Startpagina > Wandelen > GRP 577
> Bij de hertekening van GRP 577 - Tour de la Famenne - in 2010 zijn enkele stukken uit de route geschrapt of heropgenomen in GR 129. We liepen deze delen ook en lichten ze hier kort even toe.
Houyet - Hérock - Wanlin -
Lavaux-Ste-Anne - Wellin
Hérock - Fenffe - Mont-Gauthier - Chevetogne
Lavaux-Ste-Anne - Lessive - Han-sur-Lesse
Pessoux - Scy - Le Fourneau (Sinsin)
> Deze variante van 8,6 km takte in het dorp Lavaux-Ste-Anne af van de variante Hérock - Wellin (nu onderdeel van GR 129) om via het communicatiepark van Lessive rechtstreeks naar Han-sur-Lesse te lopen. Het ging te Lavaux de E411 onder, kruiste de N94 te Génimont en liep dan over een vervelende weg naar het communicatiestation van Lessive om daarna over een steenslagweg tussen weiden richting Han te lopen.
> Dit gemarkeerde traject werd in 1998 gerealiseerd en werd weer opgeheven in 2010. Er was ook niet veel reden om dit te behouden. Het traject liep op anderhalve kilometer na volledig over asfalt, waaronder een drukke weg zonder voetgangersstrook.
> Bedoeling was wellicht om de kans te bieden om het schotelantennepark te bezoeken. In de jaren '70 en '80 waren de satellieten van Lessive echt een trekpleister voor toeristen en studenten. Met 100 à 200.000 jaarlijkse bezoekers was het na de grotten van Han de belangrijkste attraktie in de Famenne. Het park was bekend als RTT Lessive en omvatte een aantal enorme schotelantennes (vnl voor telefoonverkeer), een museum, park en andere toeristische faciliteiten. In de jaren '90 begon het bezoekersaantal sterk te tanen, de enorme schotels waren niet meer hip. Op den duur werd de zaak toeristisch verlieslatend en Belgacom sloot het dan maar voor bezoekers begin jaren '00. Inmiddels heeft Belgacom het park ook verkocht aan een Indisch communicatiebedrijf.
> In de loop van de jaren '00 werd het traject van dit stukje GR nog aangepast door het via het Bois de la Héronnerie te sturen en er zo een kilometer asfalt uit te knippen. Uiteindelijk is het dus - niet onterecht - volledig geschrapt in 2010.

> Dit deel van iets meer dan 10 kilometer was onderdeel van de hoofdroute van GRP 577 tussen 1998 en 2010. Het liep van het dorpje Hérock naar Fenffe, haast volledig over asfalt. Onderweg werd de N 94 en de E411 gekruist.
> In Fenffe kwam je voorbij een koninklijk optrekje, een afgebrand kasteel dat werd gerestaureerd in de jaren '60 door Albert en Paola op kosten van de Belgische staat natuurlijk. Ze verbleven er regelmatig in de jaren '70 en '80. Tegenwoordig trekken Albert en Paola eerder naar het kasteel van nabijgelegen Ciergnon. Fenffe staat ter beschikking van hun nakomelingen. Astrid en Lorenz verblijven er al eens.
> Voorbij Fenffe liep dit geschrapte GRP 577-traject de bossen van Mont-Gauthier in. Daarna volgde een vervelend stuk N929, langs het Croix du Noir Bonhomme, om voor de dorpskern van Mont-Gauthier een zigzag te maken en over een steenslagweg in de vallei van de Iwoigne te dalen. Aan de andere kant van de jonge Iwoigne steeg je dan naar Chevetogne om op enkele honderden meters van dit dorp aan te sluiten op de huidige GRP 577-variant.
> Het traject Hérock - Chevetogne werd in 2010 geschrapt omwille van 'royaal' veel asfalt. Er werd een beter alternatief uitgewerkt dat veel meer noordelijk loopt. Dit nieuwe traject loopt van Custinne naar Ronvaux via Custinne over meer licht verharde of onverharde paden.
> 8 kilometer traject tussen Pessoux, via Scy tot het gehucht le Fourneau (Sinsin) werden vervangen door een traject dat meer zuidelijk loopt. Op het vervallen deel kreeg je een ietsje meer asfalt onder de voeten maar vooral een doorn in het oog van de padontwikkelaars was een gevaarlijke kruising met de N4 niet ver van Pessoux, waarop zeer snel verkeer rijdt. "Steek deze rijweg voorzichtig over. Dit kan het best gebeuren in twee beurten, eerst tot in het midden, daarna verder", zo stond te lezen in de topogids van GR 57A (waartoe dit deel oorspronkelijk hoorde) in 1988.
> Van de N4 ging het dan over vrij rechte en redelijk vlakke veldwegen naar de rand van het gehucht Scy waar je dan een meer zuidelijke koers volgde, via de bronnen van de Bocq, door het mooie eiken- en beukenbos Bois de la Bouchire en zo tot Le Fourneau waar je vandaag weer op de hoofdroute van GRP 577 komt tussen Sinsin en Nettinne.
> Ook dit deel is dus volledig geschrapt
> Dit deel van 20 kilometer is sinds 2010 niet langer deel van GRP 577. De markering werd niet weggenomen want dit traject, dat bestond uit een deel hoofdroute en een ander deel variantroute, werd volledig geïntegreerd in de nieuwe doortrekking van GR 129 - Dwars door België - in 2012.
> Vanuit Houyet volgt het grotendeels een steenslagpad dat boven de Lessevallei klimt. Te Hérock daal je weer naar de Lesse waar een aardig paadje wordt gevolgd naar Wanlin, waar je weer de Lesse kruist. Vervolgens doorkruis je Wanlin om dan parallel te lopen met de E411 over een asfaltweg. Bij het grote servicestation van Wanlin op de E411 duik je het Bois de Wanlin in over nogal overgroeide bospaden. Als je weer het bos uitkomt dan kom je in de depressie van de Famenne met het dominerende kasteel van Lavaux-Ste-Anne. Aan de andere zijde van dit Famennedorpje kom je langs het bijzonder boeiende kleine natuurreservaat Gros Tienne om dan over enkel beboste heuvels richting Wellin te wandelen. Een paar kilometers voor Wellin pik je weer aan op de hoofdroute van GRP 577.
> We gaan hier geen verder detailverslag over dit traject schrijven maar komen er later op terug in een verslag over GR 129 - Dwars door België / La Belgique en diagonale.
Slot van Lavaux-Ste-Anne
Croix du Noir Bonhomme
Lessive, communicatiepark
Génimont, kapel
Pad Houyet naar Le Hérock
Scy
Door het Bois de Bouchire
Pad van Mont-Gauthier naar de vallei van de Iwoigne

 

 

 

 

 

 

GRP 577 Famenne (170 km)