Startpagina > Wandelen > GR 131
Wandelinfo
Gids / Kaart / GPS
> Sinds eind 2019 is er opnieuw een papieren topografisch wandelgids over GR 131. De topografische gids bevat een routebeschrijving, streekinfo en een pak Open Street Map-detailkaarten met het routetracé. Tevens vind je er ook een pak praktische info in terug om je tochtplanning te vergemakkelijken: tussenafstanden, verbindingen met openbaar vervoer, overnachtingsmogelijkheden, enz. De routebeschrijving in de gids is in beide richtingen. Soms kan praktische info na enkele jaren wat verouderd zijn en ook het routetracé kan hier en daar inmiddels zijn aangepast om diverse redenen. Die aanvullende updates kun je vinden op de website van Grote Routepaden.
> De topogids is te koop via de website van de initiatiefnemers van deze wandelroute, Grote Routepaden. Aanvullend kun je op hun website ook GPS-tracks evenals route-updates terugvinden. Met de aanschaf van de topografische wandelgids steun je meteen ook het vrijwilligerswerk waardoor deze route kon tot stand komen.


> GR 131 is een doorlopend pad, je komt dus op het einde van een wandeldag niet aan waar je vertrok, dat vraagt dus iets meer organisatie. Zelf heb ik me gebaseerd op de campings van Brugge, Sint-Jacobskapelle en Ieper. Ik heb dus niet overnacht op het eindpunt van elke dagetappe. Om steeds weer aan te pikken met de wandelroute gebruikte ik de fiets. Dat betekent dat je de 148 km lange afstand dubbel aflegt, maar voor de fietstrajecten koos ik uiteraard alternatieve wegen. Dat gaf me ook de mogelijkheid over landweggetjes dorpen en plaatsen te bezoeken die niet onmiddellijk op het wandeltraject liggen, zoals Torhout, Maldegem en Lo. Uiteraard moet je de wandeldagafstand niet te veel overschatten, omdat het fietstraject telkens ook nog eens moet worden afgelegd en je daarna ook nog eens de fiets terug moet ophalen.
> Indien je bij voorkeur verplaatsingen per bus doet dan wordt het puzzelen. De routeplanner van De Lijn is daarbij zeker een hulp. Mogelijk zal je echter enkele malen de belbusdienst moeten gebruiken, zeker als je tijdens het weekend of in vakantieperiodes wil reizen.
> Hoewel GR 131 zowat alle treinlijnen kruist die oost-west naar de Noorzeekust lopen is het wandeltraject enkel te Diksmuide en Ieper vlot bereikbaar. Andere plaatsen zijn te bereiken vanuit de treinstations van Brugge, Beernem (3 km), Gent, Eeklo en Torhout (3 km) met een aansluitende busverbinding. De Lijn , NMBS.
> Op sommige punten, zoals een kruising met een ander GR-pad, staan soms wandelbomen (wegwijzers) of informatieborden over het GR-netwerk. Je kan deze vinden op ondermeer het start- en eindpunt van GR 131 en bij GR-splitsingen, bvb op de kruising met GR 129 in Bulskampveld en met GR IJzer te Diksmuide kom je ze tegen.
> GR 131 loopt voor zowat 60 % over harde ondergrond (asfalt, beton), voor het overgrote deel rustige wegen en paden. De rest van de tocht loopt over bospaden, veldwegen, parkpaden, graspaden en buurtpaden, soms licht verhard met grind of steenslag, meestal onverhard.
> Enkele van de meer aangename paden zijn de polderwegels voorvij Damme, het traject door Wijnendalebos en Koekelarebos, het traject van Vladslo naar Diksmuide en het hele traject van Knokkebrug tot Palingbeek via Ieper. Je wandelt door een vlak landschap over duidelijke paden, het 'schuift' dus nogal vooruit en niets belet je zo een grote dagafstand af te leggen.
> Padmarkering is over het algemeen verzorgd en onderhouden. Je zou weinig problemen mogen ondervinden onderweg, hoewel soms wel eens een teken kan verdwenen zijn of er verwarrende markering is. De tekens zijn in twee richtingen aangebracht. Markering wordt onderhouden door een ploeg vrijwilligers van Grote Routepaden, dus niet door gemeentelijke diensten of overheidspersoneel.
> Het gebied waar GR 131 doortrekt is buiten de Westhoek en Ieper niet meteen sterk toeristisch ontwikkeld. Toeristen worden opgezogen hier door de kuststrook en de kunststeden Brugge en Gent, terwijl er in de Westhoek nogal wat oorlogstoerisme is. Recreatief dagtoerisme daarentegen, met name fietsen, is wel populair, zeker in de Westhoek.
> Dat heeft zo zijn weerslag op de overnachtingsmogelijkheden. Er zijn amper campings te vinden onderweg. Zelf gebruikte ik camping Memling, net ten zuiden van Brugge, helemaal niet in de buurt van GR 131 dus. Dit is een camping die vooral draait op campervans en op buitenlandse toeristen die Brugge bezoeken. De overnachtingsprijs ligt er aan de hoge kant. Een prima rustige camping die wel langs GR 131 ligt, is de IJzerhoeve te Sint-Jacobskapelle bij Diksmuide. Rond 2014 ging ze failliet maar inmiddels heeft een jongere generatie ze overgenomenen en een beetje gemoderniseerd. Nog een aanrader en slechts op 500 meter van GR 131 is de Ieperse gemeentecamping Jeugdstadion. Goedkoop en eenvoudig, neem vanop de Ieperse wallen de boogbrug over de walgracht, wandel rechtdoor over het rondpunt en volg het paadje 300 meter tot op de camping. Ook trekkershutten daar.
> Bivakzones is iets dat nog moet worden uitgevonden in West-Vlaanderen, men loopt er nog wat achter op de evolutie rond natuurbeleving. Je bent dus eventueel aangewezen op wildkamperen. Een andere overnachtingsmogelijkheid is de jeugdherberg van Maldegem, wel een lang eind van GR 131 gelegen, sinds GR 131 niet meer langs Maldegem komt na 2018.
> Uiteraard zijn er nog B & B-mogelijkheden en hotels. Contacteer hiervoor de toeristische diensten van Maldegem (Meetjesland), Torhout (Houtland), Brugse Ommeland (Brugse Ommeland), Diksmuide (Westhoek) of Ieper.
> Ook wat winkels betreft heb je weinig inkoopmogelijkheden onderweg, tenzij je van het pad afwijkt om stadscentra in te wandelen. Langs GR 131: Damme (alles), Sint-Joris-ten-Distel(buurtwinkel). Diksmuide (alles), Boezinge (Spar, slager), Ieper (alles, Carrefour op het plein achter de lakenhalle).
> Meer origineel zijn de hoeveprodukten die je vaak kan kopen onderweg. Met name ten zuiden van Ruddervoorde passeer je zo'n hoeve waar je een resem 'hoevebereide produkten' kan kopen, in een gehucht dat 'Leegte' heet op de topografische kaart: Zuivelhoeve 't Soetewey, Torendreef 5, Ruddervoorde.
> Zo, geïnteresseerd om deze GR 131 ook eens te wandelen? Op de volgende pagina's lees je de wandelervaringen op het terrein, van het startpunt ten noorden van Maldegem tot het eindpunt voorbij Ieper. Niets weerhoud je natuurlijk om deze wandelroute in omgekeerde richting te lopen want de witrode tekens zijn in beide wandelrichtingen aangebracht. We deelden de tocht in in 5 etappes, maar dat is natuurlijk maar een puur persoonlijke planning van de tocht. Momenteel zijn deze etappeverslagen niet update en daarom slechts gedeeltelijk beschikbaar.
Padmarkering
Officiële markering GR 131 in Vlaanderen
Standaard-markering (wit/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.
Openbaar vervoer & fiets
Aard van de paden
Voorzieningen onderweg
> GR 131 kruist of loopt samen met enkele andere lange wandelroutes, ze behoren allen eveneens tot het GR-net, de meeste routes zijn beschreven in topografische gidsen, behalve de Streek-GR Uilenspiegel, waarover een goede topografische kaart bestaat.
Kruisende langeafstandspaden
GR 5A / E2: 560 kilometer rondwandeling door Vlaanderen. Oostende - De Panne - Ronse - Antwerpen, deel van het Europese traject E2, aanknooppunten met GR 131 zowel bij start te Damme als in de buurt van het einde van GR 131 bij domein Palingbeek.
GR 128: 650 kilometer lange GR-route in lijn die de historische uithoeken van Vlaanderen verbindt, van Wissant in Frans-Vlaanderen tot de Voerstreek in Limburg. Ontmoet GR 131 op het begin- of eindpunt in de bossen van Palingbeek ten zuiden van Ieper. Verslag.
GR 129: Dwars door België, Brugge - Aarlen. Ongeveer 550 km. Loopt over 3 km tesamen met GR 131 ter hoogte van Bulskampveld. Verslag.
GR IJzer: 103 km lange GR-route door Frans- en West-Vlaanderen, de IJzer van bron tot monding, Buysscheure - Diksmuide. Loopt over 8 km tesamen met GR 131, tussen Knokkebrug (Houthulst) en Diksmuide. Verslag.
Streek-GR Uilenspiegelpad. 200 km rondwandeling door noordelijk West-Vlaanderen. Raakt GR 131 in Damme en in de omgeving van Bulskampveld. Gemarkeerd.
Streek-GR Heuvelland. 125 km rondwandelling over de getuigenheuvels van West- en Frans-Vlaanderen. Raakt niet rechtstreeks aan GR 131 maar wel bij het GR-kruispunt te Palingbeek (Zillebeke) nabij het eindpunt van GR 131. Gemarkeerd op het Vlaamse deel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR 131 Brugs Ommeland- Ieperboog (148 km)