GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
> > >
> Vroeg op om van de koele uren profiteren. Het zal erg warm worden vandaag en wat ik op dat moment nog niet weet is dat deze lange dag zal eindigen in... een ziekenhuis!
> Een asfaltwegje leidt het Ardennen-Eifelpad Wilwerwiltz uit. Langs de kerk en het kerkhof van Tomm. Onderweg zie ik in een ochtendmoment zowaar een vos vlakbij over een veld lopen. Nog even boven op het plateau verder over asfalt maar wat later dan toch schuinlinks een boswegje in. AE loopt te samen voor korte tijd met het Sentier du Nord (gele ruit) en met het Escapardenne Eislek Trail.
> In Draufelt komt er ook nog het Maas-Rijnpad bij (wit golfje). Een pijnlijke bijensteek ambeteert me maar gelukkig betert het toch snel na een tijdje. Een zigzagkim na Drauffelt wordt gevolgd door een crêtepad en een lange passage langs een heuvelflank tussen brem. Tussen Draufelt en Clervaux zijn op een drietal plaatsen rustbanken met een redelijk geschikte plaats om vrij te kamperen (geen water). De rode dakpannen van de abdij van Clervaux zijn al van ver zichtbaar.
> Langzaam afdalen naar Clervaux (Klierf). Even rondgelopen in mooi Clervaux met zijn lange toeristische traditie. Het pad loopt tot het station, steekt daar de sporen over en loopt aan de andere kant weer terug. Vanop de parking van café Belle-Vue is nog een laatste mooi uitzicht over Clervaux en zijn torens.
De groene driehoek van het Ardennen-Eifelpad in het gezelschap van andere lange routes
Draufelt
> Na Munzen is het wat opletten aan een veldkruis met zitbank. AE daalt door een weide (ongeveer rechtdoor) 2 X een kleine vallei over om dan aan te komen in Neidhausen (Näidsen). Na dit dorp volgt er een lange afdaling over een zigzagveldweg. Een schitterend pad in de zomer. Massa’s veldbloemen lokken hier vele vlinders, ’t is hier een echte Vlindervallei. Na het oversteken van een beek ontbraken er wat AE-groene driehoeken: ongeveer rechtdoor over de hoofdweg door het bos.
Clervaux
Clervaux, de oude burcht
Veldkruis onderweg naar Neidhausen
Hosingen, voormalige abdijkerk
>Het pad loopt een tijdje net onder de plateaurand om dan af en dalen in de Ourvallei naar de oude kapel van Obereisenbach (Uewereesbech). Dit gebied is mij niet onbekend. Hier heb ik nog gelopen 5 jaar eerder tijdens mijn tocht van Oostende naar Nice. Ook hier opletten voor een paar scherpe padwissels. Wat verder ligt Untereisenbach (Ënnereesbech) (camping, café) en dan volgt een lange klim uit de Ourvallei en over asfalt, enkel onderbroken door een stijgende afsnijding. Het zweet loopt van mijn gezicht bij dit (te) hete weer. Eindelijk boven tussen weidse velden. Achter mij is de indrukwekkend hoge zendantenne van Hosingen weer opgedoken.
> Aan de eerste huizen van Wahlhausen (Wuelëssen) daalt AE weer naar de vallei toe, eerst licht dan sterker. Hier ergens ben ik flink verkeerd gelopen. Dat kostte me 2 km meer op mijn al vermoeide voeten. AE daalt snel naar beneden terwijl ik een traag zigzaggende, verlaten bospiste volgde langs de Akeschterbaach. Eindelijk bereik ik toch weer AE aan de asfaltweg beneden in de Ourvallei.
> Nog iets verder ligt Gemünd, mijn eindpunt voor vandaag. De brug (en de Luxemburgs / Duitse grens) over en de camping op. Op het eerste zicht een rommelige camping maar ze is goedkoop naar Luxemburgse normen en het gebruik van de propere douche is deze keer ook inclusief in de prijs. Wat lawaaierige Hollanders, maar voor de rest is het hier OK. Er is hier zelfs in juli ruimte zat om een rustige plek te vinden. Ik ben behoorlijk moe en wat uitgeput door de hitte.
> Om 22 uur slaat het noodlot dan toe. Hevige pijnen doen me kronkelen in mijn slaapzak. Ik vrees dat ik een niercrisis heb. Op den duur ben ik zo ziek en is de pijn niet langer te harden. Er zit niks anders op dan aktie te ondernemen. Rond 23 uur komt een ziekenwagen mij uit dit afgelegen boerengat ophalen. Aangezien de camping net op Duits grondgebied ligt, word ik Duitsland ingevoerd, naar een ziekenhuis in Neuerburg en zo komt een abrupt einde aan het eerste deel van mijn Ardennen-Eifelwandeling.
Hosingen, RTL-mast
Kerk Tomm
> Voorbij een waterzuiveringsstation en dan omhoog naar Hosingen (Housen). Er is hier een supermarktje, 200 meter rechts als je op de hoofdweg komt bij de kerk. Hosingen(Housen). Er is hier een supermarktje, 200 meter rechts als je op de hoofdweg komt bij de kerk. Er is hier een supermarktje, 200 meter rechts als je op de hoofdweg komt bij de kerk. Het Sentier Ardenne-Eifel passeert vervolgens aan de voet van de 300 meter hoge zendantenne van RTL Radio Luxemburg. Vanaf deze hoge plek worden FM-programma’s uitgestraald naar Duitsland en Luxemburg (Letzebuergesch). De antenne zal nog lang zichtbaar blijven vanop het AE-pad.
> Er wordt langzaam afgedaald naar een alleenstaand huis. Voorbij dat huis is het weer even opletten. Hier moet niet het bos worden ingedraaid maar wel worden verder gewandeld over een pad door het struikgewas. Iets later volgde dan de langverwachte kruising van de superlange Europese paden E2 en E3. Aan dit onopvallende punt met een vermolmde zitbank (Geislay) was ooit een mooi uitzicht over de Ourvallei, doorheen de jaren is dat uitzicht volledig met jonge bomen dicht gegroeid.
> Het is hier een kruispunt van langeafstandspaden. De Europese wandelwegen E2 (Stranraer – Nice) en E3 (Emona – Santiago de Compostela) ontmoeten hier elkaar. Ook GR 5 (Bergen-op-Zoom – Nice), Sentier de l’Our (gele bollen), Maas-Rijnpad (Monthermé – Andernach) en het Ardennen-Eifelpad komen hier allemaal te samen over een smal pad. Tijd voor een namiddagpauze in de schaduw op dit markante punt.
Geislay, kruising E2, E3, AE, GR5,
Maas-Rijnpad, Sentier de l'Our
> Munshausen (Munzen) heeft een agrarisch museum met nogal wat aandacht voor het Ardens trekpaard. Domein Robbescheier is een zorgvuldig opgebouwd privé-project, opgestart in 1989, met als doel de leegloop van het dorp, de afbouw van het sociale leven en het snel verdwijnen van traditionele ambachten in dit oude dorp te stoppen. Stap voor stap werd dit succesvol project verder ontwikkeld. Zo zijn er in het domein Robbescheier ook overnachtingsmogelijkheden en is er een taverne/restaurant. Hierdoor werd ook werk gecreëerd in dit landelijk dorp. Buiten het toeristisch seizoen focust men vooral op de educatieve rol van het project door schoolgroepen aan te trekken.
> Clervaux kende net zoals andere burchtstadjes in Luxemburg zijn eerste bloei onder de feodale heersers van de middeleeuwen. Ook deze stad had erg te lijden onder de verwoestingen tijdens WO II. Het stadsbeeld van Clervaux bedriegt in feite een beetje. Wat je ziet in Clervaux is bijna allemaal gebouwd of heropgebouwd in de 20ste eeuw. De ligging en de harmonieuze witte architectuur maken het toeristisch een interessante trekpleister. In het centraal gelegen kasteel (heropgebouwd na WO II) bevinden zich een VVV-kantoor en enkele musea waaronder dat van de Slag om de Ardennen, een maquettetentoonstelling van alle burchten in het Groot Hertogdom en een foto-tentoonstelling.
> Daarna all the way over asfaltwegen tot voorbij Munshausen (Munzen).
De hooggelegen abdijgebouwen met rode daken zijn gebouwd in 1910 in neoromaanse stijl. Je kunt deze benedictijnerabdij ook gedeeltelijk bezoeken, er is een tentoonstelling over het kloosterleven. De andere dominante kerk, met een dubbeltoren, dateert uit 1911. Clervaux heeft 2 campings en vele hotels. De trein verbindt Clervaux in noordelijke richting met België.
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
Ardennen - Eifel Pad (793 km)