GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
> >
> Het grote nadeel van bivakkeren in de herfst is dat de nachten zo lang zijn. 12 uren in een tent is een beetje te veel. Het is wachten tot het eerste zwakke licht doordringt en ondertussen wat muziekjes luisteren uit de MP3-speler.
> Om 7u30 was ik gepakt en vertrok ik voor nog maar een mooie herfstdag. Mist vanmorgen, maar het maakt de herfst hier alleen maar spectaculairder. Schitterend pad dat Erft-Lieser-Moselpad waarover de Ardennen-Eifel-Rundweg hier tussen Manderscheid en Daun loopt, het beste van de Eifel. Nog een hut voorbij en even daarna een bron. Het water smaakt niet lekker, vulkaanwater zeker? In feite zijn er opvallend weinig bronnen in de Eifel.
> Het pad blijft trouw het riviertje Lieser volgen tot het Ardennen-Eifelpad na anderhalf uur wandelen weer voor de Vulkanweg kiest. Die Vulkanweg is een wandelpad dat al 100 jaar geleden werd ontwikkeld door geoloog/vulkanoloog Dr Otto Follmann als geopad en werd gemarkeerd met 300 basaltstenen met daarin 'Vulkanweg' gebeiteld. Van die stenen zijn er nog enkele te zien onderweg. De afstervende bladeren toveren het hele wandelgebied hier in de herfst om tot een orgie van kleuren.
> AE loopt stilaan naar de maren waarvoor de Vulkaneifel zo beroemd is. Die maren zijn geen meren in vulkaankraters maar ontstonden ook door vulkanische activiteit. Ze werden gevormd door het contact van gloeiend hete magma met waterlagen. De stomende massa waterdampen die daardoor onder de magma ontstonden, veroorzaakten krachtige explosies die diepe trechters sloegen in het landschap. In een aantal van die enorme putten vormden zich later meertjes. Een maar is dus eigenlijk geen vulkaankratermeer (zoals bijvoorbeeld dat op de Mosenberg). Niet in alle maren ontstonden spontaan meren. Slechts in 8 van de 80 maren is een meertje. De andere maarbodems zijn ofwel moerassig of hebben gewoon een verzande bodem. De Weinfelder Maar, waarlangs AE loopt, heeft een doormeter op de top van 724 meter, de totale diepte is 92 meter en het meer zelf is ongeveer 52 meter diep. (geen foto, te mistig !) Voor het Gemündener Maar zijn die cijfers respectievelijk 644 m / 117 m / 39 m.
> De Eifelse maren zijn een populaire attractie. Bussen braken hele ladingen toeristen uit. Na de Mauseberg wandelt het AE-pad rond de Weinfelder Maar. Alles is in mist gehuld, daardoor is het meer zelf niet te zien. In de buurt ligt nog de Schalkenmehrener Maar (+ camping), maar de Ardennen-Eifel-Rundweg loopt daar niet langs.
> Na het rondje Weinfelder Maar komt AE langs de Dronketurm, een kleine panoramatoren. Er is hier wat overmarkering waardoor het wat verwarrend wordt.
> AE loopt langs de toren, en verlaat de Vulkanweg voor het Karl-Kaufmannpad. Het is een mooie afdaling naar Daun, langs nog een maar, de Gemündener Maar, daarna wordt langs de hoofdweg recht op het centrum van Daun afgegaan.
> De mist trekt wat op en als ik in Daun kom is het volop zon. In Daun is een supermarkt (AE komt er langs) en enkele bakkers. Even na Daun picknick ik op een bank midden op een zongeoriënteerde weide. Snel ook de tent uit zodat ze kan drogen van de mistige nacht.
Dronketurm
Gemündener Maar
> Hier ergens moet ik ook het pad verlaten om de camping van Nürburg te vinden. Ik moet me haasten want de nacht valt en als ik niet voor donker uit het bos geraak wordt dat weer bivakkeren in het bos.
> Ik verlaat dus AE en ga dwars door het woud, zonder een pad te volgen. Gelukkig laat mijn oriëntatie me niet in de steek, want de zon gaat alweer onder. Net op tijd op een asfaltweg en de camping van Nürburg ligt op slechts 300 meter. Dit is een echte monstercamping. Enorm groot en in staat om een massa volk te ontvangen tijdens de evenementen op en langs de Nürburgring, zoals de Grandprix of het rockfestival ‘Rock am Ring’ (met Pinksteren). Te vermijden op die dagen want de prijzen swingen dan de pan uit. Eerst vroeg men mij 20 € voor één nacht, wat na een telefoontje werd gehalveerd tot 10 €. Ik ben hier helemaal alleen maar moet wel een waarborg van 15 € betalen (waarvoor?), mijn identiteitskaart afgeven en bovendien word ik ook nog geringeld met een polsbandje! Hallo? De douches zijn wel OK. Conclusie : Deze camping is erg onpersoonlijk. Het campingcafé is dicht en er is geen restaurant of snack in de buurt. Er zit dus niks anders op dan te slapen.
> Tijd genoeg om energie op te doen voor morgen, want het wordt een monsteretappe van 37 kilometer die me over het hoogste punt van de hele Ardennen-Eifeltocht moet brengen.
Het AE-pad volgt 34 km lang de Karl-Kaufmannweg (HWW2), genoemd naar een voormalige voorzitter van het Eifelverein
> De Dronketurm is een kleine uitzichttoren, gebouwd in (vulkanische) basaltsteen en opgedragen aan de stichtende voorzitter van het Eifelverein, Adolf Dronke. Deze Trierse schooldirecteur deed in 1888 een oproep aan alle gemotiveerde burgers uit de Eifel om plaatselijke groepen van zijn pas opgerichte Eifelverein samen te stellen. Die oproep moet worden gesitueerd in een periode waar het leven in de Eifel vooral werd gekenmerkt door verpaupering en landvlucht. De akkers brengen weinig op, ontsluiting door wegenaanleg en een spoornet gaat aan de Eifel voorbij en de industriële ontwikkeling zet vooral door in de Rijnvallei. De Eifel stond bekend als 'het Siberië van Pruisen': Slechte leefomstandigheden en donkere bossen. Met de oprichting van het Eifelverein wou Dronke het potentieel van de streek onder de aandacht brengen, zowel toeristisch/recreatief als politiek. Er werd geijverd voor spoorontsluitingen en wegen, promotie van regionale produkten en ambachten en vooral de creatie van lange afstandswandelpaden die de natuurlijke troeven van de Eifel met elkaar moesten verbinden. Dronke's oproep had veel succes. 5 jaar later telde het Eifelverein al meer dan 50 lokale afdelingen. Vanaf 1898 werd begonnen met de aanleg van het huidige wandelpadennet waar je nu over loopt. Het Eifelverein stond ook aan de wieg van de Europese Vereniging voor Eifel en Ardennen (EVEA) die in 1955 werd opgericht en die ondermeer de stuwende motor was achter het ondertussen 50 jaren oude AE-pad. 100 jaar na Dronke is de Eifel weer een welvarende streek, waar het aangenaam vertoeven (en wandelen) is. De donkerte zit enkel nog in het basaltgesteente. Dronkes beeld staat op de toren.
> 21° vandaag en dat midden oktober. Tijdens het tweede deel van de dag loopt het pad vooral over hoogplateau met weidse uitzichten: Velden en weiden afgewisseld met strookjes bos. Langs Darscheid en dan door meer rustig veld. Nog een pauze aan het Afelskreuz (picknickbanken). Als ik een pijl zie naar een ‘Teufelsstein’ besluit ik om dat bordje even te volgen. De Duivelssteen stelt in feite niet veel voor, een dikke ronde bol midden in het bos, wellicht hang er een plaatselijke legende aan vast. Een vos rent over de velden.
> Na Kelberg is het nog even verder dalen en dan volgt een ongewoon stevige stijging naar het onopvallende tweede hoogste punt op de tocht, naar 620 meter, in de buurt van Rote Heck.
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
Ardennen - Eifel Pad (793 km)