Startpagina > Wandelen > GRP 571
> Dit is één van de fijnste lange paden door de Ardennen. In dit verslag wandelen we Grote Routepad 571 virtueel van de 1ste kilometer tot de 169ste helemaal af... over 11 pagina's. Het wandelgebied van dit lange doorlopende pad, dat tot het Waalse net van 'Sentiers de Grande Randonnée' behoort, ligt ruwweg ten oosten van de bekende Ourthevallei en ten westen van Duitstalig België met de Hoge Venen. Weinig wandelroutes lopen over zoveel onverharde paden als GRP 571.
> 3 rivieren en hun valleien vormen de rode draad: Amblève, Salm en Lienne. Deze trekking loopt sterk op en af door de bossen van hun valleiwanden en soms ook over de hoogvlaktes boven de valleien. De vele rustige, stille en intieme plekken - meestal weg van toerismedrukte - die je langs GRP571 tegen komt heeft de ontwerpers van het huidige pad geïnspireerd om de route de subtitel 'valleien van legendes' te geven. De Ardennen op hun best: Donker en vol van mystiek en oude verhalen.
Algemeen padverloop
3 Ardense rivieren
Hoogteprofiel
> Op deze en de volgende pagina's stellen we de route uitgebreid aan je voor met tal van wandeltips om zelf op pad te gaan. We kaderen het pad historisch en geven wat sfeerbeelden over de natuurlijke omgeving mee. Vervolgens lopen we het hele traject in zes etappes af. Hieronder plaatsen we GRP 571 in het landschap waar de route doorloopt en gaan we uitgebreid in op het ontstaan en de evolutie van dit recreatieve wandelpad. Voor meer harde wandelinfo kan je ook dadelijk jumpen naar de wandelinfo-pagina.
> Een GR-pad is steeds in 2 richtingen gemarkeerd, je kan dus niet enkel aanvangen waar je wil, ook voor de te volgen richting ben je vrij. In de begeleidende topografisch gids wordt echter een beschrijving gegeven in één richting. Die wandelrichting volgen we ook in het wandelverslag op de volgende pagina's.
> We starten dus in Comblain-au-Pont, bij de brug over de Ourthe. Via de grote dorpen Aywaille en Remouchamps komen we langs de Amblève te Nonceveux. Niet ver van de bekende Ninglinspo-vallei splitst GRP 571 in twee. We volgen in dit verslag de route verder in wijzerzin, dus via Trois-Ponts en de vallei van de Salm tot het meest zuidelijke en hoogste deel van het wandelpad, nabij Gouvy. Weer noordelijk wordt na Lierneux ruwweg de loop van de rivier Lienne gevolgd om na 166 km weer te eindigen in de vallei van de Amblève, op de padensplitsing nabij Nonceveux.
* Roger Roger (Op Weg 4/2006): 'Het pad passeert beroemde historische en legendarische plekken, maar laat vooral de geheimzinnige sfeer van deze afgelegen valleien en hoogvlakten voelen...GRP 571 was prachtig van begin tot einde, we hebben er ons geen ogenblik op verveeld'.

* Gilbert Bastiaensen (Op Weg 6/2008): 'GRP571 is één van de mooiste GR's van Wallonië. Niet omdat er zo veel speciaals te zien is maar door het overaanbod van rust. Niet één fietser of wandelaar hebben we ontmoet. En dat nog wel tijdens een wandeling in het hoogseizoen, begin juli!'

* Ignace Fermont (Wandelgids Belgische Ardennen in 9 trektochten): 'Deze streek is, hoe kan het ook anders, een wandelparadijs. In weinig Ardense streken is er een zo grote concentratie van GR-paden.'

* Ludo van Tendeloo
: 'Aan de 57X GR's ga je zeker veel plezier beleven. Vooral de GRP 571 is zeker de moeite, spijtig dat er rond Lierneux zoveel veranderd is tov de vroegere GR 578.'
Wat anderen schrijven over GRP 571:
> De rivier bereikt Franssprekend gebied nabij Ligneuville en is dan al 200 meter gedaald. Vanaf hier spreken we over de Amblève. Nabij het dorpje Warche (langs GR 14) neemt ze haar eerste belangrijke zijrivier op, de gelijknamige Warche. Via Stavelot bereikt de loop van de Amblève Trois-Ponts waar een tweede belangrijke zijrivier de loop versterkt: De Salm.
> Gemiddeld verval van de rivieren en beken langs GRP 571 in meter per kilometer rivier:
GRP 571 door de vallei van de Amblève
KLIK op het profiel voor een vergroting. Gegevens zijn GPS-gemeten met de medewerking van
Elias Van Hoeydonck, die de hele GRP 571per MTB exploreerde! www.solosride.be
> Amblève: Ontspringt op een hoogte rond 580 meter ten Z-W van het dorpje Honsfeld (Büllingen) onder de Duitstalige naam Amel. We zijn dus in de Oostkantons. De bronloop wordt op kaarten ook wel eens vermeld als 'Heckbach'. Het eerste dorp waar de Amel door loopt is genoemd naar de rivier Amel (of omgekeerd), niet zo ongebruikelijk in de Ardennen.
> Lienne: Er is geen duidelijke bron van de Lienne, de rivier wordt gevormd door talloze bronnen en beekjes uit een brongebied gelegen onmiddellijk ten NO van het Plateau des Tailles, in de buurt van de dorpen Regné en Hébronval.
> Sterk kronkelend en ondertussen versterkt door meer zulke beken en bronnen komt de Lienne door het enige dorp van betekenis, Lierneux. Via het natuurgebied 'Les Prés de la Lienne' vloeit de rivier (hier eigenlijk nog een brede beek) door een groene en vrij stille vallei naar Chevron. Vanaf hier kunnen we pas echt spreken van een rivier.
> Na zowat 28 km vloeit de Lienne ter hoogte van Targnon in de Amblève. Het verschil in hoogte bij die samenvloeiing en op de tegenoverliggende heuvels behoort met bijna 400 meter tot de grootste in België.
> De passage van GRP 571 door de stille Liennevallei is voor niet weinigen een leuke verrassing door zijn ongereptheid.
> Kort na Trois-Ponts bevindt zich de grootste merkwaardigheid op de rivier, de waterval van Coo, wellicht onnatuurlijk gecreëerd in de 17de eeuw met een doorsteek in een scherpe meander. De dode meander doet nu dienst als waterspaarbekken voor een elektriciteitscentrale. Nabij Targnon neemt de Amblève de Lienne op in haar bedding.
> Richting Remouchamps loopt de Amblève erg ingesneden in vergelijking met het omliggende landschap. Beken met een sterk verval (zoals de Ninglinspo en de Chefna) wateren rechtstreeks af uit van het hooggelegen veenachtige plateaus hoog boven de riviervallei. Merkwaardig ook zijn de grote kwartsietblokken in de rivier, bekend als Fonds de Quarreux.
> Bij het binnenkomen van Remouchamps stoot de rivier dan weer een heel andere geologische omgeving: De smalle zoom van de Calestienne, met een kalkhoudende bodem. Hier ontvangt de Amblève haar merkwaardigste zijriviertje: De Rubicon, een onderaardse rivier die wordt gevoed door water in verdwijngaten. Diezelfde Rubicon is verantwoordelijk voor het uitslijten en boetseren van de beroemde grotten van Remouchamps.
> Voorbij Aywaille stroomt de brede Amblève nabij Comblain-au-Pont in de Ourthe op een plaats vlakbij de start van GRP 571. Over 92 km is de Amblève zo gedaald van 600 meter naar een hoogte van net iets meer dan 100 meter.
> Het deel van de Amblèvevallei en omliggende plateaus dat door GRP 571 wordt gevolgd loopt van de monding in de Ourthe tot Trois-Ponts.
> Salm: De bron ligt nabij de Duitse grens, ten westen van het dorpje Commanster op een hoogte rond 500 meter. Eigenlijk was de naam van de rivier altijd de Glain of Glanis, die naam wordt nu vooral voor de bovenloop nog gebruikt. Later plakte men de streeknaam op de rivier.
> Ze vloeit aanvankelijk zuidwestelijk door veenachtig gebied, op sommige plaatsen afgedamd met grote vijvers. Nabij Bovigny kiest de Glain / Salm voor een noordelijke loop. Voor ze Salmchâteau bereikt wordt haar loop versterkt met de Ronce. De belangrijkste nederzetting, Vielsalm, wordt gepasseerd. In de vallei ligt langs de rivier een spoorlijn en een autoweg (N68), die we talloze malen zullen kruisen. In Trois-Ponts vloeit de Salm in de Amblève.
> GRP 571 volgt de Salm en haar vallei vrij trouw van de monding te Trois-Ponts tot in de buurt van Bovigny.
> Laten we de lyrische bewoordingen over aan Eugène Gens, die zowat 100 jaren geleden dit schreef over de Lienne (vrij vertaald): 'De Lienne is de heerlijkste, de meest pittoreske, meest romantische riviervallei die zich door het plateau van de Ardennen boort. Er zijn geen ruïnes, geen monumenten, geen grote dorpen langs haar loop, enkel maar wilde schoonheid'.
Amblève 4
Lienne 17
Salm 22
Ninglinspô 73
Chefna 74
Chefna
> Misschien beter dan zelf lyrische woorden te zoeken is het beter om citaten aan te halen van een aantal erg ervaren wandelaars die in het verleden hun stapschoenen op GRP 571 zetten:
* Roger Roger in 1988 over GR 578 (nu deel van GRP 571):
'GR 578 (de Lienne) is speciaal uitgevonden voor mensen bij wie het woord Ardennen alleen associaties oproept met oudbakken winkelstraten gevuld met Hollanders met hun eendagstoeristenpetten (...), de diepe treurigheid van de nep-Ardennen (...). GR 578 brengt ons in intiem contact met één van de prachtigste streken van de Ardennen.'

* Sjef van de Poel (sjefvandepoelwandelweb.nl en auteur van 'Op Pad met rugzak en tent'), over ex-GR 578: '...het Sentier de la Lienne is van het begin tot het eind een fantastisch wandelpad (...) De afwisseling van bos en weiden blijft en regelmatig passeer je kleine dorpjes. Opvallend is dat het Sentier de la Lienne in vergelijking met andere sentiers in de Ardennen relatief weinig van asfalt gebruik maakt. (...) De gehele route mag er zijn vanwege de landelijke rust en de vele vergezichten die je op je pad voortdurend ontmoet.'
> Voor we effectief ook de route afwandelen schetsen we op de volgende pagina de geschiedenis van dit mooie wandelpad.
> Dit wandelverslag is opgedragen aan mijn wandelvriend Ludo, met wie ik vele uren langs oude en bestaande delen van GRP 571 en ex-GR 578 heb gezworven vooraleer GRP 571 van begin tot einde helemaal af te wandelen. Ik mis enkel nog de fameuze zonsondergang te Gouvy die hij altijd belooft maar er nooit is als ik er ben... :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRP 571
Ardennen
169 km