Voorstelling
Logo la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl ( © la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl)
Marville
Wandelen van Montmédy naar Avioth op een mistige morgen
Torgny
KLIK op het profiel voor een vergroting. Gegevens zijn GPS-gemeten met de medewerking van
Elias Van Hoeydonck, die de hele Gaumeroute per MTB exploreerde. www.solosride.be
Chassepierre, op de grens van Ardennen en Gaume aan de Semois. Terecht tot één
van de mooiste dorpen van Wallonië gekroond, met zijn typische 'bruine' Gaume-architectuur.
Venster op de Gaume
> Niet alle langeafstandspaden in België zijn van Grote Routepadennet. Een andere organisatie op dit vlak aktief is de ‘la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl', opgericht in 1985 naar het voorbeeld van het Franse G.T.A. (Grande Traversée des Alpes). Oprichter en ook nu nog stuwende kracht achter deze organisatie is Denis Jusseret uit Sprimont (Sainte-Ode).
> Doel van deze erkende vereniging was het ontwikkelen van projecten rond langeafstandspaden voor recreatief gebruik. Een eerste belangrijk resultaat was de 153 kilometer lange route ‘Transardennaise®’. Met een eigen markering, gids en kaarten kreeg deze route al snel een volwaardig bestaansrecht.
> Een volgende route, in 1990 gecreëerd, is de Transgaumaise® (of in het Vlaams 'Gaumeroute'). Er bestond al langer de 'Gaume Buissonnière' (205 km), maar deze route verschilt toch grondig. De paden werden zorgvuldig gekozen en de padmarkering is werkelijk uitstekend, uitgevoerd door betaalde medewerkers. Wandelaar-schrijver André Pierlot, zelf afkomstig uit de Gaume beschreef de route in detail in een uitstekende gids.
> Niet alle andere projecten van het La Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl werden verder uitgewerkt. Te vermelden is misschien nog het ontwerp van een deel van het Belgische traject van het internationale Rijn-Maaspad (Andernach – Monthermé). Deze route wordt behalve het typische geelwitte streepje ook gemarkeerd met een wit golfje en loopt gedeeltelijk samen met het Transardennaise®pad. Een andere route is het ‘Sentier des vallées de l’Ourthe et du Laval’.
> De met gele en witte streepjes gemarkeerde padenprojecten van La Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl staan volledig los van het bekende wandelnet aan langeafstandspaden van de GR-verenigingen. La Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl werkt onafhankelijk als padenontwerper- en beheerder en is tevens uitgever van de bijhorende wandelkaarten- en gidsen. Je kunt er rechtstreeks al het nodige gids- en kaartmateriaal voor je tocht bestellen en ondersteunt daarmee rechtstreeks de route-initiator.

> Daarnaast bestaat er ook de commerciële aanbieder Europ'aventure®, die de wandelaar een totaalpakket aan diensten voorstelt, zoals (bagage)vervoer, overnachtingen en maaltijden onderweg.
> De dagtrajecten van de langeafstandroutes zijn geënt op basis van beschikbare comfortvoorzieningen onderweg. Daarbij werd gestreefd naar - voor de gemiddelde wandelaar - aanvaardbare dagafstanden van 17 à 25 km. Je kunt dus eventueel je volledige tocht laten boeken maar niets weerhoudt de onafhankelijke wandelaar er van om de route op eigen houtje te lopen en zijn overnachtingen en maaltijden volledig vrij te plannen. Het is op die laatste manier dat ik de route gewandeld heb.
> Als je op een detailkaart van zuidelijk België een lijn trekt tussen de dorpen Habay, Vance en Torgny en deze geknikte lijn dan aan de 2 uiteinden door 2 lijnen verbindt met Muno (ten oosten van Florenville) dan heb je ongeveer de Gaume, een gebied van pakweg 750 vierkante kilometers.
> Aan de loop van de rivier Semois is trouwens mooi te zien door welke landschap deze rivier haar water afvoert naar het Maasbekken. Door het Land van Aarlen en de Gaume is de Semois een relatief traag stromende rivier die zich vriendelijk een weg zoekt in zachte bochten door brede valleien. Als de rivier zich verder stroomafwaarts een doorgang moet banen door Ardennenschiefer ontstaan scherpe meanders, diep ingesneden in het harde Ardennenplateau.
> De Gaume sluit geologisch aan bij het Franse Lotharingen (Lorraine). De streek wordt dan ook wel eens Belgisch Lotharingen genoemd. In feite hoort dit gebied bij een nog groter geologisch geheel, het bekken van Parijs, dat op zijn beurt weer wordt gelinkt met het grote bekken van Aquitanië, beneden in Frankrijk.
> Behalve het golvend groene landschap merk je in de Gaume als wandelaar onmiddellijk 2 opvallende verschillen met de Ardennen :
1° De architectuur. De harde grijze Ardense steen heeft hier plaatsgemaakt voor bruine zandsteen, wat af en toe doet denken aan zuiderse Franse streken. Dat komt zeer sterk tot uiting in dorpen zoals Chassepierre, Torgny en Marville. In dorpen die op de grens van Ardennen en Gaume liggen, zoals Sainte-Cécile, Jamoigne en Habay-la-Neuve merk je goed de mix van Ardense steen en Gaumesteen.
2° De temperatuur. Het is in de Gaume meestal enkele graden warmer dan in de Ardense riviervalleien of de Ardense hoogplateaus. Dat heeft niet enkel te maken met een lagere hoogte waarop de Gaume is gelegen maar ook met de zand- en kalksteenhoudende bodemgesteldheid waardoor makkelijker warmte wordt geabsorbeerd. Niet zelden worden in de Gaume de warmste dagtemperaturen in België opgemeten.
> Wie de mogelijkheid heeft om deze streek via de Transgaumaise® langzaam te absorberen zal nog veel meer verschillen merken, ondermeer op het vlak van de aanwezige vegetatie. In de etappebeschrijvingen van de Transgaumaise® komen we op deze typische kenmerken die de Gaume zo verschillend maken uitgebreid terug.
> Wie het over het Waalse territorium ten zuiden van Samber en Maas heeft denkt automatisch aan de Ardennen. In de verste zuidwestelijke hoek van Wallonië ligt echter nog een andere streek, die zichtbaar anders is dan de Ardennen : De Gaume. De 140 kilometer lange rondwandelroute ‘Transgaumaise® ’ toont je het mooiste van dit afgelegen stukje België.

Dit internationale pad beschrijft een grote lus waarvan zo’n 60 km loopt over Franse bodem en 80 over Belgische. Het is een schitterende tocht, vol afwisseling en verrassingen. Het pad is uitstekend bewegwijzerd en er bestaat een prima gidsje over. Hoewel het een wandeltocht is door een stille, afgelegen streek, zijn er onderweg voldoende faciliteiten (winkels, cafés, overnachtingsmogelijkheden).

De Transgaumaise® is echt een route voor fijnproevers, niet alleen op culinair vlak, maar het pad schittert van natuurlijke en culturele pareltjes. Een echte ontdekking. We vertellen je er alles over in dit uitgebreide wandelverslag.

Transgaumaise ® / Gaumeroute (140 km)
Belgisch/Frans Lotharingen

Onderweg naar Meix-devant-Virton
gaumeroute kaart
Chassepierre
Marville
Torgny
Ontwikkeling van de Gaumeroute
Hoogteprofiel
> Op de volgende pagina zetten we je op pad om zelf op stap te gaan, aan de hand van eigen ervaringen een pak praktische info over de Transgaumaise®.
Startpagina > Wandelen >Transgaumaise®