatsingen per bus doet dan wordt het puzzelen. De routeplanner van De Lijn is daarbij zeker een hulp. Mogelijk zal je echter enkele malen de belbusdienst moeten gebruiken, zeker als je tijdens het weekend of in vakantieperiodes wil reizen.
> Hoewel GR 131 zowat alle treinlijnen kruist die oost-west naar de Noorzeekust lopen is het wandeltraject enkel te Diksmuide en Ieper vlot bereikbaar. Andere plaatsen zijn te bereiken vanuit de treinstations van Brugge, Beernem (3 km), Gent, Eeklo en Torhout (3 km) met een aansluitende busverbinding. Een leuke combinatie is om - mits een uitgekiende planning - gebruik te maken van de stoomtrein Maldegem - Eeklo (zie etappe 1), hoewel het station van Maldegem toch ook weer zo'n 2,5 km van GR 131 ligt. De Lijn , NMBS , Stoomcentrum Maldegem.
Hapkin (8,5 %), traditioneel bier van het Houtland. De naam 'Hapkin' is afkomstig van de bijnaam voor Boudewijn VII van Wijnendale, Graaf van Vlaanderen. Gebrouwen tot 2005 in Kortemark door de meer dan 100 jaar oude brouwerij Louwaege. Alken-Maes kocht de brouwerij op in 2002 om ze kort daarna tegen de grond te gooien. Hapkin komt volgens Alken-Maes nog steeds uit Kortemark, eigenlijk een leugen.
> Het gebied waar GR 131 doortrekt is buiten de Westhoek en Ieper niet meteen sterk toeristisch ontwikkeld. Toeristen worden opgezogen hier door de kuststrook en de kunststeden Brugge en Gent, terwijl er in de Westhoek nogal wat oorlogstoerisme is. Recreatief kort toerisme daarentegen, met name fietsen, is wel populair, zeker in de Westhoek.
> Dat heeft zo zijn weerslag op de overnachtingsmogelijkheden. Er zijn amper campings te vinden onderweg. Zelf gebruikte ik camping Memling, net ten zuiden van Brugge, helemaal niet in de buurt van GR 131 dus. Dit is een camping die vooral draait op campervans en op buitenlandse toeristen die Brugge bezoeken. De overnachtingsprijs ligt er nogal aan de hoge kant. Een eenvoudige maar goedkope camping die wel langs GR 131 ligt is de IJzerhoeve te Sint-Jacobskapelle (km 93) Update maart 2014: Jammer, camping Ijzerhoeve is failliet. Een aanrader en slechts op 500 meter van GR 131 is de Ieperse gemeentecamping Jeugdstadion. Goedkoop en eenvoudig, neem vanop de Ieperse wallen de boogbrug over de walgracht, wandel rechtdoor over het rondpunt en volg het paadje 300 meter tot op de camping. Ook trekkershutten daar.
> Een andere overnachtingsmogelijkheid is de jeugdherberg van Maldegem. Er loopt een GR-verbindingsroute van GR 131 tot deze JH.
> Uiteraard zijn er nog B & B-mogelijkheden en hotels. Contacteer hiervoor de toeristische diensten van Maldegem (Meetjesland), Torhout (Houtland), Brugge (Brugse Ommeland), Diksmuide (Westhoek) of Ieper.
> Ook wat winkels betreft heb je weinig inkoopmogelijkheden onderweg, tenzij je van het pad afwijkt om Maldegem, Ruddervoorde of Torhout in te wandelen. Langs GR 131: Sint-Joris-ten-Distel (buurtwinkel). Diksmuide (alles), Boezinge (Spar, slager), Ieper (alles, Carrefour op het plein achter de lakenhalle).
> Meer origineel zijn de hoeveprodukten die je vaak kan kopen onderweg. Met name ten zuiden van Ruddervoorde passeer je zo'n hoeve waar je een resem 'hoevebereide produkten' kan kopen, in een gehucht dat 'Leegte' heet op de topografische kaart: Zuivelhoeve 't Soetewey, Torendreef 5, Ruddervoorde.
> Voor zij die niet houden van thru-hiking en de daarmee gepaard gaande extra planning bestaan er de 'dagstappers' van Grote Routepaden. Sommige van de beste stukken van GR-paden worden gecombineerd met niet gemarkeerde paden tot een circuitwandeling. Voor GR 131 zijn er zo 3 voorstellen gedetailleerd uitgewerkt.
Bulskampveld (23 km)
Domein Wijnendale, Ruidenberg (21 km)
Vladslo, Diksmuide, IJzeroever (28 km)
Alle info over deze wandelingen zijn te vinden in de Dagstappergids West-Vlaanderen.
> Een onvolledige lijst van cafés langs het pad, met soms resto:
° Maldegem (km 3): Café Vierwegen.
° Sint-Joris-ten-Distel (km 18): Verscheidene cafés.
° Ruddervoorde (km 34): In het centrum vlakbij.
° Baliebrugge (km 41): De Zingende Watermolen (onregelmatig open)
° Wijnendale kasteel (km 59): Café-restaurants. Update: Taverne Wijnendalestation sloot in maart 2014.
° Vladslo (km 81): Cafés.
° Diksmuide (km 89): Alles.
° IJzerhoeve (km 92): Café bij camping. Update: Camping failliet.
° Sint-Jacobskapelle (km 93): De Gevallen Engel - WE beperkt open.
° Drie Grachten (km 107): vzw De BOOT, schip Isera.
° Steenstraete (km 112): Eetcafé.
° Boezinge (km 115): Cafés.
° Ieper (km 120): Alles.
° Zillebeke (km 126): Cafés.
> Zo, geïnteresseerd om deze GR 131 ook eens te wandelen? Op de volgende pagina's lees je de wandelervaringen op het terrein, van het startpunt ten noorden van Maldegem tot het eindpunt voorbij Ieper. Niets weerhoud je natuurlijk om deze wandelroute in omgekeerde richting te lopen want de witrode tekens zijn in beide wandelrichtingen aangebracht. We deelden de tocht in in 5 etappes, maar dat is natuurlijk maar een puur persoonlijke planning van de tocht:
1. Maldegem - Beernem (24 km)
2. Beernem - Wijnendale (35 km)
3. Wijnendale - Diksmuide (28 km)
4. Diksmuide - Ieper (32 km)
5. Ieper - Palingbeek ( 9 km)
Updates van de oude gids.
Extra literatuur
Padmarkering
Officiële markering GR 131 in Vlaanderen
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Variant traject, afkoppeling van het hoofdpad. Andreaskruis: Verkeerd pad.
Openbaar vervoer & fiets
Aard van de paden
Voorzieningen onderweg
> GR 131 kruist of loopt samen met enkele andere lange wandelroutes, ze behoren allen eveneens tot het GR-net, de meeste routes zijn beschreven in topografische gidsen, behalve de Streek-GR Uilenspiegel.
Kruisende langeafstandspaden
GR 5A / E2: 560 kilometer rondwandeling door Vlaanderen. Oostende - De Panne - Ronse - Antwerpen, deel van het Europese traject E2, aanknooppunten met GR 131 zowel bij start ten noorden van Maldegem als in de buurt van het einde van GR 131 bij domein Palingbeek.
GR 128: 650 kilometer lange GR-route in lijn die de historische uithoeken van Vlaanderen verbindt, van Wissant in Frans-Vlaanderen tot de Voerstreek in Limburg. Ontmoet GR 131 op het begin- of eindpunt in de bossen van Palingbeek ten zuiden van Ieper.
GR 129: Dwars door België, Brugge - Aarlen. Ongeveer 550 km. Loopt over 3 km tesamen met GR 131 ter hoogte van Bulskampveld.
GR IJzer: 103 km lange GR-route door Frans- en West-Vlaanderen, de IJzer van bron tot monding, Buysscheure - Diksmuide. Loopt over 8 km tesamen met GR 131, tussen Knokkebrug (Houthulst) en Diksmuide.
Streek-GR Uilenspiegelpad. 200 km rondwandeling door noordelijk West-Vlaanderen. Raakt GR 131 in de omgeving van Bulskampveld. Gemarkeerd.
Streek-GR Heuvelland. 125 km rondwandelling over de getuigenheuvels van West- en Frans-Vlaanderen. Raakt niet rechtstreeks aan GR 131 maar wel bij het GR-kruispunt te Palingbeek (Zillebeke) nabij het eindpunt van GR 131. Gemarkeerd op het Vlaamse deel.
LAW 11 Grenslandpad. Sluis - Thorn (363 km). Een Nederlands GR-wandelpad. Sluit aan op GR 131 bij de Nederlandse grens te Eede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR 131 Brugs Ommeland- Ieperboog (128 km)