©
Luc Selleslagh 2015 - 2024 Trekkings.be
|
Streek-GR Dijleland
Een andere streek-GR in de provincie Brabant met de vallleien van Dijle, Zenne, Voer, Laan en IJse als thema, 131 km lang. Passeert zoals Streek-GR Hageland aan het provinciedomein van Kessel-Lo en loopt te samen tot over de Kesselberg. Verslag. |
|
GR 5
De beroemde GR die over zowat 2500 km van de Noordzee naar Nice loopt. GR Hageland volgt hem van Testelt tot voorbij Scherpenheuvel. |
|
GR 512 Brabantse Heuvelroute
Een GR van 175 km die de uithoeken van de provincie Vlaams-Brabant dwarst in lijn. Loopt een paar maal kort te samen met GR Hageland bij Diest, het kasteel van Horst en tussen Neervelp en Bierbeek. |
|
GR 128 Vlaanderenroute
650 km lange GR van de Opaalkust tot Aken, dwars door Vlaanderen en zijn uiterste uithoeken. GR Hageland volgt GR 128 over maar liefst 70 km, zowat het hele zuidelijke deel en westelijke deel van GR Hageland. |
|
GR 579 Brussel - Luik
Een Waalse GR die het hart van Brussel linkt met dat van Luik via de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Luik. 148 km lang. Loopt eigenlijk niet te samen met Streek-GR Hageland maar vanuit het provinciedomein van Hélécine vertrekt wel een aanlooproute naar Orp-le-Grand waar je kan aansluiten op GR 579. Verslag. |
|
GR 127 - Tour du Brabant Wallon
215 km lang pad door alle gemeenten van de provincie Waals-Brabant. Kruist GR 579 enkele malen in de provincie Waals-Brabant. Markering met geelrode streepjes. Verslag. |
|
Via Brabantica
Pad van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en zijn Waalse zustervereniging. Loopt zuidelijk naar Brussel, Halle en Nijvel en verder naar Frankrijk en Spanje op het netwerk van Santiagopaden. Een meer oostelijke variante tak loopt via Leuven en Tienen naar Via Monastica. Met die variant lopen we soms te samen in de buurt van Hoegaarden, Honsem en Bierbeek. |
|
Via Monastica
Pad van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en zijn Waalse zustervereniging. Komt vanuit Nederland en loopt zuidelijk naar Postel, Namur en Givet en verder naar Frankrijk en Spanje op het netwerk van Santiagopaden. Loopt in het spoor van GR Hageland tussen Diest en Zoutleeuw. |
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Vlaams-Brabantse afdeling van Grote Routepaden.
> Er kan altijd wel een teken missen onderweg door bvb boskap. Algemeen bekeken is de uitpijling echter goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen. Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem. Prima werk van de GR-vrijwilligers.
> Bewegwijzering is in 2 richtingen. Wil je het pad volgen in de richting zoals beschreven in de topogids, dan moet je de ronde die GR Hageland maakt in wijzerzin wandelen.
> Streek-GR Hageland loopt slechts gedeeltelijk over een eigen uniek traject! Sommige delen lopen in het spoor van andere GR's: GR 128, GR 512, GR 5 en hun variante trajecten. Tot 2019 had Streek-GR Hageland enkel witrode bewegwijzering op zo'n gemeenschappelijk traject met een doorlopende route. Sinds 2019 wordt Streek-GR Hageland echter over het ganse traject voorzien van een eigen geel-rode bewegwijzering.
> Streek-GR Hageland loopt over snel wisselende paden van diverse samenstelling. De verhouding verharde / onverharde paden en wegen is ongeveer als volgt:
* 25 % onverharde paden (natuurlijke ondergrond)
* 35 % licht verharde paden (grind, kiezel, dolomiet, steenslag, enz)
* 40 % verharde paden of wegen (asfalt, beton, kassei, klinkers).
> Het is niet evident om in Vlaams-Brabant lange trajecten te vinden die ontsnapt zijn aan kunstmatige verharding. Wandelpaden en -wegen moeten vaak worden gedeeld met andere gebruikers zoals fietsers en landbouwvoertuigen.
> Onverharde paden heb je het vaakst in natuurgebieden (bvb 's Hertogenheide, vallei Kleine Gete, Menevallei), agrarisch landschap (Neervelp - Bierbeek of Diest - Zoutleeuw bvb) en bossen (Lindenbos, Chartreuzebos, Horst, Walenbos, Begijnenbos). Paden langs rivieren zoals Demer en Grote Gete zijn vaak licht verhard met kiezel of dolomiet.
> De beklimming van de Kesselberg te Kessel-Lo gebeurt over een reeks trappen. Vrij typisch voor Streek-GR Hageland zijn de vele oude holle wegen waar er een golvende agrarisch landschap is. Er ligt vaak kassei op. Op de getuigenheuvels tussen Houwaart en Aarschot loop je soms op een natuurlijke ondergrond van ijzerzandsteen.
> Bij droog weer is een lichte wandelschoen voldoende.
> Er zijn geen gevaarlijke paden bij. In het natuurgebied Mene- en Jordaanvallei (Meldert) was een pad in dusdanig slechte staat (ingesneden en verzopen) dat ik uitschoof in de modder en gewond raakte aan pinnekesdraad. Er is tegenwoordig ook een variant (vlotter) traject als alternatief.
Kaart, gids, GPS
Padmarkering
Aard van de paden
'Wandelbomen' op splitsingen met andere GR-trajecten
Licht verharde oeverweg langs de Grote Gete bij Wommersom
Dreef in het Chartreuzenbos
> Aangezien het overgrote deel van wandelaars op dit pad kiezen voor gescheiden etappes, eventueel in combinatie met openbaar vervoer, is er weinig vraag naar overnachtingsmogelijkheid. Wat campings betreft is het aanbod schaars. Geen enkele die langs de route ligt. Net voorbij Aarschot heb je recreatieoord Schoonhoven (op 1 km) en ten noorden van Zichem, richting Averbode ligt camping De Vijvers (op 3 km). In Leuven heb je jeugdherberg De Blauwput. De regio heeft ook vier bivakzones. Voor Bivakzone Het Vinne te Zoutleeuw, Bivakzone Meetshovenbos bij Aarschot en Bivakzone Konijnenberg bij Rillaar moet je telkens toch enkele kilometers extra wandelen om ze te bereiken. Bivakzone Getedraak te Drieslinter ligt slechts 700 meter van de wandelroute. Onderdakaccommodatie in het Hageland is buiten zakenhotels niet afgesteld op doortrekkende wandelaars maar eerder op het meer lucratieve verblijfstoerisme.
> Dit GR-pad is het hele jaar toegankelijk. 's Winters zal je op sommige plaatsen wat over modderige paden moeten wandelen, met name in natuurgebieden. Op veldwegen die door landbouwvoertuigen worden gebruikt kan de zandleemgrond bij nat weer nogal sticky zijn aan de schoenen. Dat is dan de luttele prijs die je betaalt om nog over de weinige onverharde paden in het Hageland te kunnen wandelen. De lente en de herfst zijn de meest uitgelezen periodes om over Streek-GR Hageland te wandelen.
> Vanaf begin april fleuren de bossen en natuurgebieden helemaal op. In juni kan je zelfs wilde orchideeën ontdekken, zoals bij de Voortberg of in natuurgebied Demerbroeken (tussen Testelt en Zichem). Op de zuidelijk georiënteerde getuigenheuvels van zandsteen (noordelijke deel van Streek-GR Hageland) tonen eind april de wijnranken hun eerste frisgroene blaadjes en staan de fruitbomen volop in bloesem. Bloesems zijn er ook massaal op de uitgebreide fruitboomplantages in Brabants Haspengouw (tussen Scherpenheuvel en Zoutleeuw) en ten zuiden van Tienen.
> In juni en juli kan je op de Voortberg te Testelt ook kennis maken met een bijzonder en bij ons zeldzaam vlindertje dat hier zijn vaste stek heeft, de phegeavlinder. De zuidelijke hellingen van ijzerzandsteen trekken omwille van de warmte wel meer zeldzame planten en insekten aan.
> Er ligt nogal wat architecturaal erfgoed langs Streek-GR Hageland maar buiten de open monumentendagen zijn deze helaas meestal niet open voor bezoek. Mits uitgekiende planning kan dat dus wel. Idem voor een bezoek aan de brouwerij van Hoegaarden.
> Augustus is de uitgelezen maand om het verrassende heidegebied 's Hertogenheide te ontdekken (tussen Gelrode en Aarschot). De heide kleurt er dan paars. In september hangen de wijnranken van de meest noordelijke wijnstreek van Europa vol blauwe en witte druiven en zijn de vele fruitbomen beladen met rijpe appels, peren en ander fruit.
> Eind oktober kleuren de boombladeren in domein- en parkbossen oranje, zoals in het provinciaal domeine van Hélécine, het domeinbos van Horst, op de Bosberg, het Chartreuzenbos, het abdijbos van 't Park of het Lindenbos.
> Te Wezemaal, niet ver van de Wijngaardberg maar niet langs GR Hageland, ligt het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn. Het is tevens een toeristische dienst waar je alle wandelkaarten, -gidsen en andere info kan vinden over het Hageland. Behalve een tentoonstelling over de Hagelandse wijn, kan je er ook een flesje Hagelander kopen, een uitgelezen souvenir aan je tocht door het Hageland.
> Open van Pasen tot en met het herfstverlof elke namiddag behalve maandag. Tijdens de winter is het bezoekerscentrum enkel op zondagnamiddag geopend.
Kruisende langeafstandspaden
Bezoekerscentrum Hageland
Beste wandelperiode
> Op de volgende pagina een suggestie voor etappe-indeling van Streek-GR Hageland, daarna wandelen we de hele route ook af.
Langs de Beninksberg
Paadje te Helen
Kasseiweg op de Galgenberg (Diest)
Openbaar vervoer
Overnachten
> Streek-GR Hageland loopt door een regio met nogal wat keuzemogelijkheden om dagtrajecten te combineren met bus of trein. Er lopen twee spoorlijnen door het Hageland: Lijn 35 Leuven - Diest (- Hasselt) en lijn 36 Leuven - Tienen (- Luik). Verder is er nog de HST-lijn Leuven - Keulen.
> Treinstations die langs of op redelijke wandelafstand van Streek-GR Hageland liggen: Leuven (2 km), Aarschot (700 m), Langdorp (1,4 km), Testelt (0 m), Zichem (200 m), Ezemaal (250 m). Met uitzondering van Ezemaal liggen deze treinstations allemaal op het noordelijk en westelijk deel van de route. Meer afgelegen liggen de treinstations van Sint-Truiden, Tienen, Landen en Diest.
> Aanvullend is er nog eens het sterk uitgebouwd busnet van De Lijn. De belangrijkste bushubs in het Hageland bevinden zich vaak bij één van de treinstations, zoals te Leuven, Aarschot, Tienen en Diest. Veel kans je dat je daar eventueel moet wisselen van bus. Veel bussen hebben één van deze vier terminals als startpunt of eindbestemming. Streek-GR Hageland loopt ook even een hoekje Waals-Brabant in: Hélécine is eventueel te bereiken vanuit Tienen met een bus van de Waalse busmaatschappij TEC.
> Op Google Maps of in de topografische gids van Streek-GR Hageland kan je bushaltes en -nummers terug vinden. Gebruik de routeplanners van NMBS en De Lijn om je trajecten uit te zoeken.
Juli: Druiven rijpen aan
de Hagelandse wijnranken
De phegeavlinder geeft present te Testelt vanaf eind mei
Gebouwen op een kier in Brabant
> Toerisme Vlaams-Brabant is uitgever van een topografische gids over Streek-GR Hageland. Samenstelling door vrijwilligers van vzw GR-paden. In het 152 pagina's tellende gidsje vind je een routebeschrijving, informatie over bezienswaardigheden en alle praktische informatie die je als wandelaar nodig hebt. Het routeverloop is enkel in wijzerzin beschreven. Er is ook een suggestie tot etappe-indeling en voor wie liever een enkele dagtocht maakt zijn er enkele ideeën uitgewerkt.
> Je beschikt via de gids over tientallen detailkaarten waarop het precieze routeverloop is ingetekend.
> De meest recente gids werd uitgegeven in februari 2021. Te koop bij Grote Routepaden of in een aantal boekenwinkels, met name in Vlaams-Brabant (9 €). Je steunt er ook het route-onderhoud mee van de vrijwilligersvereninging.
> Nog op de website van Grote Routepaden kun je ter vervanging of aanvulling van de gids GPS-tracks vinden. De route is op die website ook ingetekend op kaarten en je kunt er eventuele routeaanpassingen downloaden.
|
Bewegwijzering Streek-GR Hageland |
|
|
|
|
Standaard-markering
(geel/rood). |
Richting- of padverandering.
(In dit voorbeeld afslag naar rechts) |
Andreaskruis: Verkeerd
pad. |
Variant traject. |