GR AE / GR 15 -151 - 16
SENTIER ARDENNES-EIFEL / ARDENNEN-EIFEL-PFAD
ARDENNEN-EIFEL-RUNDWEG
GR AE
Startpagina > Wandelen > Ardennen-Eifelpad > Etappes
> >
> Een paar weken later stond ik terug in Schleiden voor het laatste deel van het Ardennen-Eifelpad door de Eifel. Het is eind oktober, de echte zomertemperaturen zijn voorbij en ik heb de korte broek ingeruild voor een lange. Om 10 uur was ik op weg. Dat wordt goed doorstappen want voor 19 u is het nu al echt donker en er wachten vandaag nog 32 wandelkilometers. Vorige keer had ik Schleiden bij donker gezien. Bij daglicht ziet de stad er al iets mooier uit, hoewel ze niet zo bijzonder is.
AE/E8-markering na Gemünd
Trappistenabdij Mariawald aan de herfsthorizon
> Even later kom je zo aan de abdij van Mariawald, de enige trappistenabdij van Duitsland. Zoals dat met trappisten het geval is, wordt er ook hier geestrijk gebrouwen. Geen bier hier maar een lekker likeurtje. Er is een abdijwinkel en een boekenwinkel, waar je ook kaartmateriaal en wandelboeken vindt. De abdij zelf is uiteraard ook te bezoeken. Van op de parking bij de abdij is het ook maar een korte wandeling naar het oorlogskerkhof dat op slechts 200 meter ligt.
> Tegenover de abdij neemt AE een geasfalteerde wandelweg. Deze daalt wat en stijgt dan naar een schitterend uitzichtpunt over het stuwmeer van Heimbach en over het dorp Heimbach zelf. Op de Bildchesberg is ook een schuilhut, een goeie picknickplek. De windmolens die je in de verte aan de horizon ziet, zijn die van Schmidt. Het AE-pad passeert over enkele uren aan de voet van deze windmolens.
> Het pad daalt nu zigzaggend steil naar beneden om door het mooie dorp Heimbach te lopen. Er is hier een burcht, winkels en terrasjes, het is aangenaam slenteren door Heimbach.

Abdij Mariawald
Oorlogskerkhof Mariawald
Stuwmeer van Heimbach
Heimbach
Kasteel van Hengebach
Langs het Heimbacher Staubecken
Rursee net voor Schmidt
> Nog even stevig doorstappen, maar het gaat dalend nu, eerst geleidelijk en dan steviger dalend tot aan de Rursee. Eerst nog een uitloper van het meer rondlopen en dan het dorp Woffelsbach in.
> De zon is net onder. Hier moet ik de camping vinden. Er zijn hier nogal wat kleine privécampinkjes. Iedereen die hier over een lapje grond beschikt verhuurt dat voor caravans blijkbaar. De enige echte camping is die van de gemeente. De ingang is gelegen aan de kruising van de kleine Campingweg en de Promenadeweg. Winkel, café en maaltijdmogelijkheden vlakbij. De zon is in het meer verdwenen en daar komt de volle maan al boven water uit de Rursee, mooie afwisseling van de wacht!
> Eens over de brug volgt het Ardennen-Eifelpad de meander die naar het stuwmeer van Heimbach leidt, eerst langs volkstuintjes, dan over een smal pad aan de meeroever. Hier en daar zijn houten overbruggingen aangelegd. AE passeert langs de electriciteitscentrale aan het Heimbacher Staubecken.
> Het stadje Heimbach is ideaal om een dagje te blijven plakken. Behalve veel wandelmogelijkheden in de Kermeterbossen waardoor we net wandelden, is de opvallendste bezienswaardigheid in Heimbach de burcht van Hengebach. De geschiedenis ervan gaat terug tot de periode van de vroege middeleeuwen (11de eeuw), ze had een verdedigende functie tegen de aanvallen van de Vikings. Het gebouw dat je nu ziet is niet het oorspronkelijke. Een zware brand in 1687 verwoestte de burcht grotendeels. Pas in 1904 begon men aan een eerste restauratiefase. De heropbouw vond plaats in verschillende fases gedurende de 20ste eeuw. De burcht is nu eigendom van de stad Heimbach en kreeg een multifunctionele bestemming. Er zijn feest- en cultuurzalen en hotel- en restaurantfaciliteiten. Niet ver van de burcht bevindt zich de moderne Salvotorkerk, "aangeplakt" aan de oudere Sint-Clemenskerk. Als je ze open vindt loop dan even binnen : Er is nog een Antwerps houtgesneden retabel te bewonderen. Verder is het plezierig flaneren door de hoofdstraat, met terrassen, kleine kunstgalerijen en inkoopmogelijkheden.
> Het is zonnig weer, 15°. Het pad neemt even de grote weg naar Gemünd en draait dan aan het verkeersbord dat het einde van Schleiden aankondigt, naar links. Een bospad op dat parallel met de weg door de vallei van de Olef loopt. De markering is soms nogal verwarrend dus zelfs hier is een kaart noodzakelijk om je van de juiste richting te vergewissen.
> Zo ben ik snel in Gemünd. Het stadje ziet er iets aantrekkelijker uit dan Schleiden en is groot genoeg om er winkels aan te treffen. Het pad steekt hier de Olefrivier over. Iets verder is een bordje met een E8-markering. AE loopt hier dus samen met het Europad tussen Cahersiveen en Svilengrad. Langs een droge beekvallei gaat het nu steil omhoog weg uit de Olefvallei.
Onderweg in de buurt van Gemünd
> Boven op het plateau kom je door het dorp Wolfgarten. Ook hier is de markering maar zus en zo. Ga naar een opvallend groot veldkruis aan de andere kant van het kleine dorp en vandaar naar links langs bos en dan een stukje door bos. Even na een parking steek je de weg Gemünd-Heimbach over. Het pad vervolgt aan de andere kant van deze weg. Wat later steek je weer de weg over en dan is het opletten want het Ardennen-Eifelpad verwisselt weer van leenpad. De Willibrordusweg (5) wordt hier verlaten voor de Krönungsweg (10).
> Na de elektriciteitscentrale van het stuwmeer loopt het pad flink omhoog om na een half uur de Rursee te bereiken. Het pad passeert langs een aanlegsteiger voor pleziervaarten over de Rur. Er is hier de mogelijkheid om een boottochtje over het meer te maken. Eventueel kan je zelfs een stuk van AE afsnijden door in het dorp Rurberg van boord te gaan.
> De tocht te voet gaat verder langs het Rurmeer en klimt na een half uur steil zigzaggend omhoog naar de Hubertushöhe. Hier is een uitzichtpunt met schuilhut. Een paar honderd meter verder is nog een schitterend uitzichtpunt met zitbanken en net voldoende gras voor een tentje. Je kan hier dus eventueel bivakkeren, tenminste als je bij valavond arriveert. Na dit uitzichtpunt volgt een lange en oninteressante doortocht door Schmidt. Hier neemt AE voor de derdde maal het traject van de Willibrordusweg. Het blijft maar omhoog gaan over asfalt tot je uiteindelijk in de buurt komt van de windmolens die al eerder aan de horizon waren te zien.
> Deze plek is beslist biezonder. De elektriciteitscentrale is een pareltje van industriële architectuur. In 2005 werd het 100-jarig bestaan van de centrale gevierd. Het centrale gebouw is uniek omwille van de verschillende jugendstilelementen. Het is dan ook terecht tot een beschermd gebouw uitgeroepen. In 1905 was deze centrale met een vermogen van 12 Megawatt de modernste en zwaarste van heel Europa. In 1975 werden de 8 turbines vervangen door 2 kleinere en productievere machines, goed voor 16 Megawatt. De vrijgekomen ruimte wordt al eens benut voor een klassiek muziekconcert, maar dan moeten de lawaaierige turbines wel even worden dichtgedraaid.
Electriciteitscentrale Heimbach (foto RWE)
Martelange > Liefrange / Liefrange > Wilwerwiltz / Wilwerwiltz > Gemünd / Gemünd > Vianden / Vianden > Beaufort / Beaufort > Echternacherbrück / Echternacherbrück > Bitburg / Bitburg > Kyllburg / Kyllburg > Brockscheid / Brockscheid > Nürburg / Nürburg > Freilingen / Freilingen > Schleiden / Schleiden > Woffelsbach / Woffelsbach > Monschau / 7 Etappen Monschau tot Martelange: Zie GR 15 / Martelange > Marbehan / Marbehan > Chiny / Orval > Florenville **variante** / Etappen tussen Florenville en Vresse-sur-Semois: Zie GR 16 / Naux > Haulmé / Haulmé > Montcornet-en-Ardenne
Ardennen - Eifel Pad (793 km)