Startpagina > Wandelen > Streek-GR Hageland
Hoe is dit verslag opgebouwd?

Opgelet, onderstaande info en verdere pagina's zijn nog niet volledig aangepast aan de sterk hertekende route sinds 2021!
> We typeren op deze pagina kort Streek-GR Hageland, het padkarakter en de ontstaansgeschiedenis van deze 158 km lange wandelroute. Op de pagina wandelinfo zetten we je aan de hand van eigen ervaringen op weg om zelf op stap te gaan met de hulp van een pak praktische planningtips. In 6 etappes verkennen we vervolgens de hele route.
> We beperken ons in dit verslag tot de hoofdroute, Streek-GR Hageland heeft immers ook nog een wirwar aan verbindingsroutes, aanlooproutes en variante trajecten, meestal zijn dit eigenlijk delen van andere GR-paden. De kilometerafstanden hierboven zijn berekend volgens de topografische gids, ons eigen startpunt is niet het provinciedomein van Kessel-Lo maar het kasteel van Horst te Sint-Pieters-Rode. Sommige delen van Streek-GR Hageland wandelden we meermaal, dat verklaart waarom je in dit verslag foto's uit verschillende seizoenen zal zien.
> Dit is slechts een persoonlijk wandelverslag, officiële informatie over Streek-GR Hageland kan je vinden op de website van Grote Routepaden.
> Het duurde enkele jaren vooraleer er een nieuwe gids kwam. Grote Routepaden had inmiddels een partner gevonden in Toerisme Provincie Brabant, die Streek-GR Hageland adopteerde. Door een eerste samenwerkingsverband was op gelijkaardige wijze in 2008 de nieuwe Streek-GR Dijleland gerealiseerd.
> Streek-GR Hageland kreeg een nieuwe gids in 2009. De teksten van Marc Dillen werden herwerkt door medewerkers van GR-paden Vlaams-Brabant. Ditmaal werd de wandelgids ook voorzien van degelijk kaartmateriaal. Toerisme Vlaams-Brabant zorgde voor de uitgave van de gids op 3000 exemplaren. Hiervoor maakte de provincie een budget vrij van 20.000 €, waarmee ook de talrijke wegwijzers ('wandelbomen') langs de route werden betaald en geplaatst.
> Op 12 juli 2009 werd de gids voorgesteld voor 70 wandelaars, tijdens een herinwandeling in de omgeving van Aarschot, 's Hertogenheide, de Wijngaardberg en de Moedermeule. Vanaf februari 2012 werden ook de GPS-details van Streek-GR Hageland vrij gegeven.
> In februari 2021 verscheen na 12 jaren een nieuwe uitgave van de topografische gids. In de aanloop van deze uitgave werd het routeverloop van de Streek-GR Hageland grondig herbekeken. Nieuwe aantrekkelijke paden, open gemaakt door de aanleg van wandelnetwerken en openstelling van meer natuur, boden immers nieuwe kans voor meer aantrekkelijke trajecten. Bovendien werd gestreefd naar maximale ontkoppeling van al langer bestaande GR-trajecten.

> Dat resulteerde in een Streek-GR Hageland die sinds 2021 veel meer over een eigen uniek traject loopt en in een aantal radicale trajectwijzigingen. Ook dit keer stond Toerisme Vlaams-Brabant de vzw Grote Routepaden bij met advies en financiële steun, met name voor de uitgave van de nieuwe topografische gids en de bewegwijzering met wegwijzers.
> Het concept is telkens hetzelfde: Bestaande delen van doorlopende GR's in de provincie Brabant (gemarkeerd met witrode tekens) worden met elkaar gelinkt door nieuwe verbindingsstukken (gemarkeerd met geelrode tekens) om zo tot een lusvormig traject te komen met één Vlaams-Brabantse regio als thema. Die doorlopende GR's die als basis dienen voor Streek-GR Hageland zijn GR 128 Vlaanderenroute, GR 512 Trans-Vlaams-Brabant en GR 5 Noordzee - Middellandse Zee. Delen van die routes worden ook nog eens geïntegreerd als aanlooproute, verbindingsroute of variant traject. Streek-GR Hageland is de oudste van die drie Vlaams-Brabantse GR-netwerken.
> Tussen 2000 en 2005 werd in het Hageland intensief gewerkt aan wandelroutes en het openstellen van wandelpaden. Dat werd ondermeer mogelijk door financiële steun uit het Europese Interreg-programma en door een dynamische aanpak van zowel Toerisme Vlaams-Brabant als Toerisme Hageland en met de stille steun van het Intergemeentelijk Opbouwwerk Leuven wat logistiek werk op het terrein betreft. Tientallen - vooral korte, lusvormige - streekwandelingen werden ontwikkeld + een van de eerste wandelnetwerken van Vlaanderen, Wingevallei. Vooral initiatieven die ontwikkeld werden voor dagrecreatie.
> Om ook stevige stappers te plezieren en om wandelaars te verleiden tot langer verblijf in het Hageland, groeide vanuit het Intergemeentelijk Opbouwwerk Leuven (IGO) en vzw Hageland Toerisme het idee om een grote Hagelland-wandelroute te creëren. Dat paste perfect in het plan van Marc Dillen (voorzitter van de Aarschotse Gidsenbond). Als enthousiast wandelaar vatte Marc Dillen het plan op om in zijn geliefd Hageland één grote GR-lus te maken met variante trajecten. Grote Routepaden Vlaams-Brabant, de provinciale afdeling van de vereniging die veel langeafstandspaden in Vlaanderen bewegwijzerd, was snel gewonnen voor dat idee. Hiermee kon hun oude droom uit de jaren '90 om een Hagelandse streek-GR te maken, in vervulling gaan.
> Marc Dillen die door middel van meerdaagse tochten de bestaande paden en routes goed kende, tekende het tracé uit van de toekomstige Streek-GR. Bestaande GR-trajecten van GR 5, 128, 512 en 561 zouden met elkaar worden verbonden tot een GR-wandelnet voor het Hageland. Op basis daarvan verfijnden en verkenden enkele medewerkers van Grote Routepaden Vlaams-Brabant de loop van de voorgestelde trajecten: Marc Bils deed dat voor het oostelijke deel van het traject, Marcel Philips voor het oostelijke deel.
> Streek-GR Hageland maakt vandaag deel uit van een netwerk aan GR-wandeltrajecten die tesamen met Streek-GR Dijleland en Streek-GR Groene Gordel een groot deel van de provincie Vlaams-Brabant overspannen.
Voorstelling
Padgeschiedenis
Hoogtepunten
De mooie wegwijzer van Neervelp kreeg er
een extra bordje bij voor GR Hageland
Eerste gids over GR Hageland, uitgave van Toerisme Hageland.
> In 2003 werd de extra bewegwijzering met geelrode tekens aangebracht op delen van de 145 km lange GR Hageland. Op 6 juni 2004 vond een ééndagsinwandeling plaats vanuit het kasteel van Horst (Sint-Pieters-Rode). Toen werd ook een gidsje over de route voorgesteld: "Bottinewandelingen in het Hageland", verwijzend naar de soms ruwe paden waarover de tocht gaat. Het uitstekend geschreven gidsje werd door Marc Dillen gemaakt en uitgegeven door Toerisme Hageland. De 5 lange etappes van 25 à 31 km + 3 verbindingen werden goed beschreven. Het gidsje was op twee jaar tijd uitverkocht.
> Een aantal attraktieve punten langs de 153 km lange Streek-GR Hageland, startend vanaf het kasteel van Horst in wijzerzin:
* Km 0 - 2: kasteel, vijvers en bossen van Horst
* Km 4 -5: zuidzijde Beninksberg, langs fruitbomen, wijngaarden en natuurreservaat
* Km 7 - 8: zuidzijde Wijngaardberg, wijngaarden, ijzerzandsteenmuur, natuurgebied
* Km 12: Moedermeule Gelrode, windmolen
* Km 15: 's Hertogenheide, klein wild heidegebied
* Km 17: Aurelianustoren / optioneel bezoek aan Aarschot
* Km 20: aardige paden omgeving Leiberg en Speelhoven
* Km 26-30: typisch Demerlandschap
* Km 32: Testelt Voortberg, phegeavlinders
* Km 32 - 34: langs de Demer en Demerbroeken
* Km 36: middeleeuwse Maagdentoren Zichem
* Km 39: Scherpenheuvel basiliek, bedevaartsplaats
* Km 44: holle wegen en veldwegen bij de Galgenberg
* Km 46: holle wegen en veldwegen bij de Kloosterberg
* Km 50: wijndomein 'Kluisberg'
* Km 54: afwisselend pad, hoeve Liefkensrode, Molenbos Kortenaken
* Km 58 - 61: door boomgaarden met zicht op Ransberg
* Km 61 - 62: door meer boomgaarden
* Km 66: mooi pad in nat natuurgebied vallei Grote Gete
* Km 70: Zoutleeuw, middeleeuws stadscentrum
* Km 72: beschermde oude kasseiweg
* Km 73: Helen-Bos, bedevaartskapel, dorp van middeleeuws schrijver Jan van Heelu
* Km 74: aangename veldwegels
* Km 76: Drieslinter, stationsomgeving
* Km 78: wandelpad langs de Grote Gete
* Km 81: typisch Hagelandse kassei
* Km 89: mooi oeverpad te Ezemaal langs de Kleine Gete
* Km 96: provinciaal abdij- en parkdomein Hélécine (Waals-Brabant)
* Km 103: Rommersom Vlooienkapel
* Km 105 -106: Hoegaarden: bier, holle wegen
* Km 107: Sint-Katarina-Houtem, omgeving kerk
* Km 108: Marollenkapel en golvende veldwegen
* Km 110: Hoksem, merkwaardige kerk
* Km 111 -114: natuuurgebied Mene- en Jordaanvallei
* Km 118: mooiste GR-wegwijzer van Vlaanderen
* Km 119: 'wereldbol-watertoren' Bierbeek
* Km 125: gebouwen St-Kamillusinstituut
* Km 128: abdij van 't Park
* Km 133: paden tussen Bovenlo en Linden
* Km 135: Lindenbos Linden
* Km 138: site voormalige abdij Vlierbeek
* Km 139: provinciedomein Kessel-Lo
* Km 141: klim Kesselberg met uitzicht Leuven
* Km 146: dreven en holle wegen Chartreuzebos, café 'Bed van Napoleon'
* Km 148 -149: holle weg tussen Speelberg en Molenberg
* Km 153: zicht veldkapel St-Jozef te Horst
> Situering van Streek-GR Hageland in Vlaams-Brabant (zie kaart) en het net van Streek-GR's: Vlaams-Brabant is ingedeeld in drie toeristische regio's: Hageland, Groene Gordel en kunststad Leuven. Regio Groene Gordel is nog eens onderverdeeld in drie subregio's: Brabantse Kouters, Dijleland en Pajottenland & Zennevallei. Hageland ligt dus in het oostelijke deel van de provincie Brabant.
> Op de volgende pagina een pak harde wandelinfo over Streek-GR Hageland, daarna wandelen we de hele route ook af.
Artikel in de Streekkrant over de (her)opening van Streeek-GR Hageland in 2009.
'Moedermeule' te Gelrode
Lindenbos Linden
Sint-Katharina-Houtem
Zoutleeuw by night
Zicht op Zichem vanuit de Demerbroeken
> De provincie Vlaams-Brabant is qua oppervlakte de kleinste provincie van Vlaanderen maar je vindt er wel de meeste gevarieerde landschappen. Het oostelijke deel van de provincie is beter bekend als het Hageland. Het wandelterrein is er samengesteld uit ijzerzandstenen heuvelruggen tussen Leuven en Aarschot, zware zandleemgronden in het zuiden rond Tienen, en verder broeken, bossen en groene valleien van de sterk meanderende rivieren Grote en Kleine Gete, Velp en Demer.
> Streek-GR Hageland is een 158 lang bewegwijzerd en beschreven Grote Routepad dat in een grote lus die de Hagelandse zoom verkent. Daar liggen ook Brabantse stadjes met een rijke geschiedenis zoals Leuven, Aarschot, Tienen, Diest en het tot dorpje gedegradeerde maar o zo interessante Zoutleeuw. Een rist aan historische molens, kastelen en abdijen liggen onmiddellijk langs de wandelroute, zoals de Gelrooodse Moedermeule, het waterkasteel van Horst, de Maagdentoren van Zichem, het Diestse begijnhof, de tumuli bij Tienen of de abdijen van Vlierbeek en Park.
> Dat het in Brabant goed leven is zal je merken aan de rijke drankcultuur in het Hageland: De druivenranken die Hagelandse wijn voortbrengen en de bieren van Hoegaarden, Aarschot of Leuven. Streek-GR Hageland slingert ook door gevarieerde natuurgebieden, van de met struikheide begroeide duinpanne 's Hertogenheide, over de Demerbroeken tot meer artificiële parktuinen. Wie op het juiste moment over deze Streek-wandelt kan zelfs 'speciallekes' ontdekken, zoals orchideeën of de merkwaardige phegeavlinders.
> Voor verveling zal je dus weinig tijd hebben! Streek-GR Hageland is volledig bewegwijzerd en beschreven in een wandelgids. In dit wandelverslag nemen we je mee over de volledige hoofdroute.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR Hageland(153 km)