Startpagina > Wandelen > EscapArdenne Eislek Trail
Etappes
> Escapardenne Eislek Trail wordt in de begeleidende routegids in 5 etappes ingedeeld. Deze indeling is gebaseerd op een redelijke dagwandelafstand voor een sportieve wandelaar en op vlotte instappunten met openbaar vervoer en/of overnachtingsmogelijkheden. Etappeplaats Asselbornmillen heeft geen openbaar vervoer, mogelijk moet je naar Asselborn-dorp wandelen. Ook te Nadrin zijn de mogelijkheden beperkt, de bushalte waar dagelijks slechts een paar bussen langs komen, ligt in het centrum van Nadrin, langs de weg la Roche - Houffalize. Asselbornmillen en Nadrin bieden wel overnachtingsmogelijkheid. Andere etappeplaatsen zijn vlotter ontsloten.
> Indeling die ook in de gids wordt gevolgd:
1. Kautenbach - Clervaux (25,5 km)
2. Clervaux - Asselbornmillen (18,8 km)
3. Asselbornmillen - Houffalize (20,7 km)
3. Houffalize - Nadrin (23,4 km)
5. Nadrin - La-Roche-en-Ardenne (18 km)
> Uiteraard kan je het pad ook in de andere richting afleggen, de padmarkering is immers in beide richtingen, de beschrijving in de gids niet maar dat is minder belangrijk.
> De eerste etappe is de zwaarste, een doorsnee-wandelaar wandelt op het geaccidenteerde traject tussen Kautenbach en Clervaux zeker geen 5 km per uur. Reken eerder op 3 km per uur als je af en toe eens wil uitblazen op één van de vele rustbanken langs het traject en van de omgeving volop wil genieten. Die eerste etappe heeft een gecumuleerd positief hoogteverschil van maar liefst 995 meter! Ook de vierde en vijfde etappe zijn behoorlijk sportief. Als je het profiel van de hele route bekijkt is het ook logisch dat het middendeel makkelijker stapt. Escapardenne Eislek Trail stijgt immers geleidelijk naar het Ardense hoogplateau, naar het gebied dat de waterscheidingslijn vormt tussen de grote waterbekkens van Rijn en Maas.
> Die scheidingslijn vormt tevens de grens tussen België en het Groothertogdom, de schakel tussen het 'werkgebied' van het Parc Naturel des Deux Ourthes en de Luxemburgse natuurvereniging Natur & Ëmwelt, de twee partners die dit wandelproject op poten zetten. Op die scheidingslijn vormen de oude resten van het kanaal Maas-Moezel symbolisch en historisch het hoogtepunt op Escapardenne Eislek Trail. Hoe verder je van deze scheidingslijn verwijderd bent, hoe sterker geaccidenteerd het landschap wordt: de rivieren worden groter en lopen meer ingesneden en dus moet je ook grotere hoogteverschillen overwinnen over het Escapardenne Eislek Trail. Om de meest gevarieerde Ardense landschappen te ontdekken moet je er iets voor over hebben!
> Niets weerhoudt je ervan om natuurlijk een eigen etappe-indeling te maken. Er zijn voldoende alternatieve instappunten via openbaar vervoer of overnachtingsmogelijkheden.
> OK, we vliegen erin, we starten op de volgende pagina in het Luxemburgse plaatsje Kautenbach.
(afb © PNDO / Natur & Ëmwelt)
EscapArdenne - Eislek Trail (Luxemburgen) - 106 km