Startpagina > Wandelen > GRP 571
Wandelinfo
Topografische gids & GPS
>In de wandelgids vind je gedetailleerde routebeschrijving en de hele route is ook ingetekend op topografische kaarten van het NGI. Verder afstandstabellen, hoogteprofielen en een pak praktische info zoals busnummers, toeristische diensten, gastenkamers, cafés en winkels onderweg, enz... Kortom, eigenlijk onmisbaar. De routebeschrijving is verlucht met foto's en achtergrondinformatie over de streek.
> Helaas is deze gids ééntalig Frans. Aangezien een groot deel van de info in schematische vorm wordt aangeleverd is dat niet echt een probleem. Zie het als een mogelijkheid om je Frans bij te schaven onderweg. De meest recente editie (7de) dateert uit 2019. Uitgever is de Waalse vereniging Sentiers de Grande Randonnée (SGR).
> Met deze gids heb je alles in één boekje en bovendien steun je met de aanschaf de Waalse vrijwilligersvereniging voor langeafstandswandelen. De Waalse GR-organisatie geeft sinds juli 2016 ook officiële GPS-tracks vrij via hun website.
> In Duitsland is men sinds enkele jaren bezig met lange wandelroutes uit te zetten die - mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen - het label van 'premiumweg' kunnen verdienen. De belangrijkste voorwaarden waaraan zo'n premiumweg moet voldoen zijn constante verandering in landschap en terrein (panoramische zichten afgewisseld met ingesneden beekdalen bvb) en een traject dat over rustige en voor het overgrote deel ongeasfalteerde paden loopt. Spiegelen we die criteria op een pad als GRP 571, dan zou deze wandelroute probleemloos het etiket van 'premiumweg' kunnen worden opgeplakt.
> De mooiste delen van GRP571 hebben vooral te maken met de stilte en de intimiteit die de streek en de gekozen paden uitstralen. We zetten enkele leuke delen en hun attraktiviteit even op een rijtje, het is uiteraard een subjectieve keuze:
*Van Martinrive omhoog naar de burchtruïne van Aywaille (3 km). Paden door donker woud met oude sporen van mijnnijverheid + de overwoekerde burchruïnes met een panoramisch uitzicht over de Amblève.
* Zigzagklim na Aywaille.
* Natuurlijke omgeving en zicht aan de panoramahut bij het natuurreservaat Heid des Gattes, gelegen tussen Aywaille en Remouchamps.
* De grotten van Remouchamps.
* Vallei van de Ninglinspo (niet op GRP571 maar kortbijgelegen, volg GR 15).
* Vallei van de Chefna, eenzamer dan de Ninglinspo. Klim langs en over een wild kabbelend beekje in een beboste vallei met een aantal indrukwekkend dikke bomen.
*Passage in de omgeving van het kasteel Froidecour nabij Stoumont.
* Coo. De kunstmatige waterval in een oude Amblèvemeander is één van de oudste toeristische klassiekers in België, tegenwoordig is het er wel vergeven van Plopsakabouters.
* Klim uit de vallei van de Salm na Trois-Ponts en lange bospassage tot Spineu.
> Dit langeafstandspad loopt wel voorbij de monding van het biezonder mooie en scherpe valleitje van de beek Ninglinspo maar loopt er eigenlijk niet door. Het Ardennen-Eifelpad (GR 15 hier) loopt er wel door. Het is perfect mogelijk om GRP 571 en de Ninglinspo te combineren zonder dat je twee maal hetzelfde traject door de vallei moet afleggen. Tel dan wel zowat 8 km en een stevige stijging bij je planning. Het volgende wandelvoorstel over GRP571 met Ninglinspo is te lezen in het boek 'Op pad met rugzak en tent' van Sjef van de Poel. Gebruik een detailkaart. We pikken aan op GRP 571 tussen Remouchamps en voor Sedoz op een kruispunt na een lange stijging en vlak VOOR GRP 571 daalt naar Sedoz, je verlaat hier dan tijdelijk GRP 571:
Mooiste delen
GRP 575
293 km lang GR-pad dat door de hele Condroz loopt. Loopt met GRP 571 even te samen te Remouchamps. Verslag.
GR AE - 15
GR 15, onderdeel van het bijna 800 km lange Ardennen-Eifelpad, loopt tussen Aywaille en Sedoz te samen met GRP 571 over zowat 8 km. Loopt bij de afsplitsing te Sedoz door de vallei van de Ninglinspo.
GR 57
GR 57 maakt contact op het meest westelijke en meest zuidelijke punt van GRP 571. Volgt ruwweg de loop van de Ourthe en Luxemburgse valleien over 284 km. Gemarkeerde verbindingsroute van 2 km te Comblain-au-Pont. Loopt even tesamen te Gouvy.
Ourthe-Néblon wandelpad
158 km lang pad langs en rond de riviervalleien van de Ourthe en de Néblon (vnl Luikse Condroz). Loopt over enkele kilometers tesamen met GRP 571 tussen Oneux en Hoyemont.
GR14
GR 14 loopt tussen Parijs en Malmédy via de streken Brie, Champagne, Argonne en Ardennen over bijna 800 km. Loopt kort te samen met GR 14 in de buurt van Trois-Ponts en nogmaals nabij Lierneux.
Via Arduinna
Gemaakt voor Santiagowandelaars. Loopt van Malmédy of het Luikse naar Vitry-le-François (Fr) over 400 km. Kruising of te samen met GRP 571 bij Rochelinval / Spineux en bij Lierneux. Verslag
Markering GRP 571 in Wallonië (ROS-systeem)
Standaard-markering (geel/rood). Richting- of padverandering. (In dit voorbeeld afslag naar rechts) Andreaskruis: Verkeerd pad.
Padmarkering
* Klim uit de vallei van de Salm na Grand-Halleux: Mooie uitzichten.
* Pad naar het kasteel van Salmchâteau, met passage door heidegebied op 450 meter hoogte.
* Omgeving kapel Saint-Martin en de stilte op de uitgestrekte plateaus rond Gouvy.
* Passage door een erg stil en wild afgelegen gebied van bos, heide, vijvers en veen tussen de voormalige kazerne van Bovigny en het gehucht Langlire.
* Het brongebied en de vallei van de erg jonge Lienne tussen Hébronval en Lierneux.
* Panoramisch pad tussen de gehuchten Hierlot en Les Villettes.
* Pad tussen Bra en Trou de Bra (5 km): Bron, kapel, uitzichten, valleitje van de Chavanne, monumentale eik.
* De lange afdaling door het Bois Royal (na de Bru-bottelarij) in de vallei van de Amblève.
* Fonds de Quarreux (aan deze zijde leuker dan aan de overkant van de Amblève).
> 'Je blijft op hoogte. Je slaat op het genoemde kruispunt linksaf een langzaam stijgende veldweg in en je passeert na enige honderden meters een gehucht met vakantiewoningen. Bij een T-splitsing sla je rechtsaf en vrijwel meteen ga je weer rechtsaf een veldweg in, richting de bossen. Na 200 meter arriveer je opnieuw op een kruispunt en je volgt daar het tweede pad links schuin naar voren. Mogelijk lijkt het alsof je hier niet mag lopen, maar verderop kom je opnieuw aanduidingen van wandelingen tegen, dus dat zal een misverstand zijn. Na ongeveer 500 meter, bij een beekje, maakt het pad een scherpe bocht naar rechts. Je moet daar echter naar links gaan, een langzaam stijgende bosweg op. Je passeert, over een aantal kms verspreid, de punten Vieux Chera (toegangspad naar een gebouw), Sur le Potai en Chifgotte. Het pad loopt door een aangenaam bosgebied met niet te veel klimmen en dalingen. Veel medewandelaars kom je hier niet tegen. Na Chifgotte ga je bij een kruispunt van bospaden scherp naar links en volg je opnieuw een langzaam stijgend pad, dat je na enige honderden meters buiten de bossen brengt. Het landschap is hier moerassig en vlak en je kunt even pauzeren op een groot grasveld; wil je vrij kamperen, dan is dit een mooie plek, maar je zult water uit de natuur moeten halen. Volg je echter het stenige pad verder in oostelijke richting, dan bereik je na zo'n 400 meter een kruising met een langgerekt bospad (noot: Van de Poel heeft het hier over de Porallée). Je bent aanbeland bij de bovenkant van het zeer fraaie beekdalletje van de Ninglinspo. Vanaf hier is de route weer naar beneden.'
> Voorzie 2,5 à 3 uren extra om er onderweg op je gemak van te genieten. Wil je de Ninglinspo relaxer bezoeken, kampeer dan een dag extra in de omgeving en passeer door de vallei van de Ninglinspo liefst op een vroeg of laat uur in de dag, het kan er soms redelijk druk door dagtoerisme.
GRP 571 combineren met de vallei van de Ninglinspo
Overnachten
> Padmarkering wordt volledig verzorgd door vrijwilligers van de Luikse en Luxemburgse afdeling van SGR (Sentiers de Grande Randonnée) met de bekende geelrode tekens voor een Streekpad. Er kan altijd wel een teken missen door bvb boskap maar algemeen bekeken is het zeer goed gedaan en onderhouden. Waar het traject van GRP 571 samenvalt met een witrood gemarkeerd GR-pad, valt de geelrode bewegwijzering weg en moet witrood worden gevolgd. Bewegwijzering in 2 richtingen.
Openbaar vervoer
> Voor zij die dit wandelpad niet doortrekkend willen wandelen zijn er tal van mogelijkheden om de route 'in stukjes te kappen' en heen of terug te shuttelen met openbaar vervoer, vooral langs het noordelijke en oostelijke deel van de route. Startpunt, de brug van Pont de Sçay nabij Comblain-au-Pont is bereikbaar per trein via Luik en de Ourthevallei, stap af in 'station Rivage'. In de Salmvallei kan je gebruik maken van de stations Trois-Ponts, Coo, Vielsalm en Gouvy. Met uitzondering van Vielsalm zijn die allen onmiddellijk langs GRP 571 gelegen.
>Campings: Comblain-au-Pont (Pont de Sçay), Aywaille, Remouchamps, Nonceveux, Quarreux, Coo, Trois-Ponts, Grand-Halleux, Gouvy, Lierneux, Rahier en Targnon. De meeste van deze campings liggen wel 1 à 3 km van het traject van GRP 571. De enige campings die vlak langs het pad liggen zijn Comblain-au-Pont, Quarreux en Targnon. De camping van Comblain krijgt een min, niet zozeer voor de passerende treinen, maar voor het nachtlawaai, de lakse houding van de campingbeheerder en de dure tarieven voor solotrekkers. Targnon krijgt een plus om diverse redenen. Check de campinggidsen voor openingsuren en adressen. Veel campings sluiten tijdens het winterseizoen (pakweg van november tot maart).
> Bivakkeren: Dit is kamperen op officiële of niet-officiële plaatsen waarbij je de tent recht zet kort voor zonsondergang en ze weer opbreekt kort na zonsopgang. Iemand die respectvol bivakkeert laat enkel de volgende morgen maximum wat platgedrukt gras achter. Doe je het onofficieel dan is discretie inherent, zoek dan best een afgelegen plek op, het blijft echter in principe illegaal, helaas en een beetje onterecht. Er zijn langs GRP 571 eigenlijk een pak mogelijk om je tentje discreet te plaatsen voor de nachtelijk uren. Enkele speciale plaatsen bvb zijn de kasteelruïne van Aywaille (net genoeg plaats voor een klein tentje en fantastisch uitzicht) of op de 'pelouse' van de kapel van Saint-Martin. Je mag dan wel geen schrik hebben van nachtelijke spoken of 'gouden geiten', want deze plekken zijn onlosmakelijk verbonden met allerlei bizarre legendes...
> Wildkamperen: Kamperen zonder toelating langer dan pakweg 12 uren, met oa vuurtje stoken. Eveneens officieel verboden zonder toelating. Ik ben daar geen fan van, ook bivakkeerders worden zo in een slecht 'daglicht' geplaatst.
> Vrij kamperen: Indien je met een groepje bent en bvb 's avonds vuur wil maken of uitgebreid wil koken vraag dan toestemming aan de grondeigenaar, bvb de weide van een boer, zo vermijd je moeilijkheden. Volgens Sjef van de Poel, auteur van 'Op pad met rugzak en tent' is het vrij gemakkelijk om onderweg langs GRP 571 toelating te krijgen om te kamperen.
> Goedkoop logeren: Zoek je onderdak 's nachts maar wil je daarvoor liefst een beperkt budget spenderen raadpleeg dan Gilbert's List. Gilbert wandelt zelf over lange paden en stelt ieder jaar weer een lijst samen van adressen langs lange wandel- en fietspaden in Wallonië en waarvan de overnachtingsprijs max 17 € per persoon is. Het soort onderdak varieert sterk: Gastenkamers, jeugdherberg, huurcaravan, trekkershut, manège, slaapzaaltje,... Solotrekkers zijn ook overal welkom op die adressen, hoewel in sommige gevallen de prijs wat hoger kan liggen dan. Gilbert's List is een niet-commercieel initiatief, je bent meer dan welkom om zelf feedback te geven van je ervaringen op goedkope overnachtingsadressen. Contacteer Gilbert voor de detaillijst met telefoonnummers. Plaatsen waarvoor Gilbert een adresje heeft langs of in de buurt van GRP 571 zijn oa Bra, Cheneux, Chession, Gouvy, Halconreux, La Chapelle (Lierneux), Ottré, Quarreux, Rahier, Stoumont en Vielsalm.
> Hotel: Ben je op zoek naar comfort en bediening en wil je daarvoor best betalen vraag dan bij de VVV's een lijst op van hotels en gastenkamers. Ook in de topografische gids van SGR zijn een aantal hotels vermeld, maar GR's worden in principe niet uitgewerkt als een commercieel pakket.
> Bustransport is eveneens vrij goed. De Waalse busmaatschappij TEC heeft zelfs een lijn die het meest zuidelijk punt, Gouvy, verbindt met het meest noordelijke deel van de route (bus 42a), mogelijk met wissel in Aywaille. Het westelijke deel van GRP571 loopt door een dunbevolkt en relatief geïsoleerd gebied, niet verrassend dus dat er ook minder aanbod is van openbaar vervoer. Mits een uitgekiende planning 'kom je ook hier wel weg'. Surf naar de etappeverslagen van dit wandelverslag voor meer detailinfo. Wil je gebruik maken van de TEC-bussen ga dan niet zomaar aan een halte staan onderweg maar controleer de uurtabellen grondig op voorhand via de website van TEC. Meer info ook in de topografische gids.
> Eén van de aangename aspecten van GRP 571 is dat dit pad voor een hoog percentage over een ondergrond loopt die niet is verhard met beton of asfalt. Buiten de dorpen waar je passeert zijn de weinige asfaltstroken waar je over loopt zelden langer dan een paar honderd meter. De rest van de paden is erg verschillend: Veldwegen, bospaden, oeverpaden, veedrijfpaden, graspaden, oude steenslagwegen, brandwegen, enz...
Aard van de paden
> Vooral buiten het zomerseizoen kunnen delen van de tocht erg nat zijn: Beken die buiten hun oevers treden of gewoon zompige stukken. De Amblève kan bij hoogwater in de buurt van Nonceveux het pad onderwater zetten, daarvoor is een alternatief uitgewerkt via een hogerpad, beschreven in de topografische gids. Waterdicht schoeisel is aangeraden, zelfs 's zomers als in de ochtend dauw parelt op de graspaden.
> GRP 571 stelt geen specifieke moeilijkheden voor wandelaars met een normale conditie. In de vallei van de Chefna is het wat opletten als je de houten brugjes over de snelstromende beek gebruikt; ze kunnen erg glad zijn bij vochtig weer. Meestal kan je wel op een alternatieve manier de Chefna kruisen. De gecumuleerde stijging tussen Quarreux en het uitzichtpunt Ster (ca 23 km) is zowat 1000 meter, verdeeld over 3 lange stijgingen, wat het een beetje tot een sportieve uitdaging maakt.
Padkruisingen
> OK, terug naar GRP571, klaar om er in te vliegen. Op de volgende pagina's de hele route, verdeeld in 6 etappes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRP 571
Ardennen
169 km