> Bij het uitstippelen van de route werden zoveel mogelijk onverharde paden uitgezocht en daarin is la Maison de la Randonnée® GTA Belgique asbl behoorlijk geslaagd. Er zit slechts een 30 % asfalt of beton tussen, meestal in de buurt van dorpen. Een langer geasfalteerd stuk loopt van Fontenoille via Sainte Cécile en Chassepierre naar Azy (8 km). Waar het pad over asfalt gaat is dat meestal over rustige landwegen, met uitzondering van enkele honderden meters over de drukke weg Longuyon-Montmédy.
> De Gaume is een stuk minder bergachtig dan de Ardennen. Als het over ‘bergruggen’ gaat spreekt men in de Gaume over ‘cuesta’s’, in feite overblijfselen van differentiële erosie tussen hardere en zachtere bodemlagen. De Gaumeroute trekt er enkele over, maar het gaat hier over hoogteverschillen van maximaal 50 à 70 meter. Aan de rand van zo’n cuesta loopt meestal een rivier. Aan de meest noordelijke (1ste) cuesta is dat de Semois, verder zuidelijk ontmoet de Gaumeroute 2 andere cuesta’s met aan de voet ervan de rivieren Ton en Vire. Over de Franse grens steekt de Gaumeroute meer cuesta’s over, met de rivieren Chiers en Othain.
> In drogere periodes kan je de tocht ook best met gewone sportschoenen wandelen ipv met boots. Waterdichte schoenen zijn echter altijd handig, zelfs bij zonnig weer, omdat dauw op een vroege morgen met gras bedekte paden voor een natte start kunnen zorgen.
> Er zijn onderweg geen noemenswaardige hindernissen of gevaarlijke passages.
> 's Zomers kan de temperatuur aardig oplopen in de Gaume. Het is hier enkele graden warmer dan in de Ardennen, wat verklaard wordt door de lagere hoogten, de meer zuidelijke ligging en de snel opwarmende bodemsamenstelling kalk/zand.
> Gelukkig is de Gaume een bronrijk gebied. In de meeste dorpen vindt je nog lavoirs (oude wasplaatsen) met een vaak nog functionerende bron voor de watertoevoer. In de bossen kom je ook regelmatig wilde bronnen tegen, die beekjes voeden. De Gaumeroute trekt enkele malen voor langere tijd door bos (schaduw) maar zeker niet de hele tijd, er zijn ook kilometerslange schaduwloze trajecten, bijvoorbeeld door open veld, bronnen zijn dus welgekomen 'tankstations'.
Torgny, wijngaard
Wandelperiode
Jacht
Ca pousse bien en Gaume !
Gewone vleugeltjesbloem
Peervormige stuifzwam
Montmédy en zijn Vaubanversterking,
> De Gaumeroute is het hele jaar toegankelijk. Zelf heb ik een voorkeur voor de lente en de herfst.
> De lentemaanden april en mei en zijn ideaal om de ontluikende lenteflora te ontdekken. Op de velden bloeit hier en daar koolzaad en tal van wilde bloemen zomen de paden kleurig af. Door de aparte bodemsamenstelling en klimaat verschilt de vegetatie hier van deze in de Ardennen. Zo kan je in de Gaume enkele bijzondere orchideeënsoorten ontdekken in de lente en vroege zomer. In Torgny is het de moeite waard om in de lente even het kleine natuurreservaat (bij het binnenkomen van het dorp) te verkennen. Ook aangenaam is de lange lichtperiode in deze tijd van het jaar.
> In de herfst is het dan ritselen door de herfstbladeren. Doordat meer dan 90 % van het bomenbestand langs de Transgaumaise® bladverliezend is kleuren de bossen fel tijdens de herfst. Oktober is de beste maand om dit spektakel te zien, het is werkelijk schitterend wandelen op een zonnige herfstdag. De nachten zijn wel lang als je vrij kampeert in de bossen en er is nog een ander gebeuren waar je terdege rekening moet mee houden: De jacht.
> Het seizoen voor drijfjacht op hert en everzwijn start in principe op 1 oktober. Toegang tot bepaalde bossen kan verboden zijn op sommige dagen. Dat verbod of advies moet duidelijk uithangen bij de ingang van het bos. Het gaat meestal over afsluitperiodes van 2 of 3 dagen en dat pakweg 4 à 6 maal in de periode oktober- december. Info over de bossen en waar en wanneer deze pleziermoordpartijen worden georganiseerd is niet altijd makkelijk op voorhand te verkrijgen. Contacteer de plaatselijke toeristische diensten of de kantonoversten van DNF of hou anders rekening in je dagplanning met het feit dat je mogelijk ver moet omwandelen.
St Rémy, de nieuwe gîte de randonnée in een kasteeltoren langs de Transgaumaise®
Transgaumaise® over een oude trambedding nabij Pont de Soye, naast het spoor Florenville - Virton
Wandelinfo
> Het hele pad is prima gemarkeerd met geverfde geel/witte streepjes. Een gepijlde geel/witte streep of een dubbele geel/witte streep duiden een belangrijke richtingverandering aan. Een geel/wit kruis duidt aan dat dit niet de goede richting is. In de dorpen worden ook geel/witte zelfklevers gebruikt met daarop het logo van de G.T.A. De 140 kilometer lange Transgaumaise® is in één richting gemarkeerd, in wijzerzin.
> Het gidsje over de Gaumeroute laat de tocht beginnen aan het recreatiecentrum van Rabais, een paar kilometer van Virton. Een gemakkelijker beginpunt is het treinstation van Florenville. Florenville ligt ook al niet op de Gaumeroute maar het treinstation ligt in feite korter bij Lacuisine en als je de trein verlaat in station Florenville (Lacuisine) stap je uit de trein recht de Transgaumaise® op. Als je met de trein komt is dat de beste optie. Dezelfde trein rijdt nog verder naar Virton, maar dat betekent een paar kilometer extra stappen, van Virton naar Rabais.
> Zelf vertrok ik in Martué, een dorpje op minder dan 2 kilometer van Florenville.
> Info over de treinverbindingen vind je op de website van de NMBS en voor bussen op de site van de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Bussen rijden vooral in functie van de schooluren, behalve op de grotere lijnen zoals Florenville-Virton en Virton- Aarlen. Busvervoer tussen Frankrijk en België is zo goed als onbestaande met een sporadische verbinding tussen Montmédy en Virton als uitzondering.
Onderweg naar Izel
Montmedy
Bereikbaarheid
Winkels en restaurants
Km Plaats Voorziening
0 Rabais Café/restaurant aan het recreatiecentrum.
Campingwinkeltje ’s zomers (op 30 min van de Gaumeroute).
Delhaize en frituur op de weg naar Virton (op 40 min van de Gaumeroute, ook vanuit de camping te bereiken via een pad en op 15 min van de camping)
5 Ethe Winkels
7 Goméry Winkel (Courthéoux)
27 Torgny Café/Restaurant
38 Marville Winkels (beperkt) /Restaurants
52 Montmédy Alle voorzieningen in de benedenstad
63 Breux Bakker (woensdag gesloten)
71 Villers-devant-Orval Winkel (Courthéoux)/Restaurant
73 Orval Restaurants
93 Sainte-Cécile Cafés / Winkel Courthéoux (definitief gesloten)
96 Chassepierre Café/Restaurant
108 Martué Op 2 km Florenville (alle voorzieningen, Super GB in het centrum, Delhaize en Intermarché op 500 meter van het centrum)
109 Lacuisine Bakker, di - zo 's morgens, zaterdag hele dag, maandag gesloten.
113 Izel Bakker langs de route, "Pin d'Izel"
116 Jamoigne Spar. Bakker op 500 m.
117 Valansart Bakker?
135 Meix-devant-Virton Winkel (Courthéoux),de toekomst van de winkel is onzeker, bakker.
> Ondanks het feit dat de Gaume een erg rustige en niet dicht bevolkte regio is, zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden in alle categorieën: Campings, gîtes en hotels. Zelf had ik een tent mee waarmee ik overnachtte op de campings van Jamoigne en Rabais en de camping ‘à la ferme’ van Torgny. Eén maal heb ik vrij gekampeerd, in het Bois de Banel. Vrijkamperen (of wildkamperen) is officieel niet toegestaan, maar als je discreet bent en het bij bivakkeren houdt is er weinig kans dat je in de problemen komt. In het etappeverslag vermeld ik enkele keren goede vrijkampeerplekken.
Markering
> Deze lijst is zeker niet volledig en de info is onderhevig aan veranderingen.
Orval : Bron van Mathilde
Vrij kamperen in het Bois de Banel
voorbij Tremblois-les-Carignan
Water
> Ik bracht ook een nacht door in de gîte de randonnée van Montmédy. Gîtes zijn er in alle soorten. Te vermelden zijn hier zeker de gîte de randonnée ‘Le Pigeonnier’ te Montmédy, vlak bij de citadel en een nieuwe gîte de randonnée in de voormalige slottoren van St Rémy, langs de Belgische kant van de grens en aan de Gaumeroute gelegen (dit is echter een gîte voor groepen (?) of families. Reserveren is aangeraden voor de gîtes.
> Voor meer budgetvriendelijke accommodatie raadpleeg Gilbert’s List (lijst voor een kleine vergoeding per post te verkrijgen). Gilbert Bastiaensen heeft de route trouwens zelf 2 X gelopen. Voor overnachtingen in hogere prijscategorieën raadpleeg de toeristische diensten of de organisatie Europ'aventure®.
> Voilà, rugzak omgegespt. Op de volgende pagina een tochtverslag van de Gaumeroute.
> De volgende campings liggen aan de Transgaumaise® (meer info op de campingsites) :
Startpagina > Wandelen >Transgaumaise®
Zelfklever Geschilderde markering 'la Maison de la Randonnée® GTA Belgique'
Standaard-markering (geel/wit). Richting- of padverandering. Richting- of padverandering. (Niet de officiële markering maar wel vaak gebruikt.) Verkeerd pad
Aard van de paden
Onderweg naar Saint-Rémy
Overnachting
Km Plaats Afstand in meter van de Transgaumaise® Naam
0 Rabais 1300 Colline de Rabais****
27 Torgny 800 weg naar Lamorteau) Campingà la ferme
38 Marville 1000 Camping de la vallée de l'Othain*
52 Montmédy 100 (citadel) Camping municipal La Citadelle**
93 Sainte-Cécile 600 (gehucht La Mécanique) Camping La Rochette*
94 Sainte-Cécile 200 (richting Chassepierre) Camping de la Semois**
96 Chassepierre 0 Camping Les Cabrettes**
108 Martué 100 Camping à la ferme
110 Florenville 1000 Camping de la Rosière***
116 Jamoigne 100 Camping du Faing*
Definitieve sluiting begin 2013
Transgaumaise® (140 km) Belgisch/Frans Lotharingen