©
Luc Selleslagh 2014 - 2024 Trekkings.be
> Het voordeel van een GR-pad door een dichtbevolkte streek tussen de belangrijke metropolen Brussel, Leuven en Mechelen is dat er volop keuze is aan verbindingen met trein en bus. Streek-GR Dijleland kun je dus makkelijk in gescheiden dagetappes delen waarbij je je telkens van en naar je start- of eindpunt van de wandeldag kunt verplaatsen per trein of bus.
> Streek-GR Dijleland loopt langs enkele treinstations die onmiddellijk langs of binnen een wandelafstand van 1 km van de route liggen. Dat zijn achtereenvolgens in wijzerzin vanaf het station van Leuven (op 300 meter): Oud-Heverlee (1 km), Sint-Joris-Weert (150 m), Veltem (0 m), Eppegem (0 m), Mechelen (700 m), Nekkerspoel (1 km), Muizen (800 m), Hever (800 m) en Leuven (300 m).
> Aanvullend is er ook nog het sterk uitgebouwd busnet van De Lijn. De belangrijkste busterminals in de Dijlestreek bevinden zich bij een treinstation, zoals te Leuven en Mechelen. Bussen linken de steden Mechelen of Leuven naar bijna alle dorpen in het Dijleland en er zijn ook een aantal rechtstreekse verbindingen naar het Brusselse Noordstation. Een andere belangrijke bushub is de luchthaven van Zaventem (niet langs de GR). Ook daar kun je aansluiten op de trein (wel rekening houden met eventuele Diabolo-toeslag). De valleien van Voer en IJse zijn niet rechtstreeks verbonden met bussen, eventueel via Leuven en daar overstappen.
> Op Google Maps of in de topografische gids van Streek-GR Dijleland kan je bushaltes en -nummers terug vinden. Gebruik de routeplanners van NMBS en De Lijn om je trajecten uit te zoeken.
> Een stukje GR-Dijleland combineren met... kanovaren op de Dijle? Het is mogelijk! Te Korbeek-Dijle kom je voorbij 'Leuven Floats'. Je kan bij dit outdoorbedrijf een kano of kayak huren (contacteer hen vooraf) en de Dijle afvaren tot kasteel Arenberg. Daar kan je weer aansluiten op Streek-GR Dijleland.
> Aangezien het overgrote deel van wandelaars op dit regionaal pad kiest voor gescheiden dagetappes - eventueel in combinatie met openbaar vervoer - is er weinig vraag naar overnachtingsmogelijkheid.
> Voor wie de
tent meeneemt: het is mogelijk om gebruik te maken van de
bivakzone Steenberg in Meerdaalwoud, maar ze ligt wel op 3 km van Streek-GR Dijleland. Je verlaat de route ter hoogte van Neerijse om daar GR 512 te volgen naar een Dijlebrug in natuurgebied Doode Bemde. Voor details zie
bivakzone.be . Ter hoogte van de Dijlebrug te Muizen kun je de GR verlaten om te overnachten op bivakzone Arcadia (op 1,9 km, aanmelding vooraf vereist, niet hele jaar open).
> Wat
campings betreft is het aanbod schaars. Slechts één camping, te Loonbeek (Huldenberg), camping Berg en Dal. Ze ligt op ongeveer 1,5 km van de GR-hoofdroute (korter bij de GR-verbindingsroute) en heeft een trekkerstarief. De zogenaamde 'campings' die je passeert langs de GR te Neerijse en boven Huldenberg zijn eerder vervallen verblijfsparken en aanvaarden geen doortrekkers.
> Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de
jeugdherbergen te Leuven, Brussel of Mechelen en via openbaar vervoer te connecteren met de GR-wandelroute. Grote Routepaden heeft op zijn website voor leden een
lijst beschikbaar met allerlei overnachtingsmogelijkheden. Eventueel kan ook een
arrangement worden aangeboden.
> Dit GR-pad is het hele jaar toegankelijk. 's Winters zal je op sommige plaatsen wat over modderige paden moeten wandelen (zoals in de Doode Bemde, Mechels Broek of in het Silsombos) maar dat is dan de kleine prijs die je betaalt om nog door de weinige relatief wilde natuur in Vlaams-Brabant te kunnen wandelen.
> Lente en herfst zijn de beste seizoenen om over Streek-GR Dijleland te wandelen. Begin april kleuren de miljoenen bloemetjes van bosanemoon het Bertembos wit en rond begin juni kan je te Kampenhout-Berg en Erps-Kwerps de vele wilde orchideeën langs het pad ontdekken die het Torfbroek en het Silsombos opfleuren. In de velden zijn in die periode nog geen saaie maïsgewassen te zien.
> Tijdens de herfst is het volop genieten van herfstkleuren in de bossen. Wandel je op zonnige dagen eind oktober over Streek-GR Dijleland, dan kan je loofbossen in vlammende kleuren ontdekken, zoals het Hellebos (bij Kampenhout), Bertembos, Margijsbos (IJsevallei) en natuurlijk ook in het Zoniënwoud en het park van Tervuren. Als het niet te hard heeft gewaaid, kan het ook begin november nog genieten zijn van herfstkleuren, vooral op een dag met mistflarden rond de bossen en in de valleien van IJse, Laan en Voer.
> 's Zomers wandel je regelmatig over paden die zijn afgeboord met wilde bloemen waarover heel wat vlindersoorten fladderen. Zeker de moeite waard is ook nu weer natuurgebied Torfbroek waar voor Vlaanderen zeldzame planten zoals blauwe knoop en parnassia opduiken in augustus. In het Mechelse Vrijbroekpark ontdek je duizenden geurende rozensoorten.
> Bij de doortocht in steden als Leuven en Mechelen wenken veel zonnige terrasjes en misschien kan je wel een van de vele culturele aktiviteiten en evenementen meepikken onderweg.
> Er is het hele jaar door ook heel wat vogelleven te ontdekken langs Streek-GR Dijleland. De wandelroute passeert nogal wat grote vijvers waarop watervogels dobberen, zoals te Vossem / Tervuren, Kessel-Lo (provinciedomein), Hombeek en Sint-Joris-Weert (Doode Bemde). In de natuurgebieden Mechels Broek, Grootbroek en de Doode Bemde (bij de Langerodevijver) zijn zelfs vogelkijkhutten ingericht waar je mits wat geluk bijzondere vogels kunt waarnemen. Zo konden we in het Mechels Broek ooievaars observeren en in de Doode Bemde kwam een ijsvogeltje voor de cameralens poseren.
> Neem een verrekijkertje mee. Mits wat geluk (erg veel geluk) kan je langs de Dijle tussen Sint-Joris-Weert en Korbeek-Dijle misschien zelfs een bever spotten. Er valt dus verrassend veel natuur te ontdekken langs Streek-GR Dijleland.
> Veel van de kerken en kastelen die we in dit wandelverslag bespreken zal je vaak gesloten vinden op je weg. Uitkijken naar speciale bezoekmomenten zoals Openmonumentendag of Erfgoeddag om sommige interessante plaatsen te kunnen bezoeken.
|
Streek-GR Hageland
Een andere streek-GR in de provincie Brabant met het Hageland als thema, 153 km lang. Vertrekt zoals Streek-GR Dijleland aan het provinciedomein van Kessel-Lo en loopt te samen tot over de Kesselberg. Verslag. |
|
Streek-GR Groene Gordel
Nog een Vlaams-Brabantse streek-GR. 160 km lange lus rond Brussel maar steeds door de provincie Vlaams-Brabant. Loopt langere tijd te samen met streek-GR Dijleland van het Zoniënwoud langs Tervuren tot voorbij Vossem. Nogmaals te samen van Elewijt tot Eppegem. Beide GR's lopen ook een hele tijd parallel in de omgeving van Kampenhout en Perk. Verslag. |
|
GR 12 Amsterdam - Parijs
1000 km lange GR. Vertrekt als het Floris V-pad in de omgeving van Amsterdam en komt vanuit Bergen-op-Zoom Vlaanderen in om zo door te lopen als GR 12 via Brussel richting Parijs. GR Dijleland volgt GR 12 en een variant van GR 12 om door Mechelen te wandelen tot Zemst-Laar. |
|
GR 128 Vlaanderenroute
470 km lange GR van Heuvelland tot Voeren, dwars door Vlaanderen. GR Dijleland volgt GR 128 over meer dan 30 km, oa tussen Leuven en Wakkerzeel en van Zemst-Laar naar Elewijt. |
|
GR 512 Brabantse Heuvelroute
Een GR van 175 km die de uithoeken van de provincie Vlaams-Brabant dwarst in lijn. Loopt te samen met GR Dijleland op het zuidelijke deel, omgeving Huldenberg tot voorbij Neerijse. |
|
GR 579 Brussel - Luik
Een Waalse GR die het hart van Brussel linkt met dat van Luik via de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Luik. 148 km lang. Loopt te samen met Streek-GR Dijleland tussen het Zoniënwoud en Huldenberg. Verslag. |
|
Via Brabantica
Pad van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela en zijn Waalse zustervereniging. Komt vanuit Nederland (Bergen-op-Zoom) en loopt zuidelijk naar Brussel, Halle en Nijvel en verder naar Frankrijk en Spanje op het netwerk van Santiagopaden. Loopt in het spoor van GR 12 en GR Dijleland in de omgeving van Mechelen tot Eppegem. |
'Wandelbomen' op splitsingen
met andere GR-trajecten
Langs de Dijle te Hever over een kiezelweg.
Langs de Voer te Leefdaal over een dolomietpad.
Knuppelpad Doode Bemde
Dreefweg te tervuren
Trappenpad aan de Kesselberg
Spoorlijnen in etages boven de Dijle te Mechelen
De Lijn heeft intensieve verbindingen tussen de driehoek Brussel - Leuven - Mechelen.
Bosorchissen tussen Berg en Erps-Kwerps
Oranje herfstdreven te Tervuren
Icarusblauwtje te Elewijt
Parnassia komt in Vlaanderen bijna enkel hier voor.
De kerk van Bertem: unieke romaanse architectuur
> Streek-GR Dijleland loopt over snel wisselende paden van diverse samenstelling. De verhouding verharde / onverharde paden en wegen is ongeveer als volgt:
* 20 % onverharde paden (natuurlijke ondergrond)
* 45 % licht verharde paden (grind, kiezel, dolomiet, steenslag, enz)
* 35 % verharde paden of wegen (asfalt, beton, klinkers).
> Het is niet evident om in Vlaams-Brabant lange trajecten te vinden die ontsnapt zijn aan kunstmatige verharding. Wandelpaden en -wegen moeten vaak worden gedeeld met andere gebruikers zoals fietsers en landbouwvoertuigen. Waar wildere paden wel onverhard zijn kunnen ze soms wat ingesneden zijn door mountainbikefietsen.
> Onverharde paden heb je het vaakst in natuurgebieden (bvb Torfbroek, Doode Bemde, Mechels Broek), agrarisch landschap (verbinding Voer - IJsevallei bvb) en bossen (Hellebos, Silsombos, Tervuren, Pikhakendonk, Grootbroek). Paden langs de Dijle en zijn zijrivieren zijn vaak licht verhard met kiezel of dolomiet.
> Er zijn geen gevaarlijke paden bij. De GR loopt door een streek met een dicht en druk verkeersnet, opgelet bij sommige kruisingen met verkeerswegen.
> De beklimming van de Kesselberg te Kessel-Lo gebeurt over een reeks trappen. In de Doode Bemde, Silsombos en het Mechels Broek zijn er enkele korte delen bij die over knuppelpaden lopen.
> In een droge periode buiten de winter volstaat een lichte sportschoen.
> Op de volgende pagina een overzicht hoe we de hele route in etappes wandelden, daarna lopen we de hele route af.
> Toerisme Vlaams-Brabant is uitgever van een
topografische gids over Streek-GR Dijleland. Samenstelling door vrijwilligers van vzw GR-paden. In het 156 pagina's tellende gidsje vind je behalve meer dan 40 detailkaarten, ook een routebeschrijving, afstanden, informatie over bezienswaardigheden en andere praktische informatie die je als wandelaar nodig hebt. Het routeverloop is zowel
in wijzerzin als in tegenwijzerzin beschreven. Er is ook een suggestie tot etappe-indeling en voor wie liever een dagtocht maakt in lusvorm zijn er enkele ideeën in uitgewerkt.
> Deze tweede editie van de wandelgids werd uitgegeven in februari
2020 en is dus helemaal update. Je kunt er perfect je pad mee vinden. Te koop bij
Grote Routepaden of Toerisme Vlaams-Brabant en in Vlaams-Brabantse boekenwinkels (9 €).
> Op de website van
Grote Routepaden kun je ter vervanging of aanvulling van de gids ook
GPS-tracks vinden. De route is op die website ook ingetekend op digitale kaarten en je kunt er de noodzakelijke extra informatie ivm
routeaanpassingen downloaden.
> Streek-GR Dijleland loopt slechts gedeeltelijk over een eigen uniek traject! Sommige delen lopen in het spoor van andere GR's: GR 128, GR 512, GR 12, GR 579 en hun variante trajecten. Tot 2019 had Streek-GR Dijleland enkel witrode bewegwijzering op zo'n gemeenschappelijk traject met een doorlopende route. Sinds 2019 wordt Streek-GR Dijleland echter over het ganse traject voorzien van een eigen geel-rode bewegwijzering. Streek-GR Dijleland loopt soms ook te samen met Streek-GR Groene Gordel en Streek-GR Hageland.
> Bewegwijzering is in twee richtingen. Het officiële vertrekpunt ligt op een 300 meter van het treinstation van Leuven maar aangezien Streek-GR Dijleland in gesloten lusvorm loopt, kun je eigenlijk op overal aanvangen.
> Waar andere GR's samenkomen of afsplitsen, staat meestal een wegwijzerpaal, ook bekend als 'een wandelboom' om een en ander te verduidelijken.
> Padmarkering wordt verzorgd door vrijwilligers van de Vlaams-Brabantse afdeling van vzw Grote Routepaden.
> Er kan altijd wel een teken missen onderweg door bvb boskap. Algemeen bekeken is de uitpijling echter goed gedaan en onderhouden. Als er dan toch een teken mankeert of onduidelijk is aangebracht, dan kan de topogids wel uitkomst brengen. Lokaal kan de uitpijling wat verschillen of niet beantwoorden aan de standaardnorm. Eigenlijk is het belangrijkste dat je je weg vindt en dat stelt geen probleem. Prima werk van de GR-vrijwilligers.
|
Bewegwijzering Streek-GR Dijleland |
|
|
|
|
Standaard-markering
(geel/rood). |
Richting- of padverandering.
(In dit voorbeeld afslag naar rechts) |
Andreaskruis: Verkeerd
pad. |
Variant traject. |