Startpagina > Wandelen > Streek-GR Dijleland
Eigen etappe-indeling Streek-GR Dijleland
1. Leuven-station - Arenberg - Korbeek-Dijle - Neerijse - St-Joris-Weert
16 km
2. St-Joris-Weert - St-Agatha-Rode - Terlanen - Huldenberg - Tervuren
20 km
3. Tervuren - Vossem - Leefdaal - Bertem - Veltem
19 km
4. Veltem - Silsombos - Torfbroek - Elewijt - Eppegem
24 km
5. Eppegem - Hombeek - Mechelen - Muizen - Hever
24 km
6. Hever - Wakkerzeel - Putkapel - Leuven-station
28 km
* 7. Kortsluitroute Voervallei - IJsevallei: Leefdaal - Neerijse *
8 km
> OK, tijd om er in te vliegen, we starten op de volgende pagina met etappe 1 te Leuven en wandelen zo de hele Streek-GR Dijleland in tegenwijzerzin af.
> Hieronder een indeling van de 131 km lange wandelroute 'Streek-GR Dijleland' in 6 etappes (hoofdroute). Deze indeling is niet gebaseerd op een thru-hike. Als Vlaams-Brabander was dit voor mij een 'thuismatch' waarbij ik de tocht in gescheiden etappes heb ondernomen en na elke etappe thuis overnachtte. Mijn indeling is dus voornamelijk gebaseerd op mogelijkheden om via openbaar vervoer de instap- en uitstappunten van elke etappe te bereiken. Op elk van de gekozen tussenpunten is het dus mogelijk met openbaar vervoer weg te raken (trein, bus of een combinatie).
Laatste attractieve punt vooraleer na 131 km weer aan te komen in Leuven: Provinciedomein te Kessel-Lo
> Streek-GR Dijleland heeft ook twee kortsluitroutes (oranje stippellijn op de kaart). Een mogelijkheid wordt zo gecreëerd om bvb het meest zuidoostelijke deel in een aparte lus te wandelen, waarbij je doorsteekt via de verbinding tussen de Voer- en de IJsevallei. Die verbindingsroute is overigens zeer de moeite waard: Je wandelt praktisch de hele tijd over een stukje stil pastoraal Brabant waar de tijd wel lijkt stil te staan. Echt de moeite waard. Ook op het noordelijke deel kun je zo een grote daglus maken, door de passage via Mechelen te combineren met de verbinding Elewijt-Hever (deel van GR 128). Die doorsteekverbinding is niet zo aantrekkelijk maar het kan handig zijn in je planning.
> Er zijn veel andere combinaties tot etappe-indeling mogelijk. Bovendien kun je eigenlijk op elk punt aanvangen, aangezien de totale wandelroute één grote lus vormt. Ook in de topografische gids van Streek-GR Dijleland wordt een etappe-indeling voorgesteld. Daarbij wordt de route opgedeeld in zeven etappes, eentje meer dus. Tussen Eppegem en Leuven, worden immers Mechelen en Haacht als etappepunten genomen, terwijl we zelf enkel Hever namen. Dat verschilt dus met onze eigen indeling en vermindert de dagafstanden tot maximum 24 km. Vanuit Leuven kun je natuurlijk de route ook in de andere richting aanvangen, aangezien zowel de padmarkering als de routebeschrijving in de topografische gids in twee richtingen beschikbaar is.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GR Dijleland (131 km)