Startpagina > Wandelen > Streek-GR Mol-Om
> De officiële begeleidende topografische gids over Streek-GR Mol-Om is sinds 2011 uit de handel genomen wegens veroudering. Hij werd immers al uitgegeven in 1990. In de gids was een gedetailleerde, doorlopende routebeschrijving opgenomen in tegenwijzerzin, vertrekkend vanuit Mol-centrum. Twee verbindingsstukken van 3,6 en 4,2 km worden achteraan in de gids apart kort beschreven. Een andere indeling dus dan onze eigen tochtindeling waar we er drie aparte lussen van maken (noord/zuid/midden).
> GPS-tracks kun je terugvinden via de website van Grote Routepaden.
> Een topogids van Streek-Gr Mol-Om bestaat niet meer. Op de nieuwe website van Grote Routepaden kan je GPS-gegevens en alle andere info over de route vinden. Wie liever met een kaartje in de hand wandelt, kan terecht bij Toerisme Mol voor een plannetje en een korte beschrijving, te verkrijgen in het kantoor op het Marktplein of online (1 €). Het is sinds 2013 ook gewoon te downloaden van dezelfde pagina.
Kaartje uitgegeven door Toerisme Mol
> De kortste Streek-GR van Vlaanderen is ook de meest eigenzinnige qua bewegwijzering. De overlappende trajecten tussen de 3 lussen zijn enkel met het gele balkje gemarkeerd, de enige GR die in Vlaanderen zo is bewegwijzerd. Deze Streek-GR heeft ook bewegwijzering met grote zeshoekige verkeersborden in geel-rood, daar waar de 3 lussen onderling afsplitsen. Verder heb je ook nog 'rustbordjes'. Ze herinneren aan het feit dat deze GR zijn oorsprong heeft in de wandelclubsfeer met onderweg bevoorradings- en afstempelpunten.
> De kleuren geel-rood zijn vaak eerder een indicatie. De schilders op GR Mol maken eigen tekens naargelang smaak en situatie. Niet altijd even stijlvol op die wijze en zeker niet gestandaardiseerd met al die 'couleur locale'. Het belangrijkste is echter dat je je weg zonder al te veel problemen vindt en dat is gelukkig wel OK.
> Op het meest noordoostelijke punt van Mol-Om moet je even opletten om de juiste markeringen te volgen. Streek-GR Mol-Om kruist daar namelijk een andere wandelroute die met geelrode tekens is bewegwijzerd: Het Nederlandse streekpad Brabantse Vennenpad. Zie ook bij 'kruisende wandelpaden' op de vorige pagina. Hierbij nog enkele voorbeelden van Mol-Ommarkering op het terrein die eigenlijk afwijkt van de officiële.
> Er liggen enkele campings in Mol en omgeving. Meest bekend is natuurlijk de provinciale camping Zilvermeer. Dit is echter een camping die eerder neigt naar een luxueus verblijfspark. De overnachtingstarieven van deze vijfsterrencamping liggen dan ook aan de hoge kant. In het hoogseizoen loopt dat op tot 25 € pp, aanzienlijke korting in het laagseizoen. Als je met meerderen bent kan je overwegen om hier een trekkershut te huren. Camping Zilvermeer ligt op minder dan 1 km van Mol Om, op het centrale deel van de wandelroute. Wel interessant dus als uitvalsbasis.
> Op 1,5 km van Mol Om en langs de baan Postel - Retie te Retie ligt camping Berkenstrand met correcte trekkersprijzen. Op 700 meter van Mol-Om en gelegen langs dezelfde weg Retie - Postel maar dan richting Postel, ligt Camping Familiestrand, een kleinschaliger en goedkoper kampeeralternatief dan het Zilvermeer. Onmiddellijk langs Mol Om gelegen maar wel op het meest noordelijke punt, ligt de kleinschalige mini-camping 't Plankebrugske'. Deze camping, die pas sinds 2004 bestaat, is de plek als je echt rust wilt. Ze ligt op de grens, langs de Nederlandse kant te Reusel.
> Vermeldenswaard is ook dat de eerste officiële bivakzone (paalkamperen) in 2010 opende te Ardendonk. Helaas ligt ze wel wat te ver: Op 10 km van het meest noordwestelijke punt van Mol-Om. Enkel te overwegen voor fietsers dus. Volg op dat NW-punt het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in noordelijke richting, neem ter hoogte van Arendonk de Mierdseweg helemaal tot het noordelijke einde. Ga daar 700 meter naar links en de bivakzone ligt dan verscholen op je linkerkant. Werk met coördinaten om ze te vinden! (51° 22' 9'' N en 5° 5' 2'' E).
> Verder telt Mol ook een aantal hotels en B&B's. Op de website van Grote Routepaden zijn ook een paar adressen te vinden waar je kan overnachten bij gastgezinnen. Meer info: Toerisme Mol.
> Mol ligt aan de spoorlijn Antwerpen - Hasselt en Mol - Neerpelt. De Corbiestraat verbindt over 350 meter het station met het marktplein van Mol. Er zijn geen andere treinstations in de omgeving van het GR-traject. Bussen en belbussen van De Lijn bedienen de Molse gehuchten en omliggende gemeenten, zowel vanaf het station als vanop het marktplein. Bus 307 maakt wel een erg lange tocht, ze verbindt Mol met Leuven.
> Het is iets ingewikkelder dan het op het eerste zicht lijkt om de hele Mol-Om te wandelen. Met rugzak en tent kan je je tocht (ongelijk) indelen aan de hand van de kampeermogelijkheden (Campings Zilvermeer, Reusel en eventueel Retie). Vrij kamperend zijn er meer mogelijkheden maar uiteraard is dat niet officieel toegelaten. In de oude topogids volgde men de route in tegenwijzerzin met start bij de sporthal van Mol en waarbij de etappe-opdeling gemaakt werd aan de hand van het landschapskarakter: Zodus kwam men tot volgende indeling:
1. Mol-Om Oost: Zandwinningen - 19,8 km
2. Mol-Om Noord: De Postelse bossen - 35,8 km
3. Mol-Om West: Mol en industrie - 24,4 km
4. Verkorting 42 - 4,2 km
5. Verkorting 60 - 3,6 km
> Zelf heb ik nog een andere indeling gemaakt. Ik heb van Mol-Om gewoon 3 (ongelijke) lussen gemaakt, daarbij gebruik makend van de gemarkeeerde verkortingsstukken om telkens de cirkel rond te maken. Voordeel is dat je steeds op je beginpunt terug komt, nadeel dat je de verkortingsstukken 2 X aflegt en dat het meest zuidelijke deel met 43 km nogal lang uitvalt. Zodus heb ik een opdeling gemaakt:
1. Mol-Om Zuid - 43 km
2. Mol-Om Midden - 24 km
3. Mol Om Noord - 26 km.
> De totaalafstand komt dan, met het dubbele gebruik van de verkortingsstukken inbegrepen, op 93 km ipv 80 km. De abdij van Postel ligt niet langs Mol-Om. Wil je ze 'en passant' bezoeken, reken dan op 2 X 1,5 km extra. Het hiernavolgend verslag is dus op mijn eigen indeling gebaseerd.
> Op de volgende pagina's lopen we de hele route in die 3 grote rondjes.
Wandelinfo
Gids - Kaart - GPS
Bereikbaarheid
Overnachten
Indeling van je wandeltocht
Padmarkering
Bivakzone Arendonk
Bewegwijzering GR Mol-Om
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Gemeenschappelijke verbindingsroute. Andreaskruis: Verkeerd pad.

 

 

 

 

 

Mol - Om (93 km)