Voorstelling
Transgaumaise gids
> Over de Gaumeroute is een parel van een boekje geschreven. Auteur is André Pierlot. Uit het boek blijkt al snel dat het enkel kan geschreven zijn door een man met een grote liefde voor de Gaume, die de streek door en door kent. André Pierlot woont dan ook in de Gaume. Hij weet de meest merkwaardige en boeiende verhalen te vertellen over de streek. Veel van de verhalen die André optekende komen uit eerste hand van de inwoners zelf.
> Oorspronkelijk verscheen het boek in het Frans, maar het werd vertaald naar het Vlaams door Ann Jooris en Serge Renson die zelf de route hiervoor aflegden. In 198 pagina’s leer je alles over het Gaumse leven, geografie, culinaire geneugten (recepten!), geschiedenis, natuur en uiteraard de etappebeschrijvingen, alles doorspekt met anekdotes en een beknopte dorpsgeschiedenis. Een hoofdstukje praktische informatie maakt de wandelgids volledig.
Logo la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl ( © la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl)
Gids
De Transgaumaise ® (geel/wit) kruist in
Lacuisine een ander langeafstandspad,
GR16
Marville
Wandelen van Montmédy naar Avioth op een mistige morgen
Torgny
KLIK op het profiel voor een vergroting. Gegevens zijn GPS-gemeten met de medewerking van
Elias Van Hoeydonck, die de hele Gaumeroute per MTB exploreerde. www.solosride.be
Chassepierre, op de grens van Ardennen en Gaume aan de Semois. Terecht tot één
van de mooiste dorpen van Wallonië gekroond, met zijn typische 'bruine' Gaume-architectuur.
Zowel het Maison de Tourisme van Virton als dat van Florenville verspreiden (gratis) toeristische gidsen, ongeveer 200 blz dik. Behalve advertenties is er ook een pak praktische info over de streek in opgenomen.
Torgny
Venster op de Gaume
> Niet alle langeafstandspaden in België zijn van Grote Routepadennet. Een andere organisatie op dit vlak aktief is de ‘la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl', opgericht in 1985 naar het voorbeeld van het Franse G.T.A. (Grande Traversée des Alpes). Oprichter en ook nu nog stuwende kracht achter deze organisatie is Denis Jusseret uit Sprimont (Sainte-Ode).
> Doel van deze erkende vereniging was het ontwikkelen van projecten rond langeafstandspaden voor recreatief gebruik. Een eerste belangrijk resultaat was de 153 kilometer lange route ‘Transardennaise®’. Met een eigen markering, gids en kaarten kreeg deze route al snel een volwaardig bestaansrecht.
> Een volgende route, in 1990 gecreëerd, is de Transgaumaise® (of in het Vlaams 'Gaumeroute'). Er bestond al langer de 'Gaume Buissonnière' (205 km), maar deze route verschilt toch grondig. De paden werden zorgvuldig gekozen en de padmarkering is werkelijk uitstekend, uitgevoerd door betaalde medewerkers. Wandelaar-schrijver André Pierlot, zelf afkomstig uit de Gaume beschreef de route in detail in een uitstekende gids.
> Niet alle andere projecten van het la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl werden verder uitgewerkt. Te vermelden is misschien nog het ontwerp van een deel van het Belgische traject van het internationale Rijn-Maaspad (Andernach – Monthermé). Deze route wordt behalve het typische geelwitte streepje ook gemarkeerd met een wit golfje en loopt gedeeltelijk samen met het Transardennaise®pad. Een andere route is het ‘sentier des vallées de l’Ourthe et du Laval’.
> Wat de padenprojecten van la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl duidelijk onderscheid van de vereniging GR is dat bij la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl de route ook commercieel wordt uitgewerkt zodat de wandelaar een totaalpakket aan diensten kan worden aangeboden.
Daarvoor creëerde Denis Jusseret een afgeleide organisatie, Europ'aventure®. Deze commerciële zusterorganisatie staat in voor het aanbieden van een soort all-in-packages zoals vervoer, overnachtingen en maaltijden onderweg, evenals kaartmateriaal om de route zonder veel zorgen tot een vlot einde te brengen. De dagtrajecten van de langeafstandroutes werden daarom op basis
van comfortvoorzieningen onderweg ontwikkeld. Daarbij werd gestreefd naar - voor de gemiddelde wandelaar - aanvaardbare dagafstanden van 17 à 25 km. Je kan een volledige lijst hotels laten boeken, je bagage laten transfereren van hotel naar hotel of zelfs alle maaltijden laten reserveren.
> Niets weerhoudt de onafhankelijke wandelaar er echter van om de route op eigen houtje te lopen en zijn overnachtingen en maaltijden volledig vrij te plannen. Het is op die laatste manier dat ik de route gewandeld heb. Wil je georganiseerd gaan dan kan Europ'aventure® je helpen voor allerlei praktische regelingen zoals transport en overnachtingen.
> Als je op een detailkaart van zuidelijk België een lijn trekt tussen de dorpen Habay, Vance en Torgny en deze geknikte lijn dan aan de 2 uiteinden door 2 lijnen verbindt met Muno (ten oosten van Florenville) dan heb je ongeveer de Gaume, een gebied van pakweg 750 vierkante kilometers. Aan de loop van de rivier Semois is trouwens mooi te zien door welke landschap deze rivier haar water afvoert naar het Maasbekken. Door het Land van Aarlen en de Gaume is de Semois een relatief traag stromende rivier die zich vriendelijk een weg zoekt in zachte bochten door brede valleien. Als de rivier zich verder stroomafwaarts een doorgang moet banen door Ardennenschiefer ontstaan scherpe meanders, diep ingesneden in het harde Ardennenplateau. De Gaume sluit geologisch aan bij het Franse Lotharingen (Lorraine). De streek wordt dan ook wel eens Belgisch Lotharingen genoemd. In feite hoort dit gebied bij een nog groter geologisch geheel, het bekken van Parijs, dat op zijn beurt weer wordt gelinkt met het grote bekken van Aquitanië, beneden in Frankrijk.
> Behalve het golvend groene landschap merk je in de Gaume als wandelaar onmiddellijk 2 opvallende verschillen met de Ardennen :
1° De architectuur. De harde grijze Ardense steen heeft hier plaatsgemaakt voor bruine zandsteen, wat af en toe doet denken aan zuiderse Franse streken. Dat komt zeer sterk tot uiting in dorpen zoals Chassepierre, Torgny en Marville. In dorpen die op de grens van Ardennen en Gaume liggen, zoals Sainte-Cécile, Jamoigne en Habay-la-Neuve merk je goed de mix van Ardense steen en Gaumesteen.
2° De temperatuur. Het is in de Gaume meestal enkele graden warmer dan in de Ardense riviervalleien of de Ardense hoogplateaus. Dat heeft niet enkel te maken met een lagere hoogte waarop de Gaume is gelegen maar ook met de zand- en kalksteenhoudende bodemgesteldheid waardoor makkelijker warmte wordt geabsorbeerd. Niet zelden worden in de Gaume de warmste dagtemperaturen in België opgemeten.
> Wie de mogelijkheid heeft om deze streek via de Transgaumaise® langzaam te absorberen zal nog veel meer verschillen merken, ondermeer op het vlak van de aanwezige vegetatie. In de etappebeschrijvingen van de Transgaumaise® komen we op deze typische kenmerken die de Gaume zo verschillend maken uitgebreid terug.
> Wie het over het Waalse territorium ten zuiden van Samber en Maas heeft denkt automatisch aan de Ardennen. In de verste zuidwestelijke hoek van Wallonië ligt echter nog een andere streek, die zichtbaar anders is dan de Ardennen : De Gaume. De 140 kilometer lange rondwandelroute ‘Transgaumaise® ’ toont je het mooiste van dit afgelegen stukje België. Dit internationale pad beschrijft een cirkel waarvan zo’n 60 km loopt over Franse bodem en 80 over Belgische. Het is een schitterende tocht, vol afwisseling en verrassingen. Het pad is uitstekend bewegwijzerd en er bestaat een prima gidsje over. Hoewel het een wandeltocht is door een stille, afgelegen streek, zijn er onderweg voldoende faciliteiten (winkels, cafés, overnachtingsmogelijkheden). De Transgaumaise® is echt een route voor fijnproevers, niet alleen op culinair vlak, maar het pad schittert van natuurlijke en culturele pareltjes. Een echte ontdekking.

Transgaumaise ® / Gaumeroute (140 km)
Belgisch/Frans Lotharingen

Vallei van de Othain van Othe naar Marville
gaumeroute kaart
Chassepierre
Marville
Torgny
Ontwikkeling van de Gaumeroute
Hoogteprofiel
Transgaumaise® : Officiële trajecten en afstanden
Dag
Traject
Afstand Km
Totaal Km
1 Rabais (Virton) > Torgny 27 27
2 Torgny > Montmédy 25 52
3 Montmédy > Orval 21 73
4 Orval > Sainte-Cécile 20 93
5 Sainte-Cécile > Izel 21 114
6 Izel >- Rabais (Virton) 26 140
> Het boek beschrijft ook 11 luswandelingen in de Gaume (tussen 7 en 15 km) voor zij die een vaste stek of een dagcircuit verkiezen. Geen topografische kaarten in het boek maar wel enkele geschetste overzichtkaartjes van de dagetappes. Eventueel kunnen kaartjes worden gekocht bij la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl , evenals de gids (14 €). Adres: 41, Sprimont 6680 Sainte-Ode. Er zijn ook aparte kaartjes voor zij die de tocht willen fietsen. Dat traject (175 km) is anders dan de wandelroute en wordt in 7 etappes ingedeeld. In feite zijn kaarten niet echt noodzakelijk. Een overzichtskaart van de Gaume kan je ook gratis verkrijgen in de toeristische diensten. Een deel van de route wordt ook beschreven door Hans de Schrijver in 'Wandelvakanties dicht bij huis' (Lannoo, 2002). Wil je meer weten over andere aspecten van de Gaume zie dan bij de boekenkeuze bij de VVV van Virton.
> "De Gaumeroute” door André Pierlot, uitgegeven door Globe (Roularta Books, laatste editie 2009) ISBN 9789086791040. Veel plezier gehad aan dit boekje.
Toeristische informatie
> De 2 belangrijkste toeristische diensten in de Gaumeregio zijn in Florenville en Virton. Beiden stockeren het boek over de Gaumeroute en kunnen aanvullende informatie verstrekken wat betreft overnachtingsmogelijkheden. De VVV van Virton is de beste van de 2. Als je hier niet vindt wat je zoekt over de Gaume dan is er weinig kans dat je het in Florenville zal vinden. Het personeel hier is erg behulpzaam en er is een uitgebreide keuze aan kaarten en boeken over de Gaume. Beide 'Maisons du Tourisme' hebben ruime openingsuren, ook in het weekend. Het toerismekantoor van Florenville ligt achter de kerk, dat van Virton bevindt zich tegenover de Canadese totempaal. Als je de Gaume beter wil leren kennen voor je aan de tocht begint kan je eventueel ook het Gaumemuseum in Virton bezoeken (open Pasen tot eind november). Voor opzoekingen over bepaalde onderwerpen zijn ook Florenville en Virton de aangewezen plaatsen. Beide hebben goed uitgebouwde bibliotheken met ruime openingsuren.
Virton : Maison du Tourisme de Gaume, Rue des Grasses Oies, 2b 6760 Virton
Florenville : Maison du Tourisme, Esplanade du Panorama, 1,
6820 Florenville
WWW
1
www.europaventure.be/ Europ'aventure® + la Maison de la Randonnée® GTA B asbl
2
www.soleildegaume.be/ Alles over de Gaume / VVV Virton
3
www.avioth.fr/accueil.php Avioth en zijn basiliek
4
5
www.semois-tourisme.be/ VVV Florenville
6
www.torgny.be/ VVV Torgny
7
Andere lange paden in de Gaume
> Gaume Buissonnière : Een 225 kilometer lang en bewegwijzerd circuit door zuidelijk België. Een initiatief van de wandelclub ‘La Fourmi” ism vzw G.B. uit de meest zuidelijke gemeente van België, Aubange. Bij het project worden permanente controleposten betrokken zoals hotels en restaurants waar de wandelaar stempeltjes kan verzamelen tijdens zijn tocht. Niets belet de onafhankelijke wandelaar echter om deze tocht te stappen. Markering met wit/blauwe bordjes waarop G.B. De Transgaumaise® kruist talloze malen dit pad of loopt er mee te samen. Er bestaat een gids over deze route die de Gaume Buissonnière. Voor meer informatie contacteer de VVV van Aubange die de wandelaars voor die route opvangt.
Verslag volledige G.B. elders op Trekkings.be, met alle etappebeschrijvingen en veel praktische info.
.
> La Trans-Semoisienne : De Trans-Semoisienne loopt een hele tijd te samen met de Transgaumaise® bij de Semois, maar in feite loopt de Trans-Semoisienne getrouw over een Grote Routepad, GR 16 tussen Aarlen (bron van de Semois) en Monthermé (monding van de Semois). Wat verwarrend die route, eigenlijk voor wandelaars de GR 16. Het traject is ongeveer 180 kilometer lang en loopt van Aarlen tot Monthermé . Het pad heeft een eigen markering: Een gele driehoek en het ijsvogelsymbool, maar deze zijn vooral bedoeld voor fietsers. In feite moet je de markering van het leenpad GR (16) volgen.
> Via Arduinna : Gemaakt voor Santiagowandelaars. Loopt van Malmédy of het Luikse naar Vitry-le-François (Fr) over 400 km, momenteel is er slechts een klein deel gerealiseerd, tussen Suxy en Orval. Via Arduinna
> Chemin du Roi Dagobert. Franse Streek-GR rond het thema van Koning Dagobert, loopt soms tesamen met de Gaumeroute in de omgeving van Marville en Montmédy. Chemin du Roi Dagobert.
> Ardennen - Eifelpad : Sentier Ardenne-Eifel, GR AE: Een traject dat 800 kilometer lang door de Eifel en de Ardennen loopt, in 4 landen. In België nu opgesplitst in GR 15 - GR151 - GR 16 .Tussen Ste Cécile en Martué lopen beide paden bijna de hele tijd samen.
> GR 129 Dwars door België. Sinds 2012 is deze tocht van Brugge naar Dinant helemaal doorgetrokken naar Aarlen. Gezamelijk traject met de Gaumeroute oa tussen Florenville en Orval.
> Lorraine Gaumaise itinéraire. Zeven gemarkeerde wandellussen van 44 tot 68 km die ook samen een langeafstandsroute vormen van 232 km. Valt vaak te samen met de Gaumeroute, zowel in Frankrijk als in België.
> Zowel over de Trans-Semoisienne , het Ardennen-Eifelpad , GR 16 Semois, Via Arduinna, Chemin Dagobert als over de Gaume Buissonnière vind je elders informatie op Trekkings.be.
> Terug naar de Gaumeroute. Op de volgende pagina vind je een pak praktische info over de Transgaumaise® .
De Transgaumaise® tesamen
met GR 129
De Transgaumaise® tesamen met de Gaume Buissonnière
Startpagina > Wandelen >Transgaumaise®