Startpagina > Wandelen > GR 579
GR 579 kaart
> Een van de minst bekende langeafstandsroutes in België is de verbinding tussen twee van de grootste steden van België: Grande Randonnée 579 (GR 579) linkt hartje Brussel met 'de vurige Waalse stede' Luik over 161 km. Onderweg kan je nog een zijstapje maken van een goeie 20 km naar de stad Waver, de kleine hoofdstad van de provincie Waals-Brabant. Beginnen en eindigen doe je dus in een verstedelijkte omgeving, al moet gezegd dat de doortocht van Brussel je langs een aantal verrassende plekken leidt en bijzonder afwisselend en groen is.

> Voor het overgrote deel loopt GR 579 echter door landelijk gebied: Waals-Brabants en Luiks Haspengouw, langs dorpen waar je in je leven nooit zou terecht komen, was het niet dat de witrode streepjes van de padmarkering je er langs leiden. Ooit gehoord van de 'vrije republiek Bléhen' bijvoorbeeld, of van dorpen als Yernawe of Avernas-le-Bauduin? Veldwegen leiden je van dorp naar gehucht en omgekeerd. Eens de Luikse agglomeratie genaderd, wandel je door wijken en landschappen waarin nog duidelijk de sporen van vergane economische glorie te merken zijn, vooral in verband met de vroegere steenkoolmijnen. Afdalen naar hartje Luik doe je over een indrukwekkende trappenberg.
> Deze Waalse grande randonnée bestaat officieel sinds 1987 en wordt erg weinig bewandeld. Een route voor wie wil gaan waar anderen niet gaan. In dit verslag vertellen we je er alles over.
Voorstelling
Padgeschiedenis
Routekarakter
Hoe is dit verslag opgebouwd?
> Op de volgende pagina brengen we een lijstje met praktische wandelinformatie voor wie zelf op pad wil gaan over GR 579.
> Daarna gaan we ook echt op pad. In 6 etappes geven we een sfeerbeeld van de tocht. 'Life on the road' dus.
> Dit is geen officiële site over GR 579, enkel een subjectief wandelverslag. Contacteer de Waalse vereniging Les Sentiers de Grande Randonnée voor meer info, in hun (franstalige) topogids over GR 579 vind je nog veel meer info.
> Als je zoekt naar een uitdagende route in wilde natuur en met stevige hoogteverschillen, dan is GR 579 niet echt je ding. Misschien meest kenmerkend voor deze langeafstandswandeling is de lange doortocht over het Brabantse leemzandplateau. Supervruchtbaar akkerland en dus uitgestrekte velden met 's zomers wiegend graan en eerder saaie maisvelden. De weidsheid van die landschappen heeft ook best charmes.
> De rijke opbrengsten van de velden wordt weerspiegeld in de vele vierkantshoeven, tiendenschuren en hoevekastelen die je onderweg passeert. Die zijn echter ook kenmerkend voor het vandaag verfoeide feodale systeem, dat zowat 800 jaar over dit boerenlandschap hing. Dorpskernen ontwikkelden zich in Haspengouw vooral in de 10de - 12de eeuw, daar waar monniken en adel versterkingen en kasteelhoeven lieten bouwen om de vruchtbare landen te exploiteren. Simpele boeren zaten gevangen in een leven waarbij ze uit de hand van hun broodheren moesten eten, ten koste van noeste arbeid. Een systeem dat pas doorbroken werd in de nasleep van de Franse Revolutie eind 18de eeuw. Zoals je zelf kan merken aan de aard en stijl van die machtige landgoeden hadden adel en kerk vaak onmiskenbaar grote rijkdom vergaard. De bouwsels die je onderweg regelmatig aantreft, zijn indrukwekkende relicten van die tijd.
> Misschien kun je deze route soms ook als eentonig ervaren. Onverwachts duikt er dan toch weer iets op dat verwondering oproept, zoals de tuinwijken in Brussel, de 'vrije republiek Bléhen', de Romeinse tumuli, de terril Espérance of het 'dambordkasteel' van Jehay.
> Starten en eindigen doe je trouwens in een sterk verstedelijkte omgeving. GR 579 vertrekt niet aan de rand van Brussel en eindigt ook niet aan de rand van Luik. Je trekt telkens door tot in het hart van beide steden. Ook hier zorgden de vrijwilligers van de Waalse GR-paden voor trajecten die zo afwisselend mogelijk zijn. Lange doortochten in natuurgebieden en bossen zijn er eigenlijk niet, op de bijzonder mooie tocht door het Zoniënwoud na. Meestal zijn passages door bos of door wildere natuur vrij kort, open landschap is veel typischer langs het routetracé.
> Wie rust in uitgestrekte velden met een weidse horizon wil opzoeken, zal buiten de Brusselse en Luikse agglomeratie echter volop kunnen genieten van deze tocht. Je komt door een pak stille dorpen en gehuchten waar je in je leven nooit zou zijn terecht gekomen, was het niet dat je onderweg bent over GR 579...
> Voor we de hele tocht afleggen in 6 etappes geven we op de volgende pagina een pak randinformatie mee die van pas kan komen voor wie ook plannen heeft om te voet van Brussel naar Luik te wandelen.
> Het plan om de steden Luik en Brussel te verbinden met een GR-route ontstond begin jaren '80. In 1981 wordt er een route geprojecteerd die Brussel met Luik verbindt + een aftakking naar Hoei. Robert Stéphane van de RTBF wandelde voor het RTBF-programma Télétourisme (vergelijkbaar met Vlaanderen Vakantieland) van zijn woonplaats te Luik naar zijn werkplek in Brussel. De aantrekkelijke reportages inspireerden de medewerkers van de Waalse GR-paden om een permanent bewegwijzerde wandelroute uit te werken. Bovendien zou zo'n nieuwe grande randonnée de verbinding maken tussen de hoofdstad en de grote GR-paden van de Luikse Ardennen. Een gelijkaardige verbinding bestond immers al langer tussen Brussel en de Naamse Ardennen (GR 126). Aldus werd GR 579 geboren, als laatste pad met de cijfercombinatie GR 57X.
> De route werd met de uitgave van een beschrijvend wandelgidsje opengesteld in 1987. Het moet gezegd dat het tracé van GR 579 toen aanzienlijk verschilde van de huidige route. Hoewel GR 579 toen al onder de naam Brussel - Luik (G.R.B.L.) de wereld inliep, was dat in realiteit niet echt het geval. In zuidelijke richting ging GR 579 ter hoogte van Amay de Maas over om verder in de Ourthevallei te eindigen in het Parc de Mary bij Esneux. Daar werd je verondersteld om je tocht naar de stad Luik verder te zetten via GR 57 over en boven de Ourthevallei. Ook te Brussel begon de wandelroute niet in het centrum van de stad maar ter hoogte van het GR-kruispunt aan de Harasdreef (Zoniënwoud) te Ukkel. Met 158 wandelkilometers was GR 579 toen ook wat langer dan tot 2017 het geval was.
> GR 579 had in die eerste jaren van zijn bestaan nog een broertje, GR 579A, een tracé dat aftakte ter hoogte van Avernas-le-Bauduin (tussen Landen en Hannuit) om te eindigen in de Maasvallei te Hoei, waar je kon aansluiten op GR 576 (Luikse Condroz).
> In de loop van de jaren '90 raakte het wandelgidsje uitgeput, een heruitgave kwam er pas vele jaren later, in 2004. Bij die gelegenheid werd de route grondig herbekeken, dat kaderde in een algemene hertekening en vereenvoudiging van het intens net aan langeafstandspaden in de provincie Luik. De tracéwijzigingen waren ingrijpend. GR 579 steekt sindsdien niet langer de Maas over maar takt enkele kilometers voor Amay nu af in noordwestelijke richting, om zo meer rechtstreeks naar de stad Luik te lopen over een volledig nieuw traject.
> Met 148 km lengte werd de hoofdroute van GR 579 sinds 2004 ook 10 km korter. Eigenlijk beter, want de geschrapte delen liepen vooral dubbel in het spoor van andere GR-paden. Het oude tracé ten zuiden van de Maas naar Esneux was voordien al gerecupereerd voor de Condroz-route GR 576. De link tussen GR 579 en Amay bleeft behouden via een nieuwe korte verbinding van 6,8 km vanaf het kasteel van Jehay.
> Het 'zijpad' GR 579A (Avernas-le-Bauduin - Huy) bleef wel bestaan maar werd al begin jaren '90 omgedoopt tot GR 564, het Waalse verlengstuk van de Vlaamse GR 564 (Kempen - Condroz), die al langer bestond onder hetzelfde nummer.
> Nieuw ook in 2004 was een verbinding met de jongste provinciale hoofdstad van Wallonië, Waver, vanuit Huldenberg of Pécrot. Die verbinding werd al terug hertekend in 2009, zodat je tot 2017 een lange luswandeling kon maken tussen de hoofdroute van GR 579 en de stad Waver.
> Ook het officiële vertrekpunt te Brussel werd sinds 2004 verplaatst van het Zoniënwoud naar hartje Brussel, bij de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, hoewel de eerste kilometers eigenlijk in het spoor van GR 126 (Brussel - Semois) wordt gewandeld.

> In 2017 werd een deel van het hoofdtracé afgeschaft, het rechtstreekse traject van Huldenberg naar Pécrot. Het langere variant traject via Waver werd volwaardig onderdeel van het hoofdtraject. Daardoor bereikt GR 579 nu een totaalafstand van 161 km.
> Inmiddels is de GR 579-gids alweer meer dan 10 jaren oud, hij is nog steeds bruikbaar maar toont flinke sporen van veroudering. Meer info over deze gids op de volgende pagina.






 

 

 

 

 

 

GR 579 Brussel - Luik (161 km)