Startpagina > Wandelen > Streek-GR Hageland
Eigen etappe-indeling Streek-GR Hageland
1. Kasteel Horst - Gelrode - Aarschot
17 km
2. Aarschot - Langdorp - Testelt - Zichem
19 km
3. Zichem - Scherpenheuvel - Kortenaken - Ransberg - Zoutleeuw
34 km
4. Zoutleeuw - Wommersom - Ezemaal - Opheylissem
27 km
5. Opheylissem - Bierbeek
26 km
6. Bierbeek - Kasteel Horst
30 km
> OK, tijd om er in te vliegen, we starten op de volgende pagina met etappe 1 bij het kasteel van Horst en wandelen zo de hele Streek-GR Hageland in wijzerzin af.
> Zoals je ziet heb ik er voor gekozen om Streek-GR Hageland in wijzerzin af te leggen. In die richting is de route ook beschreven in de topografische gids. Natuurlijk kan je ook in tegenwijzerzin wandelen, een GR is immers steeds in twee richtingen gemarkeerd. Met alle aanloop- en verbindingstrajecten hou ik in mijn wandelverslag weinig of geen rekening. Dat zijn immers delen van andere GR's die nog eens werden herdoopt tot onderdeel van GR Hageland. Je vindt ze in de papieren gids die over de route bestaat, in mijn wandelverslag ga ik er niet dieper op in omdat het te veel wirwar wordt zo. De splitsingen en aftakkingen zijn op het terrein duidelijk aangegeven.
> Uiteraard is mijn eigen etappe-indeling maar een suggestie, er zijn veel meer mogelijkheden om via openbaar vervoer een indeling uit te werken die is geënt op jouw persoonlijke voorkeuren qua dagafstand.
Etappes
Het kasteel van Horst, decor van ons start- en
eindpunt van de 153 km lange Streek-GR Hageland
> Hieronder een indeling van de 153 km lange wandelroute 'Streek-GR Hageland' in 6 etappes (hoofdroute). Deze indeling is niet gebaseerd op een thru-hike. Als Vlaams-Brabander ligt voor mij het Hageland ook niet zo ver, zodat ik de tocht in gescheiden etappes heb ondernomen, waarbij ik na elke etappe thuis overnachtte. Mijn indeling is dus voornamelijk gebaseerd op mogelijkheden om via openbaar vervoer de instap- en uitstappunten van elke etappe te bereiken. Op elk van de tussenpunten is het dus mogelijk met openbaar vervoer weg te raken (trein, bus of een combinatie).
> Vertrek voor de eerste etappe deed ik niet vanuit het GR-kruispunt bij het provinciedomein van Kessel-Lo, zoals beschreven in de topografische gids. Ik koos als vertrekpunt het fantastische kasteel van Horst, overigens een prima aankomstpunt na 153 km om na te genieten bij een glas Hagelandse wijn of Horst-bier. Uiteraard kan je ook een andere startplaats kiezen aangezien de route in lusvorm is uitgebouwd.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR Hageland(153 km)