©
Luc Selleslagh 2013 - 2022 Trekkings.be
> De 293 km lange GRP 575 'A travers le Condroz', loopt als megalang wandelpad in een enorme lus door een gedeelte van de Waalse provincies Namen, Luik en een hoekje provincie Luxemburg. Een stevige en grondige verkenning van de Condroz. Deze streek is gelegen ten zuiden van de Maasvallei en ten noorden van de Famenne en de Ardennen. Je loopt er door een heuvelend en karakteristiek landschap, de Condroz verschilt nogal van de Ardennen op een aantal punten. Eigenlijk een lang streekpad dus, maar in Wallonië maakt men dit verschil niet. De hele wandelroute werd in 2013 vernieuwd en zoals steeds met een GR, bewegwijzerd in twee richtingen en beschreven in een topografische gids. 293 km over golvende plateaus, kleine bossen en langs kastelen en vierkantshoeven die de rijkdom van de landbouwopbrengsten reflecteren. Nogal wat van die Condrozdorpen, opgetrokken uit de typische grijze natuursteen, staan op de lijst van mooiste dorpen in Wallonië maar er valt nog veel meer te ontdekken.
De Condroz ≠de Ardennen
Voorstelling
> Toeristisch gezien wordt dit gebied door 'snelle bezoekers' gewoon als deel van de Ardennen ervaren. Als je over de snelweg vanuit het noorden via Luik of Namen de zuidelijke kant van de Maasvallei bereikt, kom je immers in een sterk heuvelend en bebost landschap, wat meteen de associatie met de Ardennen oproept. Je moet van de snelweg E 411 of E 40 af om te ontdekken dat de Condroz eigenlijk een heel ander karakter heeft dan het meer donkere en ruwe Ardennenlandschap waarvan de heuvels uit leisteenformaties zijn geboetseerd.
Highlights op GRP 575 A travers le Condroz.
> Op een geologische kaart en zelfs op een wegenkaart zal je zeker opvallen dat de heuvelruggen en de loop van rivieren en beken in de Condroz sterk georiënteerd zijn in ZW - NO-richting, met uitzondering van de grote rivieren Ourthe en de zuidelijke Maas. Ook het patroon van secundaire verkeerswegen is sterk geënt op deze ZW - NO geologische vormgeving, (vooral in de oostelijke Condroz) met ook hier de snel- en expreswegen als uitzondering.
> GRP 575 trekt zich niks aan van deze oriëntering en snijdt dwars over de heuvelruggen door, waardoor je een aantrekkelijke afwisseling krijgt van heuvels, plateaus en riviervalleien. Desondanks zijn de hoogteverschillen op je voettocht vrij beperkt en aanzienlijk kleiner dan in de Ardennen. Dat heeft alles te maken met de geologische ontwikkeling van de Condroz. De opstuw van het Ardennengebergte miljoenen jaren geleden, perste als het ware de Condroz tesamen, waardoor dat ZW - NO patroon van uitgerekte heuvelruggen ontstond.
> Ook leuk aan GRP 575 is dat je nogal wat stokoude bomen passeert langs de wandelroute, veelal linden. We besteden in de etappeverslagen extra veel aandacht aan deze eeuwenoude natuurmonumenten. Wandel je in de lente, dan wacht je een aparte flora in de Condroz. De kalkhoudende bodem trekt nogal gevarieerde en zeldzame plantensoorten aan, zoals verscheidene orchideeënsoorten. Samengevat: GRP 575 is de ideale manier om de Condroz te ontdekken. Na deze tocht zal je mooi het onderscheid weten te maken tussen Condroz en Ardennen!
Nabij het dorp Ychippe, de linde van Ronvaux merkt
het hoogste punt van de Condroz op 340 meter.
Libois, Ferme de l'Avouerie
Doyon, stam van de oude Hollandse linde
Typisch Condruzisch landschap in de buurt van het dorp Crupet
> De Condroz heeft geen precieze grenzen maar je kan stellen dat dit gebied zich uitstrekt in een
brede west-oostband van de stadjes Beaumont (aan de Henegouwse grens met Frankrijk) en Walcourt (provincie Namen) tot over de rechteroever van de Ourthevallei te Sprimont en Aywaille (provincie Luik). Noordelijk vormen ruwweg de Samber en de Maas met de steden Namen, Andenne, Huy en Luik de grens. Zuidelijk is de grenslijn ongeveer te trekken langs de N 97 (Philippeville - Dinant) en de zuidoostelijke grens van de provincie Namen (Chevetogne tot Durbuy).
GRP 575 loopt vooral door het centrale deel (vroegere GR 575)
en het oostelijke deel (vroegere GR 576) van de Condroz. Tussen de Condroz en de Ardennen loopt in de provincies Namen en Luxemburg ook nog de smalle, langgerekte depressie van de Famenne, die onderwerp is voor een eigen GR-pad,
GRP 577.
> De bossen zijn kleiner en meer verkapt dan in de Ardennen om de voor de hand liggende reden dat ze door de meer beperkte hoogteverschillen ook makkelijker voor landbouw konden worden geschikt gemaakt. De bodem van de Condroz is overigens niet zo vruchtbaar als die van bijvoorbeeld Haspengouw, landbouw is dus behalve op akkerbouw ook sterk op veeteelt gericht. Industrie is grotendeels afwezig tijdens onze tocht. Fabrieken liggen vooral geconcentreerd in de valleien van Maas en Samber.
Eén Condrozpad, twee GR nummers?
> Tot 2012 ging het om 2 aparte wandelpaden,
GR 575 Naamse Condroz en
GR 576 Luikse Condroz. In 2012 werden ze samen gevoegd tot één groot Condrozpad. Uit respect voor de inmiddels lange geschiedenis van de twee paden en om gebruikers van bestaande korte circuitgidsen niet te verwarren, werd besloten de twee nummers voor het samengesmolten pad te behouden, later om enkel GR 575 te behouden als nummer voor de twee paden.
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> Op deze pagina stellen we de
GRP 575 algemeen voor: Typering van het wandelgebied, zijn langeafstandsroute en de highlights onderweg.
> We doen ook de complexe
geschiedenis van het Condrozpad uitgebreid uit de doeken. Het bestaat immers al 70 jaar! Op een pagina met
wandelinfo overladen we je met een pak wandeltips en wat je best weet vooraleer je eigen tocht over GRP 575 aan te vangen.
> Daarna gaan we ook echt op pad. In
11 etappes geven we een sfeerbeeld van de tocht. 'Life on the road' dus. We verkenden de meeste delen van GRP 575 meermaals, de bijhorende foto's zijn dan ook uit verschillende seizoenen. Extra pagina's werden toegevoegd over de
verbinding van Mozet naar Porcheresse en ook over de
doorsteek tussen Marchin en Les Avins. De
aanlooproute tussen GRP 575 en de Naamse jeugdherberg La Plante is eveneens opgenomen.
> Dit is geen officiële site over GRP 575, enkel een subjectief wandelverslag. Contacteer
SGR voor meer info, in hun (franstalige) topogids over GRP 575 vind je nog veel meer info.
> Bovendien was de kalkhoudende bodemsamenstelling van de Condroz ook veel meer aan 'slijtage' onderhevig dan de leisteen van de Ardennen. Lagere hoogten dus, we wandelen tussen 90 meter (Andenne) en 340 meter (culminerend punt van de Condroz bij de linde van Ychippe - Ronvaux). In de buurt van Rouge Minière en nogmaals nabij Harzé, gaan we wel nog tot 350 meter hoogte maar we zitten daar eigenlijk op de Ardennenrand.
Zelden moet je meer dan 100 meter hoogteverschil in één keer overwinnen, meestal zijn de stijgingen en dalingen in lijn beperkt tot enkele tientallen meters of zijn ze zeer uitgespreid.
> Te voet ontdek je al snel dat er veel meer verschillen zijn tussen de Condroz en de Ardennen. GRP 575 is dan ook dé ideale manier om die Condroz te ontdekken, 'the slow way'.
> In het kort de sterke punten van GRP 575 A travers le Condroz:
* Goede padmarkering.
* Prima topografische gids met gedetailleerde routebeschrijving (maar enkel in het Frans).
* Een makkelijk wandelend, grotendeels heuvelend landschap.
* Overwegend rustige, landelijke paden en wegen.
* De architectuur van de Condroz. De rijke landbouwgeschiedenis reflecteert in indrukwekkende vierkantshoeven, kasteelboerderijen en kastelen, meestal opgetrokken in typische Condroz-steen.
* Nogal wat dorpen langs de route behoren tot de allermooiste van Wallonië: Celles, Mozet, Crupet en tot 2013 ook Deigné. Daarnaast zijn er wellicht nog een pak gehuchten die je op je eigen lijst van mooie dorpen zou kunnen plaatsen, zoals Les Avins, Saint-Séverin of Vervoz.
* Een aantal dikke, eeuwenoude bomen die het label van natuurmonument verdienen: De linden van Conjoux (dikste van België), Doyon, Buzin, Crupet en Ronvaux. Of de stokoude eiken van Celles en Barvaux-Condroz.
* Enkele charmante en wat uit-de-tijd-geraakte regionale bedevaartplaatsen: De grotten van Conjoux en Crupet, de kerken en kapellen van Foy-Notre-Dame, Saint-Mort, Andenne.
* De kastelen van Modave, Logne, Leignon, Harzé,
* Plaatsen waar de kalkband van de Calestienne door de Condroz snijdt en de merkwaardige geologische verschijnselen die er ontstaan, zoals de chantoirs en dolines (verdwijngaten van water) in de westelijke Condroz en de onderaardse rivier Rubicon die ondermeer de grotten van Remouchamps creëerde. Ook de verscheidenheid in flora en insekten is veel groter waar de grond kalkhoudend is met oa orchideeën.
* Een paar karakterstadjes aan de rand van de Condroz, zoals Andenne en Huy.
* Wandelen door valleien van snelle riviertjes zoals de Bocq, Samson, Lembrée, Hoyoux en Néblon.
> En toch ook een paar zwakkere punten van GRP 575 A travers le Condroz:
* Delen met meer dan 5 km nonstop asfalt. Het is niet altijd evident om wandeltracés door een sterk op landbouw gericht landschap te ontwerpen die enkel over onverharde paden gaan. Doorgedreven mechanisering met steeds zwaardere landbouwmachines heeft ook vaak gebetonneerde of geasfalteerde veldwegen tot gevolg. Waar een huis of afgelegen hoeve in de velden staat moet blijkbaar ook steeds een asfaltstreep naartoe worden getrokken. Wel is het zo dat het meestal over rustige wegen gaat. Langere delen die over asfalt lopen zijn Ciney - Leignon, de omgeving Condroz-en-Neuville - Rotheux, Hamoir - Oneux, Ocquier - Vervoz - Bois-et-Borsu - Les Avins - Petit Avin en Haveligeoule - Verlée - Buzin.
* Bijna alle kastelen die je onderweg passeert, zijn niet te bezoeken, met uitzondering van Modave en de ruïnes van Logne. Kerken en kapellen zal je vaker open vinden.
> Vooraleer we de hele tocht verkennen in 11 etappes, doen we op de volgende pagina de lange geschiedenis van GRP 575 uit de doeken en geven we je ook een pak wandeltips mee.
Lekker geurend marjolein, een plant die zich op de kalkhoudende grond van de Condroz prima thuis voelt.
> Dat men hier op de Condruzische plateaus rijkelijk kon boeren straalt af van de vele imposante en vaak enorme hoeven. Niet zelden zijn het ware vestingen die naar een kasteelboerderij neigen. Ook de vele kastelen in de streek zijn vooral dankzij hoge landbouwopbrengsten gerealiseerd.
> Het gebruik van de kalkhoudende Condruzische natuursteen zorgt trouwens voor één van de meest uitgesproken karakteristieken van de Condroz. Heel wat dorpen van de Condroz zijn opgenomen in de lijst van mooiste dorpen van Wallonië omdat ze zo'n harmonieus geheel vormen van natuurstenen gebouwen.
Celles, één van de mooiste Waalse dorpen
Rotheux, Sentier Bois de la Porte
Conjoux, Condroz-boerderij
Kasteel Leignon
Onderweg naar Jamagne
GRP 575 voorbij Hautebise